Deel via

Barbecue is meer dan alleen maar grillen...

July 2022
Staat bij jou de barbecue ook klaar? Je bent zeker niet de enige! De zomer is voor velen hét moment bij uitstek om naar hartenlust buitenshuis aan de slag te gaan. Dacht je dat dat je al alles wist over barbecue? Lees dan zeker dit artikel om je kennis te testen... Zo bijvoorbeeld dit: barbecue is meer dan alleen maar grillen, en het hoeft niet tot de zomer beperkt te worden.

82% van de Belgen maken jaarlijks minimaal één BBQ mee. Eén op de vijf Belgen staat minimaal tien keer per jaar achter of bij de grill. Slechts 8% van de Belgen geeft te kennen helemaal niet van barbecue te houden. (cijfers studie Koninklijke Nederlandse Slagers)

Een moderne BBQ is niet alleen grillen

Net als voor de groenten zijn er ook voor het vlees- en visgebruik een aantal vuistregels. Wat de in te zetten hoeveelheid betreft kan je best rekenen op 300 à 400 g vlees per persoon (veel barbecuespecialiteiten bevatten immers beentjes: ribbetjes, kippenboutjes …).

 

Kies ;je voor een mixed barbecue (vlees en vis), reken dan 150 à 250 g vlees en 100 à 150 g vis per persoon. Doet u alleen vis, reken dan 200 à 300 g vis per persoon.

Vermijd echter smaakvermenging. Leg daarom bijvoorbeeld voor het grillen van vis een stuk aluminiumfolie op het rooster. Je kan ook papillotten en grillschaaltjes gebruiken.

Gril best eerst de vis, maak daarna het rooster zuiver, en gril daarna het vlees.

Vlees- en visgerechten: ook in de paellapan

Bij BBQ denkt men onmiddellijk aan vlees, in de 2e plaats aan vis, en dan komt de mogelijkheid van paella ter sprake.

Paella is waarschijnlijk wel het meest bekende gerecht uit Spanje.
Het wordt gemaakt van verschillende ingrediënten. Dit is ook zo voor Spanje, waar het afhangt van de streek waar ze bereid wordt.

Paella uit het binnenland bevat vaak kip en konijn. De “Paella Valenciana”, paella uit Valencia, wordt dan weer gemaakt met varkensvlees, kip, eend en/of slakken. Kortom, datgene wat voorhanden is op het erf. Paella is immers vermoedelijk ontstaan als goedkope doch voedzame maaltijd voor de boeren op het land.
Zij kookten het tijdens de lunchpauze voor de hele ploeg, gewoon buiten op een vuurtje.

In de kuststreken ontstond er een variant met vis en schaaldieren, zoals garnalen, mosselen en kokkels – het liefst met schelpen en al. Logisch, want deze ingrediënten waren aan de kust ruim voorradig en dus goedkoper. Traditioneel werden de binnenland- en zee-ingrediënten niet met elkaar vermengd, maar met het toenemen van de welvaart en het moderne transport is dit wel mogelijk. Alle recepten hebben het gebruik van rijst, bouillon, knoflook, uien en tomaat, en saffraan om de rijst geel te kleuren, gemeen.

BBQ-1140

 Welke soort barbecue: houtskool, gas of elektrisch?

Dat hangt natuurlijk van je persoonlijke voorkeur af, maar ook van de beschikbare plaats. Een houtskoolbarbecue is ideaal voor grote tuinen, heb je maar een appartement met een balkon dan kies je beter voor elektrisch of gas. Kijk vooral naar de grootte van de grill als je (van zodra dit weer mag) voor uitgebreide groepen wil barbecueën en naar de plaats tussen de staven van de grill. Zit er teveel ruimte tussen, dan kunnen je bereidingen daar snel tussen vallen.

Welke soort briketten?

Houtskool is klassiek en degelijk, maar waarom niet eens kokosbriketten proberen? Die gaan langer mee en blijven ook langer warm. Ze kosten wel iets meer, maar dat haal je er uit.

barbecue2 Welk gereedschap?

Je kan door zo ver in gaan als je wil, maar echt uitgebreid hoeft je gereedschap niet te zijn. Een tang, een paar barbecuevorken: daar kom je al een heel eind mee.

Hoe steek je een houtskoolbarbecue best aan?

De aanmaakblokjes hebben zeker hun nut, maar wil je professioneel overkomen dan gebruik je een zogenaamde schoorsteen. Dat is simpel gezegd een buis met een handvat. Je stopt er briketten met een aanmaakblokje in, steekt het blokje aan en na enkele minuten zijn je kolen klaar voor gebruik. Eenvoudig en handig!

Hoelang moet de houtskool vooraf branden?

Lang genoeg… Maak de barbecue tijdig aan en zorg dat hij voldoende warm is. Als de grill niet op temperatuur is zullen je stukken vlees, vis en groenten aan de grill blijven kleven.

Hoe vermijden dat je bereidingen verbranden?

Wanneer vet op de brandende kolen druipt, krijg je vlammen. Je moet dus vermijden dat er vet uit je vlees lekt. Hou ook een sproeiertje bij de hand zodat je wanneer het toch gebeurt meteen kunt ‘blussen’.

barbecue3 Hoe vermijden dat je vlees te droog wordt?

Goed vooraf marineren is de boodschap. Ook gaan sommigen op te hoge temperatuur bakken. Je moet zorgen dat je kolen eerst wit zien en goed doorbrand zijn voor je de bereidingen op de grill legt. Leg je vlees wanneer het bijna gaar is opzij van de grill, daar is het minder warm en zal het rustig verder garen en haar sappigheid behouden.

Wat klaarmaken op de barbecue?

Liefst kwaliteit in plaats van kwantiteit: dus geen vijf stukken minderwaardig vlees maar liever één heerlijk stukje. Durf ook nieuwe combinaties uit. Naast vlees, vis, veggie en groenten is bijvoorbeeld ook fruit op de barbecue een topper. Heel eenvoudig maar verrassend lekker is bijvoorbeeld een toost of stuk stokbrood met wat olijfolie en daarop niets dan schijfjes aardbei met een royale draai peper vers van de molen.

En waarom niet afsluiten met een dessert op de barbecue?

Ook een dessert op de barbecue kan! Verloren brood met rozijnen, gegrilde appels en peren, meloen met blauwschimmelkaas, gekarameliseerde noten, heet ijs (ijs in een deegjasje): experimenteren is de boodschap.

Hoe je barbecue schoonmaken?

Eens je klaar bent, begint eigenlijk al de voorbereiding naar de volgende barbecue. Je kan als je klaar bent met grillen de barbecue best nog verder laten branden. Op die manier verbranden alle aanbaksels aan de grill en kan je ze met een metalen borstel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een halve citroen om de grill terwijl die nog warm is verder schoon te maken. Schoonmaakmiddel is uit den boze.

 

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

jessie veyt
Ik barbecue graag aardbeien. Dit op een bruine boterham met wat peper erop. Hemels lekker!
4/07/22 10:34 REAGEER
Jipi
Een heerlijk nagerechtje is een stuk (frans) brood met een snede camenbergkaas. Wat peper erop en heerlijk laten garen op een bijna uitgedoofde BBQ tot de kaas lopende wordt. SUPER LEKKER.
4/07/22 17:39 REAGEER
Inna
Jessie, dat lijkt een rare combinatie, maar ik wil het wel eens proberen. Voor het dessert van Jipi gebruik ik brie met honing. Inderdaad superlekker!
4/07/22 18:22 REAGEER
freddy verbaere
Aardbei is familie van tomaat, dus zo gek is dat niet.
4/07/22 21:53 REAGEER
youri
Ik barbecue graag met vooral groenten. Al die worsten en hamburgertoestanden zijn niet zo aan mij besteed maar ieder doet natuurlijk wat hij zelf wil. Geniet ervan!
5/07/22 10:04 REAGEER
Hugoo
Alles wat op de barbecue wordt ''gegaard'' is kankerverwekkend.
Smakelijk, met de nadruk op lijk...
6/07/22 20:47 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels