Deel via

Govapp: Snellere en veiligere berichten van overheidsdiensten

July 2022
Govapp is een nieuwe applicatie van de federale en regionale overheden van ons land om u op een snelle en efficiënte manier te informeren. Het is gratis en u ontvangt er meldingen van de overheid mee. Enkel uw telefoonnummer is voldoende, het rijksregisternummer hoeft dus niet doorgegeven te worden! Het doel van de applicatie is om voornamelijk SMS fraude (phishing) tegen te gaan. Lees meer over phishing in ons artikel.

Installatie

Om te beginnen gaat u in de Apple app store of de Google Play store naar Govapp en downloadt u deze. Nadien krijgt u de keuze om verder te gaan in het Engels, Frans, Nederlands of Duits.

Govapp installeren in de Google play store of Apple app store.Kies in de app de voorkeurstaal.

Na het kiezen van uw taal zal de app enkele vragen stellen in verband met toestemmingen. Deze mag u toestaan.

Geef in de app toestemming dat de app meldingen mag geven op je smartphone.Kies in de app of je Govapp wilt helpen om de app te verbeteren.

U wordt nadien gevraagd om met uw telefoonnummer te registreren. Nadat u dat heeft ingevuld ontvangt u een sms met een 6-cijferige code. Deze code geeft u in in de GovApp.

Registreerd je telefoonnummer stap 1.Vul je telefooonnummer in om te registreren.Geef de 6-cijferige code in die je hebt ontvangen via sms.

Van zodra u deze stappen heeft doorlopen ontvangt u uw eerste melding. Deze kan u wegklikken door rechts bovenaan op het witte kruisje te klikken.

Hierbij zie je de eerste melding die je hebt ontvangen in de Govapp.

Het startscherm van de Govapp ziet er zo uit, nieuwe meldingen komen bovenaan te staan.

Het startscherm van de Govapp.

Wat voor meldingen zal ik ontvangen op de Govapp?

Voornamelijk COVID-gerelateerde berichten die u reeds eerder via sms kon ontvangen. Zoals CTPC-codes, indien u een hoogrisicocontact heeft gehad…. Later zullen de andere overheidsdiensten deze applicatie ook gebruiken. Het gaat wel altijd om dringende, officiële meldingen.

Grootste voordelen van de Govapp?

Govapp meldingen zijn langer en bevatten meer informatie dan sms’en. Er kan gebruik gemaakt worden van foto’s, video’s. Hierdoor ligt de gebruiksvriendelijkheid een pak hoger dan via reguliere sms meldingen.

Ook komen alle meldingen van de overheid samen gesorteerd, u hoeft niet langer tussen Sms-berichten te liggen zoeken.

Als laatste en misschien wel belangrijkste is dat u er altijd zeker van kan zijn dat deze berichten geen phishing bevatten.

Toch niet zo’n fan? Simpel om terug te schakelen

Van zodra u de Govapp activeert geeft u toestemming om alle communicatie van aangesloten overheidsdiensten via Govapp te ontvangen. Dit betekent dat u voortaan geen sms’en meer zal ontvangen. Wilt u dit toch terug?

U kunt altijd de app gewoon verwijderen, dan krijgt u de informatie opnieuw via SMS.

 

Meer info vindt u hier.

Computerhulp nodig?

Wanneer u een probleem of vraag hebt over uw computer, smartphone, tablet, digitale televisie, printer … kunt u sinds eind 2017 BEEGO inschakelen voor een betrouwbare oplossing.

BEEGO schakelt slimme informatica studenten in die u aan huis en met geduld helpen. Van eenvoudige vragen tot een privéles of een complex technisch probleem, we selecteren een betrouwbare student met de juiste kennis uit uw buurt. Ondertussen is Beego bijna actief in heel Vlaanderen en Brussel.

Hier kunt u contact opnemen met BEEGO.

Auteur: BEEGO

9 reacties

Cyper
Ik vind de e-box best handig, behalve dat het vaker niet werkt dan wel. Je stopt je identiteitskaart in de ID-reader, klikt op "aanmelden", en je krijgt "aanmelden mislukt". Waarom, dat zeggen ze niet, alleen dat het niet lukt. Al dozijnen keren de software vernieuwd, geen avans. Je moet een dag wachten, nog eens proberen, en dan lukt het misschien wél. Gelukkig dat die documenten in je e-box daar langer dan een paar dagen blijven staan, anders zou je meer missen dan met een postbode die de helft van zijn werkweek ligt te slapen!
4/07/22 17:50 REAGEER
macvid
Hoi Cyper,
Dat u kan inloggen kan soms ook liggen aan soort browser dat u gebruikt of dat er een extension in u browser moet geactiveerd worden. Dit probleem omzeil ik door de app itsme
te gebruiken op gsm. Maar om u te kunnen regristeren op itsme moet u ook dit ook doen de eerste maal via id lezer op de site. Desnoods kan dit even doen bij Familie of vrienden.
4/07/22 19:00 REAGEER
Guwinters
Ik citeer: "U wordt nadien gevraagd om met u telefoonnummer te registreren. Nadat u deze heeft ingevuld ontvangt u een sms met een 6-cijferige code. Deze code geeft u in in de GovApp."

Jammer dat jullie erin slagen twee taalfouten te maken in deze korte tekst: 'Uw telefoonnummer...' en 'Nadat u DAT (of het) heeft ingevuld.... '.

De Govapp installeer ik natuurlijk. ;-)
4/07/22 18:42 REAGEER
youri
Ik zie die taalfouten niet?
5/07/22 09:55 REAGEER
freddy verbaere
Nog een app erbij.... Maar ik ga het zeker toch eens proberen.
5/07/22 06:41 REAGEER
youri
Die apps vragen misschien enige inspanning, maar ze zijn anderzijds wel veilig...
5/07/22 09:55 REAGEER
RDS
En de mensen die geen smartplhone (willen) hebben worden steeds meer en meer gedegradeerd tot tweede rangs burgers.
5/07/22 12:10 REAGEER
dbaerem
zeker waar , en dat verhaalt zich in veel , voelt niet zo fijn aan , echt discriminatie , voelt aan als een kuddegedrag
5/07/22 17:58 REAGEER
werner van aken
We hebben helaas niet te kiezen. En vroeg of laat moeten we toch mee willen we geen digitale analfabeten worden.
5/07/22 20:57 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels