Deel via

Ontmoet IDfou & Alkas op Actief50. Voor je verbouw- en interieurproject als maatpak.

Interieurarchitect
Stefan Martens
Stefan Martens
Wat kunnen IDfou & Alkas doen voor jouw interieurproject en verbouwing? Waarom van A tot Z? Wat maakt deze tandem bijzonder? Vraag dat zelf op Actief50. Want daar staan onze nieuwe interieurarchitect Stefan Martens en zijn bouwpartner Luc Dehertefelt met hun stand. In SenNet Magazine lees je hoe IDfou & Alkas interieurprojecten als maatpak realiseren. En wat de winst is voor jou.

SenNet Magazine: Wie of wat zijn Alkas – IDfou?

Stefan Martens (IDfou): Alkas en IDfou zijn twee aparte bedrijven die op een bepaald moment hebben besloten om samen te werken. Alkas is een schrijnwerkerij/meubelmakerij gespecialiseerd in interieurmaatwerk van allerlei aard. Gaande van binnendeuren tot maatkeukens en alles wat daar tussen zit of buiten valt. Dus ook gipskartonwerken, of tegelwerken kunnen uitgevoerd worden door Alkas. Kortom alles wat nodig is om een project te realiseren kan via Alkas verlopen.

IDfou is een interieurarchitecten bureau en maakt dus de ontwerpen en plannen en doet de bouwopvolging en coördinatie. Samen hebben we al diverse projecten gerealiseerd in de particuliere sector en in de bedrijfssector.

SenNet Magazine: Vanwaar de samenwerking?

Het interieur moet als het ware een maatpak zijn, en liefst zo snel mogelijk gerealiseerd worden.Stefan Martens (IDfou): Wel, de consumenten zijn tegenwoordig enerzijds gehaast, en anderzijds willen ze toch een persoonlijk ontwerp. Het interieur moet als het ware een maatpak zijn, en liefst zo snel mogelijk gerealiseerd worden.
Die trend is al veel vroeger ontstaan in de retail- en horeca sector en in de bedrijfssector in het algemeen. Logisch, want de verbouwing van bijvoorbeeld een winkel kan best maar zo kort mogelijk duren. Elke dag dat er niet verkocht kan worden is immers eigenlijk verlieslatend.

Het gebruik van de diverse matrialen en kleuren defineert de verschillende functies en loods de bezoeker doorheen het gebouw.Het gebruik van de diverse materialen en kleuren definieert de verschillende functies en loods de bezoeker doorheen het gebouw.

Als ontwerpbureau word je dikwijls geconfronteerd met opdrachtgevers die vooral lang hebben nagedacht, uiteindelijk een knoop hebben doorgehakt, en dan zo snel mogelijk een project willen realiseren. En hiermee bedoel ik vanaf het eerste voorontwerp tot en met de oplevering. Maar alles, zowel het ontwerpen als de realisatie heeft uiteindelijk zijn tijd nodig.

Het is natuurlijk niet zo dat een ontwerp met één druk op de knop uit de computer komt gerold, en dat een 3D animatietekening de volgende dag al resulteert in een feestelijk opening van het project. Maar met een goede en gestructureerde aanpak kan je de tijd tussen het voorontwerp en de oplevering wel inkorten. Werken met de juiste partners helpt daarbij aanzienlijk. Luc (Alkas) en ik hebben een behoorlijk aantal projecten samen gerealiseerd, en elkaar zo beter leren kennen en begrijpen. Het gevolg is dat ik weet wat zijn bedrijf aankan, en dat is behoorlijk wat, en dat hij weet welke kant ik op wil met mijn ontwerpen.

SenNet Magazine: En wat betekent dit dan concreet voor de klant?

Stefan Martens (IDfou): Voor mij wil dit zeggen dat ik in de ontwerpfase een accurate kostenraming kan maken waardoor een opdrachtgever op korte termijn een totaal beeld kan krijgen van het project.
Zowel wat betreft de organisatie van het plan als de look en feel van het project in 3D, maar dus ook op financieel vlak . Een voorstudie wordt zo eveneens een haalbaarheidsstudie waar een ondernemer een businessplan kan aan koppelen, en een particulier mee naar de bank kan stappen.

Voort zijn onze communicatielijnen heel kort zodat mogelijke problemen snel opgelost worden.In de uitvoeringsfase weet ik dat ik Alkas kan vertrouwen en niet elke dag het werk ter plaatse moet gaan controleren. Voort zijn onze communicatielijnen heel kort zodat mogelijke problemen snel opgelost worden. En in de fase van de nazorg kan ik er eveneens op vertrouwen dat, indien er nog opmerkingen van de klant zijn, Alkas daar oor naar heeft en er onmiddellijk gevolg aan geeft.

Door de samenwerking met IDfou kan Alkas klanten die iets meer willen doen met hun interieur, of die bijzondere wensen of eisen hebben, toch van dienst zijn waardoor er een klantenbinding ontstaat.
En Alkas krijgt van IDfou altijd duidelijke montage tekeningen die als het ware zonder aanpassingen of zonder hertekend te moeten worden in het atelier gebruikt kunnen worden.

In deze volledig witte ruimte worden niet de aramturen getoond, maar wel toegepast zodat het licht ervaren wordt. In deze volledig witte ruimte worden niet de armaturen getoond, maar wel toegepast zodat het licht ervaren wordt. In het hart van dit verbouwd herenhuis staat deze bibliotheek, uitgevoerd in notelaar fineer en lakwerk, en vormgegeven met de verhoudingen van de bestaande woning.In het hart van dit verbouwd herenhuis staat deze bibliotheek, uitgevoerd in notelaar fineer en lakwerk, en vormgegeven met de verhoudingen van de bestaande woning.

SenNet Magazine: Voor IDfou & Alkas lijkt de samenwerking vruchten af te werpen. Je had het over verschillende soorten winst voor de opdrachtgever en de consument?

Stefan Martens (IDfou): Ten eerste zit er voor een opdrachtgever een tijdswinst in. Voor bedrijven is dit altijd belangrijk omdat een bouwproces of verbouwing altijd stress met zich meebrengt en omdat het een organisatie altijd tijdelijk wat ontwricht. Bedrijven kunnen ook makkelijk berekenen wat een verbouwing nog extra kost aan omzetverlies, of tijdelijke aanpassing van de infrastructuur.

Bij particulieren ligt dit anders, maar een verbouwing van een woning legt ook een druk op het gezin dat het pand bewoont, of er moet langer gehuurd worden, of ... Dus uiteindelijk is (bouw)tijd voor iedereen een belangrijke factor.

Ten tweede is natuurlijk de prijs/kwaliteit verhouding. Enerzijds kan IDfou een goede inschatting maken van wat Alkas kan, en wat dit werk dan ook zal kosten.
Anderzijds kan Alkas een goede inschatting maken van wat IDfou verlangt, en hierdoor een correcte offerte aanbieden aan de opdrachtgever.
Door de lange en goede samenwerking kunnen we ook uitvoerig een project bespreken en naar technische en/of materiaal oplossingen zoeken die passen binnen het budget van de opdrachtgever en binnen het concept dat op tafel ligt.

Ten derde heb je nog het voordeel van 'one-stop-shopping', maar dan gepersonaliseerd op maat van de opdrachtgever. We kunnen flexibel inspelen op de noden van de klant en het project.

SenNet Magazine: Je zei net dat Alkas een correcte offerte maakt. Wat bedoel je hiermee?

Stefan Martens (IDfou): Nadat het uitvoeringsdossier met technische tekeningen, details en een beschrijving van de uit te voeren werken, is opgemaakt, maakt Alkas een offerte rechtstreeks aan de opdrachtgever. Indien de offerte wordt goedgekeurd is dit een overeenkomst tussen Alkas en opdrachtgever waar IDfou buiten staat. Maar het is een correcte offerte omdat Alkas de tekeningen en beschrijving ook juist weet te interpreteren en daardoor weet in te schatten. Hierdoor zullen er haast nooit meer werken aangerekend worden. Ik zeg "haast nooit" omdat er bij verbouwingen altijd onvoorziene zaken kunnen zijn. Maar deze worden altijd zo snel mogelijk gemeld.

SenNet Magazine: Wil dit dan ook zeggen dat een opdrachtgever zijn interieurarchitect of meubelmaker vrij kan kiezen.

Stefan Martens (IDfou): In principe wel ja. Als een klant de showroom van Alkas binnenstapt, iets bijzonders wil, en ze daarom doorverwezen worden naar IDFou, wil dit nog niet zeggen dat ze de weg naar mijn kantoor zullen vinden.
Dit weerhoudt Alkas er niet van om toch voor deze opdrachtgever te werken.
En dit geldt andersom ook. Maar ik denk wel dat de consument er baat bij heeft om zowel het advies van Alkas als van IDfou te volgen wat betreft het doorverwijzen en de samenwerking die daar kan uit volgen.

SenNet Magazine: Zijn er nog redenen om voor je verbouwing of interieurproject naar IDfou & Alkas te stappen?

Kortom, wij willen in eerste instantie weten hoe mensen leven en werken, wat ze belangrijk vinden, en waarom,...Stefan Martens (IDfou): Tot hiertoe heb ik daarvoor al een aantal objectieve redenen gegeven. Wellicht is de belangrijkste reden dat je bij IDfou&Alkas een persoonlijke service krijgt. Wij zijn er van overtuigd dat elk project en elke opdracht uniek is, en wij luisteren daarom heel goed naar onze klanten.

In elke eetruimte staat een tafel, en in elke kledingszaak liggen T-shirts.
Wat wij belangrijk vinden is welke T-shirts het zijn, hoe je die wil verkopen, aan wie je ze wil verkopen, of in het geval van de tafel, hoe de familie leeft, hoe groot ze is, hoe groot ze misschien binnen vijf jaar zal zijn, of er veel vrienden op bezoek komen, … Kortom, wij willen in eerste instantie weten hoe mensen leven en werken, wat ze belangrijk vinden, en waarom,... Pas dan kan er een goed, uniek en passend ontwerp gemaakt. Want wij zijn er van overtuigd dat net daarin de kracht van de lokale economie kan liggen.

In deze badkamer is gebruik gemaakt van bamboe fineer voor het meubelwerk, HI Macs voor de doucheruimte, en keramische tegels voor de badzone. Hierdoor krijgen de verschillende baadzones een plek in de gehele ruimte. De strategisch geplaatse spiegels vergroten het ruimtelijk effect. In deze badkamer is gebruik gemaakt van bamboe fineer voor het meubelwerk, HI Macs voor de doucheruimte, en keramische tegels voor de badzone. Hierdoor krijgen de verschillende baadzones een plek in de gehele ruimte. De strategisch geplaatste spiegels vergroten het ruimtelijk effect.

SenNet Magazine: Jullie hebben al heel wat projecten gerealiseerd?

Stefan Martens (IDfou):Verbouwingen van kantoren, inrichtingen van publieke gebouwen en winkels, … maar de laatste tijd veel verbouwingen van privé woningen en appartementen.

SenNet Magazine: Heb je voor verbouwingen eigenlijk geen architect nodig?

Stefan Martens (IDfou): (lacht) Als het om constructieve verbouwingen gaat wel ja. Maar IDfou & Alkaz hebben nog een aantal geheime wapens natuurlijk; Een architect en een ingenieur waar we mee samen werken, om er maar twee te noemen.
En nu hoor ik jou al denken: "En waarom stappen mensen dan niet eerst naar een architect?" Het antwoord hierop is eenvoudig, denk ik. De projecten die wij aangeboden krijgen vertrekken vanuit een interieurprobleem. Meestal moet de ruimte geoptimaliseerd worden, of is er een circulatieprobleem.
Of iemand heeft een casco gekocht dat moet ingevuld worden met een woonprogramma, of de bestaande woning is te klein of uit de tijd, of iemand heeft een bijzondere hobby of een té grote verzameling van iets zodat er bijzondere oplossingen moeten gezocht worden, …. . Een interieurarchitect wordt soms via de vreemdste wegen gevonden, en dit zijn dikwijls ook de leukste opdrachten.

SenNet Magazine: Alkas en IDfou zijn gevestigd in het Antwerpse. Wil dit zeggen dat jullie binnen de provincie blijven?

Stefan Martens (IDfou): Helemaal niet. Al start een opdracht soms wel vanuit de provincie.
Iemand met een zaak in Antwerpen heeft soms ook een zaak in Limburg, of kan een buitenverblijf aan de Belgische kust hebben, of beter nog, in het zuiden van Frankrijk. Van het één komt dan het ander en geen uitdaging is ons te klein.

SenNet Magazine: Nog een laatste vraag. Wat kunnen we verwachten van jullie aanwezigheid op de beurs?

Stefan Martens (IDfou): Op de beurs staan IDfou & Alkas met een gezamenlijke stand.
De stand zelf is opgevat als een kleine studio, en geeft een idee van de vormentaal en de detaillering die wij gebruiken. Maar er ligt ook een fotoboek met realisaties van projecten in. We brengen ook plannen en detailtekeningen mee zodat we ons optimaal kunnen presenteren.
Maar het biedt vooral de mogelijkheid om rechtstreeks vragen aan ons te stellen of een project voor te leggen. En we zullen zeker iedereen met open armen ontvangen.

Sennet Magazine: Bedankt, Stefan. We komen eens kijken op Actief50.

IDfou & Akas vindt je op Actief50 met hun stand in Hal B, rechts voor de boekenverkoop.

 
Stefan martens
Interieurarchitect Stefan Martens
Interieurarchitect Stefan Martens realiseert met zijn ontwerpbureau IDfou diverse projecten. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de onderwijscommissie van de opleiding interieurarchitectuur.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels