Deel via

Win culinair genot - 3 X kans op een etentje in top drie sterrenrestaurant Hertog Jan.

October 2013
New Scientist
Smulpapen en gastronomische verliefden, waag je kans. SenNet Magazine geeft in dit artikel 3 x een eetvoucher weg t.w.v. € 75 voor een diner in drie sterrenrestaurant Hertog Jan (***) in Sint-Andries (Brugge). Je kent zijn chef Gert De Mangeleer wellicht van het tv-programma 'Beste Hobbykok van Vlaanderen' dat hij met Sergio Herman presenteerde. Gastheer Joachim Baudens is de beste sommelier van België.

Kan jij gaan eten in België's culinaire trots?

Wie weet mag jij binnenkort gaan eten in één van de drie sterrenrestaurants die ons land rijk is: Hertog Jan in Sint-Michiels. Er is niet voor niets massaal belangstelling voor dit toprestaurant, uiteraard ook internationaal met journalisten die zelfs vanuit Rusland en Japan komen afgezakt. Naast drie Michelinsterren behaalde het restaurant vorig jaar in Gault Millau met 18,5 de op één na hoogste score. En dit jaar kwam het ook nieuw binnen in de top 100 van World's Best Restaurants Awards, meteen op plaats 78.

Hertog-Jan

Hoogstaande gastronomie door piepjong talent

'De gemiddelde leeftijd in het restaurant is 21. Neen, in die berekening is mijn leeftijd niet inbegrepen', lacht de 58-jarige Guido Francque. 'Hij begon in 1991 met Hertog Jan en haalde de talenten Gert De Mangeleer (36) en Joachim Baudens (33) als broekjes binnen. Joachim kende hij als leerling toen hij lesgaf in de Hotelschool Ter Groene Poorte. En Gert ontmoette hij tijdens een wedstrijd voor jonge chefs en sommeliers. Het klikte van de ene minuut op de andere. En de magie tussen Gert en Joachim leidde tot verbluffende resultaten. Uiteindelijk wilden de twee op eigen benen staan. Guido beloofde voor hen de mooiste keuken te bouwen van de hele wereld en liet het restaurant in 2005 aan hen over. Het tweetal haalde in 2007 de eerste Michelinster. Toen ze in 2009 een tweede Michelinster in de wacht sleepten keerde Guido terug om mee te helpen. 'Achter de schermen, welteverstaan. Want neen, in de keuken help ik niet meer mee. Wat die jongens nu doen gaat mijn petje te boven. Het is voor mij een voorrecht te mogen delen in hun creativiteit en ervaring', aldus Guido.

Hertog-Jan

Beetje meer ruimte.

'Er is inderdaad een overrompelde belangstelling voor Hertog Jan', zegt Guido. 'En er zijn lange wachttijden, al worden die soms wel overdreven. Op de middagen op weekdagen is er toch wel plaats te vinden. Wachttijd heeft niet alleen te maken met het grote succes van Hertog Jan, maar ook met de beperkte ruimte', zegt Guido. 'Nu zijn we gevestigd in een klein huis, met slechts 16 tafeltjes. Destijds was het een klein cafeetje dat ik heb overgesnoept. De naam heb ik behouden, omdat het verhaal mij beviel. Hertog Jan was immers de Primus van Brabant, een groot krijgsheer die elke slag won. (lacht) Bij zijn thuiskomst vierde hij zijn overwinning steevast met een groots eet- en drinkfestijn. De naam was verder ook gemakkelijk te onthouden door kinderen, omdat het de titel was van een Suske & Wiske album en van een kinderliedje. En ik ben begonnen als heel kindvriendelijk restaurant waarin de kinderen mij zonder uitzondering Hertog Jan noemden. (lacht)

Hertog-Jan

Verhuizen naar Zedelgem.

En volgend jaar wordt het allemaal beter. Dan verhuizen we 3 km verderop, naar een 17de eeuwse geklasseerde langgevelhoeve die we in 2010 hebben gekocht en nu volop wordt gerestaureerd. Dan hebben we ook een eigen boerderij, goed voor onze groenten. Want groenten zijn de basis van onze gerechten. Ze worden allemaal biologisch gekweekt onder leiding van onze culinair onderlegde tuinman Bart Praet. We hebben meer dan 300 verschillende soorten groenten, eetbare bloemetjes, vruchtjes en besjes. Er zijn ook twee serres met alle mogelijke tomaten. De tomatencollectie bestaat in volle zomer zoals in een maand als augustus uit 40 tot 50 soorten tomaten. Daarnaast huren we een kasteeltuin met muren van 3 meter hoog. Daarin heerst microklimaat en kunnen we in de winter ook eigen groenten telen.

De dagelijkse magische wandeling.

De dagelijkse wandeling van Bart de tuinman mondt uit in een gerecht. Bart oogst voor de middag bijvoorbeeld tuinbonen en daarmee tovert Gert dan een bereiding. Het restaurant werkt op topniveau. De culinaire resultaten zijn verbluffend.


Wat moet je doen om kans te maken om een eetvoucher te winnen?

Om kans te maken op een eetvoucher t.w.v. € 75 vragen we jou ons te beschrijven wat fijnproeven op hoogstaand niveau voor jou betekent. Schrijf de sterren van de hemel en bejubel tongstrelende geneugten in je mooiste beschrijving. De winnaars én hun schrijfsels maken we bekend in volgend SenNet Magazine. Stuur je stukje onder de titel 'Hertog Jan' naar redactie@sennetmagazine.be
Wie zich wil verlekkeren op eten in een driesterrenrestaurant kan de menukaart alvast bestuderen op https://www.hertog-jan.com/nl/eten/Menukaart

Fijnproevers grijp je kans.

Het gerenommeerde restaurant Hertog Jan in Sint-Andries draagt maar liefst drie Michelinsterren! Hoogstaande fijnproevers

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels