Deel via

Hoe vaak lopen gesprekken niet mis?

July 2022
Liefde, verdriet, woede en affectie: we hebben er allemaal mee te maken, maar kunnen er niet altijd over praten. Auteur en ervaringsdeskundige Kobe Lecompte reikt ons nu al op televisie (Eclips TV) en later op het jaar ook in boekvorm een handleiding aan om over deze thema's met elkaar van gedachten te wisselen. We kunnen van elkaar leren om in een gesprek dieper te gaan dan alleen maar clichés en te praten over wat ons echt aanbelangt, is de boodschap van zijn geesteskind.

Over koetjes en kalfjes

We hebben het veel te vaak over alles en niets. Over zaken die men mag vergeten en zeker niet mogen raken. Koetjes en kalfjes lopen vaak voor de essentie.

Ons 45 graden

Daarom heb ik, auteur Kobe Lecompte 45 graden in het leven geroepen. In de vorm van een  televisieprogramma op Eclips TV, maar ook in boekvorm. Een doorgeefboekje om samen met gezinsleden, vrienden, groeperingen, collega’s op tafel te gooien én vanaf september verkrijgbaar in de boekhandel. Want naast borden, glazen en bestek kunnen tafels ook gesprekken dragen.

Je hart luchten

Ik zal geregeld een stukje schrijven over dat, wat belangrijker is dan koetjes en kalfjes. Ik doe dat graag wat maakt dat ik dan ook ja heb geantwoord op deze smaakvolle vraag. Met veel overtuiging overigens. Omdat het mensen deugd doet om harten te luchten. Om te wapperen met onze harten in een fris briesje tot hevige windstoten. Dat doet ons goed!

kobe3-1140

Tv-programma en doorgeefboekje

Zowel in het televisieprogramma 45 graden (in opdracht van Denderland TV) als in het doorgeefboekje Ons 45 graden leg ik thema’s voor. Thema’s die ertoe doen. Thema’s als liefde, verdriet, woede en affectie. We leggen enkele vragen open en dagen de kijker of lezer uit om er iets mee aan te vangen. Om de vragen te stellen aan elkaar. De entourage beslist men natuurlijk helemaal zelf. Gezinsleden, vrienden, collega’s, enzovoort ... Op die manier creëert men sterkere banden, wat liefde en begrip bevordert. Het is een moment waar men de voorkeur geeft aan de puurste vorm van ‘qualitytime’.

Gesprekken die mislopen

Hoe vaak lopen gesprekken wel niet mis? Dat komt vaak omdat men te weinig of de verkeerde vragen stelt aan elkaar. Men gaat niet op zoek naar wat gebeurtenissen met elkaar doen. Het in ik-vorm spreken lucht op en is eigenlijk lekker comfortabel. Het maakt mensen opgeluchter en maakt luisteren veel gemakkelijker.

Het is al langer dan vandaag duidelijk dat men eerst in staat moet zijn om met plezier voor zichzelf te zorgen, eer men dat kan doen voor een ander. Daarom dat in de ik-vorm spreken de basis hoort te zijn. Om goed voor zichzelf te zorgen, om op te komen voor zichzelf en dan ook beter te kunnen handelen, na goed geluisterd te hebben.  

We hebben elkaar nodig

Al wat jij er zoal over denkt, dat zijn jouw 45 graden. Hoe je denkt over de dingen des leven, jouw geloof, jouw mening. 45 graden is haalbaar, overzichtelijk en genoeg. Jouw 45 graden omvat al jouw gedachten, overtuigingen en geloof. Het past allemaal netjes in die 45 graden.

Om alles en iedereen te begrijpen hebben we elkaar nodig. Want iedereen denkt er het zijne van! Wees daarom nieuwsgierig genoeg naar elkaar. Want door met elkaar te praten, hoe slecht men ook mag opschieten met elkaar, zullen we uiteindelijk de volledige 180 graden van het leven begrijpen.

Oe ist?

Onze West-Vlaamse rapper Brihang heeft er een fijn nummer over geschreven … ‘Oe ist?’ Een nummer over hoe vaak we zonder erbij na denken vragen hoe het met iemand gaat. Je komt iemand tegen op straat of je collega komt ’s ochtends binnen op het werk, waarna het automatisme het overneemt en je de volgende vraagstelling formuleert: ‘Oe ist’?

kobe Nog voor de ‘ist’ is uitgesproken, is men al enkele meters verder, waardoor het onmogelijk is om het antwoord op de vraag te hebben gehoord. Of men heeft voorkeur gegeven aan de computer, in plaats van het antwoord te aanhoren op de vraag die men nota bene zelf heeft gesteld. Door de jaren heen heeft de mens aangeleerd om het woord ‘goed’ stevig uit het hoofd te leren en in hun vocabulaire bij favorieten op te slaan, om op dergelijke momenten in te zetten. Te pas, maar vooral te onpas.

Het is zonde, want het is zo boeiend om te luisteren naar hoe het écht met iemand gaat. Luisteren in combinatie met een stevig oogcontact creëert de mooiste kleuren als basis van een fijne dag.

In ogen kijken moet je leren

Wist je dat we twee verschillende ogen hebben? Een rationeel oog en een emotioneel oog. Het rationele oog neemt al het rationele in zich op, terwijl het emotionele oog het emotionele opvangt. Deze twee opnames gaan via enkele tussencellen over naar één gezamenlijke cel waar alles wordt gerelativeerd en verwerkt in de hersenen.

Het emotionele oog is het oog dat iets meer open is en waarvan de wenkbrauw mooi afgerond is. Het rationele oog is het oog waarvan het ooglid iets meer afzakt op het oog en dus een stukje kleiner lijkt. Bij dit oog valt het op dat de wenkbrauw rechter doorloopt.

Nu dat je toch samenzit … Doe de test! Kijk elkaar in de ogen en ontdek elkaars emotionele en rationele oog. Dit schenkt je een hele hoop extra achtergrondinformatie over de persoon tegenover jou én zorgt ervoor dat je die persoon anders dan voordien gaat ervaren. Het is een goede oefening om in elkaars ogen te leren kijken. Wie dat kan, kan veel beter de intonatie leggen bij de vraag: Oe ist?

Dus ik vraag oprecht … Hoe gaat het met jou?

KobeGroeten

www.kobeland.be

Tv-programma en boek

Programma 45 graden

Elke maandag om 23u35 op Eclips TV onder Denderland TV. Herhaling op dinsdag om 13u05 of neem het programma op om te herbekijken wanneer het jou/jullie uitkomt. Ook op het Youtube kanaal van KobeLand zullen alle afleveringen beschikbaar zijn.

Doorgeefboekje Ons 45 graden

Vanaf september is ook het boekje Ons 45 graden beschikbaar. 

Ideaal voor vrienden onder elkaar, familie, gezin, gemeenschappen, scholen, ziekenhuizen, werkgroepen, ...

kobeboek Kobe Lecompte: 'Terwijl we in het televisieprogramma 20 thema's aandoen, bevat het boekje het gehele pakket. Alle 45 thema's komen aan bod. '

Binnenkort meer informatie, maar de diehards kunnen alvast een gesigneerd exemplaar vooruitbestellen.  

De volledige agenda van KobeLand kan je hier vinden.

Cover en tekeningen: Joyce Thys

 

Meer over Kobe Lecompte lees je in dit artikel.

Auteur: Kobe Lecompte

4 reacties

jam
Met mij gaat het goed,ik heb een lief dat ik graag zie,en dat is wederzijds.
18/07/22 11:21 REAGEER
seniorita
Ik vind dit razend interessant van die 2 soorten ogen !!
18/07/22 17:16 REAGEER
jam
We kijken maar we zien het niet.
We horen en luisteren niet.
We denken ,maar niet altijd voldoende aan de anderen.
We tellen onze centen,tellen we ook ons geluk?
18/07/22 17:28 REAGEER
Hugoo
Sinds de opkomst en het voortdurend ''gebruik'' van dingen als smart- en andere phones, wordt er niet meer gepraat.
Die verslaving, want dāt is het, belet velen om nog een fatsoenlijk gesprek te (kunnun) voeren. Face to face is het immers ook moeilijker om te staan liegen...
Wij, senioren. hebben daar gelukkig geen last van.
Denk ik.
Voor de rest: Leve de zon !
19/07/22 10:55 REAGEER

Login Registreer

Kobe Lecompte

auteur-ervaringsdeskundige
auteur-ervaringsdeskundige
Kobe Lecompte (°Brussel, 1979) is een filosoof pur sang. Eentje zonder academische opleiding weliswaar, maar wel gestuurd door de lessen en de wijsheid van het leven. Als ervaringsdeskundige in het overmatig gebruik van alcohol, als auteur, als papa, als echtgenoot, als beroepsmilitair, ... Zoveel rollen te spelen, zoveel ervaringen rijker om inspiratie uit te putten ... Kobe is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzondere gedachtegangen. https://www.kobeland.be/

Meer artikels van Kobe Lecompte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels