Deel via

Pleidooi voor meer groenten en fruit

August 2022
Op het gevaar af belerend over te komen: we eten nog altijd te weinig groenten en fruit. Jammer, want dit kan echt een boost voor je gezondheid betekenen. Deze 10 tips kunnen je misschien toch over de streep trekken.

1. Voeg groenten en fruit toe aan je favoriete gerechten

 
Vind manieren om fruit en groenten op te nemen in voedsel dat je al eet. Roer bijvoorbeeld fruit door je ontbijtgranen of yoghurt, voeg aardbeien of bosbessen toe aan je pannenkoeken, verpak je boterham met extra groenten, voeg groentetoppings toe aan je pizza, roer greens door je favoriete braadpan of pastagerecht, of vul je omelet met extra groenten . Er zijn tal van kookboeken om je op weg te helpen.
 

2. Opgelet met junkfood!

 
Uiteraard mag je af en toe eens zondigen en junkfood op je menu zetten. Maar je weet: 'te' is nooit goed, behalve in 'tevreden'. en zelf wanneer je voor junkfood kiest kan je daar altijd wat fruit en groenten aan toevoegen...
 
groenten1-1140

 

3. Maak een lijst van je favoriete groenterijke recepten

 
Houd een verzameling recepten met groenten en fruit bij de hand om als hulpmiddel te dienen bij het maken van je boodschappenlijst. Kies er drie of vier uit om binnen een week te kopen. Houd hier rekening mee wanneer je boodschappen gaat doen.
 

4. Probeer nieuwe dingen

 
groentenfruit Kies de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat een nieuwe groente of fruit uit om te proberen. Onbekend maakt onbemind. Wellicht zal je niet alles lusten, maar de kans is groot dat je nieuwe lekker smaken en texturen leert kennen.
 

5. Kook (af en toe) vegetarisch

 
Sla minstens één keer per week het vlees over en probeer een nieuw vegetarisch recept voor het avondeten. Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association in augustus 2019, werden plantaardige diëten geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en een lagere mortaliteit door tal van oorzaken.
 

6. Wees zuinig met snacks

 
Probeer als je zin hebt in een snack vers of gedroogd fruit. Vergeet niet om de etiketten te controleren om er zeker van te zijn dat er geen suiker is toegevoegd. Probeer bijvoorbeeld wortel- en paprikareepjes met een magere dip, of gebakken frietjes met verse salsa in plaats van een vettige saus.

 

7. Houd ingeblikte en bevroren opties bij de hand

 
Deze zijn net zo voedzaam als vers, en ze zijn vaak ook goedkoper. Zorg ervoor dat je de etiketten leest - soms kunnen ingeblikte opties veel toegevoegd natrium of suiker bevatten.
 

8. Overweeg een fruitsmoothie in de ochtend

 
groentenfruit2 Je kunt gemakkelijk fruit en groenten in een gezonde smoothie stapelen, en zelfs de smaken "verbergen" waar je misschien niet van houdt, zoals spinazie of boerenkool.Een smoothie vult bovendien de maag en zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt.
 

9. Denk seizoensgebonden

 
Profiteer van groenten en fruit in het seizoen wanneer je kunt, bijvoorbeeld door een boerenmarkt te bezoeken en je bewust te worden van wat er wanneer beschikbaar is.
 

10. Denk vooruit

 
Als je van tevoren een paar groenten in stukjes snijdt en ze in je koelkast bewaart, heb je meer kans om ze te pakken als je maaltijden bereidt. Het is ook een manier om restjes groenten en fruit toch te gebruiken.
Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

Hugoo
Tien prachtige tips. Denk vooruit en geef ze door aan de koks en het keukenpersoneel van het rusthuis. Dank u.
29/08/22 18:25 REAGEER
Eddy Desmet
Inderdaad prachtige tips die ik zeker ga toepassen.
30/08/22 08:11 REAGEER
June
Mooi bericht! Ik ben al heel mijn leven vegetariƫr. Vele van bovenstaande tips pas ik al vele jaren toe. Alleen aan punt 6 moet ik nog duchtig werken. Toch wil ik ook dat punt grondig onder de loep nemen.Bedankt!
















30/08/22 09:24 REAGEER
jessie veyt
Goed van je, June! Ik probeer ook zo weinig mogelijk vlees en dan zeker geen vette toestanden zoals hamburgers en worsten te eten.
30/08/22 10:54 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels