Deel via

Opletten voor ondervoeding bij senioren

September 2022
Heb je gemerkt dat een van je ouders of iemand uit je naaste omgeving merkelijk minder eet? Dat kan onschuldig zijn, maar toch houd je maar beter een oogje in het zeil. Ondervoeding, en dat niet alleen bij senioren, is een onderschat probleem dat zware gevolgen kan hebben.

Ongewenste gewichtsverlies, komt voor bij 5 tot 12% van thuiswonende ouderen. In een woonzorgcentrum of bij hospitalisatie kan dit oplopen tot 50%. (cijfers UZ Leuven)

Wat is ondervoeding?

Ondervoeding treedt op wanneer iemand niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen opneemt om te kunnen functioneren. Het gaat vaak om het ervaren van een onbalans van eiwitten, calorieën en andere essentiële vitamines die je lichaam elke dag nodig heeft. Wanneer het een tijdelijk fenomeen betreft is dit nog niet zo erg, maar structurele en langdurige ondervoeding heeft zware gevolgen voor lichaam en geest.

Vooral oudere volwassenen zijn vatbaar voor ondervoeding

Hoewel ondervoeding op elke leeftijd schadelijk is, treft het vooral oudere volwassenen. Wanneer een oudere volwassene ondervoed is, zijn ze kwetsbaar voor een verhoogd risico op vallen, tragere hersteltijden, mogelijke ziekenhuisopnames, heropnames en mogelijk overlijden.

Ondervoeding bij oudere volwassenen kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verlies van eetlust, gebrek aan vermogen om te kauwen en te slikken, en een verhoogd gebruik van voorgeschreven medicijnen. Deze medicijnen kunnen op hun beurt de eetlust afremmen.

Andere risicofactoren zijn depressie, dementie, chronische ziekten en gebrek aan toegang tot optimaal voedzaam voedsel, hetzij als gevolg van voedselonzekerheid of gebrek aan vermogen om voedsel te bereiden en/of te kopen.

ondervoeding5-1140

Ook kinderen en jongere volwassenen

Maar uiteraard zijn ook jongere volwassenen en zelfs kinderen vatbaar voor ondervoeding. Op elke leeftijd is het gevaarlijk, want iedereen heeft nood aan voldoende voedingsstoffen om voldoende te functioneren.

Bij kinderen is ondervoeding extra gevaarlijk omdat zij nog in volle groei zijn en onvoldoende voeding zware gevolgen voor het opgroeien kan hebben.

Ondervoeding komt dus niet alleen voor bij senioren die hongerlijden, of die geen toegang hebben tot gezonde voeding. Oudere volwassenen hebben meer kans op chronische aandoeningen waardoor ze risico lopen op ondervoeding. Als een oudere volwassene bijvoorbeeld diabetes, kanker of de ziekte van Alzheimer krijgt, kan hun eetlust worden beïnvloed, waardoor eten moeilijk wordt.

ondervoeding2

Voldoende aandacht voor eten en drinken

Omdat de eetlust daalt naarmate je ouder wordt, is het noodzakelijk om voldoende aandacht te besteden aan eten en drinken. Een goede tips is om liefst niet alleen te eten  en zo het maaltijdmoment zo gezellig mogelijk proberen  te maken. Goede mondverzorging is eveneens belangrijk, want een slecht zittend gebit of slechte tanden hebben een negatieve invloed.

Veranderingen in het metabolisme

Wanneer je kampt met dergelijke ziektes, verandert je metabolisme. Oudere volwassenen worden ook vaker in het ziekenhuis opgenomen en bevinden zich vaker in instellingen voor langdurige zorg, die beide een verhoogd risico op ondervoeding met zich meebrengen.

Tekenen van ondervoeding

Veelvoorkomende tekenen van ondervoeding zijn:

  • Ongepland gewichtsverlies
  • Zich zwak of moe voelen
  • Verlies van eetlust
  • Zwelling of vochtophoping
  • Slechts een kleine hoeveelheid tegelijk eten

 

Problemen veroorzaakt door ondervoeding

Oudere volwassenen kunnen verschillende gezondheidsproblemen hebben vanwege ondervoeding, waaronder:

  • Een verhoogd risico op overlijden
  • Een verhoogd risico op ziekenhuisopname
  • Een verzwakt immuunsysteem, wat het risico op infecties kan vergroten
  • Verminderde botmassa en spierzwakte, wat kan leiden tot vallen en breuken
  • Wonden genezen niet goed

Als je vermoedt dat iemandt lijdt aan ondervoeding, schakel dan onmiddellijk de huisarts in. Dankzij een goede voedingsopname kan hij/zij langer onafhankelijk blijven, behoudt hij/zij spierkracht en geneest hij/zij sneller bij een ziekte of hospitalisatie.

Factoren die bijdragen tot ondervoeding

Ondervoeding wordt meestal veroorzaakt door te weinig eten of een dieet zonder voedingsstoffen. Ondervoeding is echter vaak complexer en wordt veroorzaakt door een combinatie van fysieke, sociale en psychologische problemen, zoals: Verandert met de leeftijd. Naarmate we ouder worden, is het normaal dat ons vermogen om te ruiken, te proeven en een gezonde eetlust te behouden afneemt. Dit kan het moeilijk maken om van eten te genieten en een regelmatige eetgewoonte te hebben.

ondervoeding4

Ziekte

Ziektegerelateerde complicaties en ontstekingen kunnen bijdragen aan veranderingen in de manier waarop je lichaam voedingsstoffen verwerkt en een verminderde eetlust.

Onvermogen om te eten

Een slechte tandgezondheid, een beperkt vermogen om met bestek om te gaan of moeite met kauwen of slikken kunnen bijdragen aan ondervoeding.

Dementie

Geheugen- of gedragsproblemen door dementie of de ziekte van Alzheimer kunnen leiden tot vergeten te eten, geen boodschappen te doen of andere onregelmatige eetgewoonten.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen het vermogen om voedingsstoffen op te nemen of de eetlust beïnvloeden. Merk je dit op bij een oudere uit je omgeving, dan kan je hierover best met de dokter overleggen.

Beperkt inkomen

Oudere volwassenen kunnen financiële problemen hebben die het moeilijk maken om gezond voedsel te kopen, vooral als ze dure medicatie gebruiken of een klein pensioen hebben.

Verminderd sociaal contact

Oudere volwassenen die doorgaans alleen eten, vinden het misschien niet zo leuk om te eten en kunnen hun interesse in koken en eten verliezen.

Beperkte toegang tot eten

Oudere volwassenen met beperkte mobiliteit hebben mogelijk niet gemakkelijk toegang tot de juiste soorten voedsel.

Depressie

Verdriet, slechte gezondheid, gebrek aan mobiliteit, eenzaamheid en andere factoren kunnen bijdragen aan depressie, wat kan leiden tot verminderde eetlust.

Alcoholisme en drugmisbruik

Misbruik van alcohol en drugs kan leiden tot slechte eetgewoonten en slechte beslissingen over voeding. Te veel alcohol in het lichaam kan de vertering en opname van voedingsstoffen verstoren.

Voeding verbeteren

Maaltijdstrategieën kunnen oudere volwassenen helpen een gezond voedingspatroon te behouden. Goede eetgewoonten moeten het volgende omvatten:

  • Voedingsrijke voedingsmiddelen. Plan lekkere maaltijden van tevoren met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder vis, vers fruit en groenten, mager vlees en volle granen.
  • Kruiden en specerijen. Voeg smaak toe aan maaltijden door kruiden en specerijen te gebruiken.
  • Gezonde snacks. Zorg voor tussendoortjes die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals magere zuivelproducten, fruit of groenten.
  • Voedingssupplementen. Om het aantal calorieën in de dagelijkse voeding te verhogen, kan je aanvullende voedingsdranken gebruiken..

 

Auteur: Stefaan Van Laere

13 reacties

youri
Een ernstig artikel over een serieus onderwerp. Vaak ook een taboe vrees ik. Bedankt om dit onder de aandacht te brengen!
12/09/22 11:18 REAGEER
Eddy Desmet
Inderdaad een onderwerp dat veel te weinig aan bod komt. Dat senioren voldoende moeten drinken is intussen bekend maar dat geldt ook voor eten.
12/09/22 12:18 REAGEER
Cyper
Bij die lijst van oorzaken mankeert er één, die volgens mij best hoog in het rijtje thuishoort: Onwetendheid. Ik hoor nog elke dag dwaasheden over voeding, bij mensen die niet dom zijn, maar gewoon slecht ingelicht over wat noodzakelijk is en wat niet. Sommige senioren zijn zo dik als een varkentje, maar lijden toch aan ondervoeding of vitaminegebrek, omdat ze alleen denken aan "veel eten" of "luxueus of rijk eten" (elke dag biefstukken en zo), maar geen idee hebben wàt nu feitelijk gezond is. Ook al wordt het voortdurend herhaald in alle artikels, dat van dat fruit en groente en zo, ondanks de Nutri-score, is kennis over gezond eten bij ouderen nog altijd ver te zoeken. Ze zitten met het oorlogsbrood in hun geheugen, en willen persé wit brood eten hun leven lang. Terwijl alleen al elke dag een paar volkorenboterhammen eigenlijk al bijna genoeg is om nooit ondervoed te raken, want volkorenbrood is een volledig voedsel, en wit brood is niet meer waard qua voedingswaarde dan snoepjes, alleen de calorieën. Maar als je hen dat uitlegt: o nee, ik lust geen bruin brood, dat is niet lekker. Terwijl ze vaak nog nooit in hun leven één sneetje bruin brood gegeten hebben! Men moppert vaak over kinderen, die hun bord niet willen leegeten en tekeer gaan van dat-lust-ik-niet, terwijl ze niet eens geproefd hebben. Maar ouwmensen zijn vaak even lastig, en dat is even nadelig voor hun gezondheid.
12/09/22 15:04 REAGEER
josaugust
Bedankt voor uw bericht Ik ken alvast iemand die ik hiermeee ga helpen
13/09/22 11:44 REAGEER
suzygirl
Je moet al ver lopen om nog een serieuze bakker te vinden die echt volkorenbrood bakt, ze doen mout bij hun deeg voor de bruine kleur en zo krijg je een minderwaardig brood.
13/09/22 12:04 REAGEER
sookie
Zelf meegemaakt bij mijn hoog bejaarde ouders! Mijn moeder zorgde niet meer voor haar man. Ondanks de thuiszorg en de huisarts die er regelmatig langs ging raakte mijn vader zwaar ondervoed. Mijn moeder loog alles en iedereen voor. Nadat ze in een verzorgingshuis terecht waren gekomen ,ontdekte ik dat de diepvries vol lag met de maaltyden die ze thuis bezorgd kregen en andere levensmiddelen die ik voor hun moest kopen. Mijn vader was er heel slecht aan toe ! 3 maanden heeft hij het nog vol gehouden in het verzorgingshuis toen is hij overleden. Soep e.d die ik meenam werd weggegooid ! Vreselijk.
12/09/22 15:54 REAGEER
Eddy Desmet
Inderdaad vreselijk...
12/09/22 16:06 REAGEER
Ripaudmonique
Mijn man is 85 jaar en eet weinig, hij heeft 7kg verloren.
Hij heeft geen honger, smaakt niets meer, heeft moeite met slikken



Monique
12/09/22 20:12 REAGEER
Hugoo
Helemaal geen probleem in de (Afrikaanse) ''ontwikkelingslanden''.
Tenminste, daar hoor je er niks van. Iedereen gezond daar...
12/09/22 21:43 REAGEER
RDS
Is België dan niet met rasse schreden aan het evolueren naar een ontwikkelingsland voor de eigen bevolking?
14/09/22 11:51 REAGEER
Hugoo
Wij zijn véél te verwend en te verwaand (geworden).
De ''honger'' in de wereld heeft vele oorzaken. Gebrek aan voedsel is NIET één daarvan... Obesitas schijnt wereldwijd zelfs een groter probleem te vormen wat betreft de gezondheid.
16/09/22 17:00 REAGEER
Catharina31
Ondervoeding komt op oudere leeftijd vaak voor door tandproblemen. Men kan niet meer kauwen, het gebit is bijvoorbeeld te ruim geworden. Dit zag ik bij een tante (93) van mij in het verzorgingshuis. Toen ik haar een keer kwam bezoeken zat ze op een koekje te zuigen alsof haar leven ervan af hing, en dat was helaas ook zo. Ze had geen gebit meer in. Toen ik ging navragen zei de verzorging dat mijn tante de maaltijden liet staan en die haalden ze dan weg, zonder dat er iets voor in de plaats kwam. Er was dus niet alleen sprake van ondervoeding, maar ook van verwaarlozing. Ja en dan heb ik het over verzorgings- en verpleeghuizen in een zgn. welvarend land. Schande dat wij zo met onze ouderen omgaan. en ze door ondervoeding en verwaarlozing overlijden.

13/09/22 13:00 REAGEER
Julieke
Ja Catharina zo is dat de woonzorgcentra zijn onderbezet geen mensen genoeg met andere woorden want dat kost geld, dus vragen ze vrijwilligers, die soms ook niet meer zo goed kunnen.
Maar de regeringen in ons land hebben we IN OVERVLOED, waar gaat dit naartoe? Dit is nu een andere oorlog. Wij hebben allemaal gewerkt en belastingen betaald nu steekt de regering in eigen zak, want met één regering hebben ze niet meer genoeg, dat noem ik pas overvloed !
OUD worden of ZIJN triestig in deze maatschappij.
15/09/22 17:04 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels