Van Japan tot Korea tot China en helemaal tot India, Aziatisch eten heeft een lange geschiedenis van het bieden van gezondheidsvoordelen aan mensen die veel verder gaan dan alleen smaak.
1. Gewichtsverlies
Een van de meest opvallende voordelen van Aziatisch eten is de reputatie dat het gezond is en weinig calorieën bevat. Dat komt omdat veel traditionele gerechten kruiden gebruiken in plaats van vetmestende ingrediënten zoals boter, olie of room om de smaak te verbeteren. Sojasaus is een ander ingrediënt dat in veel Aziatische recepten wordt aangetroffen en dat mensen kan helpen om af te vallen.
2. Verhoogde vezelinname
Als je je vezelinname wilt verhogen, is Aziatisch eten een goede optie. Niet alleen kan het eten van meer Aziatische gerechten helpen om constipatie en een opgeblazen gevoel te verminderen, maar het kan ook het risico op hartaandoeningen en diabetes verlagen door mensen te helpen gewicht te verliezen.
3. Kankerpreventie
De laatste decennia is er wereldwijd een significante toename van kankercijfers te zien, die onderzoekers voornamelijk toeschrijven aan moderne levensstijlen en diëten met veel bewerkte voedingsmiddelen. Er is echter enig anekdotisch bewijs dat mensen die regelmatig Aziatisch eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van kanker. Onderzoekers denken dat dit komt omdat veel ingrediënten die in de Aziatische keuken worden aangetroffen, zoals soja en gember, natuurlijke ontstekingsremmende voordelen bieden, wat kan helpen het risico op bepaalde vormen van kanker zoals colon- en prostaatkanker te verminderen.
4. Lagere bloeddruk en cholesterol
Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in geïndustrialiseerde landen is een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Het verlagen van het risico op hartaandoeningen is net zo eenvoudig als het eten van meer Aziatische gerechten, aangezien veel traditionele maaltijden zich richten op verse groenten zoals broccoli of kool in plaats van vleeszware recepten zoals lasagne. Mensen die hun inname van gezonde ingrediënten in de Aziatische keuken verhogen, zoals groenten, zeevruchten en kruiden, zien hun bloeddruk vaak op natuurlijke wijze dalen.
5. Hartgezondheid
Waar een dieet vol vet vlees en verwerkte ingrediënten het risico op hartaandoeningen kan verhogen, is het eten van meer Aziatische gerechten een manier om dat risico te verlagen. Veel mensen die in Japan wonen, hebben zelfs een van de laagste percentages hartaandoeningen vanwege hun hoge inname van groenten en zeevruchten. Aziaten eten veel gezonde ingrediënten zoals groenten, wat een van de gezondheidsvoordelen is van het eten van Aziatisch eten.
6. Uitgebalanceerd dieet
De sleutel tot een gezond voedingspatroon is variatie. Het is essentieel om veel verschillende soorten voedsel te eten van verschillende groepen die in de voedselpiramide te vinden zijn, en de Aziatische keuken biedt genoeg opties voor elke groep! Mensen die in de buurt van kustgebieden wonen, geven bijvoorbeeld meestal de voorkeur aan zeevruchten omdat het zo toegankelijk is. In het binnenland kunnen gerechten de voorkeur hebben die veel groenten of kruiden gebruiken om de smaak te verbeteren.
Elke dag een klein beetje uit elke categorie eten is de beste manier voor mensen om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die hun lichaam nodig heeft, wat hen helpt gezond te blijven en ziekten zoals obesitas in de loop van de tijd af te weren.
7. Stemmingsverbetering
Aziaten eten vaak voedingsmiddelen met hoge concentraties kruiden zoals gember, die stemmingsverhogende effecten hebben. Veel mensen die in Azië wonen, gebruiken het als een natuurlijke remedie tegen katers of andere vormen van misselijkheid, omdat de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen gevoelens van ongemak te verminderen.
Gember is echter niet het enige ingrediënt dat stemmingsverhogende voordelen heeft. Het eten van meer Aziatische gerechten kan mensen ook helpen te ontspannen en stress te verminderen vanwege het gebruik in veel populaire recepten zoals curry of roerbak!
8. Gemakkelijk
Een laatste voordeel van de Aziatische keuken is het gemak om deze gerechten klaar te maken. Hoewel veel mensen in geïndustrialiseerde landen toegang hebben tot instant ramen of diepvriesmaaltijden, bevatten deze opties vaak veel natrium en conserveermiddelen, wat na verloop van tijd tot gezondheidsproblemen leidt.
Steeds populairder
Binnen de voeding zijn algemeen twee op het eerste gezicht tegenstrijdige trends waar te nemen. Enerzijds zitten streekproducten met een duidelijke lokale verankering en kleine ecologische voetafdruk in de lift. Anderzijds is er nooit meer aandacht geweest voor de wereldse keuken met exotische smaken. Ook de oosterse keuken deelt in deze groeiende interesse van de consument met als resultaat een steeds groter aantal oosterse restaurants. Ook de restaurants van bij ons zetten steeds meer oosterse bereidingen op de kaart, of voegen aan hun ‘gewone’ maaltijden typische oosterse accenten op het vlak van bij voorkeur verse ingrediënten, kruiden en bereidingstechnieken toe.
Antwoord op de vraag naar gezonde gerechten
Een ogenschijnlijke paradox in de wensen van de consument is enerzijds een groei van de fastfoodsector, maar anderzijds ook meer vraag naar gezonde maaltijden. De consument van vandaag is complex en wil op en tijd en stond wel zijn ‘guilty pleasure’, maar vraagt toch ook duidelijk meer gezonde gerechten.
Typische gezonde smaakmakers zijn onder mee sojasaus (zie hieronder) en zeewier. Zeewier zit proppensvol calcium, en er loopt momenteel een project om het ook in onze Belgische wateren te kweken.
Andere producten die steeds beter scoren zijn kokosgerelateerde producten zoals kokosmelk en kokosolie (tot in de ontbijtgranen toe) en sriracha (een hete chilisaus met een friszure smaak gemaakt met verse pepers, knoflook en azijn).
Verdere doorbraak van de wokpan
De wok is een klassieke oosterse bereidingstechniek die ook in onze professionele en huiskeuken steeds meer ingang vindt. Het is zonder meer een van de meest veelzijdige kooktools; zo kan je er in roerbakken, frituren, stomen en zelfs roken. De typische rondingen van de wok zorgen hierbij voor een optimale warmtegeleiding.
Door te wokken op hoge temperatuur kan je de ingrediënten snel dichtschroeien, en zo de smaak en de voedingswaarde letterlijk insluiten.
Een wokbereiding hoort knapperig te zijn, boordevol aroma’s en vitamines. Kenners raden voor roerbakken zonnebloem- of arachideolie aan, oliën die neutraal smaken en hoge hittes kunnen verdragen.
Een eenvoudige plaatstalen Chinese wok heeft de voorkeur omdat die de beste resultaten oplevert. Staal is trouwens een van de beste warmtegeleiders. Voor één keer moeten we de raad van grootmoeder om nooit een lege pan op het vuur te zetten in de wind slaan. Een wokpan mag je bij het eerste gebruik gerust een kwartier op een zo hoog mogelijk vuur zetten tot de binnenkant een diepe aubergineachtige kleur krijgt. In China luidt zelfs het gezegde ‘hoe zwarter de wok, hoe beter de kok’. Het zwart worden hoort bij het inbrandingsproces, en er mogen uiteraard geen zwarte stokjes van de wok loskomen.
De ene sojasaus is de andere niet…
Sojasaus is een niet weg te denken onderdeel van de oosterse keuken. Op de markt zijn heel wat sojasauzen met weliswaar wisselende kwaliteit beschikbaar. Sojasaus is een perfecte smaakmaker voor allerlei gerechten, van de meest eenvoudige tot erg complexe maaltijden.
Dit wonderlijk ingrediënt werd in Japan al meer dan 2500 jaar geleden gebruikt. Het gaat om een op zich relatief eenvoudig te maken saus op basis van water, soja en zout die aan maaltijden extra smaak geeft. Wil je echt waar voor je geld, dan kies je voor natuurlijk gefermenteerde sojasaus. Hierbij is er een duidelijk verschil tussen Chinese en Japanse gefermenteerde sojasaus.
Chinese sojasaus wordt gemaakt op basis van soja, water en zout, ingrediënten die een sterke fermentatie ondergaan. Hieraan worden vaak additieven toegevoegd met als resultaat een uitgesproken geur en zoute smaak. Door de beperkte fermentatietijd bedraagt de productietijd van Chinese sojasaus doorgaans niet meer dan een maand.
Japanse sojasaus bestaat uit soja, water, zout en graan, dus alleen natuurlijk ingrediënten zonder toevoeging van supplementen zoals kleurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen. Deze ingrediënten ondergaan een natuurlijk fermentatieproces van ongeveer een half jaar in speciale vaten met als resultaat een rijke smaak en een transparante, amberbruine kleur.
Goede sojasaus is een wonderbaarlijk product. Het verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de al aanwezige zoute, maar ook zoete smaken die al in de bereiding aanwezig zijn. Sojasaus maakt het smakenpalet als het ware compleet.
Het ‘geheim’ umami
Een van de ‘geheimen’ van kwalitatieve gefermenteerde sojasaus is umami. Er is nog altijd een discussie aan de gang of dit naast de klassieke smaken zoet, zuur, zout en bitter inderdaad een vijfde smaak is. Letterlijk vertaald betekent umami zoiets als ‘hartig’. Dit staat voor de typische smaak die helemaal achteraan de tong kan geproefd worden, een smaak die door gefermenteerde sojasaus extra geprikkeld wordt.
Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties