Deel via

Het sluipend gif van de eenzaamheid

September 2022
Nu corona (onder voorbehoud) onder controle lijkt kunnen we ons sociale leven weer opnemen. Toch blijft eenzaamheid een van de grote, en helaas vaak verborgen, gevaren van onze tijd. Het probleem tijdig onderkennen is dan ook de boodschap.

Eenzaamheid is een langzaam sluipend gif. Wanneer je er niets aan doet, kan het gevaarlijk zijn. Zo wijzen studies uit dat eenzaamheid potentieel gevaarlijker is dan alcohol en tabak.

Eenzaamheid verhoogt het risico op zelfmoord

Te veel tijd alleen doorbrengen verhoogt het risico op zelfmoord voor jong en oud. Eenzame individuen zijn gevoelig voor hogere niveaus van stress, zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan dezelfde stressoren als niet-eenzame mensen, en zelfs wanneer ze ontspannen.

De sociale interacties van eenzame mensen zijn niet zo positief als die van andere mensen, vandaar dat hun relaties hen niet beschermen tegen stress zoals relaties dat normaal doen.

Meer stress en een hogere bloeddruk

Eenzaamheid verhoogt het niveau van stresshormonen en bloeddruk. Het ondermijnt de regulatie van de bloedsomloop, zodat de hartspier harder werkt en de bloedvaten worden beschadigd door turbulentie in de bloedstroom.Eenzaamheid vernietigt de kwaliteit en efficiëntie van de slaap, zodat de slaap minder herstellend is, zowel fysiek als psychisch.Eenzame mensen worden 's nachts meer wakker en brengen minder tijd in bed door met slapen dan niet-eenzame mensen.

Accepteer dat je niet alleen staat met je eenzaamheid

Alleen al weten dat anderen over de hele wereld dezelfde gevoelens van eenzaamheid ervaren, kan nuttig zijn. Volgens studies voelt 40% van de mensen zich op een bepaald moment van zijn of haar leven eenzaam. Dat aantal lijkt misschien hoog, maar internet en sociale netwerken maken het gemakkelijker dan ooit om verbinding te maken.

eenzaam1

Eenzaamheid is subjectief

Het is mogelijk om je eenzaam te voelen, zelfs als je een partner, kinderen of veel vrienden hebt.
Als je op zoek bent naar een antwoord op hoe je eenzaamheid in je eigen leven kunt genezen, realiseer je dan dat miljoenen anderen er hetzelfde over denken. Deze normale emotie is er een die bijna iedereen op een bepaald moment ervaart, en het is iets dat je kunt overwinnen.

Eenzaamheid kost geld

Alleen wonen leidt niet enkel tot eenzaamheid, het kost je ook veel geld. Je moet immers voor alle kosten alleen opdraaien. Zeker wie maar een vervangingsinkomen of een (klein) pensioen heeft, kan zo in financiële problemen komen. Fiscaal heb je als alleenwonende misschien fiscale voordelen ten opzicht van getrouwde of samenwonende koppels, maar dit weegt niet op tegen de nadelen.

Herken de effecten van eenzaamheid zodat je ze kunt bestrijden

Eenzaamheid is voelbaar. Studies tonen aan dat als je eenzaam bent, je, cholesterol en bloeddruk kan verhogen en het je immuunsysteem ondermijnt.

eenzaamheid2 Eenzaamheid kan ook je slaap verstoren. Omdat eenzaamheid je lichaam op 'hoge alertheid' zet, kan het je vatbaarder maken voor slaapproblemen. Eenzaamheid leidt potentieel ook tot zelfdestructieve gewoonten. Drugsmisbruik, gokgewoonten en andere zelfdestructieve acties worden eveneens allemaal in verband gebracht met eenzaamheid. Het vinden van een remedie tegen eenzaamheid kan in de eerste plaats voorkomen dat deze gewoonten zich ontwikkelen.
Ten slotte kan eenzaamheid je mentale gezondheid beïnvloeden. Naarmate je eenzamer wordt, neemt ook de kans op een depressie toe. Een van de belangrijkste tekenen van depressie is niet langer dingen willen doen waar je vroeger van genoot, zoals tijd doorbrengen met je vrienden.

Zoek indien nodig professionele hulp

Een afspraak met een professional in de geestelijke gezondheidszorg is zeker te overwegen om eenzaamheid en de onderliggende problemen die ertoe kunnen leiden, te overwinnen. Een therapeut kan je helpen de factoren achter je gevoelens te onderzoeken. Andere problemen rond je eenzaamheid kunnen ook worden aangepakt. Als je bijvoorbeeld onlangs een familielid of goede vriend hebt verloren of je door corona zelf voor isolement hebt gekozen, ervaar je mogelijk zowel eenzaamheid als verdriet. Een ervaren professional om je te ondersteunen tijdens het genezingsproces kan het verschil maken.

Onderhoud je bestaande relaties

Eenzaamheid kan ervoor zorgen dat we onze relaties verwaarlozen, zelfs als we er naar verlangen. Door de relaties die je al hebt te koesteren, kun je jezelf op weg helpen om eenzaamheid te overwinnen.

Wanneer de mensen van wie je ooit hield of waarmee je verbonden was, afstand nemen, kan het moeilijk zijn om de eerste stap te zetten om die banden te versterken. Hier zijn enkele ideeën om opnieuw verbinding te maken:
• Plan om op geregeld tijdstippen een ​​vriend te bellen (of te bezoeken indien dat veilig is).
• Houd geregeld een veilig gesprek met buren.
• Gebruik sociale media om opnieuw contact te leggen met mensen met wie je het contact verloren bent.
• Word lid van een (online) groep of club met interesses die je deelt.

Auteur: Stefaan Van Laere

12 reacties

Eddy Desmet
Heel juist verwoord! Eenzaamheid is een langzaam sluipend gif.
19/09/22 16:07 REAGEER
jam
Alleen zijn is niet aangenaam,zelfs met een grote famillie die amper telefoneert of op bezoek komt.
Komt er corona bovenop ,word het erger ,want ieder moet kiezen ,wie van mijn kinderen wordt mijn knuffelcontact.Wie is bang om te knuffelen,want ik moest hen maar eens besmetten of andersom.Erger is om te zeggen ,ik ben eenzaam.Het antwoord is; in de oorlog hadden de mensen het ook moeilijk.Dus ,zorg goed voor jezelf,dan zorg je voor een goeie vriend.Zeg vooral,als men het vraagt ,alles is goed.Zoniet weten mensen niet wat te antwoorden.
19/09/22 20:50 REAGEER
rdckx
Ik denk aan jou

Velen van ons, oud in jaren,
torsen het juk van eenzaamheid.
Een zware last om dragen,
alleen te zijn, eenzaamheid troef.


Achtergebleven met herinneringen,
Soms zoet, soms zuur, zoetzuur.

Er rest enkel nog het wachten,

wachten en wachten,
wachten waarop ?
ik weet het niet,
..… wachten op bezoek ?
….
Vergeet het, te druk, te laat, te ver….
Met Becket wachten op Godot ?

Er zal niets anders opzitten.
Verveling, verbittering steken de kop op.

ik zou je willen strelen, je lijden delen
maar ‘k weet niet hoe,
Net zo min als Benny Neyman.

Dag achterblijver, en alle anderen
Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw … en
…. Ik denk aan jou !

19/09/22 21:27 REAGEER
jam
Dit gedicht is een opsteker ,te weten dat je niet alleen bent.
Fijn verwoordt.
19/09/22 22:40 REAGEER
Julieke
Fantastisch en OOOO zzo waar!
Julieker
20/09/22 11:35 REAGEER
Cyper
Kweetniet. Ik vind alleen zijn juist synoniem van ontspanning, vrijheid en peace of mind. Thuis alleen kan ik mijn eigen ding doen, mezelf zijn, doen en laten wat ik wil, hoef ik geen verantwoording af te leggen, word ik niet geoordeeld of veroordeeld, gepest of worden mij geen dingen opgedrongen die ik niet wil en die me stress bezorgen.
Het kan zijn dat ik een kluizenaarsnatuur heb, maar ik heb het gevoel dat al dat gejammer over eenzaamheid voor een groot deel zelfmedelijden is.
20/09/22 00:27 REAGEER
Hugoo
Daar sluit ik me bij aan.
Wees zelf je eigen beste vriend(in) en je bent nooit alleen of ''eenzaam''. Trouwens wat men als ''eenzaamheid'' omschrijft is meestal het feit dat men door anderen uitgesloten of genegeerd wordt.
Het hangt dus niet aan uzelf en ge kunt er ook niets aan verhelpen. Diegenen die u zgz gaan ''helpen'' zijn er enkel op uit om munt te slaan uit de situatie...
20/09/22 17:13 REAGEER
fleurbloem
Ik voel ook de eenzaamheid en nu de donkere dagen in zicht zal het niet beter worden.
20/09/22 09:11 REAGEER
jam
Dan moet je zeker iets doen wat je blij en opgewekt maakt.
Ik post gekregen en blanco briefkaarten in willekeurige brievenbussen ,nu sinds 2 jaar.
Hopelijk is iemand blij verrast met de briefkaart.
20/09/22 20:00 REAGEER
Hugoo
Mooi initiatief. Als ge uzelf alzo opgewekt en beter voelt, is het zeker aan te raden.
Anderzijds, als ge daarmee iemand wilt ''blij verrassen'' zal het toch minstens een blanco cheque moeten zijn, vrees ik.
21/09/22 16:52 REAGEER
Hobo
EENZAAM

Dwalend langs doodlopende paden
Verstrikt in de mazen van het net
Dat - onredelijk zwaar beladen -
Zich in ’t gemoed, heeft vast gezet

Deuren, die geen uitweg bieden
Andere; onverbiddelijk gesloten
In de greep van wanhopige lieden
Harteloos, door de nacht verstoten

Duister scherm, van hoge muren
Waarachter alle licht is verdwenen
Tergend, die slepend trage uren
Vermoeid woelend, armen en benen

Hoofd, dat stuurloos ligt te draaien
Nergens rust of steun kan vinden
Handen, die vergeefs in ‘t ijle zwaaien
Dreigende angst, komt stilte verslinden

Hoe kan de nacht, zo eenzaam zijn
Als de geest worstelt, met gedachten
Schuilend achter een flets gordijn
Staat de verlossende dag, te wachten.

© Hobo
22/09/22 09:06 REAGEER
Hobo
Ooit meer dan 9 jaar solo geleefd...
En in een stad als Antwerpen hoeft men enkel de deur te openen en is tussen 't volk.
MAAR...op 't einde van 'n wandeling moét men wel terug huiswaarts en komt in een lége woonst.
Trucjes gebruikt zoals een klein lampje laten branden of de radio zacht laten aanstaan...

Gelukkig bestond er toen ook R.A.V.A.L. be
Waar men mensen kan ontmoeten en leren kennen.

H.
22/09/22 16:04 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels