De grootste boomvrucht ter wereld, jackfruit - soms "jakfruit" of "jak" genoemd - kan tot 1 meter lang en 60 centimeter breed zijn. Een vrucht kan wel 50 kilogram wegen.
Langzaam in opmars
Je bent zeker niet de enige als je er nog nooit van hebt gehoord, al is de vrucht steeds meer in opmars. Waar jackfruit voor het eerst verscheen in de regenwouden van India, telen boeren het nu in vele delen van de wereld, waaronder Thailand, Australië, Afrika, Brazilië en de Fillipijnen. Pas de laatste jaren begint jackfruit bekend te worden in Europa.
De geur van rottende uien...
De schil van een jackfruit is groen of geel en stekelig. Hoewel het een geur van rottende uien verspreidt als het rijp en klaar om te eten is, ruikt en smaakt het vruchtvlees veel beter: als een kruising tussen ananas en bananen.
Je kunt de zaden ook eten. En een jackfruit heeft er genoeg - tot 500. Elk kan anderhalve centimeter lang worden.
Twee hoofdsoorten
Er zijn twee hoofdsoorten jackfruit. De ene is klein en papperig. Het smaakt zoet, maar het is slijmerig. Het andere type jackfruit heeft knapperig, knapperig vruchtvlees dat niet zo zoet is.
Voedingsstoffen per portie
Een kopje gesneden rauwe jackfruit heeft:
• Calorieën: 157
• Vet: 2 gram
• Koolhydraten: 38 gram
• Eiwit: 3 gram
• Calcium: 40 milligram Vitaminen
Vitaminebom
Jackfruit bevat meer vitamines en mineralen dan appels, abrikozen, bananen en avocado's. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C en een van de weinige vruchten met veel B-vitamines.
Jackfruit bevat ook foliumzuur, niacine, riboflavine, kalium en magnesium.
Antioxidanten
Carotenoïden, de pigmenten die jackfruit zijn gele kleur geven, bevatten veel vitamine A. Zoals alle antioxidanten beschermen carotenoïden cellen tegen schade en helpen ze je lichaam goed te werken. Ze kunnen ziekten zoals kanker en hartaandoeningen helpen voorkomen, evenals oogproblemen zoals staar en maculaire degeneratie.
Naarmate een jackfruit rijpt, kan het carotenoïdegehalte stijgen. Jackfruit bevat ook veel andere antioxidanten die celbeschadiging in je lichaam kunnen vertragen of voorkomen. Hoewel het binnenvlees rijk is aan deze ziektebestrijdende stoffen, kunnen de zaden zelfs nog meer bevatten.
Gezondheidsvoordelen
De voedingsstoffen in jackfruit kunnen het risico op sommige gezondheidsproblemen helpen verlagen, waaronder:
Constipatie
Jackfruit is een goede bron van vezels, dus het kan je helpen om je langer vol te voelen en je stoelgang regelmatig te houden.
Zweren
De natuurlijke chemicaliën in jackfruit kunnen helpen voorkomen dat zweren zich in de maag vormen. Suikerziekte.
Bloedsuikerspiegel
Je lichaam verteert en absorbeert jackfruit langzamer dan sommige andere voedingsmiddelen. Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt als wanneer je ander fruit eet. Een studie toonde aan dat jackfruit-extract het voor mensen met diabetes gemakkelijker maakte om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Hoge bloeddruk
Het kalium in deze tropische vrucht kan je bloeddruk helpen verlagen, wat kan helpen hartaandoeningen, beroertes en botverlies te voorkomen.
Huidproblemen
De grote hoeveelheden vitamine C in jackfruit kunnen je huid helpen beschermen tegen beschadiging door de zon. Je hebt veel van die voedingsstof nodig om je huid stevig en sterk te houden.
Kanker
Fytonutriënten, zoals die in jackfruit, zijn natuurlijke verbindingen die kankerbestrijdende voordelen kunnen hebben, zoals het voorkomen van de vorming van kankercellen in het lichaam.
Risico's en waarschuwingen
Hoewel een jackfruit-allergie zeldzaam is, loop je een groter risico als je een allergie voor berkenpollen hebt. Dit betekent dat je een jeukende mond of gezwollen lippen kan hebben als je andere voedingsmiddelen uit deze groep eet, zoals appels, amandelen, wortelen, selderij, kersen en hazelnoten
Hoe het te bereiden?
Jackfruit is niet gemakkelijk te pellen vanwege het plakkerige sap. Om te voorkomen dat het je mes en handen plakt, wrijf je het in met bakolie voordat je je fruit opensnijdt.
Misschien eet je het liefst jackfruit voordat het volledig rijp is en de schil begint te ruiken naar bedorven uien. Als je de vrucht in stukjes snijdt en in gezouten water kookt tot ze zacht zijn, kun je het vlezige vruchtvlees gemakkelijk van de schil snijden.
Je kunt de zaden roosteren of koken zoals kastanjes. Als je je eigen jackfruit niet wilt bereiden, zoek dan naar ingeblikte of kant-en-klare jackfruit in de winkel. Je vindt het gekruid met een hartige BBQ- of teriyakisaus.
Recept: jackfruit BBQ burger
Ingrediënten
400 g jackfruit, vers bereid of gepekeld in blik, 250 ml cider, 4 burgerbroodjes, gehalveerd en geroosterd
De sla: 1 appel (geschild, klokhuis verwijderd en in reepjes), ½ wortel, ¼ rode kool (geraspt, in dunne plakjes gesneden) sap van 1 limoen, 2 tl bruine suiker, een klein bosje koriander.
De saus:150 ml tomatenketchup, 4 el sojasaus, 4 el zachte bruine suiker, een duimgroot stuk fijngeraspte gember, 2 tl knoflookpoede,r 4 el appelciderazijn, ½ tl cayennepeper
Bereiding
STAP 1
Breek de jackfruit in stukjes (als je blikjes gebruikt, giet ze af en spoel ze goed af) en doe ze in een pan met de cider en voldoende water om het fruit te bedekken. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30-35 minuten sudderen of tot alle vloeistof is verdampt en de jackfruit zacht is. Snijd met twee vorken in strengen.
STAP 2
Meng de ingrediënten voor de sla met wat kruiden naar keuze en laat 20 minuten marineren, één keer roeren.
STAP 3
Doe ondertussen alle ingrediënten voor de BBQ-saus in een kleine pan en verwarm zachtjes. Zodra het kookt, haal je het van het vuur.
STAP 4
Roer ¾ van de BBQ-saus door de jackfruit en verwarm zachtjes opnieuw. Stapel wat op de basis van een broodje, bedek met sla en serveer met extra BBQ-saus
Geen vleesvervanger
Sommige mensen gebruiken jackfruit verkeerdelijk als vleesvervanger.Inderdaad verkeerdelijk, want het bevat niet de voedingsstoffen die vegetariërs of veganisten nodig hebben.
Steeds vlotter te vinden
Op zoek naar jackfruit, je zal daar gelukkig steeds minder moeite voor moeten doen. je vindt het zeker in biowinkels en online, en ook steeds meer supermarkten bieden jackfruit (in blik of glazen potten) aan. Je kunt jackfruit ook geconserveerd krijgen in een zoete, zware siroop zoals andere ingeblikte vruchten.
Hoe op te slaan?
Als een jackfruit eenmaal rijp is, wordt het bruin en bederft het snel. Om de jouwe vers te houden, bewaar je hem in de koelkast. Koel en droog bewaard kan een rijpe jackfruit tot 6 weken meegaan.
Zware ecologische voetafdruk
Jackfruit heeft onmiskenbaar voordelen en mag een biologisch topproduct genoemd worden. Helaas met deze bemerking: het moet van ver overzee komen en de ecologische voetdruk is dus onmiskenbaar groot.
Auteur: Stefaan Van Laere
6 reacties