Deel via

Waarover praten met oudere personen

October 2022
Weet je soms ook niet waarover met je (groot)ouder(s) of iemand uit je omgeving op leeftijd te praten? Dat is jammer, want dit kan voor beide partijen nuttig en leerzaam zijn. Enerzijds hebben zij met hun levenservaring heel wat interessants te vertellen, en omgekeerd kunnen zij ook van jou nog het een en ander opsteken.

Probeer te praten

Het leeftijdsverschil een kind of een (jong)volwassene en een persoon op rijpere leeftijd kan ervoor zorgen dat een gesprek niet altijd vlot verloopt. De opgedane levenservaringen en meningen zorgen voor een vaak totaal verschillende referentiekader dat de conversatie soms bemoeilijkt. Toch is het meer dan de moeite waard...Er zijn uiteraard situaties waarin een gesprek niet evident is. Zo bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met iemand die dementeert. Maar zelfs dan kan een conversatie verrassend zijn, zeker wanneer je teruggaat naar het langetermijngeheugen en het vooral over vroeger hebt.

Onderstaande vragen kunnen je een eind op weg helpen om toch een goed gesprek aan te knopen.

Vragen over hun favoriete dingen

Een luchtige vraag om te gebruiken als gespreksaanzet met senioren is vragen naar hun favoriete dingen in verschillende categorieën.

Het is een gemakkelijke manier om een ​​gesprek aan te gaan dat niet over serieuze onderwerpen gaat. Enkele voorbeelden van vragen over favorieten zijn:

* Wat is je favoriete soort eten?

* Waar is je favoriete plek (in eigen land en elders)?

* Wie is je favoriete muzikant?

*  Wat is het favoriete cadeau dat je hebt gekregen?

* Enzovoort...

Probeer vragen te kiezen die iets creatiever zijn dan hen te vragen naar hun voorkeuren voor kleuren. Het beste type inleidende vraag is er een die de ander aan het denken zet.

oud2-1140

Vragen naar hun leven

Een ander geweldig onderwerp om met je oudere dierbaren over te praten, draait om hun leven. Vragen naar wat ze met hun leven hebben gedaan, heeft een manier om aangename nostalgie in het gesprek te brengen. Het kan snel leiden tot een bruisende conversatie die uren duurt.

Enkele voorbeelden van levensvragen zijn:

* Waar ben je geboren?

* Wat is je grootste prestatie geweest?

* Wie was je beste vriend in je kindertijd?

* Wat was de naam van je eerste liefde? Wat heb je gedaan als beroep?

* Als je terug zou kunnen gaan naar elke leeftijd in je leven, welke zou dat dan zijn en waarom?

Houd deze vragen vrolijk in de hoop positieve herinneringen op te halen.

Vragen naar hun jeugd

Voortbouwend op de vorige vraag kan je meer specifiek informeren  hoe hun jeugd en jong volwassen leven eruit zagen. Vragen over hun familie, huisdieren of schoolleven vallen allemaal in deze categorie

. Enkele voorbeelden van vragen over de kindertijd zijn:

* Wat is je mooiste jeugdherinnering?

* Hoe waren je ouders?

* Hoe dacht je dat de wereld er 50 jaar geleden uit zou zien?

* Wat deed je voor je plezier toen je jonger was?

* Heb je huisdieren gehad?

* Waar werkte je voor het eerst?

Het leven was waarschijnlijk heel anders voor je grootouders of oudere buurman. Vragen over hun leven tijdens het opgroeien kan voor jullie allebei interessant zijn.

oud3-1140

Vragen naar hun wijsheid

 Een van de interessantste onderwerpen om met senioren over te praten, is hun verzamelde wijsheid. Tijdens de loop van hun leven hebben ze heel wat ervaringen (positief en negatief) meegemaakt, en hieruit kunnen wij zeker leren als we er maar voor openstaan.Voorbeelden van vragen over wijsheid zijn:

* Als je een loopbaanadvies zou mogen geven aan 18-jarigen, wat zou dat dan zijn?

* Heb je ooit een beslissing genomen waar je spijt van had?

* Wat zijn de positieve aspecten van ouder worden?

* Van welke moderne uitvinding ben je het meest onder de indruk?

* Wat wil je dat mensen over je onthouden?

Een oudere persoon vragen naar zijn of haar advies kan je misschien zelfs enig inzicht geven dat de loop van je leven bepaalt. Gesprekken met senioren kunnen rijk en lonend zijn. Door de tijd te nemen om bewust bezig te zijn met zinvolle vragen en onderwerpen, zullen jullie allebei meer genieten van de tijd die je samen doorbrengt.

 Vragen naar diverse onderwerpen

Overweeg een vraag te stellen over een ander onderwerp als je niet in een te zwaar gesprek wilt komen, maar meer wilt leren dan alleen hun favoriete film.

Dit soort onderwerpen zijn nog steeds vrolijk zonder saai te zijn.

* Wie is iemand die jou inspireert?

* Wat raden jullie mij aan om op mijn bucketlist te zetten?

* Hoe stel je je voor dat de wereld er over 25 jaar uitziet? 

* Wat zou jouw perfecte dag zijn?

* Is er een moment in de geschiedenis dat je je tot in detail herinnert?

Auteur: Stefaan Van Laere

25 reacties

rdckx
Eerder een artikelvootr op “ JUNIORENNET “, toch ?
3/10/22 13:01 REAGEER
SUPEROMI
Beste, dat werkt misschien in theorie, maar in de praktijk......niet in mijn geval hoor. Er zullen natuurlijk wel uitzonderingen zijn, die bevestigen immers altijd de regel. Ben 85, absoluut niet dementerend maar mijn eigen volk heeft absoluut geen interesse in mijn verleden wat nochtans, in mijn ogen dan, boeiend genoeg was. Herinneringen, mooie en minder mooie, heb ik plenty.. Gelukkig heb ik er veel opgeschreven. Ik daarentegen vraag hen geregeld naar hun werk, hun vooruitzichten en noem maar op. Iémand moet het gesprek gaande houden en een beetje interessant maken. Doe ik dat niet dan val ik uit de boot en zit ik er bij zonder dat ik er bij hoor. Pijnlijk ! Ik hoop van harte dat anderen uw artikel helemaal anders ervaren.
3/10/22 14:34 REAGEER
Cindy007
Ik ervaar dit artikel zeker niet als pijnlijk maar eerder hoopgevend. Aandacht voor mekaar hebben en naar mekaar luisteren is de boodschap.
5/10/22 17:18 REAGEER
SUPEROMI
lk bedoel dat het pijnlijk is voor mij om er als spek en bonen bij te zitten vaak. Ik ervaar dat de aandacht maar van één kant komt, die van mij, wat toch niet de bedoeling is.... ..... maar 't is wat het is, heb er mee leren leven.
Ben echt blij te lezen dat het bij andere ouderen zo positief kan zijn. 'k Kan alleen over mijn ervaring iets schrijven.
5/10/22 21:01 REAGEER
julien verbaere
Mijn moeder is intussen 96. Ze is intussen dementerend, maar ik praat met haar nog veel over vroeger. Ze zingt dan liedjes uit haar jeugd en dat is voor mij geweldig.
3/10/22 14:08 REAGEER
SUPEROMI
Ik vind dit bijzonder tof van U..... alle respect !
3/10/22 14:35 REAGEER
Eddy Desmet
Ik heb ook zo een moeder. Ik leer nog altijd veel can haar levenswijsheid.
4/10/22 16:29 REAGEER
Cyper
Waarover praat je met ouwe mensen?
Wat een rare vraag. Hangt dat niet helemaal af van de ene ouwe mens tegenover de andere ?
Met mij kun je over een heleboel dingen praten: talen, geschiedenis, literatuur, computers, wetenschap, kunst, muziek, you name it.
Met sommige ouwe mensen kun je alleen maar gehoor krijgen als je klaagt over dat er te veel vreemdelingen zijn, en dat die al het werk afpakken van het "Eigen Volk", en dat ze allemaal moeten teruggestuurd worden.
Met andere ouwe mensen praat je over het weer, het voetbal of hoe alle politici zakkenvullers zijn.
Met nog andere ouwe mensen hoef je helemaal niet zélf te praten, maar moet je eindeloos luisteren over hoe (jou onbekend) persoon X een relatie heeft met (jou even onbekend) persoon Y, en hoe (eveneens jou onbekend) persoon A dit en dat zei over (idem) persoon B.
Kortom: Ouwe mensen, net als jonge mensen en alle andere mensen daar tussenin, zijn verschillend, en hun interessesfeer varieert.
Ik dacht, dat iedereen dat wel wist.
3/10/22 17:30 REAGEER
Eddy Desmet
Ik vind dat helemaal geen rare maar een terechte vraag. We moeten proberen om ons in hun gedachten te verplaatsen want deze tijden kunnen voor hen verwarrend en bedreigend lijken. Jongeren zijn, en dat us geen verwijt , al te vaak met zichzelf bezig en hebben weinig voeling met hoe ouderen denken. En omgekeerd.
4/10/22 16:23 REAGEER
Eddyle
Wel moeilijk om je ervaringen/belevenissen van een lang leven van 91 jaar te vertellen, wanneer je niemand ziet, geen bezoek.
3/10/22 17:59 REAGEER
Passant46
Beste,
Uw reactie grijpt mij aan... Ik ben een kleine 15 jaar jonger dan u, maar ik zit in hetzelfde schuitje, en bij uw vermoedelijke gemoedstoestand kan ik me heel wat voorstellen.
Ik wou enkel zeggen dat u al mijn empathie heeft. Probeer er de moed in te houden...Hartelijke en gemeende groet van een lotgenoot.
4/10/22 06:31 REAGEER
Cindy007
Dit legt meteen een belangrijk pijnpunt bloot. Veel ouderen rie nog zoveel te vertellen hebben en hun levenservaring zouden kunnen delen dreigen te vereenzamen.
5/10/22 17:20 REAGEER
Eddy Desmet
Goede tips! Belangrijk is dat je jaar gemeenschappelijke interesses zoekt en respect voor mekaar hebt.
3/10/22 19:51 REAGEER
wimverbeke
Ik praat met mijn ouders (intussen krasse negentigers en gelukkig nog goed bij de pinken) over alles en nog wat. Ook over de actualiteit en ze zijn zelfs mee met videobellen. veel hangt natuurlijk af van hun genen want niet iedereen heeft dat geluk. Gisteren stond mijn moeder mee te dansen met dat liedje van Margriet 'Lekker blijven hangen' terwijl mijn vader zijn dagelijkse turnoefeningen deed. En ze zitten graag met de kleinkinderen mee op de tablet spelletjes te spelen.
4/10/22 08:11 REAGEER
jessie veyt
Mijn oudere buurvrouw (89) is slecht te been en heeft een beetje last van haar geheugen, maar ze fleurt op elke keer ik met haar spreek. Dikwijls over koetjes en kalfjes, maar soms ook over serieuze dingen of over grappige voorvallen. Eigenlijk over alles dus en ze is nog verrassend pienter voor haar leeftijd. Mijn boodschap: onderschat ouderen niet en behandel hen zeker niet als een kind. Ze hebben zoveel meegemaakt in hun leven en we kunnen er veel van leren.
4/10/22 08:24 REAGEER
werner van aken
Knap van je Jessie. Je hebt gelijk: we mogen ouderen niet betuttelen maar we moeten leren om naar ze 'e luisteren want ze hebben veel zinnigs te vertellen. Ook de politiek zou beter zijn oor bij de ouderen te luisteren leggen.
4/10/22 08:49 REAGEER
Cindy007
Interessant artikel, al leest het wel moeilijk met al die reclame ertussen... :(
4/10/22 13:31 REAGEER
Hugoo
Hierover kan ik niet meepraten.
In weerwil van mijn leeftijd en fysieke beperking(en) ben ik daar niet oud genoeg voor...
4/10/22 18:02 REAGEER
Boy55
De jeugd heeft geen interesse in het leven van ouderen. Zelf ben ik tot vorig jaar zelfstandige geweest in de bouwsector. 34 jaar lang. Hard gewerkt, voorspoed en tegenslag gekend. Eenmaal op pensioen valt alles weg. De jonge zelfstandigen die ik nu ken weten het allemaal beter. Denken ze. Ze kijken je zelfs niet aan. Zelf heb ik altijd respect gehad voor ouderen en vele gesprekken aangeknoopt. En daar heb ik veel van geleerd en veel vriendschap van gekregen. Ze komen er nog wel achter, de jeugd.
5/10/22 01:48 REAGEER
Fluvatili
Ik vrees een beetje dat u gelijk hebt, Boy55, toch voor wat het merendeel van de jongeren betreft (en ik durf daartoe ook de 30- en 40-jarigen te rekenen). Het gebrek aan respect voor ouderen tegenwoordig vertaalt zich onder andere ook in de ongeïnteresseerdheid voor ouderen die we bij hen zien. Ervaring wordt vandaag de dag geringschattend opzij geveegd, ondanks alle mooie leuzen van "succession planning", enz.. In de plaats daarvan worden de jongeren met hun "vernieuwende en duurzame" inzichten als jonge goden verheerlijkt. Hoewel die vernieuwende inzichten op zich heel vaak niet meer zijn dan "opnieuw het warm water uitvinden". En duurzaam zijn ze al geenszins, gezien ze al het oude van tafel vegen. Goedbedoelde en vaak terechte adviezen van "ervaringsdeskundigen" worden in de wind geslagen of afgedaan als "gezaag". Hoewel ze menig jongere een flinke voorsprong zouden kunnen geven. Om terug te komen op het praten en luisteren tussen ouderen en jongeren denk ik dat we heel genuanceerd kunnen zijn. Er zijn wel degelijk jongeren die luisteren en ouderen die interessante dingen te vertellen hebben. Maar vele anderen zijn het normaal communiceren (lees: normaal praten met elkaar) verleerd waardoor de communicatie meestal strandt op enkele gemeenplaatsen, hoe jammer ook. Maar als je wel het geluk hebt goede communicatielijnen te hebben, zowel met jongere mensen, zoals in mijn geval met mijn dochters of op het werk toen ik nog werkte, alsook ook met ouderen zoals bij mijn vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum, dan moet je die echt koesteren, want die geven echt kleur en warmte aan je leven. Je voelt heel snel of iemand openstaat voor een babbel, of die nog jong of ouder is.
3/01/23 13:08 REAGEER
Strauss
Men denkt ten onrechte dat een baard er goed uit ziet.
Een baard ziet er vaak onverzorgd uit. Of je nu gaat voor een lichtere, meer gekapte aanpak of gewoon je baard de vrije loop geven, zul je op zijn minst merken dat je een duidelijke indruk bij vrienden, familie of vreemden krijgt. Zonder al te veel te doen lijkt er meer stoerheid, meer zelfvertrouwen en denk je opeens de hele wereld aan te kunnen. Maar in feite is dit bij de meesten een zuivere vorm van frustratie om een gebrek aan zelfvertrouwen te camoufleren. Het wordt ook een complexenbaard of frustratie-baard genoemd. Deze persoon voelt zich intern niet goed in zijn vel, maar zal dit nooit of nooit toegeven. Dit laatste is juist het typische van heel de houding.
Soms is een beetje aanmoediging het enige wat je nodig hebt in je leven om iets te veranderen. En voor je het weet ben je al je vrienden aan het overhalen om een baard te laten staan. De meeste vrouwen zijn amper te vinden voor een luizenbaard. Je vindt er wel die voorstander zijn van wat decoratie zonder te overdrijven, net zoals met tattoo’s.
Feit is, dat je echt niets moet doen voor zo’n baard. Die komt er vanzelf, net zoals je hoofdhaar en de secreties uit je lichaam. Je hebt er echt niet de minste verdienste aan.
Esthetica: Bedekken wat er onder zit
Naast de complimenten die je soms krijgt zijn baarden een geweldige manier om bepaalde delen van je gezicht te bedekken. Of je hebt niet de perfecte kaaklijn die je altijd wilde. Zo krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen en heb je niet het gevoel dat men altijd naar de vlekken of pukkels zit te kijken waar jij je onzeker over voelt.
Dichte volle zwarte baarden doen je vaak denken aan de diersoort die de oorsprong is van ons menselijk ras en het dichtst aanleunt bij ons huidig voorkomen.
Onderzoekers: 'Baard vaak zo vies als een wc'
Het mag dan soms stoer ogen om een stevige baard te dragen, maar erg netjes is het niet. Onderzoekers waarschuwen zelfs dat sommige baarden viezer zijn dan een gewoon toilet.

Amerikaanse microbiologen gingen met een wattenstaafje door een aantal proef-baarden heen, op zoek naar bacteriën. "Normaal gesproken ben ik niet zo snel verrast, maar hierdoor was ik dat wel", vertelt onderzoeker John Goblic aan de Britse Metro.
Veel baarden bevatten bacteriën die normaal zijn voor een baarddrager. Maar er waren er ook een aantal die net zoveel bacteriën bevatten als een toilet.
Het was af en toe zelfs zo erg, dat als deze salmonellabacteriën in de waterleidingen zou zitten, de hele boel gedesinfecteerd zou moeten worden.
Volgens de onderzoekers hoefde zelfs de proefpersoon met de vieste baard, niet ziek te worden van zijn eigen gezichtsbeharing. "Maar er was zeker sprake van verontrustend slechte hygiëne".
Bij een snor worden de opgenomen bacteriën en virussen (zeker ook Covid-19) bij uitademing op het werkblad en voedsel geblazen. Viezer kan niet. Maar dit gebeurt niet enkel in de keuken, maar ook op alle ander werk en bij maaltijden.
Gevoelige personen gaan dus beter niet aan tafel met baarden en snorremannen. Zij gaan dan beter niet eten waar een kok of hulp met snor of baard in de keuken staat.
Baardnetjes zijn wel een must in horeca- en voedselbedrijven. Koks met lang haar moeten een hygiënisch haarnetje en baardnetje dragen. Ook voor de bediening moeten de obers er hygiënisch bijlopen.
Ik wens geen baardkrul noch bacteriënmix bij mijn dure culinaire degustatie, zoals het bij de kandidaten van Bake-off gebeurde met de moderator.
Enkele chef-koks ogen veel netter als ze net geschoren in beeld komen: Beelden van vroegere tijden bewijzen dat, zoals bepaalde TV-koks.
Bekijk een man met volle baard bij het soep eten of bij het degusteren van een ijshoorntje: Je zin in eten vergaat direct bij het zien ervan.
Een sterrenkok hoeft zeker geen vieze gezichtsbeharing, die blijft staan wegens de frustratie bij de strijd om die laatste ster.
Bij de corona-mondmaskers belet een baard de correcte filterende afsluiting van het masker. Dit kan heel gevaarlijke toestanden opleveren, zowel voor de drager en de omgeving.
Zonder masker vangt die baard de aankomende vochtpartikels gedeeltelijk op. Bij uitademing blaas je de virussen naar diegene die voor u staat.
Compensatie van een erge frustratie.
Movember Foundation vond de ideale gelegenheid dus om eens te onderzoeken wat mannen en vrouwen eigenlijk vinden van snorren en baarden.
Wat meteen opvalt, is dat de overgrote meerderheid van de Belgen (55%) snorren niet mooi vindt. Vooral Belgische vrouwen zijn niet bepaald fan. Maar liefst 60% onder hen vindt een man met een snor maar niets, en net geen 5% vindt het ronduit onhygiënisch en vies. Zij hopen dat huh deze fase snel ontgroeit.
Het kweken van een baard denk je spontaan een imago te bereiken dat niet op een gewone manier kon tot stand komen. De meesten ontgroeien die fase wel.
5/10/22 10:04 REAGEER
Cindy007
Ik voel mij als 67-jarige nog niet oud. Mijn moeder van 92 eigenlijk ook niet maar strikt genomen is ze dat natuurlijk wel. We spreken over alles, ook de actualiteit en ze heeft over alles haar ongezouten mening.
5/10/22 17:15 REAGEER
Cindy007
PS de kunst bestaat erin om ouderen niet als kinderen te beschouwen maar hen in hun waarde te latenven naar hen te luisteren. We kunnen zoveel van ze leren. En zij van ons natuurlijk.
5/10/22 17:17 REAGEER
Hugoo
Een baard laten groeien is ofwel pure luiheid (niet meer hoeven scheren) of gewoon om zich achter een soort masker te verschuilen.
Het zou zelfs moeten verboden worden om reden van hygiëne...
5/10/22 21:45 REAGEER
Strauss
In ons landelijk dorpje in Oost-Vlaanderen werden in 2014 de +65-ers geweerd om in het bestuur van de Landelijke Gilde nog inspraak te krijgen. Die mochten nog op slechts één vergadering per jaar aanwezig zijn om hun ideetjes naar voor te brengen. Het gevolg was: Alle vijf de senioren +65-ers gaven hun ontslag en kwamen dus niet meer met hun ideetjes naar voor. Ook hun integrale medewerking stopte. Daarna bleek dat er nagenoeg geen activiteiten meer waren in die lokale afdeling. Er kwam een einde aan de oogstfeesten die daarvoor al 36 jaar een succes waren! De jongskes kunnen het blijkbaar niet toch niet zo goed.
5/10/22 10:21 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels