Deel via

Afscheid

October 2022
Afscheid nemen: naarmate we ouder worden moeten we het steeds vaker doen. Robert Janssens heeft het er soms moeilijk mee maar weet ook te relativeren.

Als je ‘in de tachtig bent’, moet je afscheid nemen, vaak en veel, afscheid van mensen en dingen.

Het ergste is natuurlijk als er familieleden en vrienden uit je omgeving verdwijnen en dat voelt nog veel pijnlijker aan als die mensen jonger zijn, veel jonger soms. Dan speelt in je verdriet ook het gevoel van onrechtvaardigheid mee. Ik werd dit jaar, op dat vlak, al bij twee gelegenheden getroffen, met naaste verwanten. Je vraagt je dan af of je zoiets in de rest van je leven nog helemaal kunt verwerken.

Geen predikant

Ik wil in deze rubriek nooit of nimmer de predikant uithangen, lessen geven aan mensen die zeker even levenswijs zijn als ik, of veel meer nog. Maar deze ene raad komt nu toch onweerstaanbaar in mij op: hou je goede relaties stevig vast, maak er desnoods nog nieuwe bij, want bij elk verlies zie je de dreiging van het zwarte gat der eenzaamheid.

Veel minder erg is natuurlijk het opgeven van bepaalde bezigheden, waarmee je de tijd van de gepensioneerde zo prettig mogelijk probeert in te vullen. Maar als je jezelf niet meer tot bepaalde zaken bekwaam voelt en er mee moet stoppen, doet dat zeker geen plezier, ja, zeg maar heel wat pijn.

Je geeft voor jezelf niet graag toe dat je zekere zaken niet meer aankunt en probeert dan maar om weg te komen met de melding dat je, ‘voor je weet wel wat’ gewoon geen tijd meer hebt. Dan wanneer je steeds weer die vraag door je hoofd gejaagd krijgt wat je nog wel kunt doen om die zogezegde te korte tijd in te vullen.

Afscheid nemen van boeken

Ik ben nu sinds enkele weken met een wel bijzondere vorm van afscheid nemen, afscheid van… mijn boeken, zijnde natuurlijk niet diegene die ik zelf geschreven heb. Wie dit cursiefje regelmatig leest, weet dat ik een grote fan daarvan ben, van die boeken dus. Ik kreeg er al cadeau, denk ik nu, van bij de plechtige communie, toen ik ongeveer 12 was. Ik heb al die jeugdwerkjes – Dik Trom, Pietje Bell, Bartje, De Witte, Baron von Münchhausen, noem maar op, - keurig bijgehouden, net zoals de klassieke jongensromans als Tom Sawyer, Huckleberry Finn en de Negerhut van Oom Tom, waarvoor ik mijn eerste zakgeld opspaarde om ze zelf te kunnen kopen.

afscheid2-1140

En zo ben ik verdergegaan, met dat kopen van boeken dan, 70 jaar aan een stuk. Het maakte mij een eigenaar van een zeer gevarieerde collectie, waarmee ik op een gegeven ogenblik… buitengevlogen ben. Pas op: dat gebeurde niet na – bijvoorbeeld – een echtelijke ruzie of een gedwongen verhuis naar een kleinere woonst. Neen, op een gegeven ogenblik hebben we onze kleindochter opgenomen, in onze flat met twee slaapkamers. Een voor haar omi en haar opi en een waar de bibliotheek van die laatste ondergebracht werd. En die dus plots moest gaan dienen als domein voor onze nieuwe inwoner.

Van boeken wegdoen was geen sprake, ik zou dat nooit kunnen, dacht ik toen. ‘Shurgard’ bracht de oplossing. Ik huurde bij dat bedrijf, dat daarin gespecialiseerd is, een keurige ruimte, waarin ik, netjes geklasseerd in rekken van bij Ikea, heel mijn papieren schat kon onderbrengen. Ik deed dat zonder wrok. De komst van de kleindochter verrijkte meer ons leven dan al de boeken van de wereld dat kunnen doen. En ze waren in elk geval niet weg, die boeken. Maar ik miste ze soms wel, al was het maar om gewoon eens in de zetel te gaan zitten, omringd door dat kleurrijke, literaire landschap, dat ik gedurende lange jaren had uitgebouwd.

Maar nu gaat dat weg, min of meer uit noodzaak. Met familie en vrienden die zomaar verdwijnen, voel ik almaar sterker de beperking van ons bestaan op mij wegen. En wil ik dan ook niet dat mijn vrouw na mijn afscheid moet zorgen voor de opruiming van wat vooral mijn bezit was. Ik verkoop en schenk nu wat ik als de grootste, zij het materiële, schat uit mijn leven beschouw.

En dat doet ook pijn…

Auteur: Robert Janssens

3 reacties

werner van aken
We moeten inderdaad steeds meer afscheid nemen naarmate we ouder worden. Raak beschreven en zo herkenbaar!
10/10/22 13:18 REAGEER
ghislaine*
Met afscheid nemen van mijn boeken heb ik het ook zo moeilijk.
Mijn vrees is dat na mijn definitief weggaan de nakomelingen zo zomaar in een container zullen dumpen.
Ik troost me met de gedachte: " ik zal het toch niet meer weten"....
11/10/22 10:24 REAGEER
rdckx
OVERLIJDENSWENS
bij leven en welzijn

Als ik dood lig – naar ik mag hopen -
in mijn bed, In bad, onderaan de trap,
of zittend in mijn zetel, TV-kijkend
alsof het nog me nog interesseert,

en jij – ik zeg wel degelijk jij, want jij
bent één van de twee met mijn huissleutel –
en jij mij dus in oneindige rust vindt,
(maar wees gerust, nu nog niet), wees dan blij voor mij,

want ik ging, toevend tussen al mijn herinneringen,
in vrede met mezelf heen, en voor wat mij betreft
verzoend met alles en iedereen, ’t is goed geweest,
en waar ik ook ben , op mijn eindbestemming, …

verwijt jezelf toch niets, want ik was niet alleen,
mijn hele leven was erbij, mijn jeugd, volwassenheid
(alsof ik die al ooit bereikt zou hebben), mijn oude dag
(die heb ik wel bereikt), en vooral heb geen verdriet om mij.

de enige pijn in mijn hart, de enige spijt zou kunnen zijn,
dat ik jou en de rest van mijn nageslacht moet achterlaten,
niet mee kan nemen op mijn reis, een grotere egoïst
valt niet in te beelden, dus ik wil dat jullie verder leven,

zonder mij; ik zal wel voortleven in jullie herinneringen
koester de goede, vergeet de kwade, of lach er om…
het is jullie gegund, geniet van de toekomst, geniet van elkaar,
geniet van het leven want wij zijn er allen maar even.
En als je me toch zou vergeten, het is je vergeven.

rdckx 14 04 2018 (geloof mij, dit zijn geen morbide maar BLIJE GEDACHTEN)
18/10/22 06:00 REAGEER

Login Registreer

Robert Janssens

journalist-auteur
journalist-auteur
Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij maakte naam als wielerjournalist voor eerst de Volksgazet en later vooral Het Laatste Nieuws. Hij schreef een 15-tal fel gewaardeerde wielerboeken en maakt in 2021 op 81-jarige leeftijd met 'Sukkelaar' zijn romandebuut. Boek 'Sukkelaar'

Meer artikels van Robert Janssens

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels