Deel via

Hoe betrouwbaar is de politiek nog?

October 2022
Heb jij ook geen vertrouwen meer in politici? Je bent niet de enige. De kloof met de burger is groter dan ooit, alle pogingen om ze te dichten ten spijt. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder maakt in zijn boek 'Wanhoop in de Wetstraat' een vlijmscherpe analyse van hoe politici vruchteloos proberen om naar onze gunsten te dingen.

Heb jij nog vertrouwen in de federale overheid?

Praat je met je familie of vrienden soms over de politiek, of zit je daarover aan de toog wel eens te discussiëren? Het mag duidelijk zijn: politici zijn minder populair dan ooit.

In ons land heeft het vertrouwen in de politiek een triest dieptepunt bereikt, en dat is een fenomeen dat al een paar jaar geleden is ingezet.

De manier waarop de regering de coronacrisis aanpakte, de onmacht om de energiefactuur voor de gewone burger onder controle te houden, de patstelling in verband met het dossier van de kerncentrales: er liggen heel wat hete hangijzers in het vuur. En daaraan hebben de heren en dames politici zich intussen collectief verbrand.

Weinig vertrouwen in de overheid....

Op de blog Het verzet van Pieter Vereertbrugghen lezen we een interessante bijdrage over dit onderwerp. "Volgens een onderzoek van Statista in augustus 2020 had 62% geen vertrouwen in onze federale overheid. Daarmee scoren we erg laag. In bijvoorbeeld Zwitserland en de Scandinavische landen is het vertrouwen zeer hoog (tot 93%).

Vertrouwen in de Belgische federale overheid – zomer 2020 © Statista Research Department

wetstraat2

... en evenmin in de politiek

Tort zover het vertrouwen in de federale overheid in het algemeen. Maar hoe is het met de politiek gesteld? In datzelfde onderzoek van Statista werd door de Belgische ondervraagden de betrouwbaarheid van onze politieke partijen nog lager ingeschat: minder dan 20 procent had de neiging om politieke partijen te vertrouwen. Meer dan 80% had de neiging om ze niet te vertrouwen.

Nog deze bemerking: dit onderzoek werd uitgevoerd in de zomer van 2020, toen de coronacrisis nog volop moest doorbreken. Bij ons was er nadien heel wat ontevredenheid over hoe de politiek deze crisis aanpakte. Recent komen daar nog onder meer de stijgende energieprijzen en de discussie rond het sluiten van de kerncentrales bij. Het valt dus aan te nemen dat het vertrouwen van de bevolking nog verder afgenomen is.

Wantrouwen wordt de norm

Volgens de wereldwijde Edelman Barometer 2022 is wantrouwen de standaardemotie geworden in onze samenleving. Zo zou bijna 6 op de 10 mensen geneigd zijn iets te wantrouwen tot ze bewijs zien dat het betrouwbaar is. Nog eens 64% zegt dat mensen niet meer in staat zijn om constructieve en beschaafde debatten te voeren over zaken waar ze het niet onderling eens zijn. We zijn niet meer in staat om te debatteren of samen te werken wanneer wantrouwen de standaard is."

Oude wijn in nieuwe zakken

Het vertrouwen in de politiek is lager dan ooit. VRT-journalist Ivan De Vadder peilt in zijn boek 'De wanhoop in de Wetstraat' naar de redenen hiervoor. De oplossingen die ze bieden gaan bijna altijd terug op recepten van dertig jaar oud. Oude wijn in nieuwe zakken dus.

Zwarte Zondag

Ivan De Vadder draait al mee op de nieuwsdienst van 1991, een keerpunt in onze poiitiek. namelijk de zogenaamde 'Zwarte Zondag', of de verkiezingen waarin toen nog Het Vlaams Belang een verpletterende verkiezingsoverwinnaar behaalde en het politiek etablissement op zijn kop zette.

De kloof met de burger raakt niet gedicht

In het Radio 1-programma 'De ochtend' ging Ivan De Vadder verder op dit fenomeen in. "Zwarte Zondag was de aanleiding tot het lancering van het begrip 'de kloof met de burger' die was ontstaan. Het was Guy Verhofstadt die de term lanceerde. Sindsdien zijn de klassieke partijen bezig met te proberen om de kloof te dichten. Ideeën die onder meer de revue passeerden zijn het afschaffen van de opkomstplicht en de Senaat."

Hoe kunnen we die kloof dichten, vroeg ook journalist Astrid Roelandt van Het Laatste Nieuws zich af. Ivan De Vadder: "De kloof wordt niet gedicht omdat men niet ver genoeg denkt. Als de Senaat overbodig is moet je die afschaffen, maar daar mag het niet bij blijven."

Meer eerlijkheid nodig

Als er iets is waar de mensen over vallen, dan is het over politici die 'oneerlijk' overkomen. Meer zelfs, kiezers vinden dit de belangrijkste eigenschap. (Ivan De Vadder)Ivan De Vadder: "Dat 'eerlijk zijn' gaat verder dan gewoon 'niet liegen', wat een evidentie zou moeten zijn. Politici zijn vaak beredeneerd, strategisch en berekend."

Volgens De Vadder ruiken de mensen dit, en vergroot het enkel de kloof met de burger. "De coronapandemie heeft die kloof met de burger de afgelopen twee jaar duidelijker dan ooit blootgelegd, zelfs doen radicaliseren, en dat doet inzien dat tot nu toe nog geen enkele poging om die kloof te dichten gelukt is."

De traditionele partijen happen naar adem

Als getuige op de eerste rij maakt Ivan De Vadder mee hoe de partijen vruchteloos naar een antwoord zoeken op de vraag hoe ze de burger kunnen bereiken. "In 2022 happen de traditionele partijen nog altijd naar adem. Ze missen geloofwaardigheid en daadkracht, en in de peilingen zakken ze - met uitzondering van Vooruit, dat zich optrekt aan de charmismatische voorzitter Conner Rousseau - weg van de drempel van tien procent."

Moeten de Vivaldi-partijen samengaan?

Intussen gaan hier en daar stemmen op om de vier zogenaamde Vivaldi-partijen ((CD&V, Open VLD, Vooruit en Groen) te laten samengaan. Ivan De Vadder verwijst naar Vincent Stuer, woordvoerder van Open VLD-er Guy Verhofstadt die daar voorstander van is: "Zijn analyse vertrekt van de gedachte dat de inzet van de volgende verkiezingen het voortzetten van de regering-De Croo is: 'Willen of niet, voor de federale regeringspartijen is het samen uit, samen thuis.' De enige mogelijkheid is volgens Stuer dan ook een samenwerking tussen liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen."

Het monster van Loch Ness

Toch blijft de politieke verkaveling zowat het monster van Loch Ness van de Wetstraat, een idee dat velen wel zouden willen zien plaatsvinden maar dat nergens is opgedoken, omdat tussen droom en daad wetten in de weg staan en praktische bezwaren. (Ivan De Vadder)

Welke partij wil de centen opgeven?

Ivan De Vadder ziet een aantal problemen voor de vier Vivaldi-partijen op samen te gaan. "Dat de partijen bij elke vernieuwingsoperatie vooral de ideologische verschillen onderling sterk in de verf zetten, is wellicht het belangrijkste praktische bezwaar. En dan is er nog de royale wettelijke partijfinanciering. Welke partij is bereid om die royale en zekere subsidiëring op te geven voor een onzekere financiële toekomst?"

Koudwatervrees

Ivan De Vadder noteert bij de klassieke partijen koudwatervrees: "Niemand weet wat het samengaan van partijen oplevert. Is de som groter of kleiner dan het geheel van de afzonderlijke delen? Die onzekerheid over de financiële toekomst is de grootste struikelblok voor een alliantie of samenwerking."

Nadenken over het statuut van politicus

Vroeger aanvaardden we het met zijn allen dat politici bepaalde voordelen hadden en af en toe eens naast de schreef liepen, maar dat is steeds minder het geval. Ivan De Vadder: "Misschien moeten de politici eens grondig nadenken over hun statuut. Het argument sat een politicus een 'sui generis'-statuut (een soort apart vormen, nvdr) moet hebben dat bol staat van de voordelige uitzonderingen wanneer je het met anderen vergelijkt is niet meer vol te houden."

Het is tijd dat de parlementsleden nadenken over een grondige aanpassing van het statuut van het parlementslid. Op dit moment worden ze tot die oefening gedwongen bij elk incident, zoals bijvoorbeeld het misbruik dat Sihame El Kaouakibi maakt van het ziektebriefje, met de nodige ophef tot gevolg. Een grondige herdenking van het statuut lost dit op. (Ivan De Vadder)

Over het boek

wanhoopcover Met recente en minder recente voorbeelden – federale kieskring, verlaging van de stemgerechtigde leeftijd, afschaffing gemeentelijke opkomstplicht, hervorming Senaat… – illustreert Ivan De Vadder hoe politici met rationele voorstellen de emotionele kiezer proberen te overtuigen. Dergelijke voorstellen gaan bijna altijd terug op recepten die intussen al drie decennia meegaan, sinds de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt. In Wanhoop in de Wetstraat beschrijft politiek journalist Ivan De Vadder hoe de verwoede pogingen van de politiek om dichter bij de burger te komen, steeds stuklopen. Na 30 jaar is het tijd voor nieuwe recepten en nieuwe ideeën. De Wetstraatspecialist doet concrete voorstellen.

ISBN: 9789464369595 Aantal pagina's: 288p
ivan de vadder
Ivan De Vadder (1964) is politiek journalist. Als vaste analist van VRT NWS kent hij als geen ander het reilen en zeilen van de Belgische politiek en staat hij borg voor gedegen, onafhankelijke journalistiek. Zijn visie is steeds kritisch en 'to the point', en oordelend zonder te veroordelen.
 
Hij is ook columnist bij Le Soir, het radioprogramma Matin Première (RTBF) en presenteert De Afspraak op vrijdag.

 

Auteur: Stefaan Van Laere

38 reacties

fervente lezer
Over de politiek kan ik meer dan één boompje opzetten. Ik heb het prachtige boek van Ivan De Vadder intussen gelezen en deel zijn mening. De kloof met de burger is nog nooit zo groot geweest en de amechtige pogingen van de politici om er iets aan te doen maken die kloof alleen maar groter. Ik voel me door geen enkele partij echt vertegenwoordigd. Als politiek dakloze sta ik steeds meer in de kou. Heeft er nog iemand dat gevoel?
10/10/22 09:47 REAGEER
Poelco
De overbevolking aan politiekers is zeker een oorzaak van slecht bestuur door versnippering, ze kunnen misschien beginnen met het aantal politiekers te halveren of gaat het toch alleen maar over postjes ?
10/10/22 10:39 REAGEER
carlie
juist
10/10/22 14:25 REAGEER
Eddy Desmet
Wij hebben hier geloof meer dan 50 ministers en in Frankrijk maar 15 of zo. Probeer dat maar eens aan een buitenlander uit te leggen.
11/10/22 11:23 REAGEER
Cyper
Dat is "pertang" heel gemakkelijk uit te leggen: we zijn een gefederaliseerd land. Als je persé afgesplitste bevoegdheden wil, dan krijg je afgesplitste overheden. Dat is in alle gefederaliseerde landen zo. Toen ik klein was, was België een unitair land, en we hadden maar één regering met een handvol ministers. Dat werkte ook, hoor. Alleen: toen wilden de flaminganten met alle geweld een aparte regering voor Vlaanderen en één voor Wallonië. En ééntje voor Brussel omdat geen van beide dat wou opgeven. Die flaminganten, daar hebben jullie voor gestemd! Waar klagen jullie dan over? Wel, daar komt het door dat er zoveel ministers zijn. Dat is niet uit de lucht komen vallen.
13/10/22 23:14 REAGEER
Dendanny
Bij elke verkozen politieker staat de zorg om herverkozen te worden helemaal bovenaan hun agenda. Alles staat in functie hiervan en ze praten hun kiezers zoveel mogelijk naar de mond. De noden en wensen van de bevolking komen steevast op de tweede plaats.
10/10/22 11:09 REAGEER
abracadabra
wat ik al jaren niet begrijp de politiek speelt al jaren met de mensen hun voeten wat ik niet begrijp dat het altijd maar de zelfde die aan het woordt komen is belgie dan verdeeld in die partijen of is er een stille meerder heid die nooit zijn mond opendoed het wordt hoog tijd dat de kiezer zijn verstand eens gebruikt of gaan ze met hun voeten laten spelen?
10/10/22 12:35 REAGEER
Jiebie
Verstandige mensen worden verplicht hun mond te houden om niet in het "extreem rechts" kamp te worden gedumpt door de opportunisten. Zolang de echte democratie niet wordt hersteld zal de onvrede over "de politiek" blijven aanhouden.
10/10/22 12:47 REAGEER
Cyper
"verstandige mensen"? bedoel je de neonazi's en de racisten?
Nee? Wie dan wel? En wat bedoel je met de "echte" democratie?
13/10/22 23:16 REAGEER
werner van aken
De vraag stellen is ze beantwoorden. Ik heb maar weinig vertrouwen in politici. Zij doen weinig voor de senioren, nochtans de snelst aangroeiende leeftijdsgroep. Wanneer komt er eens een partij die onze belangen verdedigt?
10/10/22 13:13 REAGEER
carlie
juist.
10/10/22 14:25 REAGEER
RDS
Hoe lang kan men nog op de stem van senioren rekenen, 10à15 jaar.
Hoe lang kan men nog op de stem van de jeugd rekenen, 40 à 50 jaar
Nog een tekening nodig?
22/02/23 12:04 REAGEER
eskimo 7
Eer was eens een Politiek partij ,deze manipuleerde de bevolking om samen een grote groep te vormen ,zodat bij een grote aankoop de beste prijs voor bv , energie zou bekomen worden (Arco par ) .
Na een mooie tijd verscheen eer een slimme Tovenaar hij had geld geroken ,en zegde tegen de Politieke partij laat ons samen alles in onze veilige brandkast leggen en we noemen ons ,Partij tovenaars. Na enkele jaren een vingerknip en al het geld was WEG .Samen met andere Partijtovenaars brachten deze ,de Belgische bevolking naar een lange aardedonkere tunnel , en zegde. Op het einde van deze tunnel zie je licht dan zullen jullie zeer gelukkig verder leven. Doch leiden deze tovenaars de bevolking naar een immens grote doolhof van Tunnels en niets werd mooier of beter zelf een ziek Monster viel de bevolking aan ,en de Partijtovenaars riepen je moet dit doen, en dat doen, doe het zus, of zo, Je moet luisteren .Alles werd slechter en slechter .Maar de Partij tovenaars verdeelde het Geld onder hun ARMEN ,zij beloofde nog zeer veel zoals inleveren van hun loontje ,en afschaffen van een groepje doen niets , Maar zij leefde nog lang en Gelukkig . Eer kwam een varken met een lange snuit maar het verhaal is NIET uit .
10/10/22 14:50 REAGEER
Osaida
Geweldig geschreven, proficiat. En......inderdaad het verhaaltje is nog niet uit.........
11/10/22 12:25 REAGEER
Rude
Alles wat je tegenwoordig hoort is negatief, elke politieker breekt de andere af, elke politieker spreekt in zijn/haar voordeel, dit om maar voor hun eigen partij op te komen, maar welke mening telt voor de burger nog??? Het zijn op TV allemaal geen woorden, maar discussies onder elkaar, maar geen oplossingen. Als er een voordeel voor een burger wordt doorbroken , dan wordt dezelfde burger daarna dubbel zoveel geplukt. Dus door de politiek voel ik me nu angstig, onzeker en ongelukkig. Dat is helaas mijn antwoord.
10/10/22 15:08 REAGEER
paul smit
Ik heb net Bart de wever bezig gehoord. Typische oppositiepraat, ook al heeft hij waarschijnlijk op een aantal punten gelijk. Maar als de politiekers over de partijen heen niet leren samenwerken met als enige doel het belang van de bevolking zal het nooit goedkomen vrees ik.
12/10/22 10:03 REAGEER
RUYTT
Wij zijn wel in staat om te debatteren, alleen het hele Woke-gedoe maakt debatteren onmogelijk en weigert elk gesprek met iedereen die niet hun waanideeën aanhangt.
10/10/22 16:20 REAGEER
VGGerrit
Je weet toch dat je niets fout mag zeggen over de wokies. Dat is niet alleen niet politiek correct maar ze kunnen er ook niet tegen. ;-)
13/10/22 18:08 REAGEER
jessie veyt
Ik ben een nuchter denkend iemand, zeker geen pessimist en ik vind dat wij vijftigplussers soms te negatief zijn over de jeugd. Wij zijn toch ook jong geweest.
Maar op het vlak van de politiekers kan ik mij zeker niet tevreden noemen. Ze beschouwen ons blijkbaar als afgeschreven zonder onze levenservaring te (h)erkennen. Maar dat ligt ook voor een stuk van ons. We moeten dringend op een positieve manier naar buiten komen om sereen onze wensen/eisen kenbaar te maken.
10/10/22 16:24 REAGEER
aleks776
Politiekers doen steeds van alle beloften. Nadat ze aan de macht zijn, wordt dat, heel snel, vergeten. Dit is van alle tijden, maar vroeger reageerden de mensen daar niet op. Ze waren nuchter genoeg om te weten dat dit nooit zou veranderen.
Nu, moet alles onmiddellijk en dadelijk gebeuren en als dat niet gebeurt, wordt er gereageerd, via alle mogelijke sociale media. Door de overvloed aan mogelijkheden om hierop te reageren, komt er meer en meer kritiek op de politiek en politici en heb je een groot wantrouwen.
P.S. Dit geldt niet alleen tegenover de politiek, maar zeker ook tegenover de media, die, braafjes, de politici ophemelen en "beschermen", onder het motto: wiens brood en eet, wiens woord men spreekt
10/10/22 17:22 REAGEER
Hugoo
Laat die mensen met rust. Ze hebben zelf niets te zeggen.
België wordt bestuurd door een aantal rijke families en hun vriendjes. Daarbij komen ook de miljarden-ondernemingen en hun gevolg. Dat is altijd al zo geweest, ondanks ''verkiezingen''. De politiekers moeten enkel naar diens pijpen dansen met wat toneel te spelen. Maar, zolang ze dat doen, mogen ze zichzelf rijkelijk belonen. Anders worden ze genadeloos gedumpt. Arme drommels. Bovendien heeft ''Europa'' nog een flinke hap uit hun boterham gepikt...
10/10/22 18:11 REAGEER
julien verbaere
Juist gezegd! De politici zijn eigenlijk maar het topje van de ijsberg en hebben niets in de pap te brokken.
11/10/22 11:28 REAGEER
Pooli
We betalen de hoogste belastingen en toch hebben we een torenhoge staatsschuld. Waar is ons geld naartoe? In andere landen is er ook Covid-19 en een energiecrisis. We hebben te veel politici en instellingen.
10/10/22 18:31 REAGEER
VGGerrit
we hebben inderdaad veel te veel politici en teveel regeringen.
Langs de andere kant hebben we een van de beste sociale vangnetten en een uitstekende gezondheidszorg. Als ik zie hoe het bv. in Nederland allemaal geregeld is dan zijn we als Belg toch beter bediend.
13/10/22 18:05 REAGEER
Nimue
Hier zijn vast veel lezers die al 50 jaar politiek ervaren in dit landje dat zoveel politiekers tewerk stelt dat we ze zelfs niet meer kennen of waarvan we kwijt zijn bij welk stuk van de politieke koek ze horen. Is het nog écht mogelijk met zo'n politieke mensengroep om snel een consensus te bereiken voor de problemen die dringend om oplossingen vragen.
Gelijk welk groot probleem dat de man in de straat treft blijft onmogelijk lang hangen voor er een politiek gelijkgestemde oplossing of zelfs maar een voorstel van oplossing is. Het lijkt wel of de politiekers in België moeten leven om mekaar onderuit te halen, op het laatste minuutje iemand een hak te zetten, welles/nietes spelletjes waar het welzijn van de gewone man in meespeelt. Zijn we het Ganzenbordspelletje 'ga terug naar af' spelen op deze politieke manier nog niet beu genoeg ? want wie betaalt al die verloren tijd.
10/10/22 18:34 REAGEER
youri
Ik ben mijn vertrouwen in de politiek al een tijdje verloren, al blijf ik consequent gaan stemmen. Want destijds heeft men letterlijk gevochten voor ons stemrecht.
11/10/22 11:32 REAGEER
Osaida
Neen, ze spelen geen Ganzebordspelletje, maar wel schaken
11/10/22 12:30 REAGEER
Efel
Eigenlijk heel normaal. België is helemaal geen democratie maar een regering van belangengroepen die allemaal uit zijn op voordeeltjes van hun (ontzettend weinig ) leden. Hun vertegenwoordigers (de parlementariërs ) zijn gewoon marionetten die moeten doen wat hun partijtop beslist (anders kan je fluiten naar je vette inkomen), die op hun beurt moeten uitvoeren wat hun word opgedragen door hun sponsors. Over de hele wereld is er maar één land dar EEN BEETJE democratisch is (wegens het bestaan van het bindend referendumrecht) en dat behoort dan ook tot een van de welvarendste landen. Andere landen met een hoge tevredenheid behoren tot de groep met grote voorraden noodzakelijke grondstoffen die tegen woekerprijzen verkocht worden en die de inkomsten daarvan onder de bevolking verdelen.
10/10/22 18:45 REAGEER
Fra Va
Ik deel de mening van al deze schrijvers. Het is al lang geen geheim dat de politiek door de multinationals wordt gedirigeerd. Indien men Engie onder druk gaat zetten om geld te halen uit overwinsten is het de logica zelve dat zij ook aan de onderhandelingstafel gaan zitten als gesprekspartner wanneer de regering moet gaan onderhandelen over de toekomstige energiebevoorading. Ik denk dat Engie dan gaat zeggen: "ja maar, we moeten eerst de gat van enkele miljoenen bespreken". Dit boek staat zeker nog op mijn verlanglijstje

11/10/22 00:51 REAGEER
freddy verbaere
Het is een open deur intrappen dat de politici onze rechten onvoldoende verdedigen. Ze moeten altijd compromissen sluiten en dus heel veel water bij hun wijn doen. Dat blijkt eens te meer met het energiedossier. Ze praten veel, doen alsof ze verontwaardigd zijn maar er verandert niets.
11/10/22 07:31 REAGEER
Efel
Het is alleen alarmerend dat ,op enkele mensen na, IEDEREEN er van overtuigd is dat men er niets kan aan veranderen. En dus kan er ook niets veranderen. Naïevelingen denken dat men veranderingen kan afdwingen met stakingen en betogingen. Laat mij niet lachen, de eerste politieker die zich daar wat van aan trekt moet nog geboren worden. Zolang zij hun superinkomen met talloze extraatjes bekomen kan de rest hun niets schelen. Zij gaan echt geen boterham minder eten nu het leven zo duur is geworden in zich ook geen zorgen maken dat een huis huren onbetaalbaar is geworden.Want zij huren geen huis maar VERHUREN het (kassa kassa). Als er honderdduizend mensen wel in die verandering zouden geloven en er ook energie en geld in zouden investeren zou het wel kunnen veranderen. Maar ja wij hebben het zooo goed. Zelfs al moeten we daar gemiddeld 50 tot 60 uur per week voor werken. Het grootkapitaal dankt u voor uw inspanning.
11/10/22 08:06 REAGEER
Roland1945
De politiekers luisteren niet naar de verkiezingsuitslag door met de verliezende partijen een bonte regering te vormen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de afstand tussen kiezers/burgers groter wordt. We zwijgen dan nog over het cordon sanitaire die door de meeste partijen ingesteld wordt. Democratie is geen top-down proces, maar een bottom-up proces. Top-down is een verdoken vorm van dictatuur.
11/10/22 09:43 REAGEER
paul smit
Ik zie het ook somber in. De niet-rechtse partijen zijn allemaal verschrompeld en weten niet van welk hout pijlen maken.
12/10/22 10:04 REAGEER
RhinoMax
Kan iemand me helpen?Ik ben wrijwel ongeletterd en rekenen kan ik al helemaal niet.Maar ik veronderstel dat er ook onder de gepensionneerden slimme mensen zijn.Let's go.Iemand heeft een maandelijks pensioen van 1450€,een ander een pensioen van 3500€
Hoeveel bedraagt het verschil na tien jaar bij drie jaarlijkse aanpassingen van 2%?
11/10/22 13:27 REAGEER
aronjaco
Eentje vraagt hier: " waar gaat ons geld (belastingbetaler" naartoe. Wel vriend dat gaat naar onze totale politieke structuur. Geen land heeft zoveel politici als wij, dat met daarnaast alles erop en eraan. De zakken van dat peloton worden dik gevuld.
België is een totaal gebied en niet een versnipperd gebied zoals nu. En, hoe meer politici, hoe minder er werkelijk democratisch wordt gepresteerd. Elk voor zich, dat met het oog op de volgende verkiezing. Heel dat politiek systeem hier moet worden herzien en tot normale proporties worden herleid. Daar zit de grote winst.
12/10/22 11:32 REAGEER
Hugoo
"Divide et impera''. (Verdeel en heers.)
Dė slogan van Cæsar.
Het is nog steeds een geducht politiek wapen, waar men voortdurend en gretig naar grijpt, met alle gevolgen van dien. En niet alleen in België...
12/10/22 17:08 REAGEER
werner van aken
de politiekers maken andermaal een slechte beurt. Machteloos vergaderen om dan met een halfslachtige akkoord op de bus te komen, daarvoor hebben we niet op hem gestemd. Maar we zijn nu wel de goeie? Ik zou het echt niet meer weten. Geen enkele partij sluit aan bij mijn concrete noden. de ik ben waarschijnlijk niet de enige.
13/10/22 11:37 REAGEER
Pelgrim
Politiek en overheid zijn twee verschillende zaken, hoewel er een juridisch verband bestaat. De politici zijn de buitenkant, de administratie de binnenkant van de Staat. De buitenkant - hoewel overbodig - voert meestal strijd voor het eigen politiek voortbestaan. De burger komt gelukkig vooral in contact met de binnenkant. Die is verplicht de vaak gebrekkige wetten toe te passen die de buitenkant voor iedereen uitvaardigt. Ik schreef 'gelukkig' omdat wie zich benadeelt voelt, mag beroep doen op een rechter om de beslissing van de administratie te controleren en desnoods buiten werking te stellen. Dit heet rechtsstaat, wat niet inhoudt dat die goedkoop is. Het gebrek aan vertrouwen is voornamelijk te wijten aan onwetendheid omtrent hetgeen men moet of mag verwachten. De kerntaak van de Staat is gezagsuitoefening; de Staat staat in voor de belangen van de collectiviteit. Dienstverlening is slechts een aanvullende taak: die hoort dicht bij de individuele noden en is dus in eerste lijn plaatselijk en in de tweede lijn regionaal, niet federaal. Regionale dienstverlening is bvb hoger onderwijs, verkeersinfrastructuur, nutsbedeling. Dienstverlening is geen kerntaak van de overheid. Daarvoor staat niet de Staat in maar in de eerste plaats de privésector; als die er geen brood in ziet, vult de overheid slechts aan waar de politiek dat nodig oordeelt en binnen de perken van de beschikbare middelen. Het publiek klaagt vooral over de dienstverlening. Gezagsuitoefening wordt meestal doodgezwegen, ook door de politici. Het geld is duidelijk op!
14/10/22 10:57 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels