Deel via

Hoe denk jij over je gezondheid?

October 2022
Hoe denk jij over je gezondheid? We kregen heel wat reacties binnen op onze oproep en geven graag een bloemlezing.

Onze recente artikels over gezondheid en de pensioenen zorgden voor heel wat reacties waarvoor onze dank!.Graag geven we een bloemlezing van enkele opmerkelijke reacties.

Aanzet tot gezonder leven

Ronny: 'Het is soms moeilijk om proberen gezond te leven. Soms denk je dat het allemaal niet veel uithaalt. Maar als ik zulke artikels lees krijg ik toch weer motivatie om er (een tijdje) op te letten.'

Even gecheckt en ik ben zeker een 'risicopatiënt' voor verschillende bedreigingen die Seniorennet voor onze gezondheid heeft opgelijst (waarvoor dank). Wat mij alleen nog maar meer aanzet tot gezond proberen te leven en er elke dag het beste van te maken. Ook ik heb soms pijnlijke spieren van het sporten maar dat neem ik er graag bij. (Jessie Veyt)gezond4-1140 Freddy DM: 'Het is zeker nuttig om de verschillende risico's die onze gezondheid loopt eens in een lijst te zien. Een aantal van die dingen weten we uiteraard wel, maar we steken vaak de kop in het zand. We moeten niet schijnheilig zijn: veel hebben we zelf in de hand.'

80% opletten en 20% zondigen

Werner Van Aken: 'Dit artikel slaat de nagel op de kop! Uiteraard hebben we onze genen niet in de hand, net zomin als een ongeval. Maar er is een duidelijk verband tussen je levenswijze en je gezondheid, zonder dat je moet gaan overdrijven. Iedereen is natuurlijk vrij om zijn leven te leven zoals hij dat wil.'

Ik probeer (ik herhaal, probeer) gezond te leven volgens het motto 80% er goed op letten en 20% zondigen. Als ik dat niet deed was ik waarschijnlijk twintig kg zwaarder en zoals mijn vader zaliger die er niet op lette diabeet en hartpatiënt. Hij werd maar 72 waarvan zeker 10 jaar in slechte gezondheid.

Van leven ga je dood

Meerdere van onze lezers filosoferen over het leven.

Hugoo: 'Het risico dat je loopt in ''het verkeer'' is gelijk aan de som van de 15 aangehaalde punten.
Algemeen besluit: Van leven ga je dood...'

coalminer666: 'Leef heel sober . Drink niet, eet niks lekkers, veel sporten, rook niet, zit niet. Dan kan je drie jaar langer in een ouderlingentehuis .Genieten van de geweldige service .
Er is maar één gegarandeerd dodelijke ziekte.., en die heet 'Leven' . Iedereen en alles sterft er aan .'

Fatalisme kan ook dodelijk zijn. (Cyper)

Veel brood met boter

Lezer Nimue mijmert over hoe het vroeger was. 'Geboren in de 60er jaren ben ik opgegroeid in een heel andere 'levensstijl' dan wat we nu als een gezonde levensstijl beogen.
Iedereen die nu met pensioen is heeft in een tijd geleefd van veel brood met boter op, spek en ei voor het ontbijt, maaltijden met aardappelen, groenten en vlees op tafel elke dag van de week en zondags 'pistoleekes', taart en koffiekoeken.
We gingen later werken in een stresserend ritme. We aten onze boterhamdozen leeg waar brood met beleg, kaas en choco op in zat. We hebben met stress gewerkt om har-t en vaatziekte, obesitas, artritis en diabetes in de hand te werken. Voor sport was weinig tijd over. In de vrije tijd gingen we met de auto een ritje maken, zochten we cafés of restaurantje op en dronken bier en wijn. We rookten aan een stuk. Toegegeven dat een gepensioneerde mens best wat op zijn gezond eten, zijn goede gewoonte om te bewegen en fit te blijven mag letten, en gewoon zijn "leven" gezond mag proberen te leven. Maar om nu toeren uit te halen met levensstijlwijzigingen om ziektes te voorkomen lijkt me sterk overdreven.

Onze resterende tijd zo gezond mogelijk doorbrengen

Marina Bal haakt hier op in: 'Nimue slaat de nagel op de kop. We groeiden op in een tijd waarin we geen aandacht hadden voor cholesterol en waar het normaal was dat je rookte en veel alcohol dronk. En van fitness hadden we nog nooit gehoord. Nu weten we natuurlijk beter.
Ik begrijp de reactie van Nimue dat het kwaad geschied is, maar wil dit toch relativeren. De schade die we aan ons lichaam uit onwetendheid hebben aangericht kunnen we natuurlijk niet terugdraaien. Maar door nu toch met mate gezond te proberen te leven kunnen we er wel voor zorgen dat we de tijd die ons nog rest niet alleen kunnen verlengen maar ook in betere levenskwaliteit door te brengen.

En we hebben de plicht om aan de volgende generaties het goede voorbeeld te geven, want die leven ook niet altijd gezond.

De helft van het pensioen is al weg...

Ludovicus: 'Ik dacht goed verzekerd te zijn met een hospitalisatieverzekering die mij maandelijks het meest van al kost... Het was schrikken hoe weinig wij terugkregen van de verzekeraar na een pechjaar van cataract, liesbreuk en nog een ingreep, telkens had de verzekeraar wel een reden om slechts een miniem bedrag terug te betalen en daarmee ging bijna de helft van ons pensioen naar ouderdomskwalen!'

We mogen toch van het leven genieten?

Willy: 'Ik ben eerlijk gezegd intussen al dat gezeur over gezondheid beu. Ik geniet graag van het leven, dat geef ik toe. Iedereen doet toch wat hij wil?  Mijn vrouw geniet elke avond van haar glaasje karnemelk, voor mij mag dat een trappist zijn en een goede sigaar (één per dag) sla ik ook niet af.

Mijn vrouw en ik lusten geregeld onze biefstuk met friet met een pintje erbij. Zijn we dan slecht bezig? Ik denk het niet...

gezond3-1140

Denken aan de kost voor de samenleving

Gerda: 'Ik ben 74 en redelijk gezond, al zeg ik het zelf. Ik heb niet als een nonnetje geleefd maar overdreef toch nooit. Ik rook niet, drink alleen bij feestjes of af en toe een glas met mijn man thuis voor de buis. Verder eten we nog altijd voornamelijk de (hoop ik) gezonde boerenkost waarmee we zijn opgegroeid en af en toe 'gezond': vegetarisch, veel vette vis. Ik voel me nog goed in mijn vel en hoop dit nog enkele jaren zo te kunnen houden. Mijn buurman daarentegen, dat is andere kost. Hij is een paar jaar jonger dan mij maar al een hele tijd hartpatiënt. Hij let op niets: de hele dag lopen paffen, al zat voor de middag en veel vette fret. Hij zegt wel dat hij van het leven geniet maar dat durf ik te betwijfelen. je moet hem 's morgens een horen rochelen, en hij valt als epilepsiepatiënt regelmatig flauw. Hij mag dat 'genieten' hebben. Als ik er hem op aanspreek noemt hij me een kwezel en blaast de rook in mijn gezicht.

Wat kost zo iemand trouwens wel niet aan de samenleving? jij en ik betalen mee aan de facturen voor het behandelen van andermans verslaving aan nicotine, alcohol en ongezonde voeding.

Het goede voorbeeld geven

L ezer Nimue denkt ook aan de volgende generaties: 'Het is onze verantwoordelijkheid om niet alleen aan onze eigen gezondheid te werken, maar vooral om aan de generaties die na ons komen het inzicht te geven om de juiste keuzes te maken op vlak van gezond leven, om een hoge ouderdom na te streven in goede conditie.

gezond5-1140
Wij , de ouderen, zijn er om jongeren bij te staan goede keuzes te maken. Er is nu al een beweging bezig die onze kinderen en de kleinkinderen aanzet om een gezonde levensstijl aan te nemen, meer te sporten, anders te eten, minder te stressen om mentale en lichamelijke gezondheid na te streven. Zodoende zullen zij langer en gezonder leven dan wij.

De rol van de reclame

De media en de reclame zetten ons aan om onze levensstijl te veranderen. Dit zorgt bij lezer Hugoo voor zure oprispingen: 'Maak je maar geen zorgen. De reclame zal wel zeggen wat je moet doen, wat je moet eten, wat je moet drinken, welke ''fitness'' (bah!) je moet doen, welke voedingssupplementen goed zijn voor je, waar je op vakantie moet gaan, hoe je je moet ''ontspannen'', wat je met je geld moet doen enz...enz...
En al die raadgevingen mag je nog zelf mee betalen ook.

Ik verlang naar echt spek...

 
Heemkringheymissen: Ben van 1939 sober tijdens 'den oorlog', daarna schade dubbel en dik ingehaald. Wat verlang ik naar echt spek! Het vet dat achterbleef werd in een tas gedaan, en dan  op een boterham gesmeerd met bruine suiker. Melk recht van de koe en dus met een dik vel en ook weer op den boterham. Geen volle melk met een sigarettenblaadje vet. Gedronken heb ik ook.
gezond2-1140
Nu maken ze de mensen ziek, de industrie moet geld verdienen. Mijn broer is 80 en mij zus 70. Goede genen is de boodschap.

We zijn zelf de grootste bedreiging voor onze gezondheid

 
Youri: 'De grootste bedreiging voor de gezondheid: wijzelf. Af en toe zondigen kan geen kwaad, maar langdurig ongezond leven heeft nu eenmaal een grote impact op ons lichaam. Als je heel je (volwassen) leven rookt, veel alcohol drinkt en ongezond eet komt ooit boontje om zijn loontje. Om nog maar te zwijgen wat dat kost aan de maatschappij (en dus ons, want uiteindelijk betalen wij met zijn allen de rekening).
En nee, ik ben geen gezondheidsfreak, ik lust ook wel eens een vette hamburger, ik drink graag mijn glaasje wijn en ik zit ook soms lui voor de tv met een zak chips die helemaal op moet..

Abonneer je gratis op SenNet Magazine!

SenNetMagazine is het gratis online magazine van SeniorenNet. Het zit boordevol positieve nieuwtjes, leuke evenementen, interessante aanbiedingen, weetjes en tips. Lees boeiende artikels over lifestyle, gezondheid, geluk, psychologie, reizen, financiën, pensioenen, en veel meer.

Wellicht ben je al abonnee en ontvang je ons magazine al, waarvoor dank. Ben je hier nieuw, of wil je een abonnement aan je vrienden en familie doorgeven?

Een abonnement op SenNetMagazine is helemaal gratis. Abonneer je snel, dan ontvang ook jij het volgende nummer al in je mailbox. SenNetMagazine verschijnt elke week op maandag.

Je kan je HIER abonneren.

Auteur: Stefaan Van Laere

8 reacties

fervente lezer
'Te' is nooit goed, behalve in tevreden zei mijn grootmoeder zaliger. Ik kan me wel vinden in de regel 80% opletten 20% zondigen. Al zal dat bij mij eerder 10% zijn.
17/10/22 09:17 REAGEER
TORGAL
De meesten van diegenen die zo graag "genieten" en al meteen kwaad worden als iemand het heeft over gezond leven, hebben het vaak over vroeger, de tijd van veel spek en eieren, bier en sigaretten, maar vergeten dat er weinig ouderen die uit die periode komen, ook echt nog aanvaardbaar fit zijn; vergelijk gerust maar eens met zij die een lang leven achter de rug hebben en die wel in enige mate op hun gezondheid gelet hebben... Wedden dat er een serieus procentueel verschil zit tussen beide groepen?
17/10/22 11:20 REAGEER
guidovandenbussche
Eet vers, eet kwaliteit. Al eens gelezen wat er allemaal op de verpakkingen gedrukt staat ?
Hoeveel E's, bewaarmiddelen, smaaktoevoegingen,... ?
Zoek de betekenis van die verschillende E's op : van onschuldig tot zwaar kankerverwekkend.
Weet wat je koopt. Zoek eerst de kwaliteit en kijk dan naar de prijs, niet omgekeerd. Voor de rest gebruik je gezond verstand. We zijn mensen die zich moeten voeden met natuurlijke producten, niet met allerhande chemische additieven of vleesvervangers.
17/10/22 14:17 REAGEER
Cyper
De meeste vleesvervangers zijn ook gemaakt van natuurlijke producten, hoor Guido. En veel vlees is helemaal niet zo natruurlijk meer...
17/10/22 18:00 REAGEER
werner van aken
Goed gezegd Guido. Ik kweek zelf groenten e maar hopen dat de grond niet vervuild is...
17/10/22 14:59 REAGEER
Cindy007
Ik probeer er niet te veel aan te denken want het is elke dag weer met pijn opstaan. Maar ik klaag niet, krakende wagens lopen het langst...
17/10/22 17:50 REAGEER
freddy verbaere
Ik drink ook graag een pint en eet wel eens biefstuk. Maar ik probeer voldoende te bewegen en het merendeel van de dagen gezond te eten. Mijn cholesterol is goed, idem voor mijn suiker en ik rook niet. Is dat voldoende?
18/10/22 09:17 REAGEER
fervente lezer
Ik heb soms mijn buik vol van die gezondheidstips... maar als ik heel eerlijk ben moet ik toegeven dat ik niet zo gezond eet. Er mogen best wat kilootjes af en dat werkt op mijn adem. Elk jaar maak ik goede voornemens maar houd het niet lang vol. Ik zal wel de enige niet zijn zeker? Ik besef dat dit op termijn tot problemen zal lijden. Het vlees is echter zo zwak en dat eten zo lekker...
18/10/22 11:47 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels