Deel via

Wandelen houdt lichaam en geest in balans

November 2022
Wandelen is goed voor je. Het houdt je lichaam in conditie en ook je geest. Je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig, en ook wie in een mindere conditie is kan deze toch langzaam opbouwen zonder te overdrijven.

Samengevat

Wandelen is een geweldige manier om je algehele fysieke, maar ook mentale gezondheid te verbeteren of te behouden.

Slechts 30 minuten per dag kan de cardiovasculaire conditie verbeteren, botten versterken, overtollig lichaamsvet verminderen en spierkracht en uithoudingsvermogen vergroten.

Wandelen kan ook het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, osteoporose en sommige vormen van kanker verminderen.  En het is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid…

 

 

 

 

Gratis lichaamsbeweging

In tegenstelling tot sommige andere vormen van lichaamsbeweging, is wandelen gratis en vereist het geen speciale uitrusting of training. Deze lichamelijke activiteit hoeft niet langdurig te zijn om je gezondheid te verbeteren.

wandelen1-1140

Ik wandel elke week zo’n 100 kilometer. Ik kan echt niet zonder. (radiomaker Sven Ornelis)

Op je eigen tempo

Zie je op tegen wandelen? Misschien toch maar eens je mening herzien.

Uit een onderzoek uit 2007 onder inactieve vrouwen bleek dat zelfs een laag niveau van lichaamsbeweging - ongeveer 75 minuten per week - hun conditie aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een niet-sportieve groep. Wandelen heeft weinig impact, vereist minimale apparatuur, kan op elk moment van de dag worden gedaan en kan op je eigen tempo worden uitgevoerd.

Voor alle generaties

Wandelen is een activiteit die je in alle seizoenen en weersomstandigheden (op uiteraard héél slecht weer na) kan uitoefenen zonder dat dat je er geoefend moet voor zijn. Als je niet overdrijft is het de ideale activiteit om op je eigen tempo te doen en zo geleidelijk je conditie op te bouwen.

Het is bovendien een geweldige activiteit om met verschillende generaties samen te doen. (Groot)ouders met hun (klein)kinderen: je kan er eindeloos van genieten en het is een manier om samen actief te zijn.

wandelen2-1140

Wandelen is ook een geweldige vorm van lichamelijke activiteit voor mensen met overgewicht die langzaam hun conditie willen opbouwen, ouderen of mensen die lange tijd niet hebben gesport.

Fysieke gezondheidsvoordelen van wandelen

 

Tijdens het lopen draag je je eigen lichaamsgewicht. Enkele van de voordelen zijn:

  • Verhoogde cardiovasculaire en pulmonale (hart en long) fitheid
  • Verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes
  • Verbeterde behandeling van aandoeningen zoals hypertensie (hoge bloeddruk), hoog cholesterolgehalte, gewrichts- en spierpijn of stijfheid, en diabetes
  • Sterkere botten en verbeterde balans
  • Verhoogde spierkracht en uithoudingsvermogen, verminderd lichaamsvet.

 

30 minuten drie keer per week

Denk je dat je vele uren moet wandelen voor je er de effecten van ondervindt, Je hebt het verkeerd voor!

Om de gezondheidsvoordelen te krijgen, volstaat het drie keer per week minstens 30 minuten te wandelen. Welk tempo maakt niet uit, zorg er alleen voor dat je nog gewoon kunt praten.

Een activiteit zoals wandelen vormt weinig gezondheidsrisico's, maar als je een medische aandoening hebt, raadpleeg je best je arts voordat je aan een regelmatig schema begint.

Wandelen in je leven inbouwen

wandelen3 Ben je niet goed ter been en haal je die 30 minuten niet? Geen probleem, zelfs als je slechts met een rollator kan stappen kunnen ook kleine sessies van enkele minuten om te beginnen volstaan. Je kan dit geleidelijk opbouwen naar langere sessies.

Als je doel is om af te vallen, zal je dagelijks dag langer dan 30 minuten aan lichaamsbeweging moeten doen. Je kan dit bereiken door gedurende de dag met kleinere activiteiten te beginnen en deze te verhogen naarmate je conditie verbetert.

Enkele suggesties om wandelen in je dagelijkse routine in te bouwen zijn:

  • Neem de trap in plaats van de lift (tenminste een deel van de weg).
  • Stap één halte eerder uit het openbaar vervoer en loop naar het werk of naar huis.
  • Loop naar de plaatselijke winkels in plaats van de auto te nemen.
  • Wandel met de hond (of de hond van de buren).

wandelen5-1140

Mentale voordelen van wandelen

Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks wandelen de symptomen kan helpen verminderen die gepaard gaan met chronische psychische aandoeningen zoals angst en depressie.

Wandelen is gratis en je kunt overal naartoe lopen zonder extra uitrusting. Je zal merken dat hoe meer je het doet, hoe meer voordelen je zal ondervinden. Bijvoorbeeld:

  • Het geeft je energie een boost. Wandelen verbetert de bloedstroom door het hele lichaam, met name naar de spieren en de hersenen. Deze verhoogde stroom helpt ons om ons energieker te voelen, vergelijkbaar met hoe ons lichaam zich voelt na het sporten.
  • Het verbetert je algehele humeur. Wandelen op regelmatige basis maakt endorfines in ons lichaam vrij. Een van de voordelen van dagelijks wandelen is dat het ons in staat stelt te ontspannen. Al is het maar voor 15 minuten, een dagelijkse wandeling is essentieel en heeft een aanzienlijke invloed op ons humeur gedurende de dag.
  • Onderzoek toont aan dat regelmatig wandelen je zenuwstelsel  zo verandert dat je minder boos en vijandig zult worden, vooral als je een wandeling door wat groen maakt of in een beetje zonlicht onderdompelt. Dit kan met name handig zijn tijdens de koudere maanden, wanneer de seizoensdepressie piekt. 
  • Wandelen vermindert stress en angst. Het is bekend dat endorfines niet alleen ons humeur stimuleren,maar ook ons ​​stressniveau verlagen. Fysiek actief zijn helpt het risico op klinische depressie te verlagen, en meer tijd in de natuur doorbrengen kan ook helpen om de geest tot rust te brengen.
  • Wandelen helpt om je slaaproutine te verbeteren. Wandelen verhoogt niet alleen ons energieniveau, maar het verhoogt ook ons ​​rustniveau.Regelmatige lichaamsbeweging kan ons helpen om dieper te slapen en ons slaappatroon te verbeteren. Wandelen is vooral gunstig voor mensen die 's nachts moeilijk slapen.
  •   Wandelen is goed voor het sociale welzijn. Sociaal zijn is een belangrijk aspect van ieders welzijn, en veel mensen proberen fysieke activiteit te combineren met sociale activiteiten.
  • Wandelen is goed voor je brein. In één onderzoek toonden hersenscans van mensen die drie keer per week een uur stevig liepen, aan dat de besluitvormingsgebieden van hun hersenen efficiënter werkten dan mensen die dit niet deden. Ander onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging, zoals wandelen, de hersenfunctie bij oudere vrouwen kan verbeteren.Experts denken dat deze voordelen gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen die optreedt bij zelfs matige inspanning.

Wandelclubs

Heb je de smaak te pakken? Er zijn heel wat verenigingen en organisaties waar je in clubverband kan wandelen. Een ideale manier om met anderen contact te hebben en ook nog eens leuke plekken te ontdekken!

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

anakwaboo
Dit sluit goed aan bij het artikel over de bloeddruk! Het is misschien een open deur intrappen maar het kan geen kwaad om te blijven herhalen dat onze levenswijze veel bijdraagt tot onze gezondheid. Dit gezegd zijnde ga ik straks mijn wandelschoenen aantrekken....
7/11/22 09:56 REAGEER
Hugotse
Zo mogelijk ga ik elke dag een half uurtje wandelen, liefst bij het opkomen van de zon(of het doorbreken van het licht), op de boerenbuiten.
Meestal ga ik ook elke dag een uurtje fietsen in de natuur, en tracht ik ook enkele vogels te spotten(vooral vogelgeluiden determineren).
Wandelen en fietsen ervaar ik als ideaal voor mijn lichamelijke conditie en is tevens een prima remedie(of preventie) voor mentale problemen.
7/11/22 15:20 REAGEER
Hugoo
Vroeger wandelde ik veel, heel veel.
Lukt niet meer door myelopathie ingevolge cervicale stenose, en ondanks laminoplastie.
Gelukkig is (elektrisch) fietsen geen probleem. Alhoewel.
7/11/22 17:09 REAGEER
fervente lezer
ik wandel minstens drie keer per week toch minstens een half uur, soms een uur in de natuur. Vroeger deed ik dat met mijn moeder, maar ze is intussen 93 en slecht ter been. Ik bel haar dan soms met mijn headset en beschrijf haar wat ik zie.Zo heeft ze ook het gevoel dat ze er bij is, en nadien ga ik dikwijls bij haar met koffiekoeken. Het is goed voor mijn fysieke maar ook mentale gezondheid en die van mijn moeder.
7/11/22 17:11 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels