Deel via

Do you speak Flemish?

November 2022
Onze huiscolumnist Robert Janssens mag dan al 83 mee zijn, maar deze week duikt hij in de jongerencultuur. Meer bepaald in de wondere en hippe wereld van TikTok waar Engels de voertaal is.

De taal van TikTok

‘Een foodstagrammer die struggelt met haar zelfbeeld wordt door haar beste vriend gechallenged om twee volgers te halen in een half jaar.’

Geen paniek, waarde lezer, de schrijver van dit wekelijkse cursiefje is niet van stijl veranderd. Wat hierboven staat is de eerste zin uit een artikel van Knack, waarin het gaat over jeugd en boeken lezen. De redactie vult de inleiding aan met ‘Had u enige moeite met voorgaande zin, no mercy hoor, deal with it: dit is de taal van Book Tok, de boekensectie van TikTok.

Het sterkt mij nogmaals in de overtuiging dat onze maatschappij altijd maar meer aan het ‘verengelsen’ is, ten koste van ons Nederlands, Algemeen Beschaafd of niet.

Nu mag men mij er niet van verdenken een fanatieke Vlaming te zijn. Ik sta niet met leeuwenvlaggen te zwaaien, maar ik houd wel van onze taal, als die al niet door echte Hollanders uitgegorgeld wordt. Zelfs dialecten kunnen mij bekoren. Hoe mooi klinken de liedjes van Willem Vermandere niet in zijn - verstaanbaar gemaakt - West-Vlaams.

flemish3

Engels is ook aantrekkelijk, maar toch...

Ik zie dan ook met lede ogen - een hoor met lede oren - hoe Vlaams en Nederlands almaar meer verdrongen worden door dat geciteerde Engels, dat ik, terloops gezegd, ook aantrekkelijk vind. Als het - zelfde opmerking als voor de Hollanders - al niet gesproken wordt door de heuse Yankees.

Iedereen heeft intussen al wel begrepen dat ik in Gent woon en daar zie ik tot mijn verbazing almaar meer aankondigingen verschijnen in de taal van Shakespeare, vooral dan in winkels, die zich nu blijkbaar meer richten naar buitenlandse toeristen en dito studenten, eerder dan naar de eigen mensen. Zonderling toch, want het is toch algemeen geweten dat het betere cliënteel dat is, wat al een zekere leeftijd bereikt heeft, leeftijd waarop men minder dan de jeugd van tegenwoordig een andere taal meester is.

flemish2-1140

Nog maar weinig aandacht voor onze moedertaal

Ik hoop dat mettertijd de vergelijking niet helemaal doorgetrokken wordt en dat Gent niet de communicatiestijl van Amsterdam overneemt. Ik was daar nog niet zo lang geleden en stond er versteld naar te kijken: bijna alles, ook de min of meer officiële mededelingen stonden, u raadde het, in het English geschreven.  Onwaarschijnlijk is dat allemaal niet, als men er rekening mee houdt dat onze jongeren op school nog weinig aandacht, laat staan passie, opbrengen voor de moedertaal, hoewel - in Knack dus - gezegd wordt dat de jeugd blijkbaar toch nog boeken leest. Zij het dan dat die half en half gepromoot worden in het Engels.

flemish4

We hebben er, in Gent zowel als in Antwerpen en andere steden, jaren over gedaan om het Frans als spreektaal te verdringen. En nu dat zo mooi gelukt is, zouden we opnieuw in een andere toonaard gaan zingen. Liever niet, ook al dienen we daar niet alle toeristen of veel studenten mee. Ik wil het niet meemaken dat we, als we eens iets niet weten, op straat of in een of andere winkel eerst

-do you speak Flemish?

moeten vragen.

Want als er ‘no’ geantwoord wordt, zullen nog altijd heel veel mensen niet weten hoe het verder moet.                                                                                                                                              

P.S. – Zopas ontdekt: als ik elke voormiddag aan mijn romans werk, trek ik mij terug in een ander wereldje, dat van het verhaal waarmee ik bezig ben. Zo schenk ik mezelf ‘me time’. Dus weeral Engels en als er iemand voor dat begrip een Nederlandse term kent, mag hij die altijd melden.

Auteur: Robert Janssens

6 reacties

hendrikdeachtste
'me-time' schrijf je volgens het groene boekje van Van Dale met een koppelteken. Volgens https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=me-time : tijd voor jezelf (dat is duidelijk, maar niet één woord) of ik-tijd (volgens mij iets minder duidelijk, omdat het niet veel gebruikt wordt; ik denk ook niet dat het een aanvaard Nederlands woord is (vind het niet in Van Dale)). Overigens is dit hierboven een prachtig artikel, dank je wel daarvoor, Robert Janssens. Mag ik dit doorsturen (met bronvermelding)?
21/11/22 11:07 REAGEER
RedactieSenNetMagazine
Beste Hendrik, doorsturen met bronvermelding mag zeker!
22/11/22 10:46 REAGEER
car 54
Ik vermoed beste Hendrik (mooie Nederlandse naam), dat ik dat dan ook mag, zo een fijne samenvatting van wat ik ook ervaar mag gelezen worden en zeker door de jeugd.
11/12/22 17:26 REAGEER
Dirk Van Deuren
Beste Robert. Fijn om lezen, stil te staan en door te geven!

Zopas ontdekt: als ik elke voormiddag aan mijn bootje werk, trek ik mij terug in een ander wereldje, dat van het genieten waarmee ik bezig ben. Zo schenk ik mezelf ‘EIGENTIJD’. Dus toch Nederlands en als er iemand voor dat begrip een Engelse term kent, mag hij die altijd melden.????

Grootvader van negen "SMALL-KIDS"
22/11/22 16:04 REAGEER
hendrikdeachtste
Of EIGENTIJD een officieel aanvaard woord is in die betekenis, weet ik niet, maar ik vind het wel goed gevonden. Dus, er een Engelse vertaling voor vinden is ook een moeilijke opdracht. Owntime zou mooi zijn, maar ik weet zeker dat dat woord officieel niet bestaat in het Engels.

Dag grandfather van negen kleinkinderen
23/11/22 14:50 REAGEER
Hugoo
Laat het aub Nederlands zijn OF Engels.
Die (yankee) engelse woorden en termen zijn géén verrijking van onze taal. Het is gewoon kinderlijke stoerdoenerij. Copycat (voor de liefhebbers) van op het internet. Gewoon kleutergedrag.
23/11/22 16:43 REAGEER

Login Registreer

Robert Janssens

journalist-auteur
journalist-auteur
Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij maakte naam als wielerjournalist voor eerst de Volksgazet en later vooral Het Laatste Nieuws. Hij schreef een 15-tal fel gewaardeerde wielerboeken en maakt in 2021 op 81-jarige leeftijd met 'Sukkelaar' zijn romandebuut. Boek 'Sukkelaar'

Meer artikels van Robert Janssens

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels