Deel via

Expo over ’s werelds oudste havenstad Byblos

November 2022
Het zou een quizvraag kunnen zijn: wat is de alleroudste havenstad ter wereld? Byblos, meer bepaald. Over deze mysterieuze stad kan je nog tot 12 maart 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een prestigieuze tentoonstelling bekijken.

Meer dan 500 unieke voorwerpen

De tentoonstelling ‘Byblos. ’s Werelds oudste havenstad’ plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Deze interessante tentoonstelling met grote culturele en archeologische waarde is nog tot 12 maart 2023 een van de uithangborden van dit museum dat ook heel wat bezoekers uit België krijgt.

Met meer dan 500 unieke voorwerpen uit tal van internationale topmusea en de opgravingen in Libanon, is deze tentoonstelling ook meteen de grootste die ooit over Byblos te zien was.

Vanaf circa 3.000 v.C. speelde Byblos een hoofdrol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten als eerste internationale zeehaven ter wereld, vooral te danken aan de handel in kostbaar cederhout met de farao’s van Egypte. Ook dit cederhout en zijn herkenbare geur is te ontdekken in het Rijksmuseum van Oudheden.

byblos1

Topstukken uit Beiroet, Louvre en British Museum

De tentoonstelling biedt een overzicht van topstukken uit het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre, het British Museum en het American University of Beirut Archaeological Museum. Vanaf 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekend grote rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, onder andere door de handel in cederhout. Een sinds 6500 v.Chr. bewoond vissersdorpje groeide uit tot een welvarende stad en werd de eerste internationale zeehaven ter wereld. Egyptenaren, Assyriërs, Babyloniërs, Feniciërs, Grieken en Romeinen lieten er hun sporen na.

De rijkdom van Byblos

De prachtigstukken in de expositie getuigen van de archeologische en culturele rijkdom van Byblos. U ziet gouden wapens, kleurrijke kettingen van edelstenen, een Romeins mozaïek en een fraai bronzen beeld van Herakles. Maar ook eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten dragen bij aan het tot nu toe onderbelichte verhaal van de antieke havenstad. Daarin is de hoofdrol niet alleen weggelegd voor koningen en mythologische helden, maar ook voor handelslieden en gelukszoekers die naar Byblos kwamen om er te wonen en te werken.

byblos3

Byblos monstertje
Byblos krijgers

Opvallende rol voor krijgers

Het museum brengt voor deze tentoonstelling het mooiste uit Byblos bijeen, waarbij een opvallende rol is weggelegd voor de kenmerkende bronzen beeldjes van onder meer krijgers, goden en dieren. Daarvan zijn er in Byblos zo’n 1700 gevonden. Verder ziet u vondsten uit de koningsgraven en tempels van Byblos, beeldjes van goden en godinnen, en rijk versierde wapens en sieraden.

Kostbaar cederhout

Millennia lang was Byblos hofleverancier van de farao’s en het belangrijkste handelsknooppunt van de Middellandse Zee. De rijkdom van Byblos ontstond vijfduizend jaar geleden, door de handel in cederbomen uit de achterliggende bergen. Die waren beroemd om hun rechte stammen die wel veertig meter hoog konden worden. Heersers uit die tijd kochten cederhout in Byblos, om paleizen en tempels van te bouwen.

Handel op grote schaal

Ook andere kostbare materialen uit het hele Middellandse Zeegebied, zoals zilver, wijn, olie en lapis lazuli, vonden vanuit Byblos hun weg naar Egypte. Byblos kreeg daar onder meer edelstenen, goud, linnen en olifantenivoor voor terug, wat weer werd verhandeld met steden in onder meer Mesopotamië.

Goede administratie was onmisbaar bij handel op zulke grote schaal. Geen wonder dat in Byblos de voorloper van het Latijnse alfabet ontstond.

Vertellingen uit de oudheid

De expositie is opgezet als een pop-up boek, waarin naast het verhaal van Byblos een verzameling beroemde verhalen uit de oudheid wordt verteld. Die spelen zich in en rondom Byblos af. Zo trok de Mesopotamische koning Gilgamesj het Libanongebergte in om er eigenhandig cederbomen te kappen en stuurde koning Rib Hadda tevergeefs smeekbeden aan de Egyptische farao. Een ander verhaal gaat over de Egyptische godin Isis, die haar overleden geliefde Osiris in Byblos weer tot leven wekte.

byblos4

Opgravingen in Byblos

De antieke havenstad krijgt gestalte in grote geprojecteerde 3D-reconstructies en drone-opnamen van de opgegraven ruïnes, aangevuld met historische foto’s van de eerste opgravingen uit het begin van de vorige eeuw. Tegenwoordig is het terrein van de antieke stad een World Heritage Site van UNESCO, waar nog steeds archeologisch onderzoek wordt gedaan. Uniek is dat vondsten uit een zeer recente opgraving (2019) nu al in Leiden te zien zijn, met spectaculaire beelden van de opgravingsplek.

Tentoonstelling Byblos zaal
Byblos Herakles

Gratis audiotours voor jong en oud

Bij de tentoonstelling zijn audiotours voor jong en oud gemaakt. In de audiotour voor volwassenen krijgt u meer te horen over enkele bijzondere objecten en thema’s uit de tentoonstelling. Voor het hele gezin is de audiotour 'De grote Byblos-show' gemaakt. Hierin neemt de stad Byblos zélf jong en oud mee op een interactieve reis door haar verleden: van klein dorp aan de Middellandse Zee tot belangrijke havenstad. Beide audiotours zijn gratis verkrijgbaar aan de kassa. Er is ook een Engelstalige audiotour beschikbaar.

byblos5

Extra bij de tentoonstelling

 

Wetenschappelijke workshop

De Universiteit Leiden organiseert op vrijdag 9 december 2022 een eendaagse, Engelstalige workshop over Byblos in het Rijksmuseum van Oudheden. Acht wetenschappelijke deskundigen bespreken deze dag diverse aspecten van de Oostmediterrane verbindingen tussen regionale machten in de Levant en Egypte, in de periode van Byblos’ bloeitijd tussen 3000 en 1600 voor Chr. De gratis workshop wordt gehouden van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels