Deel via

Zo kan je onroerend renderen als investeren, deel 2.

Interieurarchitect
Stefan Martens
Stefan Martens
Hoe kan je als 50-plusser je huis meer voor jezelf inrichten nu je kids het huis uit zijn? Durf te dromen! En denk aan jouw huis voor de toekomst, waarin jij de centrale rol speelt. In het vorige artikel heeft SenNet interieurarchitect en -specialist Stefan Martens het groter kader geschetst van wat investeren in onroerend goed kan betekenen en mogelijke valkuilen aangehaald. Dit keer inspireert hij je met concrete voorbeelden voor je woning.

Je woning aanpassen aan je nieuwe behoeften.

Investeren in onroerend goed kan je ook zien als investeren in jezelf én in je toekomst. De kinderen zijn (eindelijk) het huis uit. De hobby die je al jaren op de onafgewerkte zolder uitoefent begint meer en meer een belangrijk deel van je leven te worden.  Je hobby  is meer geworden dan een manier om tijd voor jezelf te maken. Ze wordt meer en meer een medium om sociale contacten te leggen, nieuwe vrienden te maken, nieuwe ervaringen op te doen.

Kortom, je hobby geeft extra zuurstof aan je leven.  Ze neemt je energie niet af, maar doet ze net toenemen. Je wil je hobby of bezigheid misschien met meer mensen delen of met meer mensen samen doen.

Geef je hobby een nieuwe ruimte.

Ofwel richt je eindelijk de zolder behoorlijk in en plaats je een veilige trap, ofwel verhuis je je hobby naar beneden.

Tot voor kort ging je nog regelmatig op de schuifladder door het mangat naar je zolder. Maar enkele vrienden beginnen nu toch te mopperen als ze je werk komen bewonderen. Ze merken alert op dat er twee prachtige kamers leeg staan. En dat die tweede badkamer, die vroeger zijn dienst bewezen heeft, ondertussen z’n beste tijd wel heeft gehad. Je kan dit over je heen laten gaan, maar wellicht gaat er toch ergens een belletje rinkelen. De vraag is dan: welke actie ga je ondernemen om je hobby fysiek een belangrijkere plaatst in je leven te geven? Twee grote denkpistes dienen zich aan. Ofwel richt je eindelijk de zolder behoorlijk in en plaats je een veilige trap, ofwel verhuis je je hobby naar beneden.

Een hoop bedankingen en vragen.

Beide oplossingen hebben implicaties die je eigenlijk niet helemaal kan overzien. Het aanpassen van de zolder wil zeggen dat het dak beter geïsoleerd moet worden. Maar het plaatsen van een nieuw dakraam zou dan ook geen overbodige luxe zijn. Om een veilige trap te installeren moet het mangat een trapgat worden. Hoe groot moet dit dan zijn en waar kan dit trapgat dan komen?

De technische installatie zal misschien plaats ruimen voor het trapgat en dit brengt ook kosten met zich mee... Nog zoveel meer bedenkingen gaan door je hoofd.

Voor welke werken kies je?

Het aanpassen van de twee slaapkamers lijkt dan misschien een overzichtelijker proces. Maar heeft dan weer beperkingen omdat de kamers kleiner zijn en je hobby ondertussen al behoorlijke proporties heeft aangenomen. Dat alles is dan nog buiten de wensen van je partner gerekend. Die wijst er misschien op dat je eigen badkamer ook aan vernieuwing toe is; een inloopdouche zou toch gemakkelijk zijn...  En met een inloopdressing erbij raakt de slaapkamer eindelijk opgeruimd.

Kortom, het ene denkproces zet het andere in beweging, en voor je het weet ben je in gedachten heel je woning aan het verbouwen. Is je hobby wel zoveel waard?

Maar alles alleen voor jezelf?

lege kamers in je huis, een kleine douche, een garderobe die nooit opgeruimd raakt

Een moeilijke vergelijking moet gemaakt worden, want de kwaliteit van je leven dient plots te worden uitgedrukt in harde valuta. Daarenboven had je ook gedacht om de slaapkamers van je kinderen te behouden in geval van… Ze in gebruik nemen lijkt de deur van de veilige thuishaven wel definitief en onherroepelijk te sluiten. Maar nog twintig jaar met twee lege kamers in je huis, een kleine douche, een garderobe die nooit opgeruimd raakt en een hobby die het daglicht niet ziet, is eigenlijk geen optie.

Investeren in je huis is investeren in jezelf.

De wensen zijn de zaken die je “en passant” tracht te realiseren

Stel een plan op van wat je wilt realiseren. Maak een lijst met al je eisen en wensen. De eisen zijn de zaken die zeker gerealiseerd moeten worden, de primaire doelstellingen die de investering moeten verantwoorden. De wensen zijn de zaken die je “en passant” tracht te realiseren. Ze zijn van secundair belang, maar kunnen wel een extra dimensie of meerwaarde geven aan het project. Tracht alles een beetje abstract te formuleren, zo zal je jezelf, in de beginfase, niet laten beperken door de praktische implicaties voor de uitvoering van je project. Ik verklaar mij nader.

Over eisen en wensen voor je huis.

In dit verhaal zijn de eisen dat de hobbyruimte toegankelijk moet worden gemaakt en een centrale plek moet krijgen in de woning. Maar ook dat de badkamer aangepast moet worden voor de toekomst en dat er meer ruimte moet worden gecreëerd voor de slaapkamer en de dressing.

De wensen zouden enerzijds kunnen zijn dat je in de hobbyruimte ook vrienden kan ontvangen of dat je vanuit de hobbyruimte contact houdt met de leefruimte.  Anderzijds wil je misschien meer stopcontacten hebben en een ecologisch verantwoorde verlichting. Omdat je dus de elektriciteit en de verlichting toch zal moeten aanpassen kan je dit wellicht ook realiseren.

Behoud het grote overzicht bij de fasen.

maak niet de fout om alles fragmentarisch te gaan uitvoeren

De globale verandering die aan je woning gaat gebeuren deel je het best op in verschillende fasen. Maar maak niet de fout om alles fragmentarisch te gaan uitvoeren. Het masterplan dat op tafel ligt is een sluitend geheel en het is heel belangrijk om hierover het overzicht te behouden. Een kleine wijziging aan dit plan in de beginfase kan grote gevolgen hebben in de eindfase. Iedereen die vanuit zijn eigen discipline meewerkt om je plan te realiseren, moet ook het groter geheel voor ogen kunnen zien en dit begrijpen.

Ook hier geldt dat het zeker niet fout is om de hulp van specialisten in te roepen om dit overzicht te behouden en de gefaseerde uitvoering te sturen en in goede banen te leiden. 

Investeren in je huis is investeren in je toekomst.

Maar als het resultaat er is raakt  het ongemak ook heel snel vergeten

Veranderingen aanbrengen aan je huis vraagt altijd een (financiële) inspanning. Maar als het resultaat er is raakt  het ongemak ook heel snel vergeten. Dus beeld jezelf alvast in dat je wakker wordt in een luchtige slaapkamer en dat je comfortabel kan douchen in een ruime cabine.

Denk aan de overzichtelijke dressing waar je nu makkelijk de juiste vestimentaire keuzes kan maken. En aan de gezellige ruimte waarin je je ’s avonds nog even kan terugtrekken zonder het gevoel te hebben in een vergeetput te zitten.

Tussen droom en werkelijkheid staan soms wetten en praktische bezwaren, maar met de juiste partners kan je die ook overwinnen en overkomen en alles in balans brengen.

Stefan martens
Interieurarchitect Stefan Martens
Interieurarchitect Stefan Martens realiseert met zijn ontwerpbureau IDfou diverse projecten. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de onderwijscommissie van de opleiding interieurarchitectuur.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels