Deel via

Crémant de Loire: elegante veelzijdigheid

November 2022
Nu de eindejaardagen langzaam in het zicht komen begint voor velen de zoektocht naar verrassende wijnen met bubbels om niet altijd met champagne of cava te moeten uitpakken. Nog vaak onbekend maar daarom niet minder lekker is de Crémant de Loire.

Verrassend

Crémant de Loire is voor het grote publiek misschien nog een goed bewaard geheim, maar wie deze mousserende wijn leert kennen raakt zeker onder de indruk van de elegantie en de veelzijdigheid.

Een soepele wijn met bubbels die toch net iets anders smaakt dan we gewoon zijn. Ook culinair kan je met het smakenpallet van deze wijn die volgens de ‘méthode traditionelle’ gemaakt wordt verrassend veel kanten uit.

Méthode traditionelle

Crémant is een mousserende wijn volgens de zogenaamde ‘methode traditionelle’, een vinificatie die tot 1993 ‘méthode champenoise’ werd genoemd. De term ‘crémant’ is sinds 1989 door de Franse wet beschermd en slaat op mousserende wijnen die buiten het klassieke champagnegebied worden gemaakt.

Naast de Crémant de Loire vallen in Frankrijk ook de Crémant d’Alsace, de Crémant de Bordeaux, de Crémant de Bourgogne, de Crémant de Die, de Crémant de Jura, de Crémant de Limoux en buiten Frankrijk de Crémant de Luxembourg onder het AOC label.

Alle troeven in handen

De Crémant de Loire is, samen met de Crémant de Bourgogne, de eerste crémant die in 1975 het AOC label ontving. De Loirestreek heeft dan ook alle troeven in handen om een aantal van de betere wijnen te produceren, en vóór de oprichting van de AOC’s aan het begin van de 20ste eeuw kwamen sommige champagnehuizen hier zelfs hun druiven halen.

loire-1140

Op een oppervlakte van 1495 hectare bevinden zich 28 huizen die in 2011 voor een verkoop van ruim 11 miljoen flessen zorgden, waarvan ongeveer de helft in Frankrijk. Naast de crémant heeft de Loire overigens nog een vijftigtal andere appellaties, verenigd onder de noemer van de Vins de Loire.

Zacht klimaat

De Crémant de Loire dankt haar veelzijdige smaken aan een zacht klimaat. De invloed van de oceaan en de afwezigheid van extreme koude of warmte maakt de temperaturen zachter.

Crémant de Loire wordt zowel in wit en rosé gemaakt, met vooral Chenin Blanc en verder ook Chardonnay en Cabernet Franc als belangrijkste druivenrassen. Deze wijnen kennen een specifieke vinificatiemethode waarbij de crémants minstens negen maanden ‘sur latte’ liggen voor de bubbelvorming en een tweede fermentatie in de fles kennen.

loire4-1140

Ook culinair interessant

De Crémant de Loire was is een dankbaar product om in de keuken mee aan de slag te gaan. Vol van smaak, niet te zoet en perfect fruitig:deze mousserende wijn kan een extra cachet aan je gerechten geven, verrassend en veelzijdig.

Waarom niet combineren met een aantal streekproducten van bij ons, of de wijn gebruiken bij fingerfood? Laat je creativiteit de vrije loop...

Proefnotities

De ploeg van hotelschool Spermalie ging al in 2014 aan de slag met deze Crémants de Loire: We vonden hun proefnotities terug.

* Veuve Oudinot . Deze wijn wordt gemaakt door Blanc Foussy, een van de grote spelers in de Loire en een domein dat eigendom is van de Caves St.-Roche. Bij de proefnotities vinden we verwijzingen naar witte bloemen, exotisch fruit met een subtiele hint van pompelmoes en een lichte notigheid. Geknipt bij vis en schaaldieren.

loire5-1140

* Langlois Château. Deze wijn staat aangeschreven als een van de betere Crémants de Loire en is sinds 1973 eigendom van Bollinger. Deze crémant onderscheidt zich van andere mousserende winnen door de fijne bubbels en de amberkleurige tint. In de smaak vinden we een intens aroma terug van droog fruit, noten en honing, elegant en mooi afgerond in de mond. Een prachtige aperitief en ideaal bij voorgerechten.

* Domaine de Terrebrune. Een crémant met een heldere lichtgele kleur met duidelijk florale en fruitige aroma’s. Veelzijdig en complex in de mond met een lange, aromatische afdronk. Deze opmerkelijke crémant is zowel geschikt als aperitief als bij gegrilde vis en een dessert.

* De Chanceny brut en brut rosé. Crémant de Loire de Chanceny brut kent een bloemig aroma in de neus en de mond met toetsen van citroenkruid, groene appel. We vinden ook noties van vers fruit zoals peer en perzik. De Chanceny brut rosé heeft een erg fruitig aroma met de associatie rode vruchten en bosaardbeien.  Twee prachtige aperitiefwijnen die je betere aperitiefhapjes zeker eer aandoen.

loire2-1140

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels