Deel via

Eenzaamheid: je bent niet alleen...

October 2022
Voel jij je soms eenzaam, of ken je iemand in die situatie? Hoe onoverkomelijk het ook kan lijken, je staat niet alleen. En er kan wel degelijk iets aan gedaan worden.

Eenzaamheid is een langzaam sluipend gif dat jong en oud treft. Wanneer je er niets aan doet, kan het gevaarlijk zijn. Zo wijzen studies uit dat eenzaamheid potentieel gevaarlijker is dan alcohol en tabak.

 

De herfstblues

Eenzaamheid is bij heel wat mensen seizoensgebonden. Zo is de herfst voor velen een gevaarlijke periode om zich weemoedig te voelen. We sluiten ons wat meer op dan tijdens de zomerweken, de dagen worden korter en druileriger, binnenkort is het weer Allerheiligen, ... De herfstblues dus, en daar heeft iedereen in zekere mate wel mee te kampen. Dat je je deze dagen wat eenzamer dan anders voelt, zelfs in aanwezigheid van je geliefden, is op zich niets om je zorgen om te maken.

eenzaam1-1140

Je staat niet alleen met je eenzaamheid

Alleen al weten dat anderen over de hele wereld dezelfde gevoelens van eenzaamheid ervaren, kan nuttig zijn. Volgens studies voelt 40% van de mensen zich op een bepaald moment van zijn of haar leven eenzaam. Dat aantal lijkt misschien hoog, maar internet en sociale netwerken maken het gemakkelijker dan ooit om verbinding te maken. Al is dat soms maar een doekje tegen het bloeden, want ook wie er een ogenschijnlijk druk sociaal leven op nahoudt kan toch last hebben van buien van eenzaamheid.

Eenzaamheid is subjectief

Het is mogelijk om je eenzaam te voelen, zelfs als je een partner, kinderen of veel vrienden hebt.
Als je op zoek bent naar een antwoord op hoe je eenzaamheid in je eigen leven kunt genezen, realiseer je dan dat miljoenen anderen er hetzelfde over denken. Deze normale emotie is er een die bijna iedereen op een bepaald moment ervaart, en het is iets dat je kunt overwinnen.

Alleen zijn betekent niet automatisch eenzaam zijn

Alleen wonen betekent trouwens niet dat je je eenzaam moet voelen. Heel wat singles zijn tevreden met hun situatie. De ene weet een goed uitgebouwd sociale leven uit te bouwen, de andere heeft daar geen nood aan. Allemaal prima, en niemand moet je de les komen spelen...

eenzaam1-1140

Eenzaamheid kost geld

Alleen wonen lkan voor sommigen niet alleen tot eenzaamheid leiden, het kost je ook veel geld. Je moet immers voor alle kosten alleen opdraaien. Zeker wie maar een vervangingsinkomen of een (klein) pensioen heeft, kan zo in financiële problemen komen.

Fiscaal heb je als alleenwonende misschien fiscale voordelen ten opzicht van getrouwde of samenwonende koppels, maar dit weegt niet op tegen de nadelen.

Herken de effecten van eenzaamheid zodat je ze kunt bestrijden

Eenzaamheid is voelbaar. Studies tonen aan dat als je eenzaam bent, je, cholesterol en bloeddruk kan verhogen en het je immuunsysteem ondermijnt.

eenzaamheid2 Eenzaamheid kan ook je slaap verstoren. Omdat eenzaamheid je lichaam op 'hoge alertheid' zet, kan het je vatbaarder maken voor slaapproblemen.

Eenzaamheid leidt potentieel ook tot zelfdestructieve gewoonten. Drugsmisbruik, gokgewoonten en andere zelfdestructieve acties worden eveneens allemaal in verband gebracht met eenzaamheid. Het vinden van een remedie tegen eenzaamheid kan in de eerste plaats voorkomen dat deze gewoonten zich ontwikkelen.

Eenzaamheid en de mentale gezondheid

Ten slotte kan eenzaamheid je mentale gezondheid beïnvloeden. Naarmate je eenzamer wordt, neemt ook de kans op een depressie toe. Een van de belangrijkste tekenen van depressie is niet langer dingen willen doen waar je vroeger van genoot, zoals tijd doorbrengen met je vrienden.

Zoek indien nodig professionele hulp

Een afspraak met een professional in de geestelijke gezondheidszorg is zeker te overwegen om eenzaamheid en de onderliggende problemen die ertoe kunnen leiden, te overwinnen.

Voel je je eenzaam, dan kan je om te beginnen proberen om zelf contact met mensen uit je omgeving te zoeken. Vaak hebben zij niet door dat je soms last hebt van buien van eenzaamheid.

Heb je niemand waarmee je kan praten? Een therapeut kan je helpen de factoren achter je gevoelens te onderzoeken. Andere problemen rond je eenzaamheid kunnen ook worden aangepakt.

Als je bijvoorbeeld onlangs een familielid of goede vriend hebt verloren, ervaar je mogelijk zowel eenzaamheid als verdriet. Een ervaren professional om je te ondersteunen tijdens het genezingsproces kan het verschil maken.

eenzaam3-1140

Onderhoud je bestaande relaties

Eenzaamheid kan ervoor zorgen dat we onze relaties verwaarlozen, zelfs als we er naar verlangen. Door de relaties die je al hebt te koesteren, kun je jezelf op weg helpen om eenzaamheid te overwinnen. Wanneer de mensen van wie je ooit hield of waarmee je verbonden was, afstand nemen, kan het moeilijk zijn om de eerste stap te zetten om die banden te versterken.

Hier zijn enkele ideeën om opnieuw verbinding te maken:
• Plan om op geregeld tijdstippen een ​​vriend te bellen (of te bezoeken indien dat veilig is).
• Houd geregeld een veilig gesprek met familie, buren en vrienden.

Auteur: Stefaan Van Laere

23 reacties

Helena van Troje
En als je nu niet de vrolijke Frans bent of de vlotte small talker of de altijd voor anderen klaar staande...dan kan je zoveel moeite doen als je wil om contacten te onderhouden, nieuwe mensen te leren kennen je blijft alleen. Mensen moeten je ook nog willen.
28/11/22 14:58 REAGEER
illusion
Volledig akkoord , zo moeilijk alleen zijn en eenzaamheid doorbreken .
28/11/22 15:09 REAGEER
car 54
Ook juist, het is effectief een illusion te denken dat het makkelijk is.
30/11/22 10:09 REAGEER
car 54
Klopt Helena van Troje. Neem er dan nog die mensen bij welke van andere mensen hun eenzaamheid misbruik maken (waar je onbewust toch inloopt en wat je geld gaat kosten) en je sluit je nog meer op. Ik reageer enkel om mijn eenzaamheid voor dat scherm te doorbreken, al is het voor even. Bedankt om het te lezen.
car54...(kom soms zo eens op seniorenchat, doch heel zelden, ken er geen kat)
30/11/22 10:07 REAGEER
illusion
Dit alles te lezen geeft goesting om te schrijven , ik leef mijn eenzaamheid en alleen zijn , de ene dag met een lach de andere met een traan , zo is het nu eenmaal , en ik heb er niet voor gekozen , Maar we moeten doorgaan..........dus !! ik zal de sprong naar 2023 wel kunnen zonder rolstoel........krukken..., en fier zeggen ja we beginnen een nieuw jaar kom op ...............
30/11/22 20:33 REAGEER
Nijdrop
Goede middag , ik ( Jos ) plaatst dit zoekertje om is te kijken dat misschien wel een dame tussen zit dat graag in contact wil komen ! Enkel een serieuxe dame ! Ben sportief , eenvoudig , 1:81 m 66 j niet roker ! Werk nog enkele uren per dag als dispatcher in Aalst. ( woon in 1745 Opwijk ) huis en tuin 6 are ): Alleenstaand sinds bijna 4 j door verlies kanker partner ! Hou van reizen naar de zon van grand canaria ( Las Palmas ) 3 x per jaar met Tui in een Riu hotel met veel sportmogelijkheden ! Hou ook van dansen , dus je weet nooit dat er een sportieve slanke dame me wil leren kennen ? Mail, josgeeroms@hotmail.com .ik spreek fr en nl goed ! Gsm 0478 73 10 60 , vriendelijke groet , Jos
28/11/22 16:54 REAGEER
Hugoo
Dit is niet de 2dehands-site, makker. Verkeerd verbonden ?
29/11/22 19:12 REAGEER
illusion
Goede avond , wou dat ik zoveel lef had als Jos , Ik ben al 8 j alleenstaand , weduwe.....en ondertussen 73 jaar , geen vrienden !! Goede gezondheid , en zie de komende dagen met een klein hartje !!
Had ik dit maar vroeger gedurfd , dansen...talen ..was vroeger tolk
Dan denk ik weer aan de woorden durf te leven VANDAAG !!
Veel geluk Jos !!
28/11/22 17:33 REAGEER
jam
Je hebt een groot hart,anders had je niet de durf om te reageren.
Good luck.
29/11/22 14:17 REAGEER
illusion
Dank u........
29/11/22 17:24 REAGEER
car 54
Ik ondek dit nu pas en reageer voor de eerste keer, das hier wel tof en men is beleeft en leeft mee met anderen. Fijne reactie jam en vriendelijke illusion. En zeggen dat het niks kost???? Dus aan allen, een fijne dag verder en ik hoop dat ik nog meer fijne mensen tegenkom hier.
30/11/22 10:14 REAGEER
Johan45
Ik ben alleen maar niet zielig alleen.
Ik heb mij voorzien in hobby's.
Moestuin, fietsen, wandelen, fotografie en lezen naast het huishouden.
Koken is altijd leuk.
Geregeld een City-trip erbij doet ook deugd.
Af en toe een spreek en luisterend oor kan wel deugd doen.
Ik lees veel, zowel spiritueel als filosofische werken.
Ik heb altijd iets te doen al is het schijnbaar eens lekker lui blijven....
Wie kan er zich in vinden?
28/11/22 21:38 REAGEER
illusion
Wie kan zich daar niet in vinden ???
28/11/22 22:10 REAGEER
Hugoo
Mooi verhaaltje of zelfbewieroking ?
Ik geloof er niks van. Te stereotiep...
29/11/22 11:50 REAGEER
car 54
Bedankt SeniorenNet voor het icoontje voor mijn car54, maakt het iets persoonlijker en ik wist toch niet hoe dat te doen. Geen probleem blijkbaar, jullie doen het voor mij, van service gesproken.
Car54 was in een ver verleden een Amerikaans feulleton, 2 agenten in hun dienstwagen en de zaak liep dus steeds verkeerd af, men riep die wagen dan op via de boordradio (omdat ze weer niet waren waar zemoesten zijn, tekst was dan - gezongen: car54 where are you? Misschien kent iemand dat nog, ik was toen ook nog jong moja, ben geboren in 54, vandaar.
30/11/22 10:34 REAGEER
car 54
Icoontje weer weg??? In het groen, mijn lievelingskleur, tja.
30/11/22 10:36 REAGEER
illusion
ik ken car 54 nog , ik was toen ook nog jong , en verliefd op die zwarte krullebol ( d'er was toch zo ene bij ???? ) ben wel een beetje ouder geboren in 49 !!!
nog een fijne avond
30/11/22 19:54 REAGEER
Hugoo
Toody en Muldoon... Niet te evenaren !
30/11/22 22:39 REAGEER
jam
Car 54,were are you?Ik herinner mij de serie ook.
1/12/22 16:29 REAGEER
car 54
Op hoop van zege, het staat erweer,lol, wat een mens niet gelukkig maken kan?
30/11/22 13:50 REAGEER
jam
Het zijn de kleine dingen ,die het verschil maken.
1/12/22 16:30 REAGEER
car 54
Just jam en bedankt om mijn gebrekkig engels schrijven te verbeteren, praten lukt best, daar zie je geen fouten hé. Ik zal even aan Einstein denken welke liet optekenen: No one is perfect.
Fijn dat je die serie ook gekent hebt, ikzelf zie die 2 gasten niet zo duidelijk voor mij, te jong nog zeker. Toch heel fijn om reactie te krijgen, het zijn inderdaad de kleine dingen die het verschil maken. Zal het onthouden, geeft ergens hoop en wie weet help ik ooit ook iemand met die zin. Zo weet iemand toch dat wat hij/zij nalaat, toch door sommigen gelezen wordt.
Straks wordt dat hier een chatbox, lol, geen bijbedoelingen hoor. :-)
1/12/22 18:48 REAGEER
illusion
Moest alles met bijbedoelingen genomen worden ...... dan kruipen we nog meer in onze schelp !!!
live and let live.....we only live once ! and when we do it right is once enough............:-)
2/12/22 10:41 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels