Deel via

Hoe hartaandoeningen herkennen?

November 2022
Jaarlijks sterven nog steeds 30.000 Belgen aan cardiovasculaire aandoeningen. Er tijdig bij zijn is de boodschap. Maar hoe kan je hartaandoeningen herkennen?

Belangrijke doodsoorzaak

Hartaandoeningen behoren in onze westerse wereld tot de  belangrijke doodsoorzaken. Ze leiden vaak tot een hartaanval of beroerte en kunnen zowel aangeboren zijn als (gedeeltelijk) door onze levenswijze veroorzaakt worden.

Toch hoef je niet meteen te panikeren wanneer bij jou een hartprobleem wordt vastgesteld.

Zaak is  er tijdig bij te zijn en de richtlijnen van je arts in verband met je levenswijze en eventuele medicatie nauwlettend te volgen. Op die manier blijft het perfect mogelijk om een volwaardig leven te leiden.

hart7Hartaanval

Een hartaanval (ook wel een myocardinfarct genoemd) treedt op wanneer de bloedtoevoer naar het hart wordt geblokkeerd. Deze blokkade wordt veroorzaakt door een opeenhoping van plak (vet en cholesterol). Tijdens een hartaanval wordt een deel van de hartspier beschadigd, soms vernietigd.

Hartaanvallen kunnen dodelijk zijn. Als je een hartaanval krijgt, zal hoe sneller je medische zorg krijgt, de kans groter zijn dat je het overleeft.

De behandeling van een hartaanval varieert. Afhankelijk van de ernst van de aanval, moet de arts mogelijk een operatie uitvoeren. Tijdens de operatie zal hij proberen de geblokkeerde slagader te herstellen of indien nodig te verwijderen. De arts kan ook medicijnen voorschrijven om je bloed te verdunnen en je bloeddruk te verlagen.

Hartinfarct

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt geblokkeerd. Dit kan gebeuren wanneer een ader verstopt is of wanneer deze barst. De blokkade onderbreekt de toevoer van zuurstof naar de hersenen, waardoor hersencellen afsterven.

Beroertes kunnen dodelijk zijn. Ook hier is snelle medische hulp geboden. Ook kan snelle medische zorg bijwerkingen van een beroerte helpen voorkomen.

Bijwerkingen zijn onder meer tijdelijke of permanente verlamming en spraakproblemen.

hart1

Welke behandeling?

De behandeling van een beroerte hangt af van het type beroerte. In sommige gevallen is een operatie nodig. Andere keren reageert een beroerte positief op medicijnen en kan de patiënt nog een volwaardig leven leiden.

Wanneer naar een dokter gaan?

Afhankelijk van je leeftijd moet je regelmatig door een arts worden gecontroleerd op bloeddruk en cholesterolgehalte. Dit zijn twee belangrijke indicatoren van hartaandoeningen.

Als bij een hartaandoening is vastgesteld, zal je arts een behandelplan voorschrijven dat een gezonde levensstijl omvat. Het zal waarschijnlijk ook voorgeschreven medicijnen bevatten om cholesterol of hoge bloeddruk onder controle te houden.

Symptomen

Als je denkt dat je een hartaanval of beroerte hebt, moet jeonmiddellijk de hulpdiensten bellen. Symptomen van een hartaanval variëren, maar veel voorkomende tekenen van een hartaanval zijn:

  • Pijn op de borst. Dit kan druk, beklemming, knijpen of pijn in het midden van de borst zijn. Het duurt meestal langer dan een paar minuten. Soms gaat het weg en komt het terug.
  • Pijn in één of beide armen. Soms is deze pijn niet beperkt tot je armen. Je kan pijn voelen in de kaak, nek, rug of maag.
  • Kortademigheid.
  •  Koud zweet.
  • Duizeligheid.

Symptomen van een beroerte zijn vaak gemakkelijker te herkennen dan die van een hartaanval. Dit kunnen indicaties van een beroerte zijn:

hart6

  • Hangend gezicht – Hangt één kant van het gezicht naar beneden of is het gevoelloos? Probeer om te glimlachen. Is je glimlach ongelijk?
  • Armzwakte – Is één arm zwak of gevoelloos? Probeer om beide armen op te heffen. Drijft een arm naar beneden?
  • Spraakmoeilijkheden – Is de spraak onduidelijk? Ben je niet in staat om te spreken, of moeilijk te verstaan?

 Als je een van deze symptomen vertoont, zelfs als de symptomen verdwijnen, is het belangrijk om de hulpdiensten te verwittigen en onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan.

hart4

Vragen om aan de arts te stellen

  • Kan ik een hartziekte erven?
  • Op welke leeftijd moet ik beginnen met het serieus nemen van mijn hartgezondheid?
  • Wat zijn de indicatoren voor hartaandoeningen?
  • Hoe kan ik hartaandoeningen voorkomen?
  • Wat is de beste manier om mijn hartgezondheid te beoordelen?
  •  Voor rokers: hoe kan ik stoppen met roken?

 

Belgische Cardiologische Liga

Het overlijden door cardiovasculaire ziekten verminderen door informatie over preventie gratis beschikbaar te stellen en toegankelijk te maken voor iedereen. (Missie Belgische Cardiologische Liga)

Cardiovasculaire ziekten blijven één van de belangrijkste doodsoorzaken in België, vandaar de noodzaak van de Belgische Cardiologische Liga:

  • Jaarlijks sterven nog steeds 30 000 Belgen aan cardiovasculaire ziekten.
  • Bijna 1 op 4 Belgen lijdt aan hoge bloeddruk
  • 1 op 3 Belgen heeft overgewicht of lijdt aan obesitas
  • 1 op 4 rookt dagelijks
  • Meer dan 1 op 3 volwassenen beweegt te weinig
  • Een groot deel van de 40 plussers heeft een verhoogde cholesterol
  • Ongeveer 1 miljoen Belgen heeft suikerziekte
  • Ongeveer 220 000 Belgen lijden aan hartinsufficiëntie en velen van hen zijn er zich niet van bewust.

 

hart5-1140

Aanpak

De Belgische Cardiologische Liga streeft volgende doeleinden na:

Het grote publiek informeren over de risico factoren via brochures, het magazine Hart & Slagaders, de website, de REANIM app.

De Belgen bewustmaken van cardiovasculaire ziekten via preventiecampagnes, de Week van het Hart, een jaarlijks Congres, gratis aangeboden screeningsdagen, ...

Patiënten en hun naasten ondersteunen via de telefoonlijn (nummer 02 649 85 37), het verschaffen van eenvoudige informatie, contacten via de hartclubs.

 

Meer info vind je op de website van de Belgische Cardiologische Liga.

hart2-1140

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

werner van aken
Ik ben zelf al meer dan 30 jaar hartpatiƫnt. Het is erfelijk: mijn moeder leed er ook aan en is uiteindelijk tot 88 geworden. Het bewijs dat je ondanks alles toch nog een mooi leven kan leiden. Ik let niet maniakaal op eten en drinken, beweeg voldoende en laat me regelmatig controleren. Niet overdrijven in beide richtingen (genieten en preventie) is de boodschap.
28/11/22 10:53 REAGEER
Hugoo
Als het een troost kan zijn:
Mensen zonder cardiovasculaire aandoeningen sterven ook.
29/11/22 11:21 REAGEER
Cees-1946
Ik heb geluk gehad met Het Uz/Antwepen. De cardioloog constateerde dat ik een verdikking en verkalking had op mijn slag adders. In Nedeland wordt in mijn omgeving weing aandacht gegeven voor het maken van een hart filmpje. Ik heb toen een nieuwe hartklep gekregen. Volgens de cardioloog, was het precies op tijd. Anders was het fout gegaan. Ik ben dan ook van mening dat ik beter af ben met de Belgische gezondheids zorg dan die van Nederland.
29/11/22 15:09 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels