Deel via

Goed gebruikmaken van sociale media

December 2022
Ben je een fervent gebruiker van sociale media, of wil je er niet van weten? Hoe dan ook zijn ze niet meer uit ons leven weg te denken. Er oordeelkundig mee omspringen is meer dan ooit de boodschap.

Sociale media zijn niet meer weg te denken

Maak je vaak gebruik van de sociale media, of ben je eerder afkerig? We kunnen er onze ogen voor sluiten, maar de realiteit valt niet te negeren. Studies hebben aangetoond dat senioren de afgelopen jaren de sociale media meer omarmen dan enige andere leeftijdsgroep, wat bewijst dat deze technologie ook grote voordelen te bieden heeft aan ouderen.

Zit je elke dag op de sociale media, of komen die er bij jou niet in? Wat ook je keuze is, laat je niets opdringen. Sociale media zijn er voor ons gemak, en als je je er niet goed bij voelt dan kan niemand je ertoe verplichten.

Spaarzaam mee omspringen

Ben je een koele minnaar van de sociale media? Vind je dat ze ons worden opgedrongen en dat het eerder iets voor de jeugd is? Deze mening moet zeker gerespecteerd worden. Maar anderzijds mogen we ook onze ogen niet sluiten voor de positieve invloed die sociale media kunnen hebben. Het is zoals met elke nieuwe evolutie: Je moet er spaarzaam mee omspringen en niet toelaten dat je leven erdoor beheerst wordt.

socialemedia1-1140

Enkele belangrijke aspecten laten zien hoe sociale media een positieve rol spelen in het leven van senioren.

Sociale media kunnen de geestelijke gezondheid verbeteren

We zeggen meestal dat iemand gezond is als hij geen ziekte of gebrek heeft. Maar gezond zijn is veel meer dan alleen dit. Een goede gezondheid omvat het volledige pakket van fysiek, mentaal en sociaal welzijn. Nieuwe studies hebben aangetoond dat senioren die sociale media gebruiken veel positieve voorbeelden zien van anderen. Door op de sociale media te zien hoe anderen allerlei activiteiten doen krijgen ze zelf ook zin om sociaal actief te zijn.

Sociale media kunnen ons helpen om op de hoogte te blijven

Bovendien blijven we dankzij de sociale media op de hoogte van het laatste nieuws en trends. Uiteraard met deze bemerking dat er heel wat fake nieuws is en we moeten leren fictie van werkelijkheid te onderscheiden.

Hoe dan ook kunnen de sociale media een belangrijke bron van informatie zijn. Het komt er op aan ze oordeelkundig te gebruiken en er niet verslaafd aan te geraken.

Sociale media kunnen het winkelen gemakkelijker maken

Winkelen is iets dat elke leeftijdsgroep bezighoudt. Het maakt niet uit of je 16 of 60 bent; winkelen is leuk voor iedereen of kan het zijn. Voor senioren is het weleens een uitdaging, omdat ze met de jaren soms fysiek zwak worden en minder zin hebben om buitenshuis te gaan.

Hierbij kan online winkelen de zaken gemakkelijker maken. Voor iedereen, maar zeker voor senioren is het eenvoudig om iets online te bestellen en thuis te laten bezorgen. Alles wat je wil is slechts een klik verwijderd en je moet de deur niet meer uit.

socialemedia2-1140

De coronacrisis heeft zeker bijgedragen tot een doorbraak van het online bestellen bij heel wat leeftijdsgroepen, en ook de senioren. Langzaam overwinnen ze hun schroom om via een simpele muisklik bestellingen te doen en rustig te wachten tot de koerier het gewenste product levert.

Tegenstanders zullen zeggen dat online bestellen de doodsteek voor sommige winkels betekent. En je hebt natuurlijk niet de mogelijkheid om de producten te zien voor je aankoopt. Tenzij je zoals sommigen eerst in een winkel gaat kijken en nadien online ergens goedkoop bestelt...

Sociale media kunnen ons helpen om op de hoogte te blijven van vrienden en familie

Een van de grootste gevaren die de bevolking in het algemeen en senioren in het bijzonder bedreigt is eenzaamheid. Sociale media kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Deze moderne vorm van communicatie kan zorgen voor een gevoel van verbondenheid met vrienden en familie.

Dankzij de sociale media kunnen ouderen hun kleinkinderen zien opgroeien, zelfs wanneer ze niet fysiek In de buurt zijn. Het is ook een manier om contact te onderhouden met de kinderen die niet meer thuis wonen.

Sociale interactie blijkt cruciaal te zijn voor de algehele gezondheid van senioren. Het gebruik van sociale media kan het isolement enigszins verminderen. Het mag echter niet worden gebruikt als vervanging voor persoonlijke sociale interactie. Senioren moeten ook persoonlijk tijd met anderen doorbrengen om mentale, fysieke en emotionele effecten van sociaal isolement te voorkomen.

Sociale media geven (soms) het gevoel tot een grotere gemeenschap te behoren

Sociale media die op de juiste manier gebruikt worden creëren een gevoel van verbondenheid met een grotere gemeenschap. Het stelt ons in staat om deel uit te maken van veel online communities en zorgt ervoor dat we ons op grote schaal verbonden voelen.

socialemedia4

Sociale media kunnen helpen om gelijkgestemde mensen te vinden

Senioren kunnen sociale media gebruiken om te chatten, audio-/videogesprekken te voeren en foto's te delen. Misschien wel het mooiste aspect van sociale media is dat het helpt om gelijkgestemde mensen te vinden en de onderwerpen te bespreken waar je het meest gepassioneerd over bent.

Senioren kunnen bijvoorbeeld een Facebook-groep vinden op basis van hun interesses te vinden.

Sociale media houden er ook risico's in

Sociale media zijn echter niet uitsluitend een goednieuwsshow. Naast deze voordelen zijn er ook bepaalde risico's wanneer je je bezighoudt met online activiteiten en sociale media, omdat het internet vol staat met oplichting, phishing en meer.

Als je zorgt voor een senior die sociale media gebruiken, moet je je bewust zijn van deze gevaren en indien nodig een oogje in het zeil houden.

Sociale media kunnen depressie bij senioren erger maken

Toch nog deze kritische kantbemerking. Studies uitgevoerd onder gebruikers van sociale media van alle leeftijden hebben geleid tot de bezorgdheid dat het gebruik van sociale media in bepaalde gevallende symptomen van depressie kan verergeren.

In deze studie, uitgevoerd aan de Universiteit van Missouri, ontdekten onderzoekers dat het gebruik van sociale media depressies kunnen veroorzaken bij mensen die verschillende sites zoals Facebook gebruiken om zichzelf met anderen te vergelijken.

Als gebruikers sociale media echter beperkten tot contact met vrienden en familie, nam hun risico op depressie niet toe. In plaats daarvan is gebleken dat het ouderen helpt om zich niet geïsoleerd en eenzaam te voelen. Aangezien de meeste senioren sociale media gebruiken om in contact te blijven met hun goede vrienden en relaties, lopen ze geen hoog risico op depressie vanwege sociale problemen.

socialemedia3-1140

Zijn sociale media niets voor jou?

Blijf je zweren bij de klassieke manieren van communiceren en informatie vergaren, en houd je de sociale media letterlijk ver van je bed? Daar is niets mis mee. Uiteindelijk zijn ze er voor ons comfort en kan niemand je verplichten om er gebruik van te maken.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Hugoo
Maken wij gebruik van (a)sociale media ? Neen, de (a)sociale media maken gebruik van ons. Wakkert kuddegedrag aan, en spuit reclame à volonté. Voor ons comfort, neen, enkel wegens gemakzucht. Wel mooi voor wie dat ''comfort'' noemt.
Anderzijds zie ik geen enkel verband tussen de (a)sociale media en online winkelen. Of het moet die reclame zijn...
13/12/22 18:22 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels