Deel via

Opmerkelijke kersttradities

December 2022
Wellicht staat bij jou de kerstboom al te pronken in afwachting van de eindejaarsfeesten. Om je nu al wat voor te bereiden geven we deze week alvast een aantal opmerkelijke kersttradities uit andere landen mee.

Genieten van Kerstmis

Overal op aarde staat Kerstmis met stip genoteerd als hét feest van vrede en bezinning. Toch geven heel wat landen er een eigen invulling aan. We grasduinen in een aantal opmerkelijke tradities.

De Yule Cat (IJsland)

Een van de meest unieke feestelijke tradities komt uit IJsland, waar naar verluidt een gigantische kat ronddwaalt in het besneeuwde landschap tijdens de kersttijd.

Traditioneel gebruikten boeren de Yule Cat als een stimulans voor hun arbeiders - degenen die hard werkten, kregen nieuwe kleren, maar degenen die dat niet deden, zouden worden verslonden door het gigantische katachtige beest.

Tegenwoordig is het voor iedereen in IJsland gebruikelijk om nieuwe kleding te kopen voor Kerstmis.

kerst1-1140

Gebakken rupsen (Zuid-Afrika)

Als je aan kersteten denkt, staat kalkoen vaak hoog op de lijst. In Zuid-Afrika zijn het echter griezelige kriebels waar lokale kinderen naar uitkijken. Feestelijke gefrituurde rupsen lijken misschien een van de meer ongebruikelijke kersttradities, maar deze rupsen zijn niet alleen de alledaagse variëteit die je in de tuin aantreft. De Pine Tree Emperor Moth, of kerstrups, is gekleurd met erg feestelijke tinten - en de traditie wil dat iedereen die er eentje eet een beetje extra geluk krijgt in het komende jaar.

Krampus (Oostenrijk)

Kinderen zijn doorgaans goed vertrouwd met de Kerstman of Sinterklaas, maar ze mogen zich gelukkig prijzen dat ze niet in Oostenrijk wonen. Dat komt omdat hier een griezelig wezen genaamd 'Krampus', de boosaardige handlanger van Sinterklaas, naar verluidt door de straten dwaalt op zoek naar kinderen die zich slecht gedragen hebben.

In de maand december kun je angstaanjagende gemaskerde figuren verwachten die zowel kinderen als volwassenen bang maken met gruwelijke grappen.

Befana de heks (Italië)

Vergeet de kerstman en 25 december als je in Italië bent, want alle 'echte' actie vindt plaats op de vooravond van 5 januari. Volgens de folklore bezoekt een oude vrouw genaamd Befana dan alle kinderen van Italië om hun kousen met snoep te vullen en cadeautjes achter te laten, dit tenminste als ze braaf geweest zijn.

kerst3-1140

Net als de kerstman komt Befana door de schoorsteen binnen en krijgt ze lekkernijen van de kinderen die er wonen - meestal wijn en lokale lekkernijen.

Kolonel Kerstman (Japan)

Al in 1974 lanceerde het Amerikaanse fastfoodrestaurant KFC een feestelijke marketingcampagne in Japan. De ogenschijnlijk eenvoudige slogan "Kurisumasu ni wa kentakkii!" (Kentucky voor Kerstmis) heeft een nationale traditie voortgebracht die tot op de dag van vandaag nog steeds gedijt.

Hoewel Kerstmis geen nationale feestdag is in Japan, gaan gezinnen uit het hele land naar hun lokale KFC voor een speciale kerstavondmaaltijd.

Augurk in de boom (Duitsland)

Aangenomen wordt dat de kerstboomtraditie die tegenwoordig over de hele wereld wordt omarmd, in de 16e eeuw in Duitsland is begonnen, dus het is geen verrassing dat daar nog steeds een aantal unieke gebruiken bestaan. Een daarvan is om ergens tussen de takken van de boom een ​​augurk te verstoppen en een geschenk te geven aan het kind dat het vindt.

Sommigen beweren dat de traditie toch niet Duits is. Volgens een legende is de kerstaugurk ontstaan ​​in Spanje, toen twee jonge jongens als gevangenen in een augurkenvat werden vastgehouden. De heldhaftige Sinterklaas redde de jongens en bracht ze weer tot leven.

Rolschaatsen (Venezuela)

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas begeven zich elk jaar op kerstochtend grote groepen stedelingen op rolschaatsen naar de mis. De traditie is zo goed ingeburgerd dat veel straten van de stad vanaf 8.00 uur zijn afgesloten voor verkeer, zodat de schaatsende gemeente veilig naar de kerk kan. Er wordt zelfs gezegd dat kinderen slapen met de ene veter van hun schaats om hun teen gebonden, terwijl de andere schaats uit het raam bungelt, zodat hun vriendjes ze wakker kunnen maken met een vriendelijke ruk aan de veter.

Feestelijke sauna (Finland)

Veel huizen in Finland zijn uitgerust met een eigen sauna, en in de kersttijd wordt deze gezellige plek een heilige ruimte die wordt geassocieerd met lang overleden voorouders. Op kerstavond is het gebruikelijk om je uit te kleden en lang en respectvol in de sauna te gaan, waarvan wordt aangenomen dat het ook de thuisbasis is van de legendarische sauna-elf. Na de saunasessie trekken de Finnen naar de avondvieringen - terwijl de geesten van die voorouders hun plaats innemen in het borrelende water.

kerst4-1140

Spinneweb Kerst (Oekraïne)

In Oekraïne hebben ze nu door de oorlog wel andere dingen aan het hoofd, maar normaal is de kerstperiode daar een moment waar de kinderen naar uitkijken. En daar hoort griezelen bij. Waar wij kerstballen, klatergoud en sterren zouden hebben, gebruiken Oekraïners versieringen die de natuurlijke vorming van spinnenwebben nabootsen die glinsteren van dauw.

De traditie gaat terug op een volksverhaal over een arme weduwe die het zich niet kon veroorloven om een ​​boom voor haar kinderen te versieren.

Volgens de legende hadden spinnen in huis medelijden met het gezin en sponnen ze prachtige webben over de hele boom, die de kinderen op kerstochtend ontdekten toen ze wakker werden. Spinnenwebben worden in de Oekraïense cultuur ook als een geluksbrenger beschouwd.

 

met dank aan.holidayextras.com

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

wwylin
De kerststal mocht inderdaad niet ontbreken op dit lijstje. Prettige eindeljaarsfeesten verder nog, vul zelf maar in.
12/12/22 17:11 REAGEER
Nimue
Toch iets om naar uit te kijken in deze donkere wintertijd. De feestelijke sfeer, de lichtjes overal. In de huiskamers staan de kerstbomen al te schitteren. T'is gezellige tijd !
12/12/22 18:25 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels