Deel via

Tips om te besparen op het verwarmen en afkoelen van de woning

January 2023
Besparen op de energierekening was een van dé thema's van 2022 en het zal ook in 2023 belangrijk blijven. Deze eenvoudige tips kunnen je hierbij helpen.

Het verwarmen van je huis verbruikt meer energie en kost meer geld dan enig ander systeem in je woning - doorgaans goed voor ongeveer 29% van de energierekening. Wat voor soort verwarmingssysteem je ook hebt, je kan heel wat geld besparen en je comfort verhogen door je apparatuur goed te onderhouden en te upgraden.

Goed onderhoud

Het onderhoud en de afstelling van de ketel is een zaak voor een erkende onderhoudstechnicus (of soms een geschoold vakman). Toch kan je met een aantal kleine ingrepen al heel wat energie besparen, zonder in te boeten aan comfort.

Heel wat woningen zijn intussen verouderd en beschikken over installaties om te verwarmen en af te koelen die niet meer up-to-date zijn.

Door goed onderhoud en upgrades van de apparatuur te combineren met de aanbevolen instellingen voor isolatie, luchtafdichting en thermostaat, kan je ongeveer 30% besparen op de energierekening en tegelijkertijd de uitstoot van het milieu verminderen. Een aanzienlijke besparing die je kan helpen om je energiefactuur gevoelig te verlichten.

Onderhoud centrale verwarming is verplicht!

De keuring voor eerste gebruik, het onderhoud en de audit zijn wettelijke verplichtingen, en je hebt er zelf ook voordeel bij: je verwarmt je huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier.

Veilig

• lager risico op CO-vergiftiging: bij een verwarmingstoestel met een slechte  verbranding, ondermaatse of ontbrekende luchttoevoer of een slecht werkende schouw, kan er CO vrijkomen

• lager risico op schouwbrand: een vuile schouw met veel roetaanslag of verstoppingen belemmert de afvoer van de verbrandingslucht, waardoor brand kan ontstaan

Zuinig

• lagere verwarmingskosten: een toestel dat goed werkt, heeft een hoger rendement en verbruikt dus minder brandstof

• minder grote herstellingskosten: een slecht onderhouden toestel moet sneller hersteld of vervangen worden

Milieuvriendelijk

• minder uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijn stof

• minder CO2-uitstoot omdat je minder brandstof verbruikt

Verwarmingstips

verwarming5 Op het vlak van verwarming kunnen enkele eenvoudige tips een duidelijke daling van je energierekening betekenen.

• Stel je programmeerbare thermostaat in de winter zo laag in als comfortabel is en verlaag het instelpunt wanneer je slaapt of niet thuis bent.

• Reinig of vervang filters op ovens een keer per maand of zoals aanbevolen.

• Reinig indien nodig warmeluchtroosters, plintverwarmers en radiatoren; en zorg ervoor dat ze niet worden geblokkeerd door meubels, vloerbedekking of gordijnen.

• Verwijder één of twee keer per seizoen ingesloten lucht uit warmwaterradiatoren; als je niet zeker weet hoe je deze taak moet uitvoeren, neem dan contact op met een professional en kijk goed hoe hij het doet. Misschien kan je het de volgende keer zelf wel.

• Plaats hittebestendige radiatorreflectoren tussen buitenmuren en de radiatoren.

• Schakel keuken-, badkamer- en andere afzuigventilatoren uit binnen 20 minuten nadat je klaar bent met koken of baden; Overweeg bij het vervangen van afzuigventilatoren om zeer efficiënte, geluidsarme modellen te installeren.

• Houd in de winter de gordijnen en zonneschermen van je ramen op het zuiden overdag open zodat het zonlicht je huis binnenkomt en sluit 's nachts om de kou die je door koude ramen kunt voelen te verminderen.

Verwarming en koeling

verwarming6 • Het beste verwarmings- en koelsysteem is een systeem dat past bij ons klimaat, de grootte van je huis en je levensstijl.

• Installeer een thermostaattimer om brandstof en geld te besparen. De timer kan worden ingesteld om de temperatuur automatisch te verhogen en te verlagen tijdens piek- en daluren. Vermijd constante aanpassingen van de thermostaat, omdat ze brandstof kunnen verspillen.

• Als je het juiste systeem voor je huis hebt, bespaar je energie en geld. Als je een systeem koopt dat te groot of te klein is, verbruik je onnodig energie en betaal je op den duur meer.

Centraal verwarmings- en koelsysteem

• Je kan kiezen voor een centraal verwarmings- of koelsysteem dat de meeste of alle kamers in het huis verwarmt of koelt, of voor een ruimteverwarmings- of koelapparaat dat een ruimte of kamer verwarmt of koelt.

• Gecombineerde verwarmings- en koelingsopties kunnen worden gebruikt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Ze omvatten airconditioners met omgekeerde cyclus, hydronische systemen en warmtepompen op de grond.

• Warmtepompen (inclusief airconditioners met omgekeerde cyclus) zijn het meest energie-efficiënte gecombineerde verwarmings- en koelsysteem dat je kan kopen.

• Mogelijkheden voor centrale verwarming zijn onder meer geleide lucht en vloerverwarming in de vloer. Ruimteverwarmers kunnen elektriciteit, gas of hout gebruiken.

• Centrale koelingsopties omvatten airconditioners of verdampingskoelers; Opties voor ruimtekoeling zijn onder meer ventilatoren of draagbare airconditioners en verdampingskoelers.

Stel je thermostaat correct in. Elke graad extra verwarming in de winter of koeling in de zomer verhoogt het energieverbruik met zo'n 5 tot 10%. Stel de thermostaat in op 18 tot 20°C in de winter en 20 tot 22°C in de zomer.

:• Bescherm de thermostaat voor je verwarmings- of koelsysteem tegen alles waardoor deze een verkeerde waarde zou kunnen geven. Als de thermostaat tocht, misplaatst op een koude buitenmuur of te dicht bij een warmteproducerend register staat, komt de nauwkeurigheid in gevaar.

Paar graden lager als je niet thuis bent

• Als je een paar dagen niet thuis bent, zet je de thermostaat op de laagste stand. Als er geen gevaar is voor bevriezing van leidingen of andere huishoudelijke artikelen, schakel dan de verwarming volledig uit.

Als je het huis binnenkomt nadat de thermostaat lager is gezet, stel deze dan niet hoger in dan de gewenste temperatuur. Door de thermostaat erg hoog te zetten zal de temperatuur over het algemeen niet sneller op het gewenste niveau komen. Een aanpassing van de verwarming die je moet maken, is echter elke avond een verlaging van de thermostaatinstelling voordat je naar bed gaat. Enkele uren snoeien kan een groot verschil maken in het brandstofverbruik.

• Zet de thermostaatstand lager als je een grote groep mensen in huis hebt. Mensen genereren warmte en een feestje kan de temperatuur snel verhogen.

Ramen en ventilatieopeningen

• Sluit de gordijnen over grote ramen en glazen deuren om een ​​barrière te vormen tegen warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer. Als je huis kamers heeft die zelden of nooit worden gebruikt, sluit dan de ventilatieopeningen in deze kamers en sluit de deuren meestal.

• Zorg ervoor dat de kamers voldoende warmte krijgen om te voorkomen dat er schimmel gaat groeien of dat de inhoud beschadigd raakt. Richt de ventilatieopeningen van kamerairconditioners naar boven voor een betere luchtcirculatie; koude lucht zakt van nature naar beneden.

• Stel bij centrale airconditioningsystemen de registers zo af dat de lucht wordt opgeblazen. Zorg ervoor dat het buitengedeelte van een airconditioningsysteem niet in direct zonlicht staat of wordt geblokkeerd voor vrije luchtstroom.

• Houd de klep van de haard gesloten, behalve wanneer de haard brandt. Anders zuigen opwaartse luchtstromen verwarmde lucht door de schoorsteen naar buiten.

• Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Een te droog huis kan zelfs bij een juiste temperatuurinstelling onaangenaam koud aanvoelen.

Inzicht in verwarming en koeling

Verwarmen en koelen gebruiken samen de grootste hoeveelheid energie in het gemiddelde huis, goed voor ongeveer 40% van het energieverbruik van huishoudens.

Het is dus belangrijk om prioriteit te geven aan de juiste investering als het gaat om het comfortabel warm of koel houden van je huis.

verwarming3-1140

Als je een huis bouwt, is de beste langetermijnoptie om passieve ontwerpprincipes te gebruiken om je verwarmings- en koelingsbehoeften te minimaliseren. Dit moet worden gecombineerd met slim huishoudelijk gedrag.

Goedkope strategieën

Er zijn veel gratis en goedkope strategieën die je kan gebruiken om het meeste uit je verwarmings- en koelapparatuur te halen. Het is ook belangrijk om het juiste systeem voor jouw specifieke omstandigheden te kiezen, om je comfort te maximaliseren tegen de laagst mogelijke kosten en milieu-impact.

Jouw behoeften

Je eerste overweging bij het nemen van beslissingen over verwarming en koeling voor uw huis is jouw specifieke behoefte. Heb je meer verwarming, meer koeling of een balans van beide nodig? Overweeg welke wijzigingen je in je huis kunt aanbrengen om de thermische prestaties te verbeteren.

Het verbeteren van de thermische prestaties van je huis kan betekenen dat je niet zoveel verwarming of koeling nodig hebt als je denkt.

Een systeem op maat

Een van de belangrijkste tips voor het kopen van een verwarmings- of koelapparaat, is om er een te kopen met de juiste maat. Als je ene systeem koopt dat te groot is voor jouw behoeften, kost het je niet alleen meer geld maar verspil je ook energie bij het gebruik. Koop je er een die te klein is, dan zal het apparaat ‘harder’ moeten draaien en meer energie verbruiken om de kamer op de gewenste temperatuur te houden.

Hoe vaak verwarmen of koelen?

Denk aan de ruimte in je huis die je wil  verwarmen of koelen: hoe vaak en hoe lang is verwarming of koeling nodig? Als de temperatuur 's nachts sterk daalt, moet je tijdens de hitte van een zomerdag misschien maar een klein woongedeelte koelen en 's nachts de slaapkamers openen voor een verkoelend briesje.

Algemene bespaartips

Deze algemene tips kunnen ook bijdragen tot een lagere energierekening.

Stand-by modus

Je kan ongeveer 30 euro per jaar besparen door eraan te denken je apparaten uit de stand-bymodus te zetten.

Bijna alle elektrische apparaten kunnen aan de stekker worden uitgeschakeld zonder de programmering te verstoren. Denk dan eens aan een stand-by spaarder of slimme stekker waarmee je al je apparaten in één keer uit stand-by zet.

Controleer de instructies voor apparaten waarvan je niet zeker bent. Sommige satelliet- en digitale tv-recorders moeten mogelijk aangesloten blijven, zodat ze alle programma's die je opnemen kunnen volgen.

Tochtdichte ramen en deuren

Tenzij je huis erg nieuw is, verlies je heel wat warmte door tocht rond deuren en ramen, spleten rond de vloer of door de schoorsteen.

Het professioneel tochtvrij maken van ramen, deuren en het dichten van kieren in vloeren en plinten kan ongeveer 200 euro kosten, maar het kan ongeveer 100 euro per jaar besparen op energierekeningen. Doe-het-zelf tochtproeven kunnen veel goedkoper zijn.

Let op de lichten

Doe je lichten uit als je ze niet gebruikt of als je een kamer verlaat. Dit bespaart ongeveer 15 euro in per jaar op de jaarlijkse energierekening.

Door alle lampen in huis te vervangen door ledlampen kun je nog meer besparen.

 Voorzichtig met je was

Je kan ongeveer 20 euro per jaar besparen op uw energierekening door je wasmachine zorgvuldiger te gebruiken.

Gebruik je wasmachine op een programma van 30 graden in plaats van hogere temperaturen.

Verminder het gebruik van de wasmachine met één wasbeurt per week gedurende een jaar.

Vermijd de wasdroger

Vermijd het gebruik van een droogtrommel voor de kleding: droog kleding indien mogelijk binnen op rekken of buiten bij warmer weer om 50 euro per jaar te besparen.

 Breng minder tijd door onder de douche

Door de douchetijd tot slechts 5 minuten te beperken, kan een gemiddeld huishouden 100 euro per jaar besparen op de energierekening.

Ruil je bad in voor een douche

Sommigen van ons genieten misschien van een lang bad, maar door slechts één bad per week te ruilen voor een douche van 5 minuten, kan je ongeveer 50 per jaar besparen op de energierekening.

Wees slim in de keuken

Waterkokers zijn een van de meest gebruikte apparaten in de keuken. Voorkom dat je de waterkoker te vol doet en bespaar jezelf 20 euro per jaar op je elektriciteitsrekening.

Vul je vaatwasser

Laat je vaatwasser alleen draaien als deze vol is om de hoeveelheid water die je verbruikt te verminderen. Door het gebruik van je vaatwasser met één keer per week een jaar lang te verminderen, kan je ongeveer 20 euro besparen.

Nog meer tips nodig?

Wil je nog meer tips om je woning energiezuinig te verwarmen en te koelen? Kijk dan even op de website van omgeving.vlaanderen.be.

Hier vind je ook tips over veilig verwarmen.

Auteur: Stefaan Van Laere

9 reacties

Eddy Desmet
Ik heb een jaar of vijf geleden extra isolatie laten plaatsen en ik pluk daar nu de vruchten van. Mijn energieverbruik halveerde bijna. Verder zet ik de verwarming een paar graden lager, let ik op de douche, een volle vaatwas en de lichten. Gelukkig heb ik een vast contract en ik prijs mij gelukkig dat mijn energiefactuur (voorlopig?) nog niet gestegen is. Ik was van plan zonnepanelen te leggen maar ik vrees dat op mijn leeftijd het sop de kool niet waard is.
9/01/23 08:28 REAGEER
ritte
Ben al lang bezig met isolatie ,mijn dak is super geïsoleerd ,ik heb ook aan de binnenkant geïsoleerd
kepers op de muren ,voordeel leidingen water ,elektriciteit ,enz ,zijn snel gelegd ,daar een gyproc ,plaat tegen werkt prima, heb ook zonnepanelen met terugdraaiteller ,en betaal 0 euro ,binnenkort is dat verleden tijd ,toch zou ik hoe oud je ook bent ,zonnepanelen plaatsen maar niet teveel ,als de zon schijnt profiteer ervan ,in de winter brengt het bijna niks op ,een elektrische auto kan je er ook mee laden maar dan langzaam in de zomer,de meeruitgave kan je nooit terugverdienen
9/01/23 09:22 REAGEER
paul smit
Ik pas het merendeel van deze tips toe. En ik profiteer daar nu van want ik betaal elke maand maar 200 euro voor de energie. Ik ben er mij van bewust dat helaas niet iedereen het geld heeft om daar in te investeren.
9/01/23 10:10 REAGEER
Wiebe23
Laten we nou toch eens een beetje nuchter worden: Aardgas is de grote boosdoener van de rekening die ons jaarlijks door de energieleverancier wordt getoond. Alle knoppen om is wat moet gebeuren nu de prijzen zijn gestegen, tenminste: als je wat krapper bij kas zit. Maar met name de knop in onze kop moet om! Hoezo kan 18 graden Celsius als koude worden bestempeld als het buiten vriest? Dan zou ik toch de monteur laten komen om dat wat in jezelf los is geraakt weer te repareren. Ik heb al jaren mijn verwarming nauwelijks meer aan, soms is het 10 graden. Wat ik wel aan heb is kleding, want het is toch bezopen om in de winter zonder schoenen, met enkel een t-shirt aan in huis aanwezig te zijn? Wat ook fijn is: als je buiten komt dan heb je ook minder last van kou. Nog een tip voor het douchen (douchen kost trouwens een schijntje vergeleken met verwarming van je huis): ga niet zo vaak douchen, bij voorbeeld een keer per 5 dagen, dan kun je die ene keer 5×5 minuten lang douchen, dan geniet je er tenminste ook nog van. Het enige wat het je misschien gaat kosten is een paar van je beste vrienden, maar dan ga je hun toch vaker opzoeken?
In Nederland krijgen we allemaal geld terug en subsidies enzo, zodat ik nauwelijks iets hoef te betalen dit jaar. Toegegeven: Mijn 150m2 hoekwoning is wel goed geïsoleerd, want dat geluk is mooi meegenomen
9/01/23 17:39 REAGEER
marina bal
Wij hebben nog altijd een houtkachel. Misschien niet goed voor het milieu, ik weet het. Maar het geeft veel wa
9/01/23 18:10 REAGEER
marina bal
Wij hebben nog altijd een houtkachel. Misschien niet goed voor het milieu, ik weet het. Maar het geeft veel warmte en is gezellig.
9/01/23 18:11 REAGEER
Hugoo
Veel mensen laten zich in de luren leggen met al die ''besparingstips''. Langs de andere kant hebt ge immers (grote) uitgaven te doen om zogezegd energie te besparen. En om u toch maar te overtuigen krijgt ge links en rechts wat subsidies of beloftes toegestopt. Dan is er nog ''de terugverdien-leugen''. En desnoods wordt ge er zelfs toe verplicht. Dat alles enkel om de economie te laten draaien.
Desondanks gaat ieders energiefactuur voortdurend omhoog.
Iedereen ''moet'' energie besparen om geen (mogelijke) tekorten te krijgen, zodat de economie kan blijven draaien.
Dáár is het om te doen. Dat is op zich niet verkeerd, integendeel. Maar dat het dan ook als dusdanig wordt benoemd, ipv ons voortdurend wat wijs te maken...
9/01/23 18:11 REAGEER
anakwaboo
Besparingstips: allemaal goed en wel, maar wat als je in een huurwoning woont en de eigenaar niet wil of kan investeren? De regering is oorverdovend stil wanneer het er op aan komt om de huurwoningen voor zij die het niet breed hebben in orde te stellen.
10/01/23 10:31 REAGEER
sola
Man, man, wat een saaie en heilige mensen er toch zijn! Ik heb heel mijn leven zuinig en spaarzaam geleefd en dus ga ik nu niet "in mijn oude dag" met 86 truien rondlopen in mijn isotoop. Wat is er nog allemaal weggevallen: niet roken, geen (of weinig) alcohol, geen vet, weinig vlees, niet (of weinig) met de auto. Misschien in het klooster gaan?
11/01/23 09:44 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels