Doorgerekende kosten
Het is allicht een open deur intrappen: voeding is merkelijk duurder geworden. Dat weet ook Fevia. De federatie van de Belgische voedingsindustrie vertegenwoordigt 27 verschillende sectoren en 700 bedrijven die kwalitatieve en innovatieve voeding promoten.
Fevia verklaart de gestegen inflatie op voeding door het vertraagd doorrekenen van de explosief gestegen kosten en de impact van de 10,96% loonindexering.
We roepen beleidsmakers op om onze voedingsbedrijven nu vooral niet op te zadelen met nog extra kosten, zoals taksen op verpakkingen of op bepaalde voedingsproducten of door de gevolgen van de aangekondigde fiscale hervorming. (Bart Buysse, CEO van Fevia)
Prijzen stegen meer dan 15%
Uit nieuwe cijfers van Statbel blijkt dat de inflatie op voeding in januari steeg naar 15,5%. Fevia wijst erop dat de kosten om voeding te maken de voorbije twee jaar spectaculair zijn gestegen, onder meer door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne.
Zowel grondstoffen, energie, verpakkingen en vervoer werden aanzienlijk duurder en de lonen zijn enorm gestegen. Toch kregen Belgische voedingsbedrijven die gestegen kosten te weinig en te laat doorgerekend aan vooral supermarkten.

Marges onder druk
De winkelprijzen voor voeding en dranken stegen lang minder snel dan de algemene inflatie, waardoor de marges van alle schakels in de voedingsketen zwaar onder druk kwamen te staan. In januari komt daar nu nog eens een historisch hoge loonindexering van 10,96% bovenop en moeten een kwart van de voedingsbedrijven overstappen van een vast naar een duurder variabel energiecontract.
Die opeenstapeling van gestegen kosten werd onhoudbaar, wat verklaart waarom de winkelprijzen van voeding en dranken de voorbije maanden met vertraging stegen. Het gaat hier dus om een beperkte inhaaloperatie.

Koffiedik kijken
Volgens Fevia is het koffiedik kijken of en wanneer de winkelprijzen mogelijks opnieuw zullen kunnen zakken. Zo wijzen officiële internationale prognoses van onder andere het FAO erop dat de prijzen van grondstoffen en energie wellicht nog voor langere tijd op een hoog niveau zullen blijven. Bovendien duurt het vaak nog een tijd voor lagere prijzen van leveranciers ook effectief doorwerken in de contracten met onze bedrijven.

Betaalbaar houden
“We willen consumenten natuurlijk niet alleen lekkere en duurzaam geproduceerde voeding en dranken aanbieden, maar die ook betaalbaar houden,” benadrukt Bart Buysse.
De inflatie die we vandaag meemaken, is helaas het onvermijdelijke gevolg van de gestegen kosten die de marges van onze voedingsbedrijven deden verdampen. (Bart Buysse)

Algemene inflatie daalt, maar dat voelen we niet in supermarkt
Ook de VRT heeft aandacht voor de stijgende voedingsprijzen, lezen we op hun website.
Een fragment: 'De inflatie daalt, maar daar is een belangrijke kanttekening bij te maken. Want voor voedsel stijgt het inflatiepercentage wel nog. Ten opzichte van een jaar geleden is voeding meer dan 15 procent duurder geworden.'
En dat is nog niet meteen voorbij. We verwachten dat de prijzen de eerste helft van dit jaar zullen blijven stijgen. (Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent)
Lees hier de rest van de bijdrage.
Auteur:
Stefaan Van Laere
4 reacties
Goedkoper zal het nog lang niet worden. Op termijn zal dit een bedreiging worden voor winkeliers en hun personeel en zeker voor boer en tuinder.
Als je gaat zoeken naar een korte keten-producent, dan ben je nóg beter af: dan hoef je al die tussenpersonen niet te spekken. En de groenten zijn vaak nog verser op de koop toe.