Deel via

Inflatie doet voedingsprijzen stijgen

February 2023
Je merkt het ongetwijfeld ook als je de kar in de winkel vult: de voedingsprijzen rijzen de pan uit. Fevia (de vertegenwoordiger van onze voedingssector) trekt aan de alarmbel.

Doorgerekende kosten

Het is allicht een open deur intrappen: voeding is merkelijk duurder geworden. Dat weet ook Fevia. De federatie van de Belgische voedingsindustrie vertegenwoordigt 27 verschillende sectoren en 700 bedrijven die kwalitatieve en innovatieve voeding promoten.

Fevia verklaart de gestegen inflatie op voeding door het vertraagd doorrekenen van de explosief gestegen kosten en de impact van de 10,96% loonindexering.

We roepen beleidsmakers op om onze voedingsbedrijven nu vooral niet op te zadelen met nog extra kosten, zoals taksen op verpakkingen of op bepaalde voedingsproducten of door de gevolgen van de aangekondigde fiscale hervorming. (Bart Buysse, CEO van Fevia) voeding2-1140 

Prijzen stegen meer dan 15%

Uit nieuwe cijfers van Statbel blijkt dat de inflatie op voeding in januari steeg naar 15,5%. Fevia wijst erop dat de kosten om voeding te maken de voorbije twee jaar spectaculair zijn gestegen, onder meer door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne.

Zowel grondstoffen, energie, verpakkingen en vervoer werden aanzienlijk duurder en de lonen zijn enorm gestegen. Toch kregen Belgische voedingsbedrijven die gestegen kosten te weinig en te laat doorgerekend aan vooral supermarkten.

voeding6-1140

Marges onder druk

De winkelprijzen voor voeding en dranken stegen lang minder snel dan de algemene inflatie, waardoor de marges van alle schakels in de voedingsketen zwaar onder druk kwamen te staan. In januari komt daar nu nog eens een historisch hoge loonindexering van 10,96% bovenop en moeten een kwart van de voedingsbedrijven overstappen van een vast naar een duurder variabel energiecontract.

Die opeenstapeling van gestegen kosten werd onhoudbaar, wat verklaart waarom de winkelprijzen van voeding en dranken de voorbije maanden met vertraging stegen. Het gaat hier dus om een beperkte inhaaloperatie.

voeding3-1140

Koffiedik kijken

Volgens Fevia is het koffiedik kijken of en wanneer de winkelprijzen mogelijks opnieuw zullen kunnen zakken. Zo wijzen officiële internationale prognoses van onder andere het FAO erop dat de prijzen van grondstoffen en energie wellicht nog voor langere tijd op een hoog niveau zullen blijven. Bovendien duurt het vaak nog een tijd voor lagere prijzen van leveranciers ook effectief doorwerken in de contracten met onze bedrijven.

voeding4-1140

Betaalbaar houden

 “We willen consumenten natuurlijk niet alleen lekkere en duurzaam geproduceerde voeding en dranken aanbieden, maar die ook betaalbaar houden,” benadrukt Bart Buysse.

De inflatie die we vandaag meemaken, is helaas het onvermijdelijke gevolg van de gestegen kosten die de marges van onze voedingsbedrijven deden verdampen. (Bart Buysse)

voeding5-1140

 

Algemene inflatie daalt, maar dat voelen we niet in supermarkt

Ook de VRT heeft aandacht voor de stijgende voedingsprijzen, lezen we op hun website.

Een fragment: 'De inflatie daalt, maar daar is een belangrijke kanttekening bij te maken. Want voor voedsel stijgt het inflatiepercentage wel nog. Ten opzichte van een jaar geleden is voeding meer dan 15 procent duurder geworden.'

En dat is nog niet meteen voorbij. We verwachten dat de prijzen de eerste helft van dit jaar zullen blijven stijgen. (Xavier Gellynck, professor landbouw- en voedingseconomie aan de UGent)

Lees hier de rest van de bijdrage.

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

Eddy Desmet
De prijs voor een volle kar in de winkel is het voorbije jaar zeker 20% gestegen. Wie kan dat nog betalen?
20/02/23 11:36 REAGEER
Familieandre
Zou het niet wenselijk zijn de voedingsprijzen te plafonneren zoals voor gas ? Anderzijds is het ook logisch dat het geld blijft rollen voor de economie -dit leidt dan niet tot een recessie !
20/02/23 21:11 REAGEER
Nimue
Het is niet te doen met die dure eetwaren. En het is ook al heel duidelijk aan de winkelkar te zien dat we allemaal nog enkel de noodzakelijke levensmiddelen aankopen. We kijken ook veel meer uit naar scherp geprijsde groenten, fruit, brood, patatjes en eetwaren.
Goedkoper zal het nog lang niet worden. Op termijn zal dit een bedreiging worden voor winkeliers en hun personeel en zeker voor boer en tuinder.
21/02/23 12:28 REAGEER
Cyper
Wie het hele jaar door serregroenten wil eten, of spul dat aan de overkant van de planeet wordt verbouwd, die hoeft niet te klagen. Als je je beperkt tot de groente van het seizoen en dezer dagen savooikool of spruitjes of warmoes koopt, die zal het veel goedkoper hebben. Het is trouwens beter voor het milieu, want die spullen die van overzee komen kosten een massa CO2. En kool is nog 's ontzettend gezond ook.
Als je gaat zoeken naar een korte keten-producent, dan ben je nóg beter af: dan hoef je al die tussenpersonen niet te spekken. En de groenten zijn vaak nog verser op de koop toe.
23/02/23 21:50 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels