Deel via

De 55+ers: geen last maar een troef voor onze samenleving

February 2023
Niet dat we daarom met zijn allen de barricades moeten beklimmen, maar toch... Naar schatting zal tussen 2030 en 2040 de groep 55+ers de meerderheid van de bevolking vormen. Maar worden we wel voldoende naar waarde geschat? Onze inbreng in de samenleving kan niet voldoende onderstreept worden. Hoog tijd dat we het zelf zeggen, want anderen zullen het niet doen...

Niet het einde van je leven

Veel 55+ers die met pensioen gaan na hun actieve loopbaan, hebben het gevoel dat ze genoeg hebben gedaan en dat het tijd is om te ontspannen. Lichamelijke beperkingen kunnen optreden vanwege het ouder worden maar dat betekent niet het einde van het actieve leven. Integendeel zelfs, de 55+ers van vandaag is actiever dan ooit.

Vaak is de tweede (of voor sommigen zelfs derde) levensfase soms spannender dan de vorige. De latere levensfase als 55+er wordt vaak gekenmerkt door reflectie, introspectie, het ontdekken van onze eigen wensen en het leiden van een leven vol inspiratie voor anderen.

Vaak hebben we in deze levensfase de behoefte om bij te dragen aan de samenleving. Om dit te bereiken moeten we een aantal uitdagingen het hoofd bieden.

Fysiek en mentaal fit blijven

Uitgangspunt is dat 55+ers ondanks het ouder worden fit proberen te blijven met een gezonde fysieke en mentale conditie. Dit uiteraard rekening houdend met de lichamelijke beperkingen die de leeftijd nu eenmaal met zich meebrengt.

55+ers moeten zich bewust inspannen om een goede lichamelijke gezondheid te behouden door middel van een regelmatig en uitgebalanceerd dieet, fysieke training en mentaal actief en behendig blijven door meditatie, enz. Je doorheen de dag bezig houden is de sleutel tot een goede gezondheid en een gezonde geest. Door lichamelijk en mentaal gezond te blijven verminder je ook de kosten voor de samenleving.

Word 'gezins'mentor

Overgaan van de rol van het actief leiden van het gezin naar het adviseren/begeleiden van de jongere generatie om zich te ontwikkelen en hen te helpen bij het nemen van beslissingen die verband houden met hun leven is eveneens een belangrijke bijdrage van 55+ers aan de maatschappij. De ervaring die we tijdens ons leven hebben opgedaan kan de samenleving zeker dan dienst zijn.

Help behoeftigen

Dit is een cruciale rol. Veel mensen in onze samenleving kunnen verschillende soorten hulp gebruiken: sommigen hebben financiële hulp nodig en anderen niet-financiële. 55+ers zijn in een ideale positie om met name de niet-financiële hulp te bieden, aangezien ze voldoende tijd hebben.

Dit omvat onder meer het onderwijzen van behoeftige studenten in de nabijheid en het begeleiden van jongeren in de gemeenschap.

senioren3-1140

Ouderen dragen op talloze manieren bij tot de economische ontwikkeling van onze samenleving. In veel, vooral geïndustrialiseerde, landen bestaat een toenemende bezorgdheid over de hoogte van de overheidsuitgaven voor sociale bescherming en over de vraag of de kosten kunnen worden verlaagd door de sociale bescherming open te stellen voor meer concurrentie in de particuliere sector. Dit wereldwijde debat heeft intussen de nadruk gelegd op de kosten voor de samenleving van het verstrekken van pensioenen en gezondheidszorg voor senioren in plaats van op de voortdurende en aanzienlijke economische bijdragen die zij aan de samenleving leveren.

Hierdoor is de wijdverbreide mythe ontstaan ​​dat ouderen over het algemeen economisch afhankelijk zijn en dus een last voor de samenleving. De feiten tonen echter aan dat dit geen echte weergave is van de werkelijkheid. Er moet rekening worden gehouden met twee belangrijke overwegingen - werk en openbare pensioenbescherming.

Ouderen werken

De meeste ouderen over de hele wereld blijven werken, zowel in betaalde als in onbetaalde banen, en leveren een belangrijke bijdrage aan de economische welvaart van hun gemeenschappen. Er is geen economische of biologische basis voor pensionering op vaste leeftijd (vaak 60 tot 65 jaar in ontwikkelde landen).

In de door de landbouw gedomineerde nationale economieën blijven de meeste oudere mannen en vrouwen werken totdat ze fysiek niet meer in staat zijn om hun taken uit te voeren, wat vaak erg laat in het leven is. En in ontwikkelde samenlevingen wordt steeds meer erkend dat ouderen volledig in staat moeten worden gesteld om te werken zolang ze dat willen. Leeftijd mag op geen enkele manier voorkomen of belemmeren dat iemand een baan krijgt en inderdaad moeten de voordelen van leeftijd worden erkend en beloond.

economie2 In periodes van hoge werkloosheid was het gemakkelijk te beweren dat ouderen moeten worden aangemoedigd om betaald werk te verlaten om plaats te maken voor jongere werkzoekenden. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de realiteit van de arbeidsmarkt veel complexer is en dat het voortijdig terugtrekken van oudere werknemers uit de beroepsbevolking niet noodzakelijkerwijs leidt tot banen voor jongeren. De werkloze werkzoekende heeft bijvoorbeeld niet de nodige opleiding of vaardigheden om de plaats van de oudere werknemer in te nemen. Er zijn inderdaad ervaren oudere werknemers nodig om ervoor te zorgen dat de productiviteit op peil blijft en dat werkgevers en klanten kunnen rekenen op een stabiele arbeidskracht.

Pensioenen beschermen tegen armoede

Veel 55+ers zijn gedekt door zowel openbare als particuliere pensioenregelingen die hen beschermen tegen armoede, vooral in de meer ontwikkelde economieën. De wereldwijde groei van dergelijke regelingen houdt verband met de industrialisatie van economieën, verstedelijking en het losser worden van traditionele gezinsbanden.

Deze pensioenprogramma's vertegenwoordigen een collectieve benadering van het delen van middelen tussen mensen in de werkende leeftijd en degenen die met pensioen zijn gegaan. Inkomenszekerheid betreft niet alleen ouderen, maar ook hun kinderen. In veel ontwikkelingslanden heeft de vergrijzing het probleem van armoede onder ouderen urgenter gemaakt. Terwijl gezinnen in het verleden bereid en in staat waren om voor hun ouders te zorgen, bevinden ze zich nu in een veranderende wereld die hun vermogen om deze traditionele rollen op zich te nemen ernstig beperkt.

Investeren in een vergrijzende bevolking betekent:
- programma's voor levenslang leren om de mogelijkheden van oudere werkzoekenden te vergroten
- het elimineren van leeftijdsdiscriminatie op de werkplek
- het bevorderen van een inkomenszekerheidsbeleid om ouderen een toereikende inkomensbescherming te bieden via betrouwbare openbare en particuliere pensioenregelingen
- toegang tot een degelijke gezondheidszorg om armoede als gevolg van een slechte gezondheid te voorkomen
- het pensioenbeleid aanpassen om maximale individuele keuze en flexibiliteit op de arbeidsmarkt te bieden

Collectieve aanpak nodig

De tientallen jaren ervaring met sociale zekerheid in Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en andere landen hebben aangetoond dat een collectieve aanpak om de inkomenszekerheid en gezondheidszorg voor ouderen te waarborgen, werkt. Geschat wordt dat in veel geïndustrialiseerde samenlevingen meer dan de helft van de oudere bevolking in de armoedeval zou trappen als ze geen openbare pensioenuitkeringen zouden hebben. Uit recente ervaring is ook gebleken dat deze programma's voortdurend moeten worden aangepast en aangepast aan veranderende economische en sociale omstandigheden.

senioren2-1140

Draag actief bij aan de samenleving

55+ers die fysiek fit en mentaal in staat zijn, kunnen direct bijdragen aan de maatschappelijke/economische ontwikkeling door deel te nemen aan activiteiten zoals het aannemen van een al dan niet bezoldigde parttime baan of werken bij een NGO, etc. Idee is niet geld verdienen maar iets teruggeven aan de samenleving.

Maak deel uit van overheids- en private initiatieven

Dit is een geweldige manier om de samenleving te ondersteunen. Zowel de staat als de centrale overheid zijn betrokken bij verschillende initiatieven ten behoeve van mensen waarbij de ouderlingen als vrijwilliger kunnen optreden. Ook zijn er tal van private organisaties die je kennis en ervaring zeker kunnen gebruiken.

Leef voor jezelf en voor de anderen

Zoals 55+ers verwachtingen hebben van de overheid en andere belanghebbenden, hebben anderen van 55+ers dat ook. Het is niet alleen essentieel om voor jezelf te leven; het is net zo belangrijk om voor anderen te leven. Dit is de enige manier waarop een samenleving vooruitgang kan boeken naar groei en welvaart. Iemands doel in het leven zou moeten zijn om te doen, wat hij / zij kan, voor de samenleving en de natie tot het laatste moment. Zoals gezegd, het is niet belangrijk hoe lang je leeft, maar het is relevant hoe goed je leeft voor anderen!!

Weg met de doemverhalen!

Vaak duiken in de media allerlei negatieve verhalen op over hoeveel de 55+ers aan de maatschappij kosten. Wat we niet horen te midden van al deze doemverhalen - die niet op bewijs zijn gebaseerd en gewoon verkeerd zijn - is hoe 55+ers bijdragen aan de samenleving.

Het feit dat mensen langer leven dan ooit zou gevierd moeten worden als een van de grootste succesverhalen in de geschiedenis. Zoals het gezegde luidt: "Oud worden is beter dan het alternatief."

Net als elke jongere doen ze boodschappen, maken we gebruik van diensten (die mensen in dienst hebben) en betalen we belasting. We doen ook vrijwilligerswerk; in feite zouden veel organisaties moeilijk kunnen functioneren zonder hun oudere vrijwilligers.

Een schat voor onze samenleving

55+ers zijn een schat voor onze samenleving. Oud worden is een onvermijdelijk proces. Het is inherent aan een mens. En met ouderdom komt volwassenheid, wijsheid en fatsoen. 55+ers zijn kostbaar. Zij zijn de gerespecteerde leden van onze familie, wijze wijzen en bewaarder van tradities. Ze zijn een goudmijn aan kennis. Ze hebben lang geleefd - van generatie op generatie. Ze leren jongeren respect, doorzettingsvermogen, wijsheid. Door bij hen te zijn en voor hen te zorgen om relaties op te bouwen. Door met hen in contact te komen, leren jongeren groeien. Omdat ze lang hebben geleefd, kennen ze het leven heel goed. Ze hebben de ups en downs van het leven meegemaakt. Jongeren kunnen van hen leren om problemen onder ogen te zien.

Leer delen

55+ers delen graag. Ze kunnen jongeren helpen om andere mensen en zichzelf anders te zien - op een goede manier. Zo kunnen jongeren leren hun identiteit te ontwikkelen en te ontdekken wie zie werkelijk zijn door bij hen te zijn.

Auteur: Stefaan Van Laere

24 reacties

freddy verbaere
De knoken zijn misschien al wat ouder, maar ik wil nog elke dag van mijn leven genieten. Niet treuren om wat je niet meer kan maar blij zijn met wat je wel nog kan is de sleutel tot een gelukkige oude dag. En ik kan op veel punten nog mee met de computer. Smartphone, computer, tablet: het heef wat moeite gekost om het onder de knie te krijgen maar ik kan ze nu niet meer missen. Ik blijf contact houden met jongeren en ben blij dat ik ze soms ook nog iets kan leren, waar ze trouwens dankbaar voor zijn. En ik leer op mijn beurt van hen, zo is de cirkel rond. We moeten trouwens voor onszelf opkomen en niet denken dat de politiek alles voor ons gaat doen. Het is aan ons om onze stem te laten luiden.
6/03/23 09:18 REAGEER
Daisykat
wat er steeds wordt vergeten is dat er ook een grote groep senioren is met spaargeld dat ze nu met plezier uitgeven en dus ook op die manier financiële steun bieden belastingen via restaurants, reisbureau ,daguitstappen, woninginrichting(aanpassingen)enz.;
6/03/23 09:24 REAGEER
Paul121
De overheid is blijkbaar ook niet in staat om de werkkracht van jong gepensioneerden te waarderen: tot je 65ste mag je slechts beperkt bijverdienen (momenteel rond de achtduizend euro BRUTO), zodat zelf je inbreng in knelpuntberoepen beperkt wordt tot ca. 1 dag per week. Jammer voor de ex-leerkrachten, busschauffeurs, vrachtwagenschauffeurs e.d. die méér willen toedragen tot onze maatschappij!
6/03/23 11:07 REAGEER
karel2
55+er, 65+er 70+er groot verschil
55j. ontslagen wegens te oud, wanneer je solliciteert denken ze dat ze je brugpensioen zullen moeten betalen dat is dan een belachelijke 50euro per maand aftrekbaar.
65+er véél te weinig pensioen na jarenlange bijdrage 40-45j.en jaren vrijwilligerswerk!
70+er kwalen, dure ingrepen , tanden, ogen enz enz.
wat is daar leuk aan??????
6/03/23 17:34 REAGEER
eef005
Misschien hoog tijd om een onafhankelijke politieke partij te stichten die de belangen van gepensioneerden verdedigd. Mensen die 45 jaar effectief gewerkt hebben moeten een degelijn pensioen krijgen waarmee ze pp zijn minst het verblijf in een WZC kunnen betalen
.Nu zijn wij een groep die steeds achterop gesteld wordt bij onderhandelingen omdat we geen groep hebben die ons vertegenwoordigd.
6/03/23 17:50 REAGEER
Bric
Groot gelijk.
8/03/23 14:18 REAGEER
jbi
Helemaal akkoord. Maar wie wil hierin het initiatief nemen?
Daarnaast wil ik ook nogmaals pleiten voor een VRT radiokanaal afgestemd op ouderen. De jongeren krijgen in verschillende leeftijdscategorieën eigen zenders, voor 65+ heeft de VRT geen aandacht. Maar ja, hun eigen personeel moet gedwongen op pensioen aan 65. Waarom zouden ze dan nog aandacht hebben voor 65+?
25/03/23 17:51 REAGEER
RENELAGA
Word binnenkort 88 jaar oud maar nog aktief. Bereid een zoveelste artikel (over waterstof) voor het spaanse tijdschrift Industria Química (speciaal nummer voor ACHEMA 2023.
6/03/23 19:30 REAGEER
Jari
Ooit gesolliciteerd na je 65ste ?
6/03/23 21:01 REAGEER
oscario
Tijdens je jongere jaren moet je werken en wat opzij zetten zodat je niet moet solliciteren na je 65ste
8/03/23 15:39 REAGEER
Eddy Desmet
Eigenlijk zijn we absoluut de meerderheid als je er de kinderen aftrekt. Waar wachten we nog op om voor onze rechten op tekomen?
7/03/23 07:44 REAGEER
Dr A Clarysse
In mijn memoires ‘Dr. Albert Clarysse. Ongecensureerd’ heb ik geschreven ‘dat ik overtuigd ben ‘dat ik beroepshalve op het toppunt van mijn kennen en kunnen was de dag dat ik op pensioen moest. (70 j.). Dat veronderstelt natuurlijk dat ik me voortdurend bijschoolde, een must in een geval als het mijne, dat van kankerspecialist’.
Eens op pensioen had ik eindelijk de tijd voor mijn hobbies. Ik kon nu de problemen van onze tijd bestuderen, het klimaat, de islam, kernenergie, waterstof, China...Onderwerpen die onze ministers beter zouden kennen. Op 86 jaar heb ik nog een tiental video’s over Brugge op youtube geplaatst. https://exit.be/2023/01/22/86-jarige-dokter-actief-op-youtube-met-brugge-videos/
7/03/23 09:07 REAGEER
Cees-1946
Spijtig genoeg , gaat het nu totaal niet goed. De stel regel Mens erger je niet staat centraal. Regelmatig protesten tegen het politiek beleid. Veel gepraat en daardoor opnieuw onderhandelen en de betrokken mensen gaan in de wachtzaal wachten tot dat de politiek met of zonder beslissing komt om een serieus probleem op te lossen. In de tijd van vroeger werd met respect gekeken naar de boeren. Nu is het totaal anders. Ook deze mensen hebben een probleem met de politiek. Momenteel wonen er te veel mensen op een te kleine oppervlakte. Nu niks anders dan in een wachtruimte gaan zitten totdat er iets in een positieve zin zal veranderen .Nu zijn er te veel ontevreden mensen, die volledig in de steek gelaten worden door de politiek. zo kijk ik er tegen aan.
7/03/23 10:07 REAGEER
oscario
In Vlaanderen hebben wij geen boeren in de echte zin van het woord de landbouw in Vlaanderen is gericht op de industriële veeteelt ! Landbouwgrond staat vol met voedingsgewassen voor de dieren, onze groenten komen uit het buitenland (Spanje, Nederland) . Wat u met boeren bedoeld zijn in feite vetmesters ! Belgisch varkensvlees wordt voor 65 % en meer uitgevoerd ! Industriële veeteelt is een schande voor dier en natuur dus niet te hoog oplopen met de zogenaamde boeren in Vlaanderen !
8/03/23 15:46 REAGEER
Firefighter
Als brandweervrijwilliger kan je een vrijstelling krijgen voor je vergoedingen omdat je diensten verleent aan de gemeenschap en ook zeer veel gratis ter beschikking staat voor eventuele oproepen. Maar eens gepensioneerd geldt deze vrijstelling niet meer. Dan gelden de grensbedragen van de pensioendienst. Zij passen eenzijdig je pensioen aan. Als je bvb 20 % boven het grensbedrag komt, dan verminderen ze je pensioen met 20 % wat niet in verhouding staat met de overschrijding.
Zo dacht ik meer beschikbaar te kunnen zijn en meer inbreng te kunnen hebben eens op pensioen. Maar nu moet ik een schuld vereffenen (retroactief) van meer dan 60.000 €. Ziedaar de waardering van onze overheid voor de gepensioneerde die nog actief wil zijn en ten dienste wil staan van zijn medeburger.
7/03/23 10:11 REAGEER
marina bal
Dat is wel erg grof!!!
7/03/23 11:58 REAGEER
Nimue
Ben al jarenlang met pensioen. Heb erg lang gezocht naar een job en heel wat keren op sollicitatiegesprek geweest ook. Ergens ben ik ook wat slecht te been , wat ik niet verstoppen kan. Maar dat was er vroeger ook al en vormde 40 jaar geen probleem in mijn hele carrière.
Wat kom je te weten na 10-tallen sollicitaties : het is niet de ervaring van de meertalige IT-er en commerciële kantoormanager wat bekeken wordt. Het "gezonde" van de 65+ wordt gezien en afgewogen tegen een jobcontract. Elke jonge persoon die de helft ervaring heeft voldoet aan beide. 10-tallen sollicitaties leren je dat je het allemaal wel kan , maar leren je ook dat je te oud bevonden wordt voor een contractuele verbintenis. Maar als zelfstandige zou er een kans zijn dat.. (dus geen risico voor de werkgever en ook geen zekerheid van werk).

Conclusie : leeftijd en gezondheid weegt veel meer door dan je ervaring.

Dan maar bij een interimkantoor werk gaan vragen. En ja , ze hadden wat voor me. Full time wiliswaar , invallend voor een zwangerschapsverlof. Na zolang zoeken , doe je gelijk wat om een goed gevoel te krijgen. Dus tijdelijk werk als receptioniste aangenomen.. bedrijfstak 'Meubelmakerij' . Denk dat er echt niemand anders meer in de schuif lag om erop af te sturen. Na de zwangerschapsperiode was er geen werk , ook niet part time. Een half jaar later heeft het interimkantoor voor hetzelfde meubelbedrijf de vraag nogmaals gesteld of ik voor een kortere periode wou invallen. Die interim heb ik ook gedaan. Nadien geen woord meer van het interimkantoor.
Bij VDAB is er 1x gevraagd of ik iets zag in hulp bij kinderopvang : geweigerd , wegens slecht te been.
Dat is mijn 65+werk-ervaring geweest. Hier wordt je moedeloos van. Na lang proberen stop je ermee ! Het is om depressief van te worden. Misschien ligt het anders voor laaggeschoold personeel , maar dan moet je die aan het woord laten wat hun ervaringen als 65+werkzoekende zijn. Gezien wat ik hoor , ligt het in dezelfde lijn en erger omdat er zeer hoge verwachtingen gecreëerd worden voor de leeftijd.

Daarom gezocht wat er aan vrijwilligerswerk op 65+ kon. Ben nu 1 dag per week vrijwilliger in de gemeente . Onbetaald natuurlijk . De koffie met het koekje na het werk en de babbel met de andere vrijwilligers is wel gratis.
Het leuke ervan is onbetaalbaar nl. de voldoening die het geeft om mee te werken in de maatschappij en sociaal bezig te zijn met mensen van "alle" leeftijden. Je hoeft geen diploma's te hebben en geen werkervaring. Alleen inzet is belangrijk. Iedereen heeft een ervaring en put daar uit om iets te doen of te helpen. Het werk is voor alle leeftijden van 18 j tot ..(de meest geëngageerde is 76 j). Is er uit mijn IT-ervaring geput : jazeker , regelmatig natuurlijk, maar knutselwerk en voorleeswerk is veel plezieriger.
Wil de regering graag dat 65-jarigen terug aan't werk gaan , willen ze dan ook eens hun eigen ouders (of grootouders) uit solliciteren sturen.. en dan hun ervaringen eens toetsen aan de gewone dagelijkse waarheid.
7/03/23 12:08 REAGEER
sola
De jongeren iets leren? Volgens de meeste jongeren (mijn dochter incluis) moeten we blij zijn dat ze willen werken voor ons pensioen. En laatst op televisie: een snotneus van 12 jaar die tegen haar grootvader zei: "Het is jullie schuld dat het milieu kapot is". De meesten zijn vergeten wat we voor hun gedaan hebben opdat ze nu een goed leven hebben.
7/03/23 13:47 REAGEER
Nimue
Sola, jongeren leggen liever de schuld op ouderen dan hun ogen open te trekken voor wat ze kunnen doen om het goede leven dat wij hun gaven verder te kunnen zetten in hun toekomst. Ze vergeten snel wie er jaren gewerkt heeft en wie er belastingen voor betaald heeft.
7/03/23 19:07 REAGEER
freddy verbaere
Het is aan ons om ons positief op te stellen en onze ervaring aan de jeugd door te geven. Jongeren zijn echt niet beter of slechter dan wij.
7/03/23 20:57 REAGEER
snabber
De personen die een politieke partij maken voor 60+ kunnen zeker op veel leden rekenen, want wij worden simpelweg niet gehoord door de huidige partijen.
8/03/23 10:59 REAGEER
Bric
Ik hoop de veel 55+ers dit lezen een in 2024 de partijen van de vivaldi regering geen stem zullen geven.
8/03/23 14:16 REAGEER
Bric
De vivaldi regering heeft lak aan de 55+ers, want zij wil de fiscale hervorming deels door de gepensioneerden doen betalen.
8/03/23 14:14 REAGEER
Cees-1946
De Nederlandse politiek is met het stikstof beleid bezig. Alle aandacht gaat naar het boerenbedrijf.
Over de chemische industrie, daar hoor je niks over. Rotterdam en Antwerpen daar zijn vele bedrijven die vuile lucht uitstoten. Ook de auto. Het is vooral merkbaar met mistig weer. Het is nu een tijdperk, waar iedereen zijn eigen gang gaat Je hoort en ziet op tv hoe jongeren zich agressief gedragen. regelmatig wordt er iemand met een mes gestoken. Heeft iemand een fiets nodig, die pakken ze gewoon. Mensen worden beroofd op straat wanneer men geld nodig heeft. Wat mijn ouders na de oorlog (40-45) hebben opgebouwd, dat wordt nu door onze kinderen en klein kinderen afgebroken. Het begrip respect is er niet meer. Zo gaat de tijd verder .Overal openbare protesten. Veel ongeruste mensen die zich niet veilig voelen op straat. Jammer maar het is nu eenmaal zo
9/03/23 08:14 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels