Deel via

Leer van het leven te genieten (als je dat al niet doet...)

March 2023
Een van de voordelen van de 'rijpere' leeftijd is dat veel kan maar niets moet. Sommigen houden van een actief leven, anderen doen het liever wat rustiger aan (ook al omdat ze daardoor om gezondheidsredenen toe gedwongen zijn). Maar één ding is zeker: 55+ers zijn misschien 'oud' maar nog niet 'out'...

Neem tijd vrij voor de dingen waar je van houdt

Er zijn zoveel manieren om j elven zinvol inte vullen, als je eenmaal ouder bent dan 50. Je hebt waarschijnlijk wat meer tijd om handen en als je kinderen hebt, zullen ze ouder zijn en zou je wat meer vrije tijd kunnen hebben.

Neem dus wat tijd vrij voor die dingen waar je van houdt en leer van je leven te genieten. Je hebt daar recht op, en hoog tijd om wat 'me time' in te bouwen want de tijd gaat snel...

Doe eens zot (of ook niet...)

oud3-1140

Misschien heb je altijd al iets willen doen, maar ben je daar nooit toe gekomen. Misschien heb je altijd al je vliegbrevet willen halen! Of je hebt altijd al piano willen leren spelen – of leren zingen! Onthoud - niets is onmogelijk. Ga online en leer zoveel mogelijk over wat je wilt doen en kijk dan of je het kunt waarmaken.

Heb je daar allemaal geen behoefte aan en zit je liever rustig in je zetel? Daar is uiteraard niets mis mee. Het kan zijn dat lichaam je beperkingen oplegt, maar ook in je hoofd kan je uit de band springen. Of gewoon rustig van je boek genieten of zalig nietsdoen. Niets kan, alles mag.

Zin geven aan je leven

Door te omarmen waar je van houdt, houd je jezelf gelukkig en vind je meer betekenis in je leven na je vijftigste. Dit is jouw tijd waarin je minder tijdsdruk en verantwoordelijkheden hebt dan toen je jonger was. Als je ouder bent dan 50, kun je je meer concentreren op je eigen behoeften en doelen.

Door je diepste doelen en hoop te omarmen, houd je jezelf gelukkig en liefdevol in het leven. Mensen zullen bij je in de buurt willen zijn omdat je zo gelukkig en tevreden bent. Je kunt ze ook helpen gelukkiger te worden.

Omarm je hobby's 

Als je levendig en betrokken bij de maatschappij wilt blijven, zodat je na je 50e ten volle van je leven kunt genieten, dan is het een goed idee om mentaal en fysiek actief te blijven. Als je fysiek actief bent, ben je gezonder en dit leidt tot een positievere mentale gesteldheid.

oud1-1140

Dus als je altijd van Pilates of yoga hebt gehouden, blijf ze dan doen of begon ermee als dat er nog niet van gekomen is. Geef je hobby's en sporten niet op alleen omdat je wat ouder wordt. Een ander bijkomend voordeel van het bijhouden van je favoriete hobby's en sporten betekent dat je open blijft staan voor prachtige nieuwe ervaringen - en mensen. Dit is wat ons jong houdt!
Probeer nieuwe activiteiten met een open geest - misschien merk je dat je echt van tuinieren houdt en je had nooit gedacht dat je dat zou doen! Alles wat ke doet om in beweging en actief te blijven, kan je helpen jong van geest te blijven en van het leven te genieten na je 65ste.

Reizen

Als je je afvraagt wat je na je 65e met je leven moet doen, zijn er zoveel plekken om te verkennen. Ook al is reizen misschien wat moeilijker voor je, er zijn veel mooie plekken in eigen land en het buitenland (dichtbij en veraf) die op je wachten om te bezoeken.

oud4 Als je reist, sta je elke dag open voor nieuwe ervaringen en dit houdt je opgewekt en jong van hart. Als je geniet van een plek die je bezoekt, kan het je een aantal nieuwe perspectieven bieden op hoe anderen leven en leer je meer over het leven in het algemeen.

Werk aan jezelf

Volg lessen in een onderwerp dat je interesseert. Door je hersenen uit te dagen, kun je betrokken blijven. Onderzoeken tonen aan dat het ervoor zorgt dat je hersenen niet verouderen en dementie tegengaat.
Woon lessen, lezingen of andere educatieve evenementen bij om je hersenen te stimuleren. Veel universiteiten, hogescholen en andere instellingen bieden cursussen aan senioren of plaatsen cursussen online.

Neem deel aan de gemeenschap

Wanneer je actief deelneemt aan uw gemeenschap of lokale omgeving, kan je anderen helpen door je wijsheid en kennis aan hen door te geven. Tegelijkertijd zal je waarschijnlijk nieuwe vijftigplussers ontmoeten en je levenservaringen met hen kunnen delen. Zij zullen hun kennis met je delen en misschien kan je samen de zin van het leven na je 65e achterhalen.

Doe vrijwilligerswerk in je eigen omgeving

Je hebt waarschijnlijk specifieke zakelijke of levensvaardigheden die je in de loop der jaren hebt ontwikkeld. Je kan deze delen door anderen te onderwijzen of te begeleiden.
Als je wilt, kun je ook contact opnemen met je vrienden en familie en ze laten weten dat je beschikbaar bent om te helpen als ze dat nodig hebben.

Wie weet ga je op je kleinkinderen passen of help je een vriend met de broodnodige voorjaarsschoonmaak? Wat het ook is, je voelt je altijd beter nadat je iemand hebt geholpen en dit zal je gelukkig houden en van je leven genieten na je 65ste.

Kom in contact met nieuwe mensen

Naarmate je ouder wordt, veranderen je perspectieven en smaak vaak, dus contact maken met nieuwe mensen kan je helpen betrokken te blijven en je tegelijkertijd kennis te laten maken met nieuwe en prachtige ervaringen.
Er zijn veel verschillende manieren om nieuwe mensen te ontmoeten. Je zou ze kunnen ontmoeten op een gemeenschapsevenement, tijdens het reizen of terwijl je deelneemt aan een nieuwe hobby of tijdverdrijf.

oud6-1140

Werk aan je welzijn

Naast al deze gouden regels hierboven, is het essentieel om je welzijn te behouden.

Houd een schema aan

Geef je dag wat structuur door je aan een schema te houden. Ook al heb je misschien meer vrije tijd en minder verplichtingen, uiteindelijk zul je je onproductief voelen als je niet veel doet. Vul in plaats daarvan je agenda met activiteiten die je leuk vindt om te doen.

Raadpleeg regelmatig je arts

Naarmate je ouder wordt, kan je vatbaar worden voor bepaalde ziekten en aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer. Als je regelmatig op controle gaat bij je arts en andere medische professionals zoals natuurgeneeskundigen en masseurs, kan je mogelijke gezondheidsproblemen in de kiem smoren. 

Eet gezond en regelmatig

oud5-1140 Het eten van voedsel van hoge kwaliteit is van vitaal belang voor het behoud van je gezondheid na 65 jaar (en vroeger uiteraard ook). Volwaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten en magere eiwitten, kunnen de energie geven om het leven te omarmen terwijl het risico op ziekte wordt geminimaliseerd. Je hebt verse groenten en fruit nodig omdat deze voedingsmiddelen je extra vezels geven, waar je meer van nodig hebt als je ouder bent dan 65.

Zorg voor regelmatige (cardiovasculaire) oefeningen

Cardiovasculaire oefeningen omvatten wandelen, hardlopen, zwemmen, kajakken en fitnesslessen. Cardiovasculaire training verhoogt je hartslag, dus het is belangrijk om te doen omdat je er fit van wordt, maar het is het beste om een wekelijks programma voor jezelf op te stellen, nadat je met je arts of gecertificeerde trainer hebt gesproken.
Naast cardiovasculaire oefeningen moet je ook wat krachttrainingsoefeningen doen, omdat dit kracht in je spieren en botten zal opbouwen om je lichaam te ondersteunen. Er zijn aanwijzingen dat krachttraining – waaronder yoga en pilates – het verouderingsproces kan omkeren en ouderdomsziekten zoals osteoporose kan helpen voorkomen.

Luister naar je lichaam

Wees realistisch en blijf op de hoogte van wat je lichaam je vertelt door naar je lichaam en je gevoelens te luisteren. Als je moe bent, is het belangrijk om te rusten. Als je bijvoorbeeld moe bent en een dag niet wilt sporten, gun jezelf dan rust, want dit is een belangrijk onderdeel om gezond en gelukkig te blijven. Als iets je hoofdpijn bezorgt, je duizelig maakt of je hart te snel doet kloppen, stop er dan mee. Zorg voor minimaal 7-9 uur slaap per nacht en dit helpt je lichaam en geest gezond te blijven.

Auteur: Stefaan Van Laere

11 reacties

rdckx
65 jaar
in serene aanvaarding

Soms lijkt het of nu eindelijk
mijn vrijheid gaat beginnen.

Als kind houdt men je voor :
wees braaf, leer goed,
hou van en zorg voor je ouders;
er wordt van je verwacht
een modelburger te zijn.

Als volwassene draag je
dit door op je eigen kinderen;
naast de zorg voor hen rust
nu de last op je schouder om
te overleven in een steeds
veeleisender maatschappij

waar zelfbehoud een immer
aanwezig gevecht wordt,
een keurslijf, maliënkolder van
verplichtingen, schuldgevoelens
en onderdrukking van dromen.

Zoveel dagen van één leven
gebotteld als in een fles wijn
die ligt te rijpen wachtend op
de dag dat hij op dronk is.
Nu is de tijd gekomen
om mijn fles te ontkurken.

Hoe weet je of gerijpte wijn
nog drinkbaar zal zijn?
Absolute zekerheid heb je nooit,
maar toch.......
Dromen komen ooit wel eens uit

Soms lijkt het of nu eindelijk
mijn vrijheid gaat beginnen.

Geen spelbrekers meer om
stokken tussen de wielen te steken
...Tenzij misschien de liefde,
die alom overweldigende liefde
die maakt dat je jezelf vergeet,

Misschien ligt enkel in de dood
de ultieme vrijheid...
27/03/23 10:17 REAGEER
jam
Mooi en genuaanceerd.
27/03/23 18:57 REAGEER
Inna
Rdckx,
Heel mooi, en vooral een waarheid als klok!
27/03/23 11:10 REAGEER
anakwaboo
Als alleenstaande is contact dubbel belangrijk. Gelukkig zijn er de kinderen, kleinkinderen en vrienden ! Ik probeer van elke dag het beste te maken.
Heel mooi gedicht trouwens!!!
27/03/23 12:28 REAGEER
freddy verbaere
Groot gelijk! We moeten vzn het leven genieten zolang we kunnen.
27/03/23 19:31 REAGEER
June
Ik geniet van het leven zoveel ik kan. Gelukkig merk ik dat ook de vorige reacties van positieve mensen komen. Komaan, laat ons dit blijven doen en de negatief denkende meenemen naar een gelukkig leven !
27/03/23 21:02 REAGEER
Nimue
Genieten .. is ook een werkwoord. Je hoeft niet oud te worden in de zetel , kniezend over slecht nieuws en slecht weer. Er is nog zoveel te doen voor het écht niet meer kan.
Eénmaal boven de pensioengrens gekomen mag je genieten.
Eindelijk meer tijd voor de kinderen en kleinkinderen.
Eindelijk tijd voor een nieuwe hobby , of doe eens een daguitstapje , of pak eens een cursus mee over gezonder koken.
Plezier verzekerd samen met mensen van alle leeftijden.
Zoek een vereniging. Die zijn er ook specifiek voor ouderen. Ze hebben altijd een agenda aan kleine avontuurtjes. Soms een fietstochtje dat je al dan niet mee kan doen, soms is het een busrit naar een museum. Kiezen doe je zelf en je blijft in contact met veel mensen.
Een dagje of paar uur in de week als vrijwilliger werken kan leuk zijn. Het punt om je niet meer nuttig te voelen is daarmee van de baan gezet. Bovendien is het geen verplichting. Met al de werk- en levenservaring is iedere oudere een mogelijke vrijwilliger en zelfs met een sukkelende gezondheid kan je ergens vrijwilliger voor zijn. Gewoon eens proberen en als het lukt , genieten maar.
28/03/23 11:26 REAGEER
t775764
Genieten maar! dat is hier de hoofdgedachte. Zou het eens niet verstandiger en nuttig zijn, nu we tijd hebben, van eens rustig te gaan zitten, en ons leven eens te overdenken? Eens nagaan of we van enig nut geweest zijn voor onze medemensen. Ons eens af te vragen of er nu werkelijk geen God bestaat zoals ze ons steeds maar proberen wijs te maken.Stel u eens voor dat Hij nu toch zou bestaan, kun je dan voor Hem verschijnen zoals je nu bent? Het overdenken waard zou ik zo zeggen, de tijd vliegt snel, gebruik hem wel! De Heer komt spoedig weer, en dat zoals een dief in de nacht, op een ogenblik dat niemand het verwacht!
28/03/23 12:13 REAGEER
Cyper
Rustig gaan zitten en aan zelfreflectie doen kan ook genieten zijn, tZevenzeven. Alleen zal het dat niet zijn, als je bij het woord "genieten" alleen aan schuldige dingen denkt.
25/12/23 00:07 REAGEER
Pjetro
Ik kan de vorige berichtgever ergens goed begrijpen.
Nu moet een persoon die op pensioen is bergen gaan beklimmen,parachutespringen,enz.
Ik zelf doe nog één maal per week vrijwilligerswerk.
Ik zou veel meer kunnen doen,maar de goesting ontbreekt.
Ik doe nog veel voor mijn kinderen en kleinkinderen.
Ik zit ook graag in mijn zetel met een boek en glas witte wijn.
Velen zullen hierover zeggen "weg met die man"!
Dit moest even van mijn hart.
28/03/23 21:59 REAGEER
jam
Neen,je zorgt voor jezelf.
29/03/23 10:25 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels