Deel via

7 eenvoudige gewoonten voor meer geluk in je leven

April 2023
Streven we niet allemaal naar een gelukkig leven? Dat kan misschien wat wollig klinken, maar toch. Door je enkele eenvoudige gewoonten eigen te maken is het mogelijk je geluksgevoel te verhogen, weet lifecoach Wim Annerel.

Wandeling in het park

Op een zonnige lentedag besloot ik een wandeling te maken door het bloeiende park bij mij in de buurt. Terwijl ik genoot van de warme zonnestralen op mijn gezicht en het zachte gefluit van de vogels, kwam ik een oude man tegen die op een bankje zat. Hij was druk in gesprek met een nieuwsgierige eekhoorn die naar hem toe was gekomen. Ik kon het niet laten om even stil te staan en te luisteren naar hun 'gesprek'.

De oude man vertelde de eekhoorn over de kleine dingen in het leven die hem gelukkig maakten. "Weet je," zei hij met een warme glimlach, "het zijn de kleine dingen die er echt toe doen. Het geluid van de vogels, de geur van de bloesems en zelfs dit gesprek met jou, mijn kleine vriend. Al deze momenten maken mijn leven mooier en gelukkiger."

De eekhoorn leek aandachtig te luisteren en knikte instemmend, alsof hij de wijze woorden van de oude man begreep.

Dit bijzondere tafereel raakte me en ik realiseerde me dat het inderdaad de kleine dingen zijn die ons gelukkiger maken. En net als de oude man, zijn we eigenlijk al experts in het vinden van geluk. We hoeven alleen maar te leren hoe we deze kleine momenten van geluk bewuster en consequenter kunnen omarmen.

geluk2-1140

 

7 eenvoudige gewoonten

in dit artikel deel ik met jou 7 eenvoudige gewoonten die je helpen om je gelukkiger te voelen en te genieten van de kleine dingen in het leven, net zoals die oude man in het park en zijn eekhoornvriendje. Eigenlijk doe jij al veel dingen om je gelukkiger te voelen. Je bent intussen al een expert. Dat meen ik.

Alleen besef je het nog niet.

En dat is het probleem: je doet de dingen die jou gelukkiger maken niet consequent genoeg.

Want het gaat over kleine dingen waarvoor je echt heel weinig moeite moet doen.

Een van de belangrijkste geluksprincipes is genieten. Dat is een mooie term om de geluksmomenten in je leven te waarderen.

Je denkt vaak dat het de wereld rondom jou is die je gelukkig maakt (of moet maken), maar het gaat eigenlijk om hoe jij op de wereld reageert. Die kleine dingen die je doet als reactie op goede momenten. En het vermeerderen van die dingen is de sleutel om gelukkiger te zijn zonder er moeite voor te doen.

Geluksonderzoekers Fred B. Bryant en Joseph Veroff keken naar wat werkt als het gaat om genieten en kwamen met deze eenvoudige activiteiten die mensen echt gelukkiger maken.

geluk3

En zoals ik al zei, je hebt deze dingen al gedaan. Je doet ze gewoon niet vaak genoeg.

1. Vertel jouw vrienden ‘Ik heb iets fantastisch meegemaakt!’

Deel goede momenten met vrienden. Als ze bij je zijn, zeg je: ‘Is dit niet geweldig?’ En als ze niet bij jou zijn, vertel hen het verhaal dan later. Zo simpel is het. Te simpel om een verschil te maken? Toch niet.

Wetenschappers zeggen dat deze sociaal-gedragsmatige benadering van genieten de sterkste voorspeller is van geluk.

Elke vriend is goed om jouw positieve ervaring mee te delen. Maar de onderzoekers zeggen dat je een grotere stimulans kunt krijgen door je te richten op ‘anderen die uitbundig en naar buiten toe expressief zijn in het delen van hun vreugde.’ Dus mensen die van nature al wat vrolijker zijn.

Deze methode is zo krachtig dat je het zelfs alleen kunt doen. Heb je ooit tegen jezelf gezegd: “Ze gaat dit niet geloven als ik het haar vertel!” Je hebt jezelf net gelukkiger gemaakt. Alleen al het denken aan het delen van goede momenten met anderen geeft je een positieve stimulans.

2. Maak een mentale Instagram

Die foto’s in je hoofd van goede tijden: hoe vaak heb je er al niet genietend op teruggekeken? Herinneringen en nostalgie zijn effectieve manieren om te genieten.

Dus neem tijdens dat geweldige uitje of die ontspannende vakantie, of die heerlijke lentewandeling of dat aan huis geleverde etentje, een seconde de tijd om een foto te maken die je je zal herinneren.

Onderzoekers noemen het ‘Memory Building.’ Hoe beter het beeld in je hoofd, hoe beter je jouw goede momenten kunt herinneren en met anderen kunt delen.

Dus Instagram op jouw smartphone is goed. Maar Instagram in je hoofd is nog beter.

3. Geef jezelf een schouderklopje

Heb je al eens iets bereikt waarop je trots was en zei je toen tegen jezelf: ‘Ik heb zo lang op dit moment gewacht.’ Bingo. Je hebt net een gelukkig moment nog gelukkiger gemaakt.

Jezelf feliciteren – zonder zelfgenoegzaam op te scheppen – is dus de tip. Je hebt het verdiend. Wees niet bang om jezelf een schouderklopje te geven.

4. Sluit je ogen tijdens de muziek

Wanneer je je ogen sluit tijdens het beluisteren van muziek, waardeer je het nog meer. Onderzoekers noemen het ‘Sensory-Perceptual Sharpening’: het plezier intensiveren door je te richten op bepaalde stimuli en het blokkeren van andere.

Als het plezier door een van je zintuigen binnenkomt, doe dan moeite om je daar op te concentreren en de rest te blokkeren. Een ander voorbeeld is wanneer je lekker eten of een lekker drankje proeft: door je ogen even te sluiten wordt de smaak en het genieten intenser.

geluk4

5. Vergelijk met mindere momenten of lagere verwachtingen

Wanneer je geniet van die herfstwandeling of dat fijne uitje aan zee, zet je het in contrast met een tijd die niet zo goed was. Of als het uitje beter is dan je dacht, vergelijk het dan met je lage verwachtingen.

6. Of denk aan helemaal niets

Als je het fijn vindt en je bent helemaal in het moment, negeer dan de vorige tips en wees er gewoon.

Onderzoekers noemen dit ‘Absorptie’. Het is de bekende ‘flow’-staat. Als je ondergedompeld bent in een gezelschapsspel met vrienden, of een Netflix-film, blijf dan in de zone. Je hoeft niets te beoordelen, je ervaart gewoon.

7. Roep ‘Joepie!’

Het klinkt eenvoudig. Maar het werkt. De term van de wetenschappers hiervoor is ‘Behavioral Expression’ of ‘Gedragsuitdrukking’.

Je voelt bijvoorbeeld vreugde, opwinding of enthousiasme en je drukt dat gevoel fysiek uit door op en neer te springen, rond te dansen, hardop te lachen of er woorden aan te geven. Het kan een automatische reactie zijn, maar je mag het ook met opzet doen. Dus zelfs als je niet van nature opgewonden bent, kan het je gelukkiger maken als je het toch doet. Laat die goede gevoelens eruit en je versterkt ze.

geluk5-640

 

En lees verder Hoe je direct in een positieve stemming komt

 

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

TimV
Toffe tips, dankjewel!
3/04/23 10:50 REAGEER
Catharina31
Prachtig en dat allemaal heet tegenwoordig mindfulness, tenminste bij ons in Holland! Genieten van het moment dus, en ja van de kleine dingen!
3/04/23 17:32 REAGEER
rdckx
Omgedraaid

Luister naar je hart
Snuister in wat poëzie
Fluister zacht de woorden
Kluister ze in je ziel

Boom vol nieuw blad
Droom vol verlangen
Schroom overwonnen
Stroom vol levenswater

Draai het blad om
Maai het hoge gras
Zaai dan nieuw leven
Waai mee met de wind

Zweef op een zucht
Beef zonder vrees
Geef je totaal bloot
Leef compleet omgedraaid
8/04/23 13:04 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels