Deel via

Met de trein door bergachtig Zwitserland

April 2023
Zwitserland met de trein, dat is een ervaring op zich én al helemaal in de bergen! Deze 8-daagse trip brengt je van Luzern naar Sankt Moritz langs adembenemende landschappen, in treinen met ronkende namen zoals de Glacier Express.

Charmant Luzern

Vertrekpunt Luzern oogt charmant. De confetti-resten van de afgelopen carnavalsfestiviteiten dwarrelen nog door de straten terwijl drukke inwoners de nabijgelegen terrassen bezetten. Maar wat valt er verder te beleven in dit charmante stadje?

 

Foto 1 - Luzern

[Foto: Tour van Luzern]

Vergaap je aan Zwitserse luxehorloges in het historische winkelpand van Bucherer. Het vier verdiepingen tellende gebouw is tot de nok gevuld met de meest exclusieve horloges ter wereld. Gelukkig geldt er geen aankoopplicht en kan je ook op het gemak rondkuieren.

 

Foto 3 - Bucherer

[Foto: Bucherer]

Wandel zeker langs het zogenoemde “Leeuwenmonument”, opgericht ter ere van de Zwitserse Garde die diende als lijfwacht van Lodewijk XVI. Het is, naast de Kapelbrug, het meest gefotografeerde monument in de stad.

Naast het Leeuwenmonument ligt de Glacier Garden, waar bezoekers worden meegenomen op een reis terug in de tijd. Je krijgt een beeld van Zwitserland miljoenen jaren geleden, compleet met subtropisch klimaat en palmstranden!

 

Foto 5 - Leeuwenmonument

[Foto: Leeuwenmonument]

Wie Luzern bezoekt kan niet onder een boottochtje op het Vierwoudenstrekenmeer uit. Het is het enige meer in Zwitserland waar gedurende het hele jaar cruiseschepen varen. De boot brengt je bijvoorbeeld naar het Zwitserse Transportmuseum (het meest populaire museum van Zwitserland) of naar het uitkijkpunt Rigi Kulm, met zicht op 620 bergpieken en 13 meren. Voor de actievelingen: ook sleeën behoort er tot de opties.

 

Foto 14 - Rigi Kulm

[Foto: Rigi Kulm]

Volgende halte: Interlaken

De trein brengt je in een kleine twee uur van Luzern naar stop nummer 2: Interlaken.

De stad telt veel historische hotels, zoals het Carlton-Europe Hotel uit 1898, wat aantoont dat het al langer een toeristische trekpleister is. Eén van de meest bijzondere activiteiten is winterkajakken op de Thunersee. De temperatuur van het water is amper 2 graden, maar met een droogpak over de kleding en de zon op het gezicht is het een heerlijke ervaring.

Foto 21 - Kajak

[Foto: kajakken]

Vanuit Interlaken kan je verschillende bergtreinen nemen. De bekendste bestemming is de Top of Europe. Anderhalf uur met de trein naar 3 454 meter hoogte met uitzicht over de Aletschgletsjer. Een aanrader! Wees trouwens niet verbaasd als je veel Aziatische toeristen ontmoet, de plek duikt regelmatig op in Bollywood-films en is daarom een geliefde toeristische trekpleister.

 

Foto 24 - Top of Europe

[Foto: Top of Europe]

Een hoogtepunt van formaat

Nieuwe stop Zermatt biedt een hoogtepunt van formaat: de Matterhorn. De 4 478 meter tellende top steekt trots boven het berglandschap uit. Hier kan je skiën, snowboarden en wandelen. Met het hoogste kabeltreintje in Europa, De Gornergrat Bahn, kan je naar een uitzichtplatform op 3 089 meter hoogte, de moeite!

 

Foto 1 - Matterhorn

[Foto: Matterhorn]

Voor diegenen die geen echte parapentevlucht aandurven, maar wel willen ervaren hoe het voelt: ga naar Zooom, vlakbij het uitzichtplatform. Daar kan je een virtuele parapentevlucht maken rond de Matterhorn. Een geweldige ervaring.

Nog een tip voor adrenalinejunkies: huur een slee bij treinhalte Rotenboden en maak een spectaculaire afdaling naar Riffelberg.

De Glacier Express

Met de Glacier Express laten we de Matterhorn achter ons en zetten we koers naar Sankt Moritz. De reis is een overweldigende ervaring. De meerderheid van de reizigers probeert zoveel mogelijk foto’s te nemen, al maakt de weerkaatsing van het licht in de ruiten dit niet makkelijk. De uitzichten zijn fenomenaal; kolkende riviertjes, besneeuwde landschappen, steile bergflanken. De Glacier Express baant zich trouwens al sinds 1930 een weg door dit grillige landschap. Hoedje af voor wie dit project toen al realiseerde.

 

Foto 19 - Glacier Express

[Foto: Glacier Express]

Afsluiten in luxueus Sankt Moritz

Eindpunt van de tour: Sankt Moritz. De geestelijke vader van Sankt Moritz is hotelier Johannes Badrutt. De man bracht niet alleen elektrisch licht naar Zwitserland, maar ook de wintersport. Zijn zoon Caspar liet Badrutt’s Palace optrekken, het eerste hotel ter wereld met de toevoeging Palace. Gasten worden vanop het station opgepikt met een Rolls-Royce.

Luxeboetieks, Chique hotels, design horloges… Sankt Moritz heeft het allemaal. Maar ook de cultuurliefhebber komt hier aan zijn trekken. Zo bezoeken we het Segantini museum, met het werk van de Italiaanse schilder Segantini.

 

Foto 30 - Alp

[Foto: Alp Grüm]

Om het af te leren nemen we nog één trein naar Alp Grüm, een geliefde uitstap vanuit Sankt Moritz. De roodgekleurde trein tegen een helblauwe achtergrond en de licht besneeuwde bergen. Ik druk af en heb dé foto om mijn treinreis door Zwitserland te symboliseren.

Auteur: ReisReporter

0 reacties

Login Registreer

ReisReporter

Reisreporter is een onafhankelijk, gratis, interactief en digitaal reismagazine (e-zine) voor en door reizigers. Een hele mond vol om enkel te zeggen dat we bruikbare informatie willen verstrekken uit de eerste hand. ReisReporter is bedoeld voor een breed publiek, dit wil zeggen voor jong en oud, van backpacker tot levensgenieter. https://reisreporter.be/

Meer artikels van ReisReporter

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels