Deel via

De voor- en nadelen van biologische voeding

April 2023
Ben je een fervente aanhanger van biologische voeding, of eerder sceptisch? We zetten de pro's en contra's op een rijtje.

Wat is biologische voeding?

We woirden om de oren geslagen met publiciteit voor biologische voeding. Ook de commerciële voedingspproducenten hebben intussen ontdekt dat steeds meer mensen er belangstellng voor hebben, maar is alle 'biologische voeding' ook wel echt biologisch? Met andere woorden, want is de juiste definitie?

Biologische voeding is voedsel dat is geproduceerd zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden, kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen (GGO's).

biologisch2-1140

 

Biologische voeding wordt vaak beschouwd als gezonder en beter voor het milieu dan conventioneel geproduceerd voedsel. Maar is dat wel echt zo? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Want het mag duidelijk zijn dat deze vorm van voeding ook een aantal negatieve aspecten heeft.

Voordelen van biologische voeding

Gezonder voedsel

Biologisch voedsel wordt geproduceerd zonder synthetische pesticiden en herbiciden, die in verband zijn gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker en hormonale onevenwichtigheden. Biologische gewassen bevatten ook meer voedingsstoffen en antioxidanten dan conventioneel geproduceerd voedsel.

Beter voor het milieu

Biologische landbouw gebruikt methoden die beter zijn voor het milieu, zoals het gebruik van natuurlijke meststoffen en gewasrotatie. Dit resulteert in een vermindering van de vervuiling van het grondwater en de bodemerosie, en draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit.

Dierenwelzijn

Biologische veehouderij omvat betere leefomstandigheden voor dieren, zoals vrije uitloop en biologisch voer. Dit draagt bij aan een betere gezondheid van de dieren en een betere smaak van het vlees.

Geen GGO's

Biologische landbouw verbiedt het gebruik van GGO's (Genetisch gemodificeerde organisme), die kunnen leiden tot onbedoelde gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid.

biologisch3-1140

 

GGO’s kunnen worden gedefinieerd als organismen (en micro-organismen) waarvan het genetisch materiaal (DNA) zodanig veranderd wordt dat dit niet bij vermeerdering of bij natuurlijke recombinatie gebeurt. Deze techniek, vaak “moderne biotechnologie” of “genetische technologie” genoemd, soms ook “recombinant DNA-technologie” of “genetische engineering” genoemd, maakt het mogelijk om geselecteerde genen van een organisme naar een ander, of tussen verschillende soorten, over te brengen.
Genetische engineering, dat voor de eerste maal in de jaren ’70 werd toegepast, is een van de meest recente methodes om nieuwe eigenschappen in micro-organismen, planten en dieren in te brengen. In tegenstelling tot andere methodes voor genetische verbetering, wordt de toepassing van deze technologie strikt gereglementeerd. Vooraleer een product of een genetische gemodificeerd organisme (GGO) op de EG-markt kan worden gebracht, moet het aan een goedkeuringsprocedure worden onderworpen, waarbij de impact op de veiligheid van mens, dier en leefmilieu zorgvuldig wordt geëvalueerd.

(bron: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen)

Meer smaak

Biologische producten hebben vaak een betere smaak en aroma dan conventioneel geproduceerde producten, omdat ze worden geteeld in vruchtbare grond met veel organische stoffen.

 

biologisch4-1140

Nadelen van biologische voeding
Duurder

Biologische producten zijn vaak duurder dan conventioneel geproduceerde producten, omdat ze meer arbeid en tijd vereisen en de opbrengsten lager zijn.

Minder beschikbaar

Biologische producten zijn vaak minder beschikbaar dan conventioneel geproduceerde producten, vooral in gebieden waar biologische landbouw minder ontwikkeld is.

Korte houdbaarheid

Biologische producten hebben vaak een kortere houdbaarheid dan conventioneel geproduceerde producten, omdat ze geen synthetische conserveermiddelen bevatten.

biologisch5-1140

 
Minder uniform

Biologische gewassen zijn minder uniform dan conventioneel geproduceerde gewassen, omdat ze niet worden behandeld met synthetische chemicaliën die zorgen voor een uniforme groei.

Lagere opbrengsten

Biologische landbouwmethoden resulteren vaak in lagere opbrengsten dan conventionele landbouwmethoden, wat kan leiden tot hogere prijzen en minder beschikbaarheid van biologische producten.

biologisch6

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Cyper
Er is maar één soort fruit dat ik consequent weiger te kopen als het niet biologisch is: appels. In de supermarkt liggen bergen appels, maar biologische zijn vaak ver te zoeken. En daar is het nu net van net meeste belang: om de spreuk "an apple a day keeps the doctor away" waar te maken moet je nl. je appels met schil en al opeten, want in de schil zitten de meeste antioxidanten en vitamines. Maar in de schil van niet-biologische appels zitten jammer genoeg ook de meeste residuen van pesticiden... Dus als je niet-biologische appels koopt, moet je ze schillen. En zodoende het meest kostbare weggooien.
Dus zoek ik liever een beetje verder.
13/04/23 19:03 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels