Deel via

Is het glas half vol of half leeg voor de senioren?

May 2023
De 'senioren': heeft die term voor jou een positieve, of eerder een negatieve bijklank? Ben Boomer onderzoekt voor ons of het glas half vol, dan wel half leeg is.

Warm dekentje

Ach, de 'senioren', die prachtige benaming voor mensen die de bloei van hun leven hebben bereikt en nu mogen genieten van hun welverdiende rust en vrije tijd. Een tijd waarin ze de wereld kunnen verkennen, nieuwe hobby's kunnen ontdekken en zich kunnen concentreren op de belangrijke dingen in het leven, zoals het onderhouden van hun tuin en het nostalgisch kijken naar oude televisieseries op 'bejaardenzenders' met een warm dekentje op de schoot. Wie zou niet jaloers zijn op deze prachtige fase van het leven?

Of zie je het anders? Is voor jou 'senioren' de benaming voor mensen die te oud en te gebrekkig zijn om nog enige waarde te hebben in de maatschappij? Denk je aan mensen die hun beste tijd gehad en nu worden weggestopt in  verzorgingshuizen? Ouderen voor wie het leven alleen nog lijkt te bestaan uit pillen slikken, wachten op de volgende doktersafspraak en het luisteren naar nostalgische muziek op de radio? 

benboomer2-1140

'Senioren', het is maar een woord, toch? Een woord dat we gebruiken om diegenen aan te duiden die het hebben overleefd tot hun pensioenleeftijd. Maar wat betekent het eigenlijk? Is het een eretitel voor degenen die de tand des tijds hebben doorstaan? Of is het gewoon een andere manier om te zeggen dat iemand oud en traag is?

Aparte categorie

Laten we eerlijk zijn, 'senioren' klinkt alsof het iets is om te vieren. Maar laten we niet vergeten dat het ook een label is dat we op mensen plakken. En wanneer we iemand een label geven, geven we ook vaak aan dat ze anders zijn dan wij. We scheiden hen af van de rest van de samenleving en plaatsen hen in een aparte categorie.

Maar wie bepaalt eigenlijk wat 'senior' betekent? Is het de maatschappij, de overheid, of zijn het de senioren zelf? En waarom moeten we überhaupt een label gebruiken? Kunnen we niet gewoon iedereen als individu behandelen, ongeacht hun leeftijd?

Stereotype

En laten we eerlijk zijn, het idee dat senioren altijd oud en traag zijn, is gewoon een stereotype. Veel senioren zijn nog steeds actief en dynamisch, ze reizen de wereld rond, doen aan sport en maken nieuwe vrienden. Ze hebben misschien wat meer rimpels en grijze haren dan toen ze jonger waren, maar dat betekent niet dat ze opeens minder waard zijn.

benboomer4-640

Dus laten we de term 'senioren' met een korreltje zout nemen. Laten we de leeftijd van mensen niet als een label gebruiken om hen te definiëren. Laten we in plaats daarvan iedereen als individu behandelen, ongeacht de leeftijd. En laten we de ervaringen en wijsheid van onze oudere generatie koesteren, niet omdat ze 'senioren' zijn, maar omdat ze gewoon mens zijn.

Als we het hebben over senioren, dan praten we over zij die het hebben 'overleefd' tot hun pensioenleeftijd. Ja, we zijn oud, traag en soms een beetje vergeetachtig, maar dat betekent niet dat in het verdomhoekje moeten. Integendeel, de maatschappij moet onze eindeloze wijsheid en schat aan levenservaring gebruiken om zo de samenleving naar nieuwe hoogten te brengen.

Experts

Dit is de ware kracht van senioren: hun onvermoeibare vasthoudendheid en vastberadenheid,gebaseerd op vele jaren levenservaring.

Als het op technologie aankomt, laten we eerlijk zijn, senioren weten er misschien minder van. Maar dat is oké, want het geeft jongeren de kans om te laten zien hoe slim ze zelf wel zijn. Jongeren kunnen ons leren hoe ze we telefoon moeten opladen en hoe we een e-mail kunnen sturen. Maar als we eenmaal weten hoe we onze Facebook-pagina moeten bijwerken, zijn er geen grenzen meer aan wat senioren kunnen bereiken.

Dus maatschappij: laten we de senioren in onze samenleving koesteren en beschermen. Laten we hun wijsheid gebruiken om ons vooruit te helpen en laten we ervoor zorgen dat ze hun plekje in de zon kunnen vinden. Want laten we eerlijk zijn, wie weet waar we zouden zijn zonder onze senioren? 

benboomer5

Uitgestorven diersoort

Als we het hebben over de rol van senioren in onze samenleving, lijkt het alsof we het hebben over een uitgestorven diersoort die nog steeds in onze samenleving leeft. In een wereld die steeds sneller verandert, lijken senioren soms meer een obstakel dan een aanwinst.

Ze zeggen van ons dat we traag zijn, dat ons zicht en gehoor achteruitgaan  en dat onze herinneringen vaak net zo mistig zijn als het uitzicht vanuit een rokersruimte. En als we niet in de weg zitten, zitten we wel te klagen over de goede oude tijd, toen alles nog beter was.

Als we de samenleving zouden laten draaien op senioren, zouden we vastzitten in het verleden en zouden we nooit vooruitgang boeken, lijkt de algemene teneur.

Dit hoorde ik onlangs van een jonge man van een jaar of dertig. "Het is tijd dat we de oude sokken met pensioen sturen en ze vervangen door jonge en energieke mensen die de toekomst met open armen tegemoet treden. En laten we eerlijk zijn, senioren hebben toch al genoeg gehad in het leven? Ze hebben jarenlang gewerkt en belasting betaald, ze hebben hun kinderen grootgebracht en hun huizen afbetaald.

Waarom zouden we ze nog meer gunnen? Laat ze lekker genieten van hun pensioen en zichzelf vermaken in hun seniorenflats. Dat is toch waar ze altijd naar hebben uitgekeken? Dus laten we de senioren in onze samenleving een welverdiende rust gunnen. Ze hebben hun tijd gehad en het is tijd om plaats te maken voor de nieuwe generatie. Laten we de wereld bouwen op de energie en creativiteit van de jongeren en de senioren een plekje geven in de geschiedenisboeken. Want dat is waar ze thuishoren."

Nee toch...

Wij zijn de helden van deze maatschappij!

Als we het hebben over de rol van senioren in onze samenleving, dan hebben we het eigenlijk over de ware helden van onze tijd. Deze ervaren en wijze individuen zijn als een lichtend baken in een wereld vol chaos en onzekerheid. Hun grijze haren zijn als trofeeën van een leven vol avontuur en ze zijn niet bang om hun wijsheid met anderen te delen.

Senioren kunnen misschien niet meer zo snel rennen als de jongeren en hun gehoor en zicht laten soms te wensen over, maar we compenseren dat ruimschoots met onze levenservaring en inzicht. Als de maatschappij ons advies opvolgt, kan onze samenleving veel problemen voorkomen of oplossen. 

Bovendien zijn senioren de belichaming van ons verleden en onze geschiedenis. We hebben geleefd in een tijd waarin dingen nog anders waren en we kunnen inzicht geven in hoe we zijn gekomen waar we nu zijn. De samenleving kan nog veel leren van onze verhalen en ervaringen, en dat kan helpen om betere keuzes te maken voor de toekomst.

benboomer6-1140

Dus laten we de senioren in onze samenleving koesteren en waarderen. Laten we hun wijsheid omarmen en leren van hun ervaringen. En laten we hun bijdragen aan onze gemeenschap erkennen en eren. Senioren, bedankt voor alles wat jullie doen!

Even ernstig nu (over zelfspot)

Zelfspot bij senioren kan een belangrijke manier zijn om met de veranderingen en uitdagingen van het ouder worden om te gaan. Zelfspot verwijst naar de mogelijkheid om humoristisch naar jezelf te kijken en je eigen tekortkomingen en gebreken te erkennen en te accepteren.

Senioren die zelfspot gebruiken, kunnen bijvoorbeeld grappen maken over hun vergeetachtigheid of hun gebrek aan vaardigheid bij bepaalde activiteiten. Door hun eigen gebreken op een luchtige manier te benaderen, kunnen ze deze uitdagingen beter accepteren en er gemakkelijker mee omgaan.

Bovendien kan zelfspot een manier zijn om sociale verbindingen te versterken. Het kan anderen aanmoedigen om ook hun eigen gebreken te erkennen en te accepteren, en kan leiden tot gedeelde lachmomenten en een gevoel van gemeenschappelijke ervaringen.

Het is belangrijk om op te merken dat zelfspot een gezonde en positieve manier van omgaan met uitdagingen kan zijn, maar het is niet altijd geschikt. Als zelfspot leidt tot negatieve gedachten of gevoelens over zichzelf, kan het schadelijk zijn voor de eigenwaarde en het welzijn van een persoon.

In het algemeen kan zelfspot een belangrijke manier zijn voor senioren om met het ouder worden om te gaan en een positieve, veerkrachtige houding te behouden. Het kan ook een manier zijn om sociale verbindingen te versterken en gedeelde ervaringen te delen.

Dus: lach met jezelf, zonder jezelf belachelijk te maken, en geniet van het leven!

Auteur: Ben Boomer

13 reacties

Snanemyr
Ja, laten we eerljk zijn...heb ik weer m'n tijd verloren met 't lezen van nog eens een wollig artikeltje...
1/05/23 10:31 REAGEER
anakwaboo
Heerlijk geschreven. Ik heb erg moeten lachen.
1/05/23 10:46 REAGEER
Camilla
Sommige senioren zijn niet te onderschatten.
Terwijl sommige jongeren misschien meer oppervlakkig zijn, en materialistisch , gaan wij ons meer toeleggen op spiritualiteit. Onszelf leren kennen , van uit ons diepste zelf proberen te leven. Het leven is een leerschool, maar we moeten wel beginnen bewust te leven. Want met al die oppervlakkigheid kom je niet ver. Wat meer diepgang mag er wel zijn in het leven. Hoe kan de wereld anders beter worden ?? Verstand en gevoel...die samen tot daden leiden....
Het leven kan nog mooi zijn in die zin, ondanks onze kwaaltjes , die we er dan maar bijnemen. Milla
1/05/23 11:38 REAGEER
Cyper
Er is geen verschil tussen senioren en junioren. Er is verschil tussen INDIVIDUEN.
De paar dingen waarin de ene generatie van de andere verschilt, of die mensen van één generatie gemeen hebben, zijn het gevolg van de soort opvoeding, die ze gekregen hebben, niet van hun leeftijd. Wie jong was in de hippietijd zal zijn hele leven op z'n minst een beetje hippie blijven. En wie in een aartsconservatief gezin is opgegroeid, zal z'n hele leven geneigd zijn zich tegen vooruitgang te verzetten uit conservativisme, zelfs tegen beter weten in. Maar dat ligt niet aan de leeftijd. Je wordt niet opeens een ander soort mens van zodra je een bepaalde ouderdom bereikt.
1/05/23 15:56 REAGEER
Lagaeysse
Niets is eeuwig.
De betweters vandaag zijn de senioren van morgen met dezelfde zorgen.
Dat is bij velen nog niet doorgedrongen, maar dat komt nog wel zodra de samenleving hen als "lastpost" wegzet.
Soylent Green is een dystopische sciencefictionfilm uit 1973 van Richard Fleischer. Het verhaal is gebaseerd op het boek Make Room! Make Room! van Harry Harrison, dat gaat over overbevolking en enkele bijkomende thema's, zoals euthanasie en kannibalisme.
1/05/23 16:12 REAGEER
Gertie
Ik weet heel zeker dat veel senioren 'jonger' zijn dan de meesten junioren. Wij lopen tenminste niet de ganse dag met een gsm in ons hand.
1/05/23 16:22 REAGEER
Cees-1946
Met 75 jaar heb je heel veel moeite met de communicatie middelen in dit tijdperk. De mobiele telefoon. Ik kan er niet mee overweg. De computer. De Tv. allemaal aangepast voor dit tijd perk. Nu wordt er onderwijs gegeven over deze communicatie middelen. Het is nu geheel anders dan in de jaren voor 1975. De tijd gaat snel en je moet er mee leren omgaan met al die moderne apparaten. Zo gaat de tijd verder.
2/05/23 09:18 REAGEER
rdckx
Een nieuwe dag
Vanuit de verte kruipt het licht langzaam over de
einder omhoog, en sleept zich dagdagelijks
doorheen nog nachtelijke restanten van
achtergebleven moeheid, de nieuwe dag tegemoet.
Weerom een nieuwe dag.
Mensen zeggen : “gelukkig, nog een nieuwe dag”.
Anderen leggen er zich gewoon bij neer ....

Ik behoor tot de eerste soort, … en jij ?
ik start de dag elke nieuwe morgen met een glas vol water !
2/05/23 09:26 REAGEER
rdckx
.... en BEN BOOMER, .... jij, jij boomt !
2/05/23 09:31 REAGEER
Pjetro
Bij dit artikel zou ik willen zeggen "schoenmaker blijf bij je leest".
Hiermede wil ik zeggen dat de senioren 'waar ik zelf bij ben",zich met leeftijdsgenoten moeten
omgaan en niet teveel in de leefwereld va
3/05/23 21:45 REAGEER
Pjetro
Bij dit artikel zou ik willen zeggen "schoenmaker blijf bij je leest".
Hiermede wil ik zeggen dat de senioren (waar ik zelf bij ben" ,met leeftijdsgenoten moeten omgaan
en niet teveel in de leefwereld van jongeren willen vertoeven.
Ik volg echter met veel belangstelling de technische vooruitgang en andere zaken.
Ik heb een vriend die tennis speelt en sakkert en rood aanloopt na een wedstrijdje tegen jonge
spelers.
Dit was mijn reactie op dit artikel .
3/05/23 21:56 REAGEER
marina bal
Ze noemen ons misschien wel senioren, maar daarmee is alles gezegd. Het zegt alleen iets over onze leeftijd. Voor de rest zijn we allemaal verschillend met onze eigen wensen, verlangens en mogelijkheden. Pjetro wil niet in de leefwereld van jongeren vertoeven maar ik doe niets liever. Ik ben misschien oud van lijf, maar jong van geest en hart. En nee, ik doe geen zotte dingen, ik vertoef gewoon veel tussen zowel de jeugd als jongere en oudere volwassenen.
4/05/23 08:24 REAGEER
jam
Als je interesse behoud in het leven ben je nooit out.
Leeftijd is maar een getal.
Bekijk het leven met je zintuigen.
5/05/23 13:45 REAGEER

Login Registreer

Ben Boomer

Gepensioneerd, gepassioneerd, ervaringsdeskundige, het hart op de tong, recht voor de raap. Kritisch maar positief.

Meer artikels van Ben Boomer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels