Deel via

Tablet PC - De 10 meest gestelde vragen... en antwoorden.

December 2013
Tablet
De mailgroep Tablet-PC op SenNet bestaat nu één jaar. In die korte tijd kende de tablet een ware opmars en weinigen die er nu niet van gehoord hebben. In de mailgroep kan je al je vragen kwijt over de tablet. Mentor Jean-Pierre Heymans zet de 10 meest voorkomende vragen voor ons op een rijtje en... geeft er meteen de antwoorden bij.

1. Welke tablet koop ik best?

Deze vraag beantwoord ik met het volgende: als ik aan 10 personen vraag welke auto ik zou moeten kopen krijg ik 10 verschillende antwoorden. Wel, is hetzelfde als je vraagt welke Tablet / iPad je het beste aanschaft. Als je dit aan 10 mensen vraagt krijg je waarschijnlijk ook 10 andere antwoorden. Dat heeft te maken met smaak, goesting en individuele behoeften en wensen.

2. Als je gewend bent om met een MAC te werken moet je dan ook een iPad kopen?

Volgens mij is dit niet noodzakelijk. Want sowieso moet je het gebruik van een Tablet / iPad toch (bijna) helemaal leren. Nu ja, leren is misschien een wat groot woord, laat ons eerder zeggen 'gewend raken'. Wanneer je op je Tablet / iPad een office programma opent (er zijn er meerdere) ziet dit er helemaal anders uit dan op een Windows Office of op een open Office. De iconen zijn wel dezelfde. Bij e-mail is de lay-out ietsje anders, maar je kan er op de tablet precies dezelfde dingen mee doen. En je kan ook rechtstreeks printen zoals bij een laptop, als je een netwerkwerkprinter hebt.

Als je je agenda invult in Gmail op je vaste PC of laptop dan wordt die automatisch gesynchroniseerd met je tablet, indien je dit wenst. Hetzelfde geldt voor je adressenboek.

Er zijn 3 grote spelers op de Tablet markt: iOS (Ipad) - Android - Windows 8
Alle 3 besturingssystemen werken met Apps ( Applicaties ). Wie al met Windows 8 of 8.1 werkt, kent dit systeem en ook wie een smartphone met Android heeft werkt hier dus ook al mee. Sommige Apps die op een smartphone werken, werken ook op een tablet.

Let wel op bij Windows 8.
Daar heb je ook Windows 8.0 RT. Het gaat hier om een afgeslankte versie van Windows 8 en hierop kan je enkel programma's installeren uit diens APP store

3. Moet ik een Tablet kopen met een 7 inch scherm of 10"?

Welke schermgrootte je verkiest, 7" of 10", is een kwestie van smaak. Persoonlijk raad ik de 10" aan. Maar er zijn mensen die liever een 7" tablet hebben. Zo'n minimodel is gemakkelijker op te bergen en mee te nemen in handtas of binnenzak. Er zijn ook al grotere tablets met een scherm van 13" en nog groter.

4. Is een tablet geschikt om e-boeken te lezen?

Als je dagelijks e-boeken wilt lezen zou ik zeggen: koop een e-reader. Als je gewoon eens een paar boeken tijdens je verlof wilt lezen dan kan je hiervoor evengoed je tablet gebruiken. Een e-reader heeft een minder straf licht op het scherm en hierdoor vermoei je je ogen niet zo snel.

5. Moet ik een tablet kopen met 3G/4G verbinding.

Dat is afhankelijk van waar je de tablet het meest gebruikt:
- enkel thuis?
Neen, dan zeker niet, daar kan je even goed met wifi werken.
- op reis, op hotel?
Neen, de meeste hotels in West- en Zuid-Europa hebben wifi en meestal is die gratis te gebruiken in bv de lobby. Dus daar heb je ook geen extra 3G nodig. Wil je overal op het net, ook in je strandstoel, dan wel.
- op een camping in België? Check eerst of deze camping wifi voorziet en via welke provider ze dat aanbiedt. Misschien kan je op een homespot (indien je bij Telenet ben) of op Fon Spots (indien je bij Belgacom/Skynet bent)? Als er geen bereik is van zo'n toegang en je wilt op internet dan heb je een 3G-verbinding nodig.
Denk er aan: op sommige campings kan je een tijdelijk abonnement kopen voor wifi.

Enkel als je altijd en overal, ook onderweg, bereikbaar wilt zijn en ook wilt gebruik maken van internet - zoals met je Smartphone- heb je een 3G-verbinding nodig... Vergeet niet dat in het buitenland de prijs voorlopig nog hoog kan oplopen.

6. Is een tablet ( smartphone ) geschikt om foto's te maken?

Hierop is mijn antwoord NEE. En zeker niet om vakantiefoto's of foto's van een of andere speciale gelegenheid mee te vereeuwigen.
En zoom nooit in met een tablet of smartphone. Want hier werk je met een digitale zoom. Die vervormt je beeld de foto wordt minder scherp. Dus als je toch een foto met tablet of smartphone maakt en je wilt zoomen. Niet doen, ga gewoon dichterbij staan.

7. Waarom is een tablet dan zo handig?

Een van de grote troeven van de tablet is de snelheid. Je opent je tablet en een paar tellen later zie je je e-mails. Het surfen op het internet is ook gemakkelijk. Je kan vanuit je luie zetel je tablet nemen om iets op te zoeken dat ze intussen op televisie vertellen, meedoen met een quiz die bezig is of een enquête invullen waarvoor ze op tv een oproep doen. Op je tablet kan ook gemakkelijk internetradio afspelen. Je kan filmpjes op YouTube bekijken, je muziekcollectie beluisteren of het nieuws met vertraging zien. Je kan duizenden spelletjes spelen, ze is handig om een digitaal boek te lezen met de kleine en lichte tablet. Ook om te skypen met vrienden of familie is de tablet heel geschikt, Je bent aan het skypen op verlof en kan meteen aan iedereen thuis laten mee zien van welk prachtig uitzicht jij aan het genieten bent. De meeste tablets hebben ook een GPS, dus als je nog geen GPS hebt kan je je Tablet hiervoor gebruiken.

8. Is een tablet een vervanger voor een PC / laptop?

Je kan veel op een tablet wat je met je PC ook kan , maar voor mij is het gewoon een aanvulling. Als je een iets langere e-mail moet schrijven en je hebt geen extra toetsenbord ben je al de helft van je scherm kwijt voor je toetsenbord. Een tablet start veel sneller op dan een gewone PC maar daarna is een tablet wel trager omdat ze minder intern geheugen heeft.

Dat de tablet de pc of laptop in de toekomst gaat vervangen, zie ik wel gebeuren. Maar nu zijn er voorlopig nog beperkingen qua snelheid en opslagcapaciteit. De tablet is zeker al een zeer goede en vooral mobiele aanvulling. Een vertegenwoordiger kan bijvoorbeeld onderweg via de tablet al even een verbinding maken met de vaste pc van zijn bedrijf en hierdoor gegevens raadplegen of een bestelling doorgeven... Interessant, toch?

9. Wat zijn de instellingen voor mijn mail?

Deze vraag wordt veel gesteld en vormt een veel voorkomend probleem.
Dit verschilt van provider tot provider en hangt af van de instellingen die je thuis hebt op je andere toestellen.

Als je een PC/Laptop , een smartphone en een tablet hebt, ben je best af met bijvoorbeeld een Gmail adres. Je hoeft dan maar op één toestel alles in te vullen: adresboek , agenda en alles wordt automatisch gesynchroniseerd met je andere toestellen. En nog een tweede raad: maak ook een Dropbox account aan. Hiermee kan je ook alle bestanden vanzelf synchroniseren.

10. Ik stel een vraag en krijg geen antwoord in de groep. Hoe komt dit?

Ja, dit kan gebeuren. Je moet er rekening mee houden dat we allemaal nog nieuwelingen zijn met een tablet. Het kan voorkomen dat iemand een vraag stelt over een App waarmee nog niemand anders gewerkt heeft. Soms moet je ook wat langer geduld uitoefenen. De mensen in de mailgroep zijn niet 24u. op 24u. en 7 dagen op 7 stand-by. Wij zijn ook maar gewone mensen en hebben ook nog andere bezigheden.

Tip voor het stellen van een vraag:
Vermeld steeds het toestel en besturingssysteem waarvoor je een vraag stelt. Dit helpt soms om vlugger een antwoord te krijgen.

Inschrijven bij de mailgroep kan via http://www.seniorennet.be/Pages/Mailgroepen/aanmelden.php?mlist=107

 

4 op 10 wil tablet als kerstcadeau.

Nog een leuk weetje: Bij een rondvraag bij de lezers van CNet naar hun wensen voor een kerstcadeau kwamen volgende antwoorden. 23 procent van de CNet-lezers - naar we aannemen vooral Amerikanen - wil een smartphone kopen, 20 procent een computer, 17 procent een hoofdtelefoon en nog eens 17 procent een e-reader. Het hoogste percentage, en wel 42 procent, zou zelf heel graag een tablet willen aantreffen onder de kerstboom.

10 reacties

anjuska
comodo is een prima (gratis) virus scanner. zet er zeker geen norton op, het is niet systeemvriendelijk en niet eens een goede AV. ik heb zelf een windows surface pro en gebruik comodo ook op al mijn andere computers. als browser gebruik ik comodo dragon (op chrome gebaseerd, maar nog veel veiliger).
de beste site om virusvrije downloads binnen te halen is die van cnet : www.download.com
11/12/13 16:14 REAGEER
K4r1n
Mijn vader ook, en ik geef hem ook een tablet voor zijn nieuwjaar
Karin
11/12/13 18:56 REAGEER
Cptjwbrown
Ik ben gelukkig dat hier te vernemen. Mijn probleem is het volgende. Er staan boeken op een iPad . Die wil ik op een e-reader zetten. Volgens de instructie van de e-reader moet ik ze downloaden van een PC of laptop. Dus zou ik ze van de iPad op mijn laptop met Windows 7 moeten krijgen en vandaar op de e-reader.
Hoe kan ik zonder gevaar deze klus klaren ??
11/12/13 23:52 REAGEER
lodewijk1302
iPad gegevens worden via iTunes overgebracht/gesynchroniseerd.
Dus op uw Windows laptop ook iTunes voor Windows installeren.
13/12/13 16:41 REAGEER
Chris
Ik ben reeds 2 jaar in het bezit van een tablet Samsung Galaxy. In het begin kon ik op mijn wifi thuis met mijn tablet, nu sinds ik vorig jaar digitale tv laten aansluiten en ik ook te gelijkertijd een power-line voor mijn vaste computer liet instaleren door de man van Telenet heb ik geen kontakten meer op mijn eigen wifi met mijn tablet. Elders bij vrienden en familie is er geen probleem. Mijn power-line heeft de man aangesloten via mijn modem en niet via mijn router, kan daar misschien het probleem zitten? Wie kan mij helpen om mij terug van mijn tablet in mijn zetel te laten genieten?
12/12/13 13:18 REAGEER
pit
YeloTV werkt niet op mijn tablet , ik heb internet van telenet en kijk digitaal met een kaartje.

Wie helpt mij ?
17/12/13 07:46 REAGEER
christianevancaenegem
Hoe kan ik een app instaleren,alles lukt maar kan niet betalen.
Dank.
5/02/18 09:07 REAGEER
sabena
ook ik begrijp niks van die technische termen.
ik zou nochthans graag wat eenvoudige uitleg willen omdat ik van plan ben om
zo'n ding te kopen maar weet niet waar eerst te beginnen en wat ik moet vragen.
ik weet gewoon nog geen verschil ts een tablet of IPad !
ik zie op reis mensen met hun kinderen mailen en skypen, een boek lezen...
dat lijkt me reuze interessant maar als leek zie ik door het bos de bomen niet meer...
er is zoveel keuze en als oudere niet altijd makkelijk
12/12/13 17:26 REAGEER
Lilia
test
17/12/13 19:51 REAGEER
Lilia
test
17/12/13 20:00 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels