Deel via

Genieten van zomerse desserts

June 2023
Heb je in de zomer ook minder zin in een uitgebreide maaltijd? Dan kan een heerlijk dessert er misschien wel altijd in. Desserts kunnen niet alleen lekker zijn, maar ook gezond en zelfs voedzaam.

Heerlijke desserts

De warmere weken van het jaar kondigen zich aan en dat betekent dat je misschien minder behoefte hebt aan een uitgebreide maaltijd, maar wel aan een heerlijk dessert...

desserts8-1140

Het dessert wordt vaak overgeslagen na het aperitief, voorgerecht en hoofdgerecht. Het staat bekend als de dikmaker van het menu, en mensen die op hun gewicht letten laten het dessert vaak links liggen. Bovendien hebben veel mensen een suikerprobleem en mogen of willen ze geen suiker eten. Daarnaast zijn desserts in ons land vaak weinig inspirerend.

Chocolademousse, dame blanche en coupe advocaat zijn weliswaar lekker (meestal), maar mensen willen ook wel eens iets anders. Vooral in de zomer, maar niet alleen dan, mag het dessert best origineel en licht zijn.

In de zomer kun je jezelf en je gasten altijd verwennen met een fruitdessert. Meloenen, abrikozen, kersen en frambozen zijn bij uitstek zomerfruit. Je kunt ze gebruiken in taarten of verwerken tot ijs, mousses of sorbets. Je kunt ook kant-en-klare fruitpurees of -coulis gebruiken, die verkrijgbaar zijn in een overweldigende variëteit en van uitstekende kwaliteit zijn.

Zomerse smaken

Terwijl ijs of mousses met smaken zoals mokka, chocolade, karamel of noten eerder een "wintertintje" hebben, zijn er ook tal van zomerse smaken beschikbaar. Denk aan vruchtenijs zoals aardbei, framboos, mango of passievrucht. Er is ook ijs of sorbet op basis van bloemen, planten of kruiden, zoals munt, lavendel of viooltjes. Deze zijn niet alleen heerlijk, maar ook decoratief in een mooi dessertbord.

desserts7-1140

Vervang de zware ingrediënten

Er zijn talloze mogelijkheden om zware ingrediënten zoals room, melk of eieren in zomerse desserts te vervangen of te beperken. Yoghurtijs met gemengd fruit of fruitcoulis is bijvoorbeeld een goede keuze. Yoghurtijs bevat minder dan de helft van de calorieën van gewoon ijs. Ook bevroren, goed rijpe bananen kunnen worden gebruikt om ijs zonder room te maken dat qua smaak en textuur in de buurt komt van roomijs.

'Melksoorten' zonder dierlijk vet

Daarnaast is het perfect mogelijk om ijs of dessertsauzen te maken met rijstmelk, sojamelk of amandelmelk. In de strikte zin van het woord is dit eigenlijk geen melk maar we noemen het wel vaak zo dus doe ik dit in dit artikel ook. Deze 'melksoorten' bevatten geen dierlijk vet en zijn geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Amandelmelk heeft culinair gezien de meeste mogelijkheden en wordt vaak gebruikt in Marokkaanse desserts en drankjes, vaak in combinatie met oranjebloesemwater.

desserts2-1140

Fruit

Het fruit kan worden verwerkt in verschillende bereidingen, maar het kan ook zelf de ster van het dessert zijn. Denk bijvoorbeeld aan kort gebakken gekarameliseerde perziken met lavendel. Het delicate perzikenvlees past perfect bij dit Provençaalse kruid, eventueel in combinatie met vanille-ijs. Witvlezige perziken hebben een verfijnde smaak en zijn geschikter voor dit dessert dan geelvlezige perziken.

Het is ook altijd leuk om het dessert in de vrucht zelf te serveren. Met meloen kun je bijvoorbeeld creatief aan de slag gaan. Neem een rijpe cavaillon, snijd het bovenste gedeelte eraf en hol het uit met een lepel totdat het leeg is. Schenk wat marsala in de meloen en voeg de uitgeholde bolletjes meloen toe. Laat het geheel even intrekken. Als alternatief kun je ook port gebruiken. Dit is een prachtig dessert voor twee personen, die samen de meloen leeg kunnen lepelen. Het vergt misschien wat inspanning, maar het is de moeite waard en je gasten zullen er zeker over praten.

Er is veel fruit dat goed samengaat met wijn. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien besprenkeld met een lichtzoete madera en geserveerd met licht opgeklopte room, of nectarines met een sauternes-gelei...

Diabetici

Natuurlijk mogen we de steeds groter wordende groep diabetici niet vergeten. In België zijn er meer dan een half miljoen diabetici en hun aantal neemt elk jaar met vijf procent toe. Gelukkig zijn er al veel suikervervangers op basis van stevia, tagatose of aspartaam beschikbaar. Deze producten zijn uitgebreid getest en kunnen veilig worden gebruikt zonder nadelige gevolgen.

desserts4-1140

Zelfs als je geen zin hebt in een uitgebreide maaltijd tijdens de warmere maanden, kun je nog steeds genieten van een heerlijk zomerdessert. Probeer de zware ingrediënten te vervangen, experimenteer met verschillende fruitsoorten en maak gebruik van suikervervangers voor een gezondere en even smakelijke zoete afsluiting van je maaltijd. Laat je creativiteit de vrije loop en verras jezelf en je gasten met lichte, originele en smaakvolle zomerse desserts.

Tips

  1. Experimenteer met verschillende combinaties van fruit en kruiden om unieke smaken te creëren. Denk aan bosbessen met munt, perzik met tijm of aardbei met basilicum.

  2. Voeg een vleugje citrus toe aan je desserts voor een verfrissende smaak. Gebruik bijvoorbeeld citroen- of limoenschil in sorbets, taarten of panna cotta.

  3. Maak gebruik van seizoensfruit voor de beste smaak en kwaliteit. Bezoek lokale boerenmarkten om inspiratie op te doen en verse ingrediënten te vinden.

  4. Varieer in texturen om je desserts interessant te maken. Combineer bijvoorbeeld knapperige koekjes met romige vullingen, of voeg een krokante topping toe aan een zacht dessert.

  5. Maak gebruik van lichte en frisse ingrediënten zoals yoghurt, kwark of mascarpone om je desserts minder zwaar te maken.

desserts5

Recepten

Watermeloen-feta salade met munt
  • Snijd verse watermeloen in blokjes en verkruimel er wat feta overheen.
  • Bestrooi met fijngehakte verse muntblaadjes.
  • Serveer gekoeld als een verfrissende en lichte zomerse salade.
 
Gemengde bessenparfait
  • Mix een selectie van verse bosbessen, frambozen en bramen met een beetje honing.
  • Klop wat slagroom stijf en meng het met Griekse yoghurt en vanille-extract.
  • Laagjes bessen en yoghurtcrème in glazen en garneer met een paar extra bessen bovenop.
  • Zet de parfait enkele uren in de koelkast om op te stijven.

 

Citroen-lavendel panna cotta
  • Verwarm slagroom in een pan en voeg suiker, citroenschil en gedroogde lavendelbloemen toe.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 10 minuten trekken.
  • Zeef de vloeistof om de lavendelbloemen en citroenschil te verwijderen.
  • Los gelatine op in warm water en voeg dit toe aan de room.
  • Giet de panna cotta in individuele schaaltjes en laat het minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Serveer met een beetje honing en garneer met verse lavendelbloemen.

 

Gegrilde perzik met vanille-ijs en balsamicostroop
  • Snijd perziken doormidden en verwijder de pit.
  • Bestrijk de snijkanten van de perziken met een beetje honing of ahornsiroop.
  • Gril de perziken op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.
  • Serveer de gegrilde perziken met een bolletje vanille-ijs en drizzle er balsamicostroop overheen.
  • Optioneel: Garneer met wat gehakte pistachenoten voor extra crunch.

desserts6-1140

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

anakwaboo
Gezonde ontbijten en gezonde desserts: we worden deze week verwend...???? Misschien ook eens een artikel over gezonde zomerse salades?
26/06/23 17:36 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels