Deel via

Vooruitkijken naar de toekomst

July 2023
Alles goed met de gezondheid? Mooi zo! Ik hoop echt dat het nog lang zo mag blijven. Maar toch kan het nooit kwaad om nu al na te denken over de toekomst.

Wat brengt de toekomst?

Het is lastig om vooruit te plannen, want je weet nooit hoe je behoeften kunnen veranderen. Het kan dus zeker geen kwaad om nu al te beginnen met nadenken over de soorten hulp die je in de nabije toekomst mogelijk nodig hebt, zelfs al ben je nog goed te been en helder van geest. Misschien woon je alleen en is er niemand in je huis die je kan ondersteunen. Op dit moment heb je misschien geen hulp nodig, maar woon je samen met een partner of familielid die dat wel heeft. Iedereen heeft een unieke situatie.

Glazen bol

Laten we nu op een andere manier beginnen met te kijken naar eventuele aandoeningen, zoals diabetes of emfyseem, die jij of je partner mogelijk hebben of die in de familie de ronde doen. Bespreek met je arts hoe deze gezondheidsproblemen het moeilijk kunnen maken om jezelf in de toekomst te verzorgen of te verplaatsen. Als je een verzorger bent voor een oudere volwassene, leer dan hoe je hen kunt ondersteunen om in hun eigen huis te blijven.

Uiteraard heeft je dokter geen glazen bol, maar hij of zij kan je toch nuttige informatie geven over wat je kan verwachten.

artikeltoekomst

Ondersteuning

Gelukkig zijn er heel wat voorzieningen voorhanden die het mogelijk maken om lang(er) zelfstandig thuis te wonen.

Persoonlijke verzorging

Wordt het steeds lastiger om zelfstandig te baden, je haar te wassen of je aan te kleden? Misschien kan een vriend of familielid je hierbij helpen. Je kan wellicht ook terecht bij verschillende diensten, zoals:

Diensten voor Gezinszorg

Deze diensten bieden praktische hulp en ondersteuning aan senioren die thuis wonen. Ze kunnen hulp bieden bij persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, maaltijdbereiding, enzovoort.

Thuisverplegingsorganisaties

Thuisverpleegkundigen kunnen medische zorg en verpleegkundige diensten aan huis leveren. Ze kunnen helpen bij wondverzorging, medicatiebeheer, het controleren van vitale functies, enzovoort.

Lokale OCMW's (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn)

OCMW's bieden een breed scala aan sociale diensten, waaronder thuiszorgondersteuning voor senioren. Ze kunnen helpen bij het regelen van thuiszorgdiensten, het verstrekken van financiële hulp, en het bieden van informatie en advies.

artikeltoekomst3

Mutualiteiten

Ziekteverzekeringsfondsenbieden vaak diensten aan om senioren te ondersteunen bij thuiszorg. Dit omvat onder andere het voorzien van thuisverpleging, poetshulp, ergotherapie, enzovoort.

Mantelzorgondersteuning

Er zijn organisaties die speciale ondersteuning bieden aan mantelzorgers, degenen die zorgen voor een oudere persoon thuis. Ze kunnen informatie, training, emotionele ondersteuning en respijtzorg aanbieden om de belasting van de mantelzorger te verminderen.

Maaltijden

Maak je je zorgen dat je mogelijk niet voedzame maaltijden eet of ben je het zat om alleen te eten? Soms kun je samen met een vriend koken of een gezamenlijk diner organiseren met een groep vrienden. Ontdek of er maaltijden worden geserveerd in een nabijgelegen seniorencentrum of gebedshuis. Uit eten gaan kan je de kans geven om met anderen in contact te komen.

Is het moeilijk voor je om naar buiten te gaan? Vraag iemand om een paar keer per week een gezonde maaltijd voor je mee te nemen. Er zijn maaltijdbezorgprogramma's die warme maaltijden aan huis leveren, waarvan sommige gratis of betaalbaar zijn.

Financieel beheer

Maak je je zorgen dat je rekeningen te laat betaalt of helemaal niet? Vind je het moeilijk om zorgverzekeringsformulieren te begrijpen? Misschien kun je hulp krijgen bij deze taken. Vraag een vertrouwd familielid om je te helpen. Ook vrijwilligers zijn beschikbaar, evenals financieel adviseurs of ouderenzorgmanagers.Als je een computer gebruikt, kun je je rekeningen online betalen. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden hiervoor. Sommige mensen hebben vaste betalingen, zoals nutsvoorzieningen, huur of hypotheek, automatisch laten afschrijven van hun betaalrekening.

Wees voorzichtig om oplichting te voorkomen. Geef nooit je rijksregisternummer, bank- of creditcardgegevens of andere gevoelige informatie aan iemand aan de telefoon (tenzij je zelf contact hebt opgenomen) of in reactie op een e-mail. Controleer altijd al je rekeningen, inclusief energierekeningen, op onbekende kosten.

Gezondheidszorg

Ben je weleens vergeten om je medicijnen in te nemen? Er zijn apparaten beschikbaar die je eraan herinneren wanneer het tijd is voor je volgende dosis. Met speciale pillendoosjes kun je je pillen voor een hele week klaarleggen, of iemand anders kan dit voor je doen. Ben je net ontslagen uit het ziekenhuis en heb je nog tijdelijk thuiszorg nodig? De ontslagplanner van het ziekenhuis kan je helpen bij het maken van afspraken, en eventueel zorgenvoor een thuiszorghulp die bij je thuis komt.

Veelvoorkomende zorgen 

Als het voor jou belangrijk is om thuis te blijven, maak je je misschien nog steeds zorgen over veiligheid, vervoer of andere dagelijkse activiteiten. Hier zijn enkele suggesties om over na te denken met betrekking tot deze zorgen:

Activiteiten en sociale contacten

Ben je het beu om alleen thuis te zijn? Je lokale seniorencentrum of -vereniging biedt verschillende activiteiten aan. Daar kun je mogelijk vrienden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. Vind je het moeilijk om je huis te verlaten? Misschien vind je het leuk om bezoek te ontvangen. Vrijwilligers zijn soms beschikbaar om wekelijks langs te komen of te bellen. Ze kunnen gewoon gezelschap bieden, of je kunt met hen praten over eventuele problemen die je hebt.

Veiligheid in huis

Ben je bezorgd over de veiligheid in je huis? Overweeg om beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals het installeren van rookmelders, koolmonoxidemelders en andere nuttige toepassingen. Verwijder eventuele struikelgevaren en zorg voor voldoende verlichting. Als je je ongerust voelt, overweeg dan om een medisch alarmsysteem te gebruiken, waarmee je in geval van nood hulp kunt inschakelen.

Vervoer

Maak je je zorgen over hoe je jezelf kunt verplaatsen? Onderzoek de transportmogelijkheden in je gemeenschap, zoals diensten voor senioren, openbaar vervoer of door vrijwilligers georganiseerde ritten. Sommige supermarkten bieden een bezorgservice aan, waardoor je boodschappen thuis kunt laten bezorgen. Daarnaast zijn er ook taxidiensten speciaal voor senioren beschikbaar, die je kunnen helpen met het doen van noodzakelijke boodschappen of het bijwonen van afspraken.

Noodplan

Het is nuttig om een noodplan op te stellen voor het geval er zich een noodsituatie voordoet. Zorg ervoor dat je een lijst hebt van belangrijke contactpersonen, zoals familieleden, vrienden of buren die je kunnen helpen in geval van nood. Houd ook een lijst bij van medische informatie, zoals allergieën, medicijnen en belangrijke medische contacten. Zorg ervoor dat je weet waar de nooduitgangen in je huis zijn en hoe je deze kunt gebruiken.

Bespreek je noodplan met de mensen die je vertrouwt, zodat ze op de hoogte zijn van wat ze moeten doen in geval van een noodsituatie.

Vooruitkijken

Het is essentieel om vooruit te plannen en te anticiperen op mogelijke behoeften en uitdagingen die kunnen ontstaan naarmate je ouder wordt.

Door tijdig maatregelen te nemen en de nodige ondersteuning in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat je op een waardige en comfortabele manier ouder kunt worden in je eigen huis.

Vergeet niet om regelmatig je plannen en behoeften te evalueren en aan te passen naarmate de tijd verstrijkt. Zo kun je met vertrouwen en gemoedsrust genieten van je oude dag.

Hoe je inschrijven voor de nieuwsbrief van SeniorenNet

Ben je al abonnee van onze nieuwsbrief? Bedankt daarvoor!
Heb je dat nog niet gedaan, of wil je een familielid, vriend of kennis een plezier doen?
Je kan je eenvoudig inschrijven op de SeniorenNet Nieuwsbrief, snel, en gratis. Surf naar https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef vervolgens je e-mail adres op.
Je bent nu ingeschreven op de SeniorenNet Nieuwsbrief en de toekomstige nieuwsbrieven altijd gratis in je e-mail box ontvangen.
 

 

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Cees-1946
Een onbezorgde oude dag.? Vergeet het maar. Deze uitspraak hoorde ik van een mede bewoonster.
optelsom van onoplettendheid van mijn orthopedische schoen maker. Het was pijnlijk toen de revalidatie arts mij het advies gaf stoppen met hardlopen. + orthopedische schoen gaan dragen.
Daarna volgde 2x een heup operatie. December vorig jaar Achillespeesontsteking. Huisarts constateerde, dat ik niet serieus werd genomen ivm het been lengte verschil. Rechts korter dan links. er van uit gaand dat dit in de binnen zool aangepast werd. nee dus. Inmiddels is het nu in orde. Nu heb ik een rollator. Heel fijn om nu te gaan zitten bij de kassa. Lang staan is altijd al problematisch geweest. thuis is de rollator niet nodig. Fysiotherapie ok. Nu komt het er op neer,
dat acceptatie heel moeilijk is. Altijd goed kunnen lopen en er op uit met de fiets. oorzaak en gevolg is duidelijk. De spiegel die ik kreeg is over winst en verlies. Winst dat ik er nog ben Verlies dat zijn de fysieke beperkingen. Ook dit is manier van het ouder worden.
4/07/23 09:16 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels