Deel via

Leven of overleven

July 2023
Ook als 84-jarige kan het leven nog heel wat te bieden hebben. Onze huiscolumnist Robert Janssens is daar het schoolvoorbeeld van. Ook deze week deelt hij met ons zijn o zo herkenbare ervaringen van alledag.

Spijtig dat je van verjaren zo oud wordt...

De dag waarop ik 84 werd, dag ook waarop bij de schepping zelfs de goede god even een pauze nam, scheen er een stralende zon en was het lekker warm. Net als toen ik geboren werd, wat mijn moeder mij altijd verteld heeft. En toch voelde het voor mij helemaal niet prettig aan, zo onaangenaam zelfs dat het mij nu, weken later en bij het schrijven van dit cursiefje, nog altijd onbehaaglijk stemt. En dat heeft dan weer niets te zien met de terechte commentaar die mijn zus, de enige van de drie die nog niet wegkwijnt of al weggekwijnd is in de dementie, meegaf toen ze me telefonisch feliciteerde.

Verjaren is wel leuk, grapjaste ze, het is alleen spijtig dat een mens daar zo oud van wordt.

Ik kon er even bij glimlachen maar het nam het nare gevoel, dat mij al van in de ochtend belastte, niet helemaal of helemaal niet weg. 84 jaar worden, het leek mij onwaarschijnlijk, maar dat was 83 ook geweest en daar heb ik mij twaalf maanden aan een stuk niet aan gestoord. Nu was het wel zo dat ik in de week die aan die verjaardag voorafging, wel wat minder prettige momenten had meegemaakt. Voor de zoveelste keer was ik met een lege mond vanuit de tandenkliniek weer thuisgekomen. Normaal moest mijn nieuw gebit voor definitief geplaatst worden, maar het paste weer niet helemaal en in plaats van blij te zijn dat men aan zo’n belangrijke operatie zoveel werk besteedde, ging het meer en meer op mijn systeem werken.

Niet langer uitstellen

Ik had intussen besloten de klassiek geworden bijeenkomsten met vrienden niet langer uit te stellen, veronderstellend dat ze in elk restaurantje, waarin ze me als trouwe klant wat beter hadden leren kennen, wel bekwaam zouden zijn mijn bestelde schotel tot een vlot binnenlopend papje te mixen. Niet dus: ik kreeg een droge brij vol brokken voorgeschoteld, waarvan ik met moeite de helft maar binnenkreeg. Ook als ik het onsmakelijk gedoe rijkelijk met wijn overgoot.

leven3-1140

Op stap zonder wandelstok

Tevens was ik in die korte tijd begonnen aan een kinesitherapie, die mij in staat moet stellen met meer evenwicht in het lijf en zonder wandelstok op stap te gaan. De mij opgelegde oefeningen voelden als bijzonder moeilijk aan en lieten mij, de eerste dagen, met pijn in alle gewrichten en twijfels in mijn kop achter.

‘Nooit komt dat nog goed’, dacht ik, en dat ging natuurlijk ook en verder wegen op mijn gemoed, waarin het helemaal ontspoorde nadat ik op straat ten val kwam. Ik wist dat mensen van mijn leeftijd zoiets al eens meer deden, soms met kwalijke gevolgen. Ik hield er een lelijke wonde boven op mijn rechterhand aan over en vond dat zo erg dat ik voorbijging aan het feit dat, voor hetzelfde geld, mijn vingers konden geraakt zijn, waardoor ik nu niet aan het tikken op de computer zou zijn.

Farmaceutisch moment

Voor ik dat laatste deed, zette had ik mij aan tafel gezet voor wat ik mijn ‘farmaceutisch moment’ noem, wat inhoudt dat ik de medicatie moet slikken die mijn huisarts mij voorgeschreven heeft, ten einde zonder al te veel lichamelijke hinder door dag en nacht te geraken. Voor mijn neus lagen ze, dan, die zes pillen (of beter gezegd vijf, maar dan wel met eentje erbij dat ik, wegens mijn reeds geciteerde slikproblemen, in twee moet breken), zes pillen die bij mij de vraag opriepen waarmee ik in godsnaam bezig was, ik die decennialang amper wist dat er zoiets als aspirine of later Dafalgan bestond.

leven1-1140

Was ik echt nog aan het LEVEN of ging het voor mij nu enkel nog om OVERLEVEN. Dat laatste, zo weet ik voor zeker, wordt door duizenden en duizenden ouderen gedaan, in rusthuizen en zelfs thuis, waar ze van in de ochtend tot vroeg in de avond gewoon in de zetel zitten, futloos voor zich uitstarend.

Doe iets, doe!

En dat laatste scheen in die eerste dagen van mijn 84ste levensjaar ook met mij te gebeuren. Neen dus. Ik stond recht vanachter mijn rijtje pillen en gaf mezelf het reddende bevel: DOE IETS, gelijk wat, maar DOE!

Ik ben meteen begonnen met het schrijven van dit cursiefje, mezelf belovend dat er nog vele zullen volgen, gewoon omdat het me ook helpt om verder te… LEVEN.

Inschrijven voor de nieuwsbrief 

Wil je jezelf of iemand anders inschrijven voor onze nieuwsbrief? Surf naar https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef je e-mail adres op.
Je zal de toekomstige nieuwsbrieven altijd gratis in je e-mail box ontvangen.
Auteur: Robert Janssens

2 reacties

chris2930
Buiten de problemen met het gebit kan ik me hier heel goed in herkennen. Alsof ik het artikel zelf zou geschreven hebben. Vooral de stok die je liever niet zou gebruiken, maar je kan niet altijd een paraplu meenemen als het snikheet is.:-)).Ook volledig akkoord met uw conclusie DOE IETS. Bij mij is dat de wekelijkse bridge op woensdagmiddag: alle juiste ingrediënten bij elkaar. Je komt onder de mensen die je kent, speelt een van de aangenaamste kaartspelen, je moet veel tellen en nadenken en dan het eindresultaat afwachten: op welke plaats ben ik met mijn bridgepartner geëindigd.
Het oud worden heeft inderdaad minder goede punten, maar zoals mijn vader altijd zei: als je niet oud wil worden moet je vroeg sterven.
24/07/23 15:33 REAGEER
GreetjeRust
En mag ik aub sterven ?!?
Het is genoeg geweest, denk ik. En blijkbaar denk ik dat maar alleen!
12 jaar alle dagen chemo vanwege een zeldzame bloedkanker en dan in de loop van die jaren nog een hoopje pillen erbij !
Dan pillen die je maag kapotmaken , ondanks alle dagen maagbeschermers (ook pillen)!
En dus eten en drinken alleen als je lichaam dat wilt ! Het mussenhapje dat er misschien in of niet in zal blijven. Maagverlamming heet dat !
Mag ik aub nu sterven ?!?

Ik ben nu toevallig 72 jaar geworden, en voor mij hoeft er geen 1 enkele verjaardag meer langs komen,
Mag ik aub nu sterven ?!?
21/08/23 15:48 REAGEER

Login Registreer

Robert Janssens

journalist-auteur
journalist-auteur
Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij maakte naam als wielerjournalist voor eerst de Volksgazet en later vooral Het Laatste Nieuws. Hij schreef een 15-tal fel gewaardeerde wielerboeken en maakt in 2021 op 81-jarige leeftijd met 'Sukkelaar' zijn romandebuut. Boek 'Sukkelaar'

Meer artikels van Robert Janssens

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels