Deel via

De magie van de 90-seconden regel

July 2023
Ben je ooit overstuur geraakt en heb je je afgevraagd hoe je uit die spiraal van negatieve emoties kon komen? Er is een eenvoudige techniek, bedacht door de Amerikaanse neurowetenschapper Jill Bolte Taylor, die ons kan helpen om onze emotionele reacties beter te begrijpen en te beheersen: de 90-seconden regel.

De intrigerende dans van gedachten en emoties

Het is een situatie die we allemaal kennen. Er gebeurt iets dat ons stoort en voordat we het weten, zitten we verstrikt in een web van emoties. Woede, irritatie, angst of verdriet overspoelen ons. Het begint allemaal met een gedachte. Die gedachte stimuleert een emotie die op zijn beurt een fysiologische reactie in ons lichaam veroorzaakt. En het hele proces? Het duurt precies 90 seconden.

Het lijkt misschien ongelooflijk, maar na die eerste 90 seconden is elke emotionele reactie die we voelen een keuze. Voel jij je urenlang gestrest? Of ben je dagenlang boos? Misschien voel je je wekenlang verdrietig? Dat blijken allemaal keuzes.

90seconden4-1140

Het krachtige inzicht van de 90-seconden regel

Hoe kan het dat een emotie die ons zo overweldigt zo vluchtig is? Hoe kan het dat deze storm van gevoelens slechts 90 seconden duurt? Het antwoord schuilt in het feit dat we onze emoties zelf "voeden". Zodra de eerste 90 seconden voorbij zijn, staan we voor een keuze.

We kunnen de gemakkelijke weg nemen en onze emotionele reacties blijven herkauwen, onszelf keer op keer opwindend.

Of we kunnen een andere weg kiezen: de weg van acceptatie en bewustzijn. We kunnen onze emoties erkennen, ernaar kijken zonder oordeel en vervolgens bewust kiezen om ze te laten passeren.

Dit is de ware kracht van de 90-seconden regel: het geeft ons de mogelijkheid om te kiezen hoe we met onze emoties willen omgaan. Het leert ons dat we onze emoties hebben, maar dat we er niet door gedefinieerd worden.

90seconden2-1140

De 90-seconden regel toepassen

Hoe kun je deze 90-seconden regel toepassen in het echte leven? Hier zijn enkele eenvoudige, praktische stappen:

  1. Erken je emotie: Zodra je een sterke emotie voelt opkomen, sta jezelf dan toe om het te erkennen. Je bent niet je emotie, je hebt een emotie.
  2. Laat de emotie toe: Geef jezelf de vrijheid om de emotie te ervaren. Probeer het niet te onderdrukken, maar laat het gewoon zijn.
  3. Geef het tijd: Neem 90 seconden om te ademen en te observeren hoe je je voelt. Dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de chemische reactie van de emotie te verwerken.
  4. Maak een bewuste keuze: Na die 90 seconden, maak je een bewuste keuze om verder te gaan. Probeer niet je emoties aan te wakkeren met meer gedachten.

Het toepassen van de 90-seconden regel kan in het begin uitdagend zijn. Maar zoals bij elke vaardigheid, oefening baart kunst. Door deze regel toe te passen, zul je merken dat je een dieper inzicht krijgt in je emoties en hoe je ermee omgaat. Probeer het eens, het kan een wereld van verschil maken in je dagelijkse leven!

 

90seconden3

 

En lees verder Vind emotionele stabiliteit in 5 stappen

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

TimV
Het idee dat we een keuze hebben over hoe we reageren op onze emoties, vooral na die eerste 90 seconden, is zowel bevrijdend als krachtig! Het herinnert mij eraan dat ik meer controle heb over mijn emoties dan ik vaak denk. Bedankt voor het delen van deze waardevolle inzichten!
31/07/23 22:24 REAGEER
Leen Joseph
Dank voor het delen van deze 'wijsheid'!
Al jaren gebruik ik dit inzicht en merk dat ik hierdoor ook meer gegrond door het leven kan gaan.
Emoties verrijken inzichten in ons zelf, die kunnen we accepteren, liefhebben en verdergaan.
vriendelijke groet,
Leen xxx
6/08/23 09:26 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels