Deel via

Heerlijke en gezonde zomerse gerechten

July 2023
De maaltijd blijft naast een levensnoodzakelijke activiteit ook een aangename bezigheid die we met elkaar kunnen delen. Misschien heb je in de zomer wat minder 'goesting' om lang in de keuken te staan. Toch is het perfect mogelijk om heerlijke gerechten te maken die weinig tijd kosten maar toch lekker én gezond zijn. Deze recepten kunnen je wellicht inspiratie geven om zelf aan de slag te gaan.

Gemakkelijk en toch gezond...

In de zomer heb je misschien minder zin om uitgebreid te koken, maar dat is geen beletsel om gemakkelijke en gezonde gerechten te maken die bovendien ook lekker zijn. Heb je geen inspiratie? Hier zijn 10 recepten om toch lekker te eten zonder veel inspanningen.

Voel je vrij om bepaalde ingrediënten door (vegetarische) alternatieven te vervangen of ze weg te laten. En voeg vooral naar hartelijk je eigen lievelingsingrediënten toe!

Gegrilde kip met citroen en kruiden

Marineer kipfilets in een mengsel van citroensap, olijfolie, fijngehakte knoflook, en verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano. Laat de kip minstens 30 minuten marineren om de smaken goed te laten intrekken.

Verwarm de grill voor op middelhoog vuur en gril de kipfilets ongeveer 6-8 minuten per kant, of tot ze gaar zijn. Serveer de gegrilde kip met een frisse salade van gemengde bladgroenten, tomaatjes en komkommer.

gerechtgegrildekip-1140

Quinoasalade met groenten

Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking en laat het afkoelen. Snijd komkommer, cherrytomaatjes, wortelen en verse kruiden zoals peterselie, munt of basilicum in kleine stukjes. Meng de groenten met de gekoelde quinoa.

Maak een dressing van citroensap, olijfolie, zout en peper en giet deze over de salade. Roer alles goed door elkaar en laat de smaken een tijdje intrekken voordat je serveert.

gerechtquinoa-1140

Watermeloen-feta salade

Snijd een watermeloen in blokjes en verkruimel feta kaas. Hak verse muntblaadjes fijn. Meng de watermeloen, feta en muntblaadjes in een kom.

Besprenkel met een scheutje olijfolie en eventueel wat versgemalen zwarte peper. Deze verfrissende salade is een perfecte combinatie van zoet en hartig.

gerechtenwatermeloen-1140

Gazpacho

Mix rijpe tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook, olijfolie, azijn en zout in een blender tot een gladde soep. Proef en voeg indien nodig extra zout of azijn toe.

Laat de gazpacho enkele uren in de koelkast afkoelen voordat je serveert. Garneer met fijngehakte verse groenten zoals komkommer en paprika, en een scheutje extra vierge olijfolie.

gerechtengazpacho-1140

Gegrilde zalm met mango-avocado salsa

Gril een stuk zalmfilet op een voorverwarmde grillpan of barbecue. Breng de zalm op smaak met zout, peper en een scheutje olijfolie. Gril de zalm ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, of tot hij gaar is.

Voor de mango-avocado salsa, snijd rijpe mango en avocado in blokjes. Meng ze met fijngehakte rode ui, limoensap, gehakte koriander en een snufje zout. Serveer de gegrilde zalm met de salsa er bovenop.

gerechtengegrildezalm-1140

Couscous met gegrilde groenten

Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking. Terwijl de couscous kookt, bereid je de groenten voor. Snijd een courgette, aubergine, paprika en rode ui in plakjes.

Verwarm de grillpan of barbecue op middelhoog vuur. Bestrijk de plakjes groenten aan beide zijden met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.

gerechtencouscous-1140

Caprese salade

Snijd rijpe tomaten in plakjes van gemiddelde dikte. Snijd verse mozzarella in plakjes van vergelijkbare dikte. Pluk een handvol verse basilicumblaadjes. Begin met het rangschikken van de plakjes tomaat, gevolgd door de plakjes mozzarella en basilicumblaadjes op een serveerschaal. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.

Besprenkel de salade royaal met extra vierge olijfolie en balsamico glazuur. Breng op smaak met zout en peper naar smaak. Serveer de caprese salade direct voor een heerlijk licht voorgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

gerechtencaprese-1140

Kip-avocado wraps

Begin met het grillen van kipfilets op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Laat de kip even afkoelen en snijd deze in dunne plakjes. Snijd een rijpe avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit.

Snijd de avocado in plakjes of blokjes. Neem volkoren wraps en spreid een dun laagje yoghurtsaus naar keuze uit over elke wrap.

Leg enkele plakjes kip, avocado, sla en plakjes tomaat op elke wrap. Rol de wraps stevig op en snijd ze eventueel doormidden om het gemakkelijker te maken om te eten. Serveer de kip-avocado wraps als een gezonde en smakelijke lunch of lichte avondmaaltijd.

Voor de vegetariërs: vervang de kip door sojagehakt of tofu.

gerechtenkipavocado-1140

Gegrilde groentespiesjes

Week houten spiesjes in water om te voorkomen dat ze verbranden op de grill. Snijd paprika, courgette, champignons en rode ui in stukken van gelijke grootte. Rijg de groentestukken afwisselend aan de spiesjes. Bestrijk de groentespiesjes met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.

Verwarm de grill voor op middelhoog vuur en gril de spiesjes ongeveer 8-10 minuten, regelmatig draaiend, of tot de groenten zacht en licht gekarameliseerd zijn. Serveer de gegrilde groentespiesjes als bijgerecht bij een zomerse maaltijd of als onderdeel van een vegetarische barbecue.

gerechtengroentespies-1140

Aardbeien-spinaziesalade

Spoel verse spinazieblaadjes af en dep ze droog. Snijd verse aardbeien in plakjes. Verkruimel geitenkaas en hak pecannoten grof. In een grote kom combineer je de spinazieblaadjes, plakjes aardbeien, verkruimelde geitenkaas en gehakte pecannoten. Voor de dressing meng je balsamicoazijn, honing, mosterd en olijfolie in een aparte kom.

Klop de ingrediënten goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Giet de dressing over de salade en meng alles voorzichtig zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is. Serveer de aardbeien-spinaziesalade als een lichte en smaakvolle salade bij de lunch of het diner.

gerechtenaardbeien-1140

Algemene tips voor gemakkelijk en lekker koken in de zomer

Maak gebruik van seizoensgebonden ingrediënten

Kies voor groenten en fruit die op hun best zijn tijdens de zomermaanden. Ze zijn niet alleen smaakvoller, maar vaak ook betaalbaarder.

Houd het licht en fris

Kies voor gerechten die niet te zwaar zijn en goed samengaan met warmere temperaturen. Salades, gegrilde gerechten en koude soepen zijn goede opties.

Benut de grill

Maak optimaal gebruik van de barbecue of grillpan om gerechten te bereiden. Gegrilde gerechten voegen een heerlijke rokerige smaak toe en verminderen de behoefte aan koken in een hete keuken.

Maak gebruik van kruiden en specerijen

Experimenteer met verse kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan je gerechten zonder extra calorieën. Basilicum, munt, tijm, rozemarijn, paprikapoeder en komijn zijn enkele voorbeelden van smaakvolle toevoegingen.

gerechtenkruiden-1140

Voorbereiding is essentieel

Maak gebruik van de nodige voorbereidingstijd om groenten te snijden, sauzen voor te bereiden en vlees of vis te marineren. Dit bespaart tijd en maakt het koken efficiënter, zodat je meer kunt genieten van je zomerse maaltijd.

Hydrateer met smaakvolle drankjes

Experimenteer met zelfgemaakte, verfrissende drankjes zoals fruit-infused water, ijsthee met munt en citroen, of zelfgemaakte limonade met verse vruchten.

Met deze recepten en algemene tips kun je genieten van heerlijke en gezonde zomerse gerechten. Wees creatief, experimenteer met smaken en geniet van het koken tijdens de zomerdagen!

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

jessie veyt
Ik zou ze allemaal eens willen proberen. Smullen geblazen!
31/07/23 14:00 REAGEER
Catharina31
Heerlijk recepten, ik ga meteen aan de slag!
31/07/23 16:28 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels