Deel via

Opgelet voor phishing!

August 2023
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij oplichters zich voordoen als betrouwbare entiteiten om gevoelige informatie van gebruikers te stelen, zoals inloggegevens, wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonlijke identificatiegegevens. Het woord phishing verwijst naar het vissen (vissen) naar gevoelige informatie.

Hoe werkt phishing?

Phishing-aanvallen worden meestal uitgevoerd via valse e-mails, websites, telefoontjes of sms-berichten die er legitiem uitzien. De oplichters proberen slachtoffers te misleiden door hen te laten geloven dat ze communiceren met een betrouwbare organisatie, zoals een bank, overheidsinstantie of een bekend bedrijf. Ze gebruiken vaak tactieken zoals urgentie, dreigingen of beloften van beloningen om gebruikers te verleiden persoonlijke informatie te verstrekken.

Phishing kan leiden tot financieel verlies, identiteitsdiefstal en het compromitteren van persoonlijke gegevens. Voldoende redenen om er extra voorzichtig voor te zijn.

phising1-1140

Hoe vaak komt phishing voor?

Phishing is een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit en komt regelmatig voor. De omvang van phishing-aanvallen kan variëren, maar het blijft een ernstige bedreiging voor individuen en organisaties over de hele wereld.

Valse e-mails

Oplichters maken e-mails die lijken op officiële correspondentie van bekende organisaties. Ze vragen gebruikers vaak om hun inloggegevens te verifiëren via een link die naar een valse website leidt.

Pharming

Hierbij manipuleren oplichters de DNS-instellingen van een website, zodat gebruikers automatisch naar een valse website worden geleid, zelfs als ze het juiste webadres invoeren.

Social Engineering

Oplichters gebruiken psychologische manipulatie om slachtoffers te overtuigen om persoonlijke informatie te delen. Ze kunnen zich voordoen als collega's, IT-ondersteuning of andere betrouwbare bronnen om vertrouwen te winnen.

Veel voorkomende vormen van phishing

Phishing-aanvallen evolueren voortdurend, en enkele van de nieuwste vormen zijn:

Spear phishing

In plaats van massale e-mails te verzenden, richten oplichters zich op specifieke personen of organisaties, waarbij ze gebruik maken van persoonlijke informatie om geloofwaardiger over te komen.

Whaling

Een vorm van spear phishing waarbij oplichters zich richten op hoge functionarissen of leidinggevenden in een organisatie om gevoelige bedrijfsinformatie te stelen.

Smishing en vishing

Phishing via sms-berichten (smishing) en telefoon (vishing) wordt steeds populairder, waarbij oplichters gebruik maken van sociale manipulatie om persoonlijke informatie te verkrijgen.

phising2-1140

Beschermingsmaatregelen tegen phishing

Om jezelf te beschermen tegen phishing-aanvallen, kun je de volgende maatregelen nemen:

Wees waakzaam

Controleer altijd de afzender en het adres van e-mails en berichten, vooral als ze om persoonlijke informatie vragen.

Klik niet zomaar op links

Als je twijfelt over de legitimiteit van een link, open deze dan niet. In plaats daarvan ga je rechtstreeks naar de officiële website van de organisatie.

Bewaar persoonlijke informatie

Deel nooit persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of burgerservicenummers via e-mail of telefoon. Wees hier extra alert voorGebruik beveiligingssoftware: Installeer antivirus- en antimalwaresoftware op je apparaten en zorg ervoor dat deze up-to-date blijft.

Blijf op de hoogte

Volg nieuws over recente phishing-trends en leer de nieuwste tactieken van oplichters kennen. Dit vergt enige inspanning, maar het betaalt zich dubbel en dik terug.

Train personeel en medewerkers

Organisaties moeten hun personeel bewustmaken voor  het herkennen van phishing-aanvallen en hen bewust maken van de risico's.

 Voor organisaties is het essentieel om personeel te trainen in cybersecuritybewustzijn. Leer medewerkers hoe ze phishing-aanvallen kunnen herkennen, wat ze moeten vermijden en hoe ze verdachte incidenten moeten melden.

Gebruik Tweefactorauthenticatie (2FA)

2FA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts door naast een wachtwoord een tweede vorm van verificatie te vereisen, zoals een unieke code die naar je mobiele apparaat wordt gestuurd. Hierdoor wordt het voor oplichters moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord hebben bemachtigd.

phising3-1140

Verifieer via andere communicatiekanalen

Als je een e-mail, sms of telefoontje ontvangt waarin je wordt gevraagd om persoonlijke informatie te verstrekken, gebruik dan een andere communicatiemethode om de echtheid te controleren. Bel bijvoorbeeld het officiële klantenservicenummer of stuur een e-mail naar het officiële e-mailadres van de organisatie.

Pas op voor openbare wifi-netwerken

Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken voor het uitvoeren van gevoelige transacties of het invoeren van inloggegevens. Deze netwerken zijn vaak onveilig en kunnen gevoelige informatie blootstellen aan potentiële aanvallers.

Zorg voor regelmatige software-updates

Zorg ervoor dat zowel je besturingssysteem als je applicaties altijd up-to-date zijn. Software-updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende kwetsbaarheden verhelpen en je beschermen tegen bekende phishing-aanvallen.

Gebruik een veilige browser

Kies voor een moderne, veilige browser die phishing-bescherming biedt en verdachte websites kan blokkeren. Houd je browser ook up-to-date met de nieuwste beveiligingsupdates.

Installeer een adblocker

Het gebruik van een adblocker kan helpen om malafide advertenties te blokkeren die vaak op phishing-websites verschijnen. Dit vermindert de kans dat je per ongeluk op een schadelijke link klikt.

Gebruik een VPN (Virtual Private Network)

Een VPN kan je internetverkeer versleutelen en je IP-adres verbergen, waardoor het moeilijker wordt voor aanvallers om je online activiteiten te volgen en je kwetsbaarheden te exploiteren.

phising4-640

Wees voorzichtig met social media

Vermijd het delen van te veel persoonlijke informatie op social media, omdat oplichters deze informatie kunnen gebruiken om gerichte phishing-aanvallen uit te voeren.

Door deze aanvullende maatregelen te combineren met de eerder genoemde beschermingsmaatregelen, vergroot je je online veiligheid en verklein je de kans om slachtoffer te worden van phishing-aanvallen. Het nemen van preventieve stappen en bewustzijn van de risico's zijn cruciaal om jezelf, je gegevens en je organisatie te beschermen tegen phishing.

phising6-1140

Door alert te blijven, jezelf goed te informeren en veiligheid op de eerste plaats te zetten, kun je de kans op het slachtoffer worden van phishing-aanvallen aanzienlijk verkleinen.

Auteur: Stefaan Van Laere

8 reacties

rogerxx8
Ik heb zelfs onlangs een bericht verzonden om niets meer in mijn e-box te ontvangen. Zelfs daar probeert men met een mail binnen te geraken. Men laat beter dat er iets in je e-box binnengekomen en ze vragen je op een links te klikken. Niet doen dus. Liever alles terug met de Post, dan kan het nergens meer "per ongeluk" op klikken.
7/08/23 18:38 REAGEER
rogerxx8
Sorry voor de fouten bij het typen van vorig bericht.
men laat 'beter' : moet zijn zijn men laat weten
'links' moest zijn link
7/08/23 18:41 REAGEER
Familieandre
Goede informatire. Dank. Jaren terug kreeg ik dagelijks veel internationale telefoons. Ik betrouwde het niet. Er nooit op gereageerd maar wel telkens het ander nummer dat ik noteerde. Na een grote week had ik er wel 30. Ik ben hiermede naar de politie geweest : men kende de nummers en zegde me dat ik goed gedaan had van niet te reageren en naar de poitie te komen. Het is een soort van phishing die men kendebij de poltie. Mij werd aangeraden een nieuw gsm nummer te aan te vragen. Ik heb dit gedaan en ik was er van af.
7/08/23 18:40 REAGEER
marina bal
Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Nummers uit het buitenland neem 8k nooit op want ik ken daar niemand. Ze moeten maar een bericht inspreken.
8/08/23 08:01 REAGEER
Cees-1946
Cees-1946. De computer.
Zonder meer een leer proces.
Aandacht hebben, weten waar ben ik mee bezig.
Klein foutje, kan vervelende gevolgen hebben.
Iedereen weet ook, dat het voor onze leeftijdsgenoten moeilijker is dan voor de jongere generatie.
Opvallend is het gedoe, met de anders denkenden.
Zo nu en dan komen er vriendschapsverzoeken (facebook-Instagram) van zogenaamde bekende mensen. Doestelling om er financieel beter van te worden. Hierdoor is het belangrijk, om geen e-mail adres en het telefoon nummer kenbaar te maken. Openbare berichten die worden door velen bekeken en dan met het risico , om benaderd te worden om een financiële donatie te gegeven, betreffende het goede doel. ( de eigen portemonnee) Let er op dat je zoiets inziet en ga er niet op in.
8/08/23 09:08 REAGEER
Elsa999
Het is niet omdat wij wat ouder zijn dat we achterlijk zijn. Ik ben altijd heel erg op mijn hoede voor phishing. Veel (jonge) mensen doen bv. hun bankzaken via hun smartphone. Dat zou ik nooit vertrouwen!
8/08/23 12:58 REAGEER
Cees-1946
Elsa999. Er is een verschil met inloggen.Belfius bank.be Ing.nl.
Lydia heeft de Belfius bank. Niet met elkaar te vergelijken.
Beveiliging staat hierin centraal.
Het is wel opmerkelijk, dat mensen in Belgie serieuzer genomen worden in de gezondheid zorg dan in hier in Nederland.
9/08/23 07:27 REAGEER
Cees-1946
Elsa999. Er is een verschil met inloggen.Belfius bank.be Ing.nl.
Lydia heeft de Belfius bank. Niet met elkaar te vergelijken.
Beveiliging staat hierin centraal.
Het is wel opmerkelijk, dat mensen in Belgie serieuzer genomen worden in de gezondheid zorg dan in hier in Nederland.
9/08/23 07:28 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels