Deel via

We zijn steeds vatbaarder voor allergieën

August 2023
We worden steeds vatbaarder voor allergieën, dit over de verschillende generaties heen. Reden te meer om extra waakzaam te zijn, want door preventie kan je heel wat ellende voorkomen.

Groeiend gezondheidsprobleem

Er is wetenschappelijk bewijs dat het aantal allergieën wereldwijd is toegenomen in de afgelopen decennia, waaronder de afgelopen twintig jaar. Allergieën zijn een groeiend gezondheidsprobleem en een aanzienlijk aantal mensen ervaart allergische reacties op stoffen die voor anderen onschadelijk zijn.

Allergieën zijn een complexe aandoening, afhankelijk van individuele factoren en genetische aanleg. Deze veelvoorkomende gezondheidsproblemen tunnen een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Het immuunsysteem speelt een cruciale rol bij allergische reacties, waarbij het normaal gesproken onschadelijke stoffen als bedreigend identificeert en een verdedigingsmechanisme activeert om ze te bestrijden.

De symptomen van allergieën kunnen variëren afhankelijk van het type allergie en de gevoeligheid van een individu. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere niezen, jeukende en tranende ogen, huiduitslag, loopneus en ademhalingsproblemen.

allergie2-1140

In ernstige gevallen kunnen allergieën leiden tot anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie die onmiddellijke medische interventie vereist.

Het belang van een juiste diagnose

Een juiste diagnose van allergieën is essentieel om een effectieve behandeling en preventie te bepalen. Allergietests, zoals huidpriktesten en bloedonderzoek, worden gebruikt om allergie-triggers te identificeren. Op basis van de testresultaten kan een individueel beheersplan worden opgesteld dat specifieke allergenen vermijdt en geschikte medicatie omvat om symptomen te verlichten.

Een juiste diagnose helpt bij het identificeren van de specifieke allergenen waaraan iemand allergisch is. Dit is essentieel om te weten welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de allergische reacties, zodat blootstelling aan deze allergenen kan worden vermeden.

Voor sommige mensen kunnen allergieën ernstige en zelfs levensbedreigende reacties veroorzaken, zoals anafylaxie. Met de juiste diagnose kunnen patiënten en hun zorgverleners de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om het risico op complicaties te minimaliseren en snel te kunnen reageren in geval van een noodsituatie.

De symptomen van allergieën kunnen vergelijkbaar zijn met die van andere aandoeningen, zoals infecties of chronische ziekten. Een juiste diagnose helpt bij het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken, waardoor onnodige tests en behandelingen kunnen worden voorkomen.

Steeds nieuwe allergieën

Allergieën zijn een complexe aandoening en kunnen worden beïnvloed door een combinatie van genetische aanleg, omgevingsfactoren en veranderingen in levensstijl en voeding. Hierdoor komen er steeds meer nieuwe allergieën bij.

Als gevolg van veranderende leefomstandigheden, reizen, migratie en globalisering kunnen mensen in contact komen met nieuwe allergenen die voorheen niet in hun omgeving aanwezig waren. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van allergische reacties op deze nieuwe stoffen.

Wijzigingen in voedingspatronen en de introductie van nieuwe voedingsmiddelen en voedseladditieven kunnen het immuunsysteem blootstellen aan nieuwe eiwitten en stoffen, wat mogelijk allergische reacties kan veroorzaken.

allergie3

Veranderingen in het milieu, zoals klimaatverandering, kunnen van invloed zijn op de blootstelling aan allergenen zoals pollen, schimmels en luchtvervuiling, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het ontstaan van nieuwe allergieën.

Meest voorkomende allergieën

Dit zijn in ons land de meest voorkomende allergieën:

Hooikoorts (pollenallergie)

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een allergie voor pollen van bomen, grassen en onkruid. Blootstelling aan deze allergenen tijdens bepaalde seizoenen, zoals de lente en de zomer, kan symptomen veroorzaken zoals niezen, jeukende en tranende ogen, een loopneus en een verstopte neus.

Voedselallergieën

Voedselallergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem reageert op bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen en deze als schadelijk beschouwt. Veelvoorkomende voedselallergenen zijn onder andere melk, eieren, pinda's, noten, vis, schaaldieren, tarwe en soja. Symptomen variëren van milde huiduitslag en maagklachten tot ernstige anafylactische reacties, die levensbedreigend kunnen zijn.

Allergische astma

Allergische astma is een vorm van astma waarbij allergenen, zoals pollen, huisstofmijt of huisdierenhaar, de luchtwegen irriteren en astmasymptomen veroorzaken. Symptomen van astma zijn onder andere piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en beklemming op de borst.

Huisstofmijtallergie

Huisstofmijten zijn kleine, onzichtbare beestjes die zich voeden met huidschilfers van mensen en dieren. Hun uitwerpselen kunnen allergische reacties veroorzaken, met symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een verstopte neus.

Allergische dermatitis (huidallergie)

Allergische dermatitis is een allergische reactie van de huid die optreedt na contact met bepaalde allergenen. Veelvoorkomende triggers zijn nikkel (vaak aanwezig in sieraden), latex, parfums en bepaalde planten, zoals poison ivy. Symptomen zijn onder andere jeukende, rode, gezwollen en geïrriteerde huiduitslag.

Allergie voor insectenbeten/steken

Insecten zoals bijen, wespen, muggen en teken kunnen allergische reacties veroorzaken bij sommige mensen. Wanneer deze insecten bijten of steken, injecteren ze gif in de huid, wat een allergische reactie kan uitlokken. Symptomen variëren van milde lokale reacties zoals roodheid en zwelling tot ernstige anafylactische reacties, die levensbedreigend kunnen zijn.

Allergie voor huisdierenhaar

Mensen met deze allergie hebben een overgevoeligheid voor eiwitten die voorkomen in het speeksel, de huidschilfers en urine van huisdieren, zoals katten en honden. Contact met deze allergenen kan leiden tot symptomen zoals niezen, jeukende en tranende ogen, huiduitslag en benauwdheid.

allergie5-1140

Schimmelsporenallergie

Schimmelsporen zijn microscopisch kleine schimmeldeeltjes die in vochtige omstandigheden kunnen groeien, zowel binnen als buiten. Mensen met een allergie voor schimmelsporen kunnen symptomen ervaren zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en ademhalingsproblemen.

Medicijnallergie

Sommige mensen kunnen allergische reacties ontwikkelen op bepaalde medicijnen, zoals antibiotica (bijv. penicilline), pijnstillers (bijv. aspirine) of contrastmiddelen gebruikt bij medische beeldvorming. Symptomen variëren van huiduitslag tot ernstige anafylactische reacties.

Latexallergie

Latex is een natuurlijk rubber dat wordt gebruikt in veel producten, zoals handschoenen, ballonnen en condooms. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor de eiwitten in latex, wat symptomen kan veroorzaken zoals huiduitslag, jeuk, niezen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen anafylaxie.

Minder allergieën naarmate we ouder worden

Het aantal allergieën kan variëren naargelang de leeftijdsgroep, maar over het algemeen zijn er bepaalde trends te zien. In het algemeen lijkt het erop dat allergieën vaker voorkomen bij kinderen en jongvolwassenen, en dan geleidelijk afnemen naarmate mensen ouder worden.

Bij jonge kinderen is het immuunsysteem nog in ontwikkeling, en ze kunnen vatbaarder zijn voor allergieën, vooral voedselallergieën zoals melk, eieren en pinda's. Naarmate kinderen ouder worden en hun immuunsysteem rijpt, kunnen veel van deze allergieën verminderen of verdwijnen.

Bij tieners en jongvolwassenen is er vaak een piek in allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma. Dit kan deels te wijten zijn aan veranderingen in levensstijl, blootstelling aan nieuwe allergenen en hormonale veranderingen die van invloed kunnen zijn op het immuunsysteem.

allergie4-1140

Naarmate mensen de middelbare leeftijd bereiken en ouder worden, neemt de frequentie van allergieën meestal af. Dit komt door een aantal redenen. Ten eerste hebben sommige mensen hun allergieën ontgroeid naarmate ze ouder worden. Ten tweede kunnen leefstijlkeuzes, zoals minder blootstelling aan nieuwe allergenen en het vermijden van bekende allergie-triggers, bijdragen aan het verminderen van allergische reacties. Ten derde kan het immuunsysteem met de leeftijd veranderen en zich minder reactief gedragen tegenover allergenen.

Niettemin kunnen er individuele variaties zijn, en sommige mensen kunnen op latere leeftijd allergieën ontwikkelen of bepaalde allergieën behouden die ze eerder in het leven hadden. Bovendien zijn er ook allergieën die niet verminderen met de leeftijd, zoals allergische dermatitis (contactallergieën) en sommige voedselallergieën.

Toch opletten

Ook al komen allergieën minder naarmate je ouder wordt, toch is het opletten geblazen. Het immuunsysteem van senioren kan verzwakken naarmate ze ouder worden, waardoor ze vatbaarder worden voor allergische reacties. Bovendien kunnen mensen op leeftijd andere gezondheidsproblemen hebben die verband houden met allergieën, zoals huidaandoeningen of ademhalingsproblemen.

allergie6-1140

Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke 'allergietriggers' en preventieve maatregelen te nemen. Beste kan je regelmatig overleggen met je arts en allergoloog om de juiste diagnose te krijgen en een effectief beheersplan te krijgen dat past bij je specifieke gezondheidstoestand en behoeften.

Het vermijden van allergenen, het creëren van een schone woonomgeving en het volgen van een gezond dieet kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van allergische symptomen en het bevorderen van een betere levenskwaliteit.

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

Cyper
Ik ben intussen op de leeftijd gekomen dat de muggenbeten niet meer jeuken. Voor de jongeren is dat iets om naar uit te kijken...
7/08/23 15:41 REAGEER
marina bal
Brandend actueel artikel: ik lees net in de krant dat er steeds meer allergieën zijn.
8/08/23 07:57 REAGEER
anakwaboo
Ook gezien op het nieuws maar eerst bij Seniorennet....
9/08/23 07:09 REAGEER
Cyper
De theorie dat het door ons steeds verder van de natuur af leven komt, houdt veel steek. Ik heb als klein kind nog in het veld gespeeld, allerlei beesten gevangen, in de grond gewroet om dingen op te graven, ik kwam met allerlei ongedierte thuis van luizen, vlooien en wormen. Ik heb daar allemaal zonder enige narigheid doorheengespeeld, ik heb er alleen mijn moeder hoge kreten door doen slaken.
Maar mijn broer die ziekelijk was werd van jongs af aan gepamperd en overbeschermd, die kwam zelden aan ravotten toe. Hij had astma, was allergisch aan hondenhaar, huisstofmijt, pollen, en nog veel meer. Mijn jongere zusje is eveneens veel "properder" opgevoed dan ik, werd alle dagen netjes gewassen en heeft nooit in de modder gespeeld. Zij stond in haar kinderjaren van kop tot teen vol exzeem. De kilo's cortisonezalf die ik op dat kind gesmeerd heb, niet te tillen!
Toen ik veel later las dat ingewandswormen een speciale tactiek hebben om het immuunstelsel van hun gastheer te bedotten, een soort Harry Potter cape waar ze onzichtbaar van worden, en dat dat de gastheer in zijn later leven ook immuun maakt voor allerlei andere "allergenen", toen vond ik dat gezien mijn eigen ervaring heel aannemelijk.
Ik ben er dan ook grote voorstander van om kleine kinderen in de bossen te laten hossen en in de modder te laten klodderen dat het een lieve lust is.
11/10/23 03:30 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels