Deel via

15 augustus is Moederdag in Antwerpen

August 2023
Woon je in het Antwerpse? Dan vier jij waarschijnlijk op 15 augustus Moederdag. Maar vanwaar komt deze traditie?

Oude legende

Het vieren van Moederdag op 15 augustus in Antwerpen is niet alleen een religieuze traditie, maar het heeft ook verschillende interessante anekdotes en betekenissen in de loop der jaren verzameld.

Een van de meest fascinerende anekdotes is dat de traditie van Moederdag op 15 augustus in Antwerpen een oude legende met zich meedraagt. Volgens de lokale overlevering was er ooit een jonge man genaamd Jan, die erg gehecht was aan zijn moeder. Op een dag besloot hij op bedevaart te gaan naar het nabijgelegen heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel om voor haar te bidden. Terwijl hij op weg was naar het heiligdom, werd hij echter overvallen door bandieten. Ze beroofden hem van al zijn bezittingen, maar Jan weigerde zijn geschenken voor zijn moeder af te staan. In een daad van woede staken de bandieten Jan neer en lieten hem daar liggen.

Toen Jan niet terugkeerde, begon zijn moeder zich zorgen te maken en bad ze tot Maria om haar zoon te beschermen. De legende vertelt dat Maria verscheen aan Jan en zijn zware verwondingen genas. Ze hielp hem veilig terug te keren naar zijn moeder. Sindsdien werd Maria-Tenhemelopneming een gelegenheid om alle moeders te eren en te bedanken, en dit verhaal van de moedige Jan en zijn toewijding aan zijn moeder wordt nog steeds doorverteld in de Antwerpse gemeenschap.

Moederdagontbijt

Een andere interessante traditie die gepaard gaat met Moederdag in Antwerpen is het Moederdagontbijt. Families komen 's ochtends samen en verrassen hun moeder met een uitgebreid ontbijt op bed. Dit ontbijt bestaat vaak uit heerlijke wafels, verse aardbeien, chocoladebroodjes en een heerlijke kop koffie of thee. Het is een moment van gezelligheid en genegenheid, waarbij kinderen en familieleden hun moeder verwennen en haar laten zien hoeveel ze voor hen betekent.

moederdag4-1140

Evenementen

Bovendien kunnen verschillende evenementen en activiteiten in de stad plaatsvinden ter gelegenheid van Moederdag. Er worden bijvoorbeeld muzikale optredens, dansvoorstellingen en ambachtelijke markten georganiseerd, waar mensen speciale cadeautjes kunnen kopen voor hun moeders. Kunstenaars in Antwerpen maken vaak unieke kunstwerken met thema's als moederliefde en het belang van familie, die op deze dag erg populair zijn.

Tweemaal Moederdag...

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Moederdag op 15 augustus een diepe culturele betekenis heeft in Antwerpen, sommige mensen er ook voor kiezen om de internationale Moederdag op de tweede zondag in mei te vieren. Dit stelt hen in staat om beide tradities te omarmen en hun moeders op verschillende momenten van het jaar te eren.

Moeders eren

Al met al weerspiegelt de traditie van Moederdag op 15 augustus in Antwerpen de diepgewortelde waardering voor moederschap en familiebanden in deze prachtige stad. Het blijft een bijzondere gelegenheid waarin de gemeenschap samenkomt om moeders te eren, te verwennen en te laten zien hoeveel ze worden gekoesterd en gewaardeerd.

Naast de historische en culturele betekenis zijn er nog andere redenen waarom het vieren van Moederdag op 15 augustus in Antwerpen zo speciaal is en waarom deze traditie nog steeds standhoudt in de moderne samenleving.

Verbondenheid met de lokale gemeenschap

Het vieren van Moederdag op 15 augustus versterkt de banden binnen de lokale gemeenschap in Antwerpen. Families, vrienden en buren komen samen om deze speciale dag te vieren. Buurten organiseren soms gezamenlijke evenementen en activiteiten, waardoor de sociale cohesie wordt versterkt en mensen elkaar beter leren kennen.

Erfgoed en trots

De traditie van Moederdag op 15 augustus is een deel van het culturele erfgoed van Antwerpen. De inwoners van de stad zijn trots op hun unieke manier van vieren, die generaties lang is doorgegeven. Het behoud van deze traditie toont de vastberadenheid van de gemeenschap om hun erfgoed te bewaren en te koesteren.

Waardering voor moederschap en vrouwelijke rolmodellen

Het vieren van Moederdag op 15 augustus benadrukt niet alleen de waarde van moederschap, maar ook van vrouwelijke rolmodellen in het algemeen. Het herinnert mensen eraan hoe belangrijk moeders zijn in het vormen van gezinnen en het bijdragen aan de samenleving. Deze viering kan ook dienen als een platform om kwesties zoals gelijkheid en waardering van vrouwen in de maatschappij te benadrukken.

moederdag2-640

Commerciële aspecten

Zoals bij veel feestdagen, speelt ook bij Moederdag op 15 augustus het commerciële aspect een rol. Winkels spelen hierop in door speciale aanbiedingen en promoties te bieden voor Moederdagcadeaus. Dit kan variëren van bloemen en chocolaatjes tot handgemaakte geschenken en juwelen. Deze commerciële activiteiten stimuleren niet alleen de economie, maar bieden mensen ook de gelegenheid om hun moeders op unieke manieren te verwennen.

Inspiratie voor kunst en cultuur

Moederdag op 15 augustus inspireert ook veel kunstenaars en schrijvers in Antwerpen. Er worden speciale kunsttentoonstellingen georganiseerd en schrijvers schrijven gedichten en verhalen ter ere van moederliefde. Deze kunstzinnige uitingen helpen de emoties en gevoelens rondom deze bijzondere dag te versterken.

Toeristische attractie

De unieke viering van Moederdag op 15 augustus maakt Antwerpen aantrekkelijk voor toeristen. Mensen van buiten de stad bezoeken Antwerpen om getuige te zijn van de lokale tradities en om deel te nemen aan de festiviteiten. Dit draagt bij aan het toerisme en de reputatie van Antwerpen als een levendige en cultureel rijke stad.

moederdag3-1140

Kortom, het vieren van Moederdag op 15 augustus in Antwerpen gaat veel verder dan alleen het eren van moeders. Het is een moment van samenkomen, verbondenheid en trots voor de gemeenschap.

Deze eeuwenoude traditie heeft zijn wortels stevig in de Antwerpse cultuur en blijft een bijzondere gelegenheid die moeders en vrouwelijke rolmodellen op een speciale manier in het zonnetje zet. Het is een viering van liefde, waardering en familiebanden die een belangrijke rol speelt in het leven van iedere Antwerpenaar.

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

rdckx
MOEDER – nooit vergeten -

Ook al ben je er niet meer,
toch voel ik nog steeds
jouw koesterende liefde,
als toetssteen in de zee
van mijn gevoelens,
de lichtbaken in mijn leven
die mij verder leidt en gidst.

Jij hebt mij zoveel gegeven,
Jouw liefde was onvoorwaardelijk;
dat was zo vanzelfsprekend.
Ik heb zoveel genomen,
zo weinig teruggegeven
en stond er niet bij stil.
Ik wist toen niet beter.

En nu het te laat is,
weent nog mijn hart
om jouw gemis,
alsof mijn tranen het verdriet
zouden kunnen blussen
dat ik je steeds weer deed,
of verzachten alle kommer en het leed.
Waarom zag ik het toen niet ?

Mijn ego stond me in de weg,
alsof dat een excuus mag zijn;
ik ging mijn eigen weg,
terwijl jij wachtte
in volle liefde tot alles bereid,
en nog steeds voel ik ze,
jouw koesterende liefde,
ook al ben je er niet meer

rdckx 15 08 2018 (mijn moeder † augustus 2003)
14/08/23 06:47 REAGEER
paulasornsen
Geachte,
Dank voor dit artikel "Moederdag in Antwerpen". Alle aspecten krijgen er een plaats in, maar enkel door een legende wordt onrechtstreeks verwezen naar het religieuze. Waarom dit laatste doodzwijgen? De geschiedenis van onze stad mét haar kathedraal verwijzen naar de droeve én alle blijde dagen in deze context. Het rolmodel van Maria voor alle moeders, alle vrouwen , vinden we nog steeds in de kathedraal en eveneens op straat in de vele gevelbeelden. Dank voor uw aandacht en een fijne hoogdag.
14/08/23 12:02 REAGEER
youri
Ik denk dat het religieuze aspect intussen voor de meeste mensen bijzaak is geworden, al is het natuurlijk belangrijk om de wortels van deze traditie te kennen. Dank voor het artikel!
14/08/23 12:21 REAGEER
Pjetro
Ik heb op 14 Aug 23 het Mariafeest in de Antwerpse Kathedraal bijgewoond.
De kerk zat bomvol.
De rondgang rond de kathedraal van het eeuwenoude Mariabeeld krijgt alle mensen stil.
De Mariaviering nadien in de Kathedraal door de Bisschop van Antwerpen was indrukwekkend.
Een meer dan bomvolle kerk.
Fernand van de Kampioenen zou zeggen "man,man" toch !
14/08/23 22:24 REAGEER
coze
De Antwerpse moeders zijn de meest gerespecteerde moeders omdat hun moederdag een internationale feestdag is .
goed he
15/08/23 09:42 REAGEER
Elsa999
15 augustus werd bij ons "Half-oogst" genoemd, ... en natuurlijk ook Onze-Lieve-Vrouw-hemelvaart.
15/08/23 15:46 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels