Deel via

2014: een nieuw begin, een nieuwe keuken. 10 tips voor je droomkeuken.

Interieurarchitect
Stefan Martens
Stefan Martens
Wordt 2014 het jaar van jouw nieuwe keuken? Misschien zijn er tijdens het feestgedruis weer een aantal dingen in de keuken aan het licht gekomen die je over de streep trekken om van 2014 het jaar van de keukenverbouwing te maken. Of dacht je er al lang over maar wil je nu keukentoestellen vervangen, meer werkruimte in de keuken creëren, meer comfort, meer gezelligheid,... In dit artikel van interieurarchitect Stefan Martens kom je er alles over te weten.

InterieurSemi open keuken.
De keuken is van de eetkamer gescheiden door middel van een glazen wand.
Hierdoor wordt er wel visueel contact gehouden, maar worden geuren, en de geluiden van de toestellen getemperd.
Foto: Faryda Moumouh

InterieurDe keuken bestaat uit een kookeiland waaraan de ontbijttafel gekoppeld is.
Hier tegenover is een aanrecht waarin de spoelbak zich bevindt.
Langszij is een kastenwand waarin een heteluchtoven, een combisteamer, koelkast en een diepvriezer is geïntegreerd.
Voor de uitvoering is een palet van materialen samengesteld. Er is marmercomposiet voor de werkbladen en de tafel gebruikt, lakwerk voor de laden en kasten onder het werkvlak en houtfineer voor de hoge kastenwand.
Foto: Faryda Moumouh

InterieurVoorgrond: marmercomposiet is in verstek aan elkaar geplaatst.
De industriële dampkap is geïntegreerd in een verlaagd plafond boven het kookeiland.
Het kookeiland is visueel afgescheiden door een wand waardoor de inkijk vanuit de eetruimte beperkt wordt.
Achtergrond: er is gekozen om geen kasten te voorzien boven het aanrecht. Hierdoor is de keuken een stuk rustiger.
Foto: Faryda Moumouh.

InterieurHet kookeiland heeft een inductiekookplaat. Hierdoor oogt het bovenblad zeer strak.
Onder dit blad zijn er zes grote pottenladen.
Er is gekozen voor verdoken handgrepen waardoor er horizontaal een grafisch lijnenspel in de fronten ontstaat.
De corpus is in verstek gemaakt met de ladefronten. Stopcontacten zijn verwerkt in de zijwand van het meubel.
Foto: Faryda Moumouh

InterieurAanrecht is voorzien van een kraan en een sproeier om de groenten te spoelen.
Onder de spoelbak is er een kast met open schappen. Het grote vlak rechts is een lade t.b.v. de afvalcontainers.
Bij het bovenaanrecht is de spatrand eveneens gemaakt in marmercomposiet.
Zowel bij het kookeiland als bij het aanrecht is er gewerkt met een verhoogde plint.
Onderlint en vloertegel zijn in hetzelfde materiaal Aanrecht voorzien van een onderbouw wijnkoeling.
Foto: Faryda Moumouh

InterieurOntwerp van een compacte keuken met eethoek waarop de werkdriehoek is aangegeven.
Aanrecht en spatwand zijn voorzien in Corian. In het werkblad worden de spoelbakken en het verlak naadloos geïntegreerd.
Ontwerp: IDfou.

InterieurIn het ontwerp zijn de volgende materialen voorzien:
Corian voor het werkblad, houtfineer om het hoofdvolume aan te geven, en lakwerk voor de kastfronten.
De plint is gemaakt in gepolijst inox. Door het spiegelend effect lijkt de vloer door te lopen.

InterieurOnder het fornuis zijn er pottenladen voorzien.
De dampkap is geïntegreerd in een strak volume. De luchtafvoer wordt in dit volume afgeleid naar de achtergevel.

InterieurVan links naar rechts.
Geïntegreerde koelkast, apothekers berging, microgolfoven en heteluchtoven boven elkaar, aanrecht met grote en kleine spoelbak.

Je wil een meer praktische keuken.

Je wil een nieuwe keuken. Tijdens de feesten is nog maar eens gebleken dat ze helemaal niet is ontworpen om voor twaalf personen een vier gangen menu te bereiden. En dat drie paar helpende handen, samen met een paar gezellige gasten, gewoon van het goede te veel waren in de beperkte ruimte.

Je wil meer ruimte.

Was de kalkoen nu te groot of de oven te klein? Je werkbladen stonden boordevol, er was geen ruimte om de schotels op te bereiden, de onderste lade bleek plots de twee bovenste te ondersteunen... Het leek wel of je keuken het onder deze drukte, na vijftien jaar trouwe dienst, begaf.

Je wil je keuken onderhoudsvriendelijk en tijdloos.

Bovenstaande zijn voorbeelden van objectieve argumenten die je ertoe aanzetten je keuken aan te pakken. Daarnaast zijn er nog subjectieve redenen die minder ter zake doen, omdat het om persoonlijke keuzes gaat waar je nog steeds achter staat: Het feit dat het werkblad niet zo onderhoudsvriendelijk is dan je oorspronkelijk dacht. Het gegeven dat de hippe kleur van weleer toch minder tijdloos is dan de catalogus je beloofd had ... Ze zijn minder belangrijk, maar je kan er wel je lessen uit trekken als je de kans hebt opnieuw te kiezen.

De keuken is het hart van de woning.

De keuken is meer dan ooit het hart van de woning. Waar we vroeger nog samenkwamen rond de haard in de living om verhalen te vertellen, hangt daar nu een groot LED schilderij voorzien van een surround systeem, tv genoemd, zodat al onze zintuigen in beslag worden genomen en tijdelijke apathie zich van ons meester maakt.

Bruisende activiteit en lekkere multiculturaliteit.

De keuken daarentegen is een plaats geworden van bruisende activiteit. Het is de nieuwe totem waarrond we verzamelen om van gedachten te wisselen. Het is wellicht de enige plek waartoe multiculturaliteit echt is doorgedrongen, waar exotische geuren zich vermengen met de 'couleur local', waar 'fusion' zijn oorsprong heeft gevonden, waar tradities plaats maken voor iets nieuw en waar meningsverschillen onder het genot van een Zuid-Amerikaanse wijn worden gerelativeerd.

'Trabajar': de keuken als echte werkplek.

Maar de keuken is ook een echte werkplek. Wellicht nog de enige in heel de woning. Geen enkele ruimte in huis is voorzien van zoveel machines. Behalve misschien de garage, maar wat daarin staat wordt lang niet zoveel gebruikt als de toestellen in de keuken.

Heel veel toestellen!!

Ons veranderd eetpatroon heeft tot gevolg gehad dat we ook nieuwe toestellen in de keuken hebben geïntroduceerd.
De wok, met bijhorend vuur, is er bijvoorbeeld zo één. Maar ook de microgolfoven of de combisteamer hebben een plaats gekregen naast de hetelucht oven, die een gedaanteverwisseling heeft ondergaan.

Dan heb je nog de espressomachine of koffiemachine, al dan niet ingebouwd en de wijnkoeler die naast de koelkast staat, een ijskast die tegenwoordig ook ijsblokjes maakt.

Een gemakkelijke en veilige plek.

Deze toestellen en nog een paar klassiekers moeten ergonomisch en veilig geplaatst worden op deze werkplek. Op zich een hele uitdaging, die start bij de keuzes die je maakt.

Laat je hierbij niet leiden door de 'trends van de week'. De wok is ook al weer verdwenen uit menige keuken en een ingebouwde espressomachine vraagt je toewijding en veel onderhoud. Ook is de ruimte in je keuken misschien beperkt en heb je niet alles nodig.

Look & feel, smell & taste.

Zo'n twintig jaar geleden heeft de industriële keuken zijn intrede gedaan in de woning; de 'kookmachine pur sang'. Aanvankelijk was de industriële keuken enkel te vinden in lofts, maar na verloop van tijd veroverde ze ook de modale woning. Het glanzende inox verblindde iedereen. In de open schappen stonden alle design toestellen, kookpotten en porselein tentoongesteld. Dat paste binnen het credo 'Forms follows function'.

Vingerafdrukken en blijven schoonmaken.

Maar wat werkt in een professionele kookomgeving bleek na verloop van tijd wat misplaatst in een woning. Inox of roestvrij staal is ideaal om te achterhalen wie er om 16u00 een boterham met choco heeft gesmeerd; de vingerafdrukken en het vuil spreken voor zich. En vergeet een snelle schoonmaakbeurt maar, want afdrukken en vegen blijven zichtbaar.

Inox vraagt heel veel onderhoud, zelfs met de juiste onderhoudsproducten. En je moet je dierbare keuken na elk gebruik met veel werk weer oppoetsen om ze glanzend en mooi te krijgen. Bovendien zag je tijdens je bezigheden in de keuken telkens ook het stof op alle designspullen liggen.

Industriële keuken gebruiksvriendelijker met andere materialen.

Zo komt het dat de industriële keuken is gedomesticeerd. Andere materialen, oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in laboratoria, nemen de functie van inox over. Ze zijn niet enkel onderhoudsvriendelijker, maar brengen ook meer kleur en variatie in de keuken. Marmercomposiet is er één van, maar ook Corian*. Het voordeel van Corian is dat het een enorme vormvrijheid geeft aan de ontwerper.

HPL, of High Presure Laminate, is eveneens een materiaal dat de laatste decennia enorm is geëvolueerd en een brede waaier heeft aan kleuren en texturen. Al zijn niet alle texturen even geschikt om in een kookomgeving te gebruiken. De matte zijn wel het mooiste, omdat ze het dichtst aanleunen bij lakwerk. Maar let op want ze zijn wel het fragielst. De texturen die wat groffer zijn, zijn wel krasvaster, maar ogen soms wat artificiëler.

En dan zijn er nog de klassiekers in materialen zoals hout(fineer) of lakwerk. Maar deze zijn enkel te gebruiken voor de verticale vlakken, en niet als werkvlak.

Keuken op maat, tailor fit.

Uiteraard moet jouw droomkeuken helemaal op maat gemaakt worden, tailor fit. We hebben gezien dat iedereen zijn voorkeur heeft voor toestellen en de plaats ervan. Bovendien zijn er verschillen in benodigde werkruimte en functionele behoeftes en het al dan niet voorzien van kleinere of grotere eetplaats, al dan niet geïntegreerd. Dan is er nog kwestie van smaak en individuele keuze voor materialen. En bij een verbouwing spelen de maten van jouw huis de grootste rol.

Is maatwerk wel echt maatwerk?

In tegenstelling tot wat dikwijls gezegd of beloofd wordt is 'maatwerk uit een fabriek' nooit echt maatwerk. Tenzij je het over de MDF paslatten en koven hebt die nodig zijn om een modulair opgebouwd kastensysteem overal te laten tussen passen.

Een keuken volledig naar wens is bij de meeste fabrikanten dan ook een eufemisme voor het 'customizen' van wat reeds in productie is, maar kan worden aangepast aan de smaak van de klant. Het is meer zo'n beetje als het kiezen van de opties en kleuren van een nieuwe auto.

Kies voor een vakman.

Het belang daarvan kan ik niet genoeg onderschrijven. Om de vergelijking met de auto nog wat door te trekken; je moet je tenslotte goed voelen bij de look & feel van de machine. Maar eerst zijn het zijn toch de creatievelingen en ingenieurs die het ontwerp en de techniek geleverd hebben. Al het overige is opsmukwerk, maar daar is niets mis mee.

Het werkt voor auto's, maar ook voor keukens! Het vergemakkelijkt het productieproces en geeft de eindgebruiker toch het gevoel hierin enige inbreng gehad te hebben.

10 tips voor een nieuwe keuken.

Waar moet je nu op letten als je een keuken laat ontwikkelen:

 1. Denk na over jouw gebruik van de keuken.
  Denk eerst goed na over het gebruik van je keuken, en wat je allemaal kookt. Als je enkel een eitje bakt heb je wellicht genoeg aan een zeer eenvoudige keuken, die er overigens wel leuk kan uitzien.
 2. Kies enkel toestellen die je gebruikt.
  Je hebt een brede waaier aan keuzemogelijkheden bij de toestellen. Neem enkel wat je echt nodig hebt. Het is zonde om in dure toestellen te investeren als je die uiteindelijk toch niet gebruikt.
 3. Bepaal de driehoeksverhouding.
  Ga bij het ontwerp van de keuken uit van jouw driehoekopstelling van koken – spoelen – berging. Dit geeft een goede werkflow.
 4. Denk na over de (rugvriendelijke) hoogte van het werkvlak.
  Standaard wordt de hoogte van het werkvlak genomen op 92cm. Maar afhankelijk van je eigen lengte kan je dit laten verlagen of verhogen. Maar de keuken een aangename plek voor je rug, want je brengt er veel tijd door.
 5. Afstand tussen werkvlakken en/of kastenwand.
  De ideale afstand tussen de werkvlakken of een werkvlak en een kastenwand is 120cm.
 6. Op ooghoogte.
  Zet toestellen of zaken die je frequent gebruikt op ooghoogte, zo vermijd je onnodig bukken.
 7. Laden beter dan deuren.
  Plaats bij voorkeur laden onder het werkvlak, en geen kasten met deuren.Ook zo vermijd je bukken en wordt het tillen van een kookpot makkelijker.
 8. Denk aan het onderhoud.
  Kies onderhoudsvriendelijke materialen, in functie van het gebruik. (Zie ook tip 1.)
 9. Eet- en barfunctie in de keuken.
  Denk na of je graag in de keuken wilt eten en/of borrelen of socializen in de keuken terwijl je kookt of bezig bent. Of dat je vrienden of (klein)kinderen om je heen wilt, alleen wilt ontbijten of ook de mogelijkheid wilt om de lunch of voor een al dan niet intiem diner.
 10. Laat je adviseren door een specialist ter zake.
  'Last but nog least', vraag de hulp van een specialist. Een interieurarchitect kan je praktisch en esthetisch advies geven, rekening houdend met jouw wensen en noden. Foutjes en nalatigheden, van grote aard zoals het ontbreken van voorzieningen, foute materialen tot de plaatsing van (voldoende) stopcontacten, mogelijkheden en onmogelijkheden, zijn achteraf moeilijk weg te werken. Ook een vakman die je keuken helemaal tot in de puntjes voor je ontwerpt en maakt kan je grote moeilijkheden besparen en zorgen dan je droomkeuken werkelijkheid wordt.


*Corian is de merknaam van een kunststofproduct ontwikkeld door DuPont.
Er zijn nog andere fabrikanten die gelijkaardige en gelijkwaardige producten op de markt brengen. Zoals Abet Laminati en LG Himacs.

Tussen droom en werkelijkheid staan soms wetten in de weg en praktische bezwaren, maar met de juiste partners kan je alles in balans brengen.

Ontwerp en detaillering van de keuken door IDfou
Productie en uitvoering: Alkas

Stefan martens
Interieurarchitect Stefan Martens
Interieurarchitect Stefan Martens realiseert met zijn ontwerpbureau IDfou diverse projecten. Hij is docent aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de onderwijscommissie van de opleiding interieurarchitectuur.

2 reacties

navyman
Wij waren, vanwege een inpandige verbouwing van een monumentaal en histories pand, toe aan een nieuwe keuken.
Na vele keukenmerken te hebben gekonsulteerd resulteerde dat toch in een keuken van de firma IKEA vanwege o.a. de indeling van de kasten en laden alsmede de hoogte.
Een keuken naar keuze helemaal door een bedrijf pas laten maken overschreed ons budget verre. Het IKEA systeem was voor ons 'je van het' zoals je dat kan zeggen.
Eind december werd het vrachtje afgeleverd en hebben het binnen een week geheel passend opgebouwd en is afgelopen weekend ingewijd. Vrijdag alles even uitgeprobeerd of het deed wat het moest doen en bleek er toch nog een kleine omissie te zijn die echter snel was verholpen.
Opmerking: wij wonen samen met onze dochter in een heel groot pand maar wel apart en gebruiken de keuken samen.
7/01/14 10:37 REAGEER
Julieke
Kan er mij iemand zeggen wat het kostenplaatje is voor zo'n gesofistikeerde keuken? Ik heb echt geen idee.
9/01/14 17:27 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels