Fruit is gezond
Fruit is een voedingsbron met weinig calorieën, die wél tal van vezels, vitaminen, mineralen en gezonde suikers bevat. Fruit zorgt voor een betere vetverbranding en is belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, obesitas en suikerziekte.

De talrijke antioxidanten in fruit zijn bovendien een krachtig wapen bij de preventie van kanker en bij het versterken van ons natuurlijk afweersysteem.
De vitamines in fruit, zoals vitamine C, A en K, spelen een cruciale rol bij het handhaven van een goede immuunfunctie, het bevorderen van een gezonde huid en het ondersteunen van een optimale bloedstolling. Fruit bevat ook mineralen zoals kalium, dat helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en spierfunctie.
Vezels in fruit dragen bij aan een gezonde spijsvertering en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Antioxidanten, zoals die in bessen en citrusvruchten, beschermen cellen tegen schade door vrije radicalen en kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker en hartziekten verminderen.
Bovendien kunnen de natuurlijke suikers in fruit een gezonde bron van energie zijn, vooral wanneer ze worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat fruit ook calorieën bevat, dus het is raadzaam om matig te blijven, vooral als je probeert af te vallen.

Om maar meteen een open deur in te trappen: fruit is gezond, en daar zijn steeds meer mensen zich bewust van. Het gezondheidsaspect speelt in onze maatschappij een groeiende rol.
De esthetiek van fruit
Weinig ingrediënten die zulk een streling voor het oog zijn, als fruit. Je vindt het echt in alle kleuren, vormen en afmetingen terug, en kok houdt van afwisseling op het bord, maar ook in het glas of in de coupe, kan met fruit alle kanten uit.
Zeker wanneer je gebruik maakt van vers fruit, krijg je er bovendien naast een brede waaier aan smaken ook tal van heerlijke geuren bij. Ook de textuur van fruit, gaande van zacht en week tot hard en stevig, is voor elke rechtgeaarde (amateur)kok een bijkomende troef waarmee naar hartenlust kan gespeeld worden.
Inlands of exotisch?
Vooreerst dringt zich de keuze op tussen inlands en exotisch fruit. Weet wel dat bij exotisch fruit de ecologische voetafdruk doorgaans zwaarder doorweegt en het ook moeilijker is om het traject van bord tot producent te volgen.
Uiteraard is het perfect mogelijk inlands en exotisch fruit met elkaar te combineren. Kies hierbij zoveel mogelijk voor verse producten, want fruit met een al te grote bewaartijd of veel chemische toevoegingen heeft een aantal potentiële gevaren. Zo kunnen bepaalde schimmelwerende stoffen (vooral gebruikt bij citrusvruchten) leiden tot lichamelijke klachten en allergieën.
Fruit de hele dag door
Door inlands en exotisch fruit naadloos met elkaar te combineren kan je het op tal van momenten doorheen de hele dag serveren.
Bij een stevig, afwisselend en gezond ontbijt is fruit sowieso niet weg te denken. Uiteraard bij voorkeur vers in de vorm van volledige vruchten of in stukjes, dit apart of bij yoghurt, muesli, cornflakes, in smoothies maar evengoed gedroogd.

Fruit is eveneens geschikt als aperitiefhapje ter aanvulling of vervanging van de klassieke chips, belegde toastjes en gefrituurde hapjes. Stukjes appel, peer, aardbei, bessen en noten, maar evengoed een bonte selectie van exotisch fruit zullen door je huisgenoten zeker gesmaakt worden. Bovendien scherpen de frisse zuren die in tal van fruitsoorten van nature aanwezig zijn de eetlust aan en zetten ze de smaakpapillen open.
Bij de maaltijd zelf kan de creatieve kok zeker ook fruit een invulling geven die verder gaat dan de klassieke noten bij wild, of appelmoes. Exotische fruitsoorten zijn zeker geschikt om zonnige salades te ‘pimpen’, maar je kan evengoed een klassieke gazpacho extra smaak en kleur geven door er ook aardbei of pitahaja of drakenvrucht (een rode cactusvrucht met een zoetige smaak) aan toe te voegen.
Fruit en desserts
Fruit en desserts is een voor de hand liggende combinatie, maar ook hier ligt nog veel terrein braak. De uitdaging bestaat erin om de klassieke ijsbereidingen, bavarois, taarten en sabayon op te waarderen door op zoek te gaan naar net die fruitsoorten die minder voor de hand liggen.
Met name bij ijs kan je bovendien het element koud-warm uitspelen door te kiezen voor gebakken fruit zoals banaan, ananas, lychees, noten en kokosnoot. Dit warme fruit kan je op smaak brengen met pittige kruiden zoals curry, kaneel en cayennepeper. Samen met een scheutje honing en rauw zacht fruit zorg je dan voor een warme explosie van smaken, temperaturen, kleuren en texturen. En waarom niet in plaats van een kaasbord een bord met een selectie fruit maken?

Gegrilde perziken met honing en vanille-ijs
Ingrediënten:
- 4 rijpe perziken
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel vanille-extract
- Een snufje kaneelpoeder
- Vanille-ijs
- Verse muntblaadjes (optioneel, ter decoratie)
Instructies:
Voorbereiding:
- Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
- Was de perziken grondig en snijd ze doormidden. Verwijder voorzichtig de pit.
Honingmengsel maken:
- Meng in een kom de honing, vanille-extract en een snufje kaneelpoeder. Roer goed tot alles goed gemengd is.
Perziken grillen:
- Bestrijk de perzikhelften aan de snijkant met een dun laagje van het honingmengsel.
- Plaats de perzikhelften met de gesneden kant naar beneden op de voorverwarmde grill. Laat ze ongeveer 2-3 minuten grillen, of tot er mooie grillstrepen ontstaan en de perziken iets zachter zijn geworden.
Honing glazuur aanbrengen:
- Draai de perzikhelften om met behulp van een tang, zodat de buitenkant nu op de grill ligt.
- Bestrijk de bovenkant van de perziken met meer van het honingmengsel.
- Grill nog eens 2-3 minuten, of tot de perziken zacht zijn en het honingmengsel een mooie glazuur vormt.
Serveren:
- Haal de gegrilde perziken van de grill en laat ze even afkoelen.
- Schep een bolletje vanille-ijs op een bord.
- Plaats twee gegrilde perzikhelften op het ijs.
- Druppel eventueel nog wat van het overgebleven honingmengsel over de perziken.
- Garneer met verse muntblaadjes voor extra frisheid en kleur.
Dit dessert is een geweldige combinatie van warme, gegrilde perziken met de zoete smaak van honing en het romige vanille-ijs. Het is een prachtige afsluiting van een maaltijd, perfect voor warme (na)zomeravonden.
Fruit en de barbecue
Fruit heeft zeker ook zijn plaats op de barbecue of onder de grill. Een misschien niet voor de hand liggende toepassing, maar hierin ligt net de verrassing. Bepaalde fruitsoorten zoals bakbananen kunnen door hun stevige structuur de rechtstreekse confrontatie met de hitte van de barbecueplaat aan, maar er zijn ook alternatieven.
Een erg eenvoudig recept is een snede brood (al dan niet met rozijnen) met daarop schijfjes aardbei met gemalen zwarte peper. Het zurig-zoete van de aardbei gaat hierbij goed samen met het pittige karakter van de peper en het rokerige accent van de barbecue.
Ook in papillotbereidingen op de grill kan fruit zeker de combinatie aan met vis en groenten. Naast de klassieke schijfjes citroen of stukjes ananas kan je hierbij zeker experimenteren met minder voor de hand liggende fruitsoorten zoals chayote (die qua smaak doet denken aan een kruising tussen aardappel en komkommer) of rambutan (fruit met sappig vruchtvlees dat lijkt op lychee).
Fruit en cocktails
Nog een onverwoestbare klassieker die het in de warmere maanden goed doet, is fruit in cocktails. Wel opletten voor de toevoeging van fruit aan cocktails of punch, want dit zorgt doorgaans voor een zoet, aangenaam mondgevoel dat aanzet tot meer drinken.
Voor de niet-drinkers en de kinderen is fruit, als sap puur of met extra stukjes fruit, trouwens een welkome en kleurrijk alternatief voor alcoholische dranken. Ook aan zelfgemaakte icetea kan je trouwens bij wijze van smaakvolle aanvulling wat stukjes fruit toevoegen.

Tropische mango mojito
Ingrediënten:
- 1 rijpe mango, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 10-12 verse muntblaadjes
- 1 limoen, in partjes gesneden
- 2 theelepels suiker (of naar smaak)
- 45 ml witte rum
- Ijsblokjes
- Spuitwater (bruisend water)
- Extra muntblaadjes en mangoblokjes voor garnering
Instructies:
Muddle (pletten) van de ingrediënten:
- In een cocktailshaker of een glas, plaats de gesneden mango en verse muntblaadjes.
- Voeg de suiker toe en pers de partjes limoen uit in de shaker. Met een muddler (cocktailstamper) plet je voorzichtig de ingrediënten om de smaken vrij te geven.
Toevoegen van rum en ijs:
- Giet de witte rum in de shaker en voeg een handvol ijsblokjes toe.
- Plaats de bovenkant van de shaker en schud krachtig om alle ingrediënten goed te mengen.
Serveren:
- Vul een glas met ijsblokjes.
- Giet de inhoud van de shaker door een zeef in het glas om de stukjes mango en muntblaadjes te verwijderen.
- Top de cocktail af met spuitwater (bruisend water) voor een verfrissende sprankeling.
Garnering:
- Garneer de cocktail met extra muntblaadjes en een paar blokjes mango.
Roeren en genieten:
- Roer de cocktail voorzichtig om de smaken te mengen.
- Serveer de Tropische Mango Mojito direct en geniet ervan!
Deze cocktail combineert de zoete, sappige smaak van mango met de verfrissende munt en de levendige citrus van limoen. De witte rum voegt een vleugje zomerse vibe toe aan deze heerlijke tropische drank. Drink verantwoordelijk!
Variatie, ook in de ‘bekende’ soorten
Je vindt de diverse fruitsoorten in tal van variaties terug, maar vaak kiezen we conservatief voor één bepaalde soort.
Een schoolvoorbeeld daarvan is de aardbei. Het standaardras voor de handel is Elsanta, en dit vooral omdat deze soort transport goed verdraagt. Wie eens verder wil kijken, moet zeker op zoek gaan naar een ras als Korona met zachte smeuïge vruchten of Darselect, een aardbeiras met een speciale, gekruide smaak. Absolute topper zijn Elvira en Lambada, helaas bij volledige rijpheid te zacht om op een commerciële manier vervoerd te worden, en Sonata, een stevige aardbei met een zoete smaak.
Nog een tip: wil je fruit echt van alle chemicaliën op de schil reinigen, dan was je het best in zout water, uiteraard met grondig spoelen onder koud stromend water achteraf.
Hoe je inschrijven voor onze nieuwsbrief
Na bevestiging van jouw kant ben je ingeschreven op de SeniorenNet Nieuwsbrief.
Je zal de toekomstige nieuwsbrieven altijd gratis in je e-mail box ontvangen.
2 reacties