Deel via

De Vier Neigingen: Welke resoneert het meest met jou?

September 2023
Heb je ook bepaalde verwachtingen die niet altijd ingelost worden? Onze huiscoach Wim Annerel leert ons hoe hier mee om te gaan.

Inzicht in wat ons drijft

Vraag je je wel eens af waarom sommige beloftes aan jezelf, zoals die wandeling elke ochtend of dat nieuwe boek lezen, moeilijker zijn na te komen dan werkafspraken?

Gretchen Rubin verkent in haar boek "The Four Tendencies"  hoe mensen reageren op zowel interne als externe verwachtingen. Een fascinerend inzicht in wat ons drijft, motiveert en soms weerhoudt.

Verwachtingen kunnen persoonlijk zijn, zoals het beloven om vaker naar klassieke concerten te gaan. Of ze kunnen van anderen komen: bijvoorbeeld als een vriend je vraagt te helpen bij een tuinproject.

Rubin identificeert vier primaire temperamenten die verklaren hoe we omgaan met deze verwachtingen:

  • De Obliger
  • De Questioner
  • De Rebel
  • De Upholder

De Obliger

Heb je het gevoel dat je anderen nooit wil teleurstellen? Als Obliger ben je zeer attent op de verwachtingen van anderen. Je komt misschien niet altijd opdagen voor die avondwandeling die je jezelf beloofde, maar je zult er zeker zijn wanneer een vriend je nodig heeft. Obligers zijn vaak de lijm die groepen bij elkaar houdt.

De Questioner

Als je altijd het "waarom" achter een taak wil begrijpen voordat je hem aanpakt, ben je waarschijnlijk een Questioner. Voor jou is het cruciaal om de redenering achter een verwachting te begrijpen. Je stelt vragen, niet uit twijfel, maar uit een diepe behoefte aan begrip.

verwachtingen1-1140

De Rebel

Vind je het fijn om je eigen unieke pad te volgen en voel je weerstand tegen wat anderen je vertellen te doen? Rebels doen wat goed voelt voor hen, ongeacht externe of interne verwachtingen. Ze zijn onafhankelijk en houden ervan om hun eigen regels te bepalen.

De Upholder

Ben je iemand die zowel persoonlijke als externe verwachtingen met gemak nakomt? Upholders hebben een aangeboren gevoel van verantwoordelijkheid en toewijding aan zowel zichzelf als anderen.
Zodra je je eigen neiging en die van de mensen om je heen begrijpt, wordt het navigeren door dagelijkse uitdagingen en het bouwen van sterke relaties een stuk eenvoudiger. 

Het herkennen en omarmen van jouw unieke benadering van verwachtingen kan je helpen een leven te leiden dat zowel vervullend als in harmonie is met wie je echt bent. Welke neiging beschrijft jou het beste? Voel je vrij om het te delen in de reacties. Je bent nooit te oud om meer over jezelf te leren!

verwachtingen2-1140

 

En nog meer zelfkennis doe je op in het artikel De magie van geven en nemen: wat is jouw stijl van wederkerigheid?

Auteur: Wim Annerel

6 reacties

Cyper
Die vier neigingen lijken me niet iets, waarvan er één exclusief al je gedragingen en moetivaties bepaalt. Ik denk dat we meestal dan weer de één, dan weer de ander van die vier zijn, niet aldoor hetzelfde. het hangt helemaal van de omstandigheid en van de verwachting af.

En terloops: een obliger is een instemmer. Een questioner is een vragensteller. Een rebel is een rebel (maar dan niet uitspreken rebbel, maar rebél). En een upholder is een ondersteuner. Zo moelijk is het toch niet, om Nederlandse woorden te gebruiken, zélfs als je het over een boek hebt, dat in 't Engels geschreven is?
... o, en het meervoud van rebel is rebellen, niet rebels...
17/09/23 18:36 REAGEER
TimV
Ik ben altijd al gefascineerd geweest door wat mensen drijft en motiveert, en dit stuk over de Vier Neigingen van Gretchen Rubin heeft mij echt nieuwe inzichten gegeven. De manier waarop je elk temperament beschrijft, is zowel diepgaand als toegankelijk, waardoor ik mezelf en de mensen om me heen beter kan begrijpen. Ik herken mezelf vooral in de Questioner, altijd zoekend naar de redenering achter beslissingen en verwachtingen. Maar nu ik dit lees, besef ik ook dat veel van mijn vrienden en familieleden zich in de andere categorieën bevinden. Dit gaat zeker helpen in mijn omgang met hen. Bedankt voor het delen van deze wijsheid, en goed dat je de benamingen hebt gehouden in de oorspronkelijke taal, want een letterlijke vertaling is vaak als een zwart-wit kopie van een kleurenschilderij.
18/09/23 08:57 REAGEER
GRR
Cyper is een rebel!
19/09/23 18:14 REAGEER
Cyper
[slaat woest met de strijdbijl om zich heen] Als je het maar weet!
20/09/23 01:28 REAGEER
t775764
Ocharme!
19/09/23 18:27 REAGEER
Marleen4
Dank je voor de vertalingen Cyper! Die geven mij meer begrip en inzicht.
veel goeds voor allen!
23/09/23 12:25 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels