Deel via

De strijd tegen kinderkanker: hoe het begon en hoe ook jij kan helpen

October 2023

Al 35 jaar lang staat vzw Kinderkankerfonds aan de zijde van kinderen en hun gezinnen die worden geconfronteerd met kinderkanker. Wat begon als een bescheiden initiatief in 1986 is uitgegroeid tot een krachtige organisatie die de levenskwaliteit van het kind en zijn gezin probeert te verbeteren en hen de nodige extra ondersteuning biedt om de behandelingen te kunnen volhouden. Ontdek hier welke reis de vzw al heeft afgelegd en hoe ze blijft streven naar een betere toekomst voor die kinderen en hun gezinnen.

De eerste stappen

Het verhaal van vzw Kinderkankerfonds begint in 1986 met de opstart van een financieel steunfonds voor de toenmalige kinderkankerafdeling 3K6 van het UZ Gent. Het initiatief werd genomen door de kinderoncoloog dokter Yves Benoit, die de allereerste financiële steun ontving via een familiefeest. Dit financieel steunfonds zorgde voor de aankoop van bijkomend materiaal voor de kinderen in het ziekenhuis alsook voor de vergoeding van medicijnen die toen niet terugbetaald werden. Dankzij de enthousiaste reacties en meerdere succesvolle inzamelingen werd in het voorjaar van 1988 beslist om verder te werken met een onafhankelijke vereniging. Vzw Kinderkankerfonds werd geboren!

Verwezenlijkingen

Momenteel lopen er zo’n tiental vaste projecten. Die hebben elk afzonderlijk impact op een ander facet van het dagelijks leven van een kind met kanker en zijn gezin. “We vertrekken altijd vanuit de noden van het kind én het gezin”, zegt Dierik Van den Meerssche, voorzitter van vzw Kinderkankerfonds. “Vervolgens maken we doordachte keuzes in wat we doen en controleren we of die keuzes de verwachte impact hebben. Zo zijn we zeker dat de beschikbare middelen op de juiste manier worden besteed met een maximale impact. In alle sereniteit werd het fonds van in het begin zo opgebouwd tot de volwassen en sterke organisatie die het vandaag is.”

“Door onze nauwe samenwerking met de vier Vlaamse kinderkankercentra in Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel én door een goed contact met de betrokken families, ontdekken we lacunes en tekortkomingen in de zorg. We proberen die telkens zo structureel mogelijk op te lossen met onze projecten. Sommige leemtes in de gezondheidszorg die vzw Kinderkankerfonds aantoonde, zijn intussen erkend door de overheid. Zo maken psychologen deel uit van het behandelend team en is er een regeling voor de palliatieve thuiszorg.”

Die palliatieve thuiszorg valt onder een van de bekendste en oudste projecten van vzw Kinderkankerfonds: KOESTER. “Uiteraard wil een ziek kind niets liever dan thuis zijn in de geborgenheid van het gezin. Dat is waarom het fonds 30 jaar geleden dit project opstartte. KOESTER maakt het mogelijk dat het kind zoveel mogelijk thuis wordt verzorgd tijdens zijn behandeling. Het project bestaat uit een team van professionele zorgverleners die aan huis de gepaste hulp bieden. Ondertussen is KOESTER uitgegroeid tot een voorbeeldproject in België en daarbuiten”, verduidelijkt de voorzitter.

“Ons nieuwste project, sinds 2020, is Residentie KOESTER. We bieden gratis verblijven (residenties) aan in de buurt van het ziekenhuis voor kinderen in ambulante behandeling, wat wil zeggen dat de kinderen niet kunnen overnachten in het ziekenhuis. Daardoor moeten sommige gezinnen wekenlang pendelen tussen hun woonplaats en het ziekenhuis. De residenties bieden hiervoor een oplossing.”

Maar daar blijft het niet bij: ze vangen broers en zussen op in deLIEving, ondersteunen patiënten financieel waar nodig, betalen het loon van psychologen en pedagogisch medewerkers op de kinderkankerafdelingen, ondersteunen wetenschappelijk onderzoek om betere behandelingen te ontwikkelen, en ga zo maar door. Meer info over de projecten vind je op de website van vzw Kinderkankerfonds

Wetenschappelijk onderzoek

Naast de dagelijkse impact die het fonds heeft op het kind en zijn familie, werken ze ook op de lange termijn. “We zijn ervan overtuigd dat wetenschappelijk onderzoek cruciaal is in de strijd tegen kinderkanker. Dankzij de wetenschap worden behandelingen immers effectiever. Daarom bieden we financiële steun aan studies en onderzoeken. Die studies kosten handenvol geld, waardoor een groot deel van de middelen naar dat onderzoek gaat. Zo zijn er de laatste jaren al veel stappen gezet. Maar we zijn er uiteraard nog lang niet. Nog te veel kinderen genezen niet, of genezen niet op een aanvaardbare manier. Daar willen én moeten wij iets aan veranderen.”

Maak écht een verschil

Om iedere dag blijvend een verschil te kunnen maken, zijn er dus heel wat middelen nodig. “We doen heel veel voor een kind met kanker en zijn gezin en daar zijn we best fier op. Maar om dat te kunnen blijven doen, hebben we de steun nodig van heel wat verschillende mensen. Als vzw zijn we volledig afhankelijk van donaties en legaten. Ze garanderen ieder jaar dat we ons kunnen blijven inzetten voor kinderen met kanker en hun gezinnen.”

Wil jij een blijvend verschil maken voor kinderen met kanker? Dat kan, door vzw Kinderkankerfonds te steunen met een gift of op te nemen in je testament. Meer info over hoe je ons kunt steunen in de strijd tegen kinderkanker vind je hier

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels