Deel via

Harde schijf versus clouddiensten

October 2023
We maken steeds meer digitale foto's en filmpjes en verzamelen massa's data. Maar hoe kan je die best opslaan om zeker te zijn dat je ze niet verliest? We vertellen je meer over de voor- en nadelen van de opslag op een harde schijf of bij een clouddienst.

Hoe je gegevens opslaan

Ben je iemand die graag veel foto’s neemt op vakantie? Je (klein)kinderen filmt terwijl ze zotte kuren uithalen? Je administratie geordend in verschillende online mappen sorteert? En sla je dit allemaal zomaar op je computer op?  Maar wat dan met de opslagruimte? Ontdek hieronder andere mogelijkheden om je digitale gegevens op te slaan.

Enerzijds kan dit dus op je interne schijf op je computer.

Anderzijds kan je ze op een externe plaats opslaan. Dit doe je als je graag een extra back-up maakt of als de opslagruimte van je computer niet groot genoeg is. Zo’n externe plaats kan een externe harde schijf zijn, maar tegenwoordig zijn er ook online opslag-/clouddiensten die dit mogelijk maken. 

Hieronder geven we een overzicht van de twee externe plaatsen.

Wat is een harde schijf?

Een harde schijf is een los apparaatje waarop digitale gegevens kunnen worden opgeslagen.

Harde schijf

Voorbeelden van digitale gegevens zijn foto’s, documenten, muziek, computerprogramma’s, enzovoort.

Iedere computer heeft een interne harde schijf, maar er zijn externe harde schijven waarmee je de opslagcapaciteit van je computer kan uitbreiden.

Je sluit de harde schijf aan op je computer via een kabeltje en zo kan je bestanden overzetten van je computer naar de externe harde schijf. Als je computer ooit zou kapot gaan, dan kan je je gegevens altijd terug oproepen via die harde schijf.

Wat is een clouddienst?

Een clouddienst zou je kunnen omschrijven als een harde schijf, maar dan op het internet. 

Er zijn verschillende clouddiensten beschikbaar van verschillende bedrijven, zoals                         

 

Drive                   iCloud                           OneDrive

 OneDrive                                iCloud                                   Google Drive

In het algemeen is een cloud een online ruimte waarop je digitale gegevens kan opslaan. Eigenlijk zoals bij een externe harde schijf dus. 

Veel clouddiensten bieden een gratis versie aan, maar als je meer opslagruimte wenst of extra diensten wil gebruiken, moet je betalen. 

Voordelen van clouddiensten

  • Onbeperkte opslagruimte (mits betaling)

Als je gebruik maakt van een clouddienst, ben je niet gebonden aan een maximumcapaciteit zoals bij een harde schijf. Als je cloudopslag vol zit, heb je altijd de optie om extra opslagcapaciteit te kopen.

  • Je hebt altijd en overal toegang tot je gegevens

Je gegevens die je op een clouddienst hebt opgeslagen, kan je overal en op elk toestel raadplegen. Je hebt natuurlijk wel een internetverbinding nodig, maar je kan op elk toestel inloggen bij jouw clouddienst.

  • Cloudopslag is veilig

Je gegevens staan veilig opgeslagen op de cloud. Clouddiensten hebben maatregelen, zoals bijvoorbeeld dubbele authenticatie, om ervoor te zorgen dat jouw gegevens beveiligd zijn en dat andere mensen niet zomaar toegang hebben tot jouw gegevens. Bij grote cloud-aanbieders, zoals Google en Apple, hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken om de betrouwbaarheid.

Nadelen van clouddiensten

Cloud

  • Of toch niet helemaal 100% veilig?

Clouddiensten zijn een zeer veilige manier om gegevens te bewaren, maar is niet helemaal waterdicht. Er zijn steeds mensen en organisaties die aan hacking doen en zo dus ook bij clouddiensten.

  • Je hebt de opslag van je gegevens niet volledig in eigen handen

Bij het gebruiken van een clouddienst, leg je de opslag van je gegevens natuurlijk bij het bedrijf dat deze cloud in handen heeft. Het kan altijd gebeuren dat er schade of vernietiging is van je gegevens, door problemen bij de clouddienst. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

De keuze tussen een externe harde schijf en een clouddienst is dus voor iedereen anders. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen en zijn beide gebruiksvriendelijk. 

Auteur: BEEGO

10 reacties

Cyper
Als privépersoon moet je wel érg veel spul hebben om nood te hebben aan een eigen hap van de cloud. Ik kom voorlopig nog héél lang toe met m'n harde schijf en m'n HDD-tje.
Bedrijven kunnen die cloud natuurlijk wél leuk vinden, ... tot ze gehackt worden
2/10/23 03:17 REAGEER
geber01
Ik bewaar op de harde schijf van mijn computer en ik maak 1 x per maand een backup op een externe harde schijf.
Ik gebruik onedrive om bestanden te plaatsen die ik wil kunnen openen op bijv. mijn tablet of de laptop van mijn dochter.
2/10/23 09:14 REAGEER
youri
Ik doe hetzelfde als geber01. Het is te zeggen, mijn kleindochter komt geregeld binnen en helpt me daarbij. Ik kan het zelf ook wel, maar ze voelt zich dan belangrijk... :)
2/10/23 09:40 REAGEER
carlie
Regelmatig een backup maken van je computer en met externe harde schijven of USBsticks werken is voor mij de beste oplossing en veilig...
2/10/23 12:26 REAGEER
arizona
Ik heb een harde schijf permanent aan mijn PC hangen en om 17:00 (het uur kunt ge zelf instellen)maak ik automatisch een backup dank zij een goed en bovenop gratis backup progamma.
En als ik mijn woning verlaat borg ik mijn harddisk veilig weg.Ik vertrouw de Cloud niet sorry..
2/10/23 13:39 REAGEER
LucP
Een andere mogelijkheid is een NAS. Dat is een kleine computer met één of meerdere harde schijven die je verbindt met het internet. Met een NAS beheer, deel en stream je verschillende documenten en media via het verbonden netwerk. Dat heeft het voordeel dat je niet enkel via je pc toegang hebt tot je bestanden maar ook via je smartphone of tablet en dat om het even waar indien je over een internetverbinding beschikt.
2/10/23 16:35 REAGEER
Nimue
Al jaren gebruik ik Onedrive voor het bewaren van de backup. Geen geknoei als er wat gebeurt me je pc. Alles staat in een google omgeving klaar voor installatie op een nieuwe pc. Voor Onedrive heb ik tot heden nog nooit betaald. Wel zorgen dat je geen dubbele backups maakt. Anders wordt het een troep aan oude dubbels die je opslagcapaciteit opsouperen. Persoonlijke files als foto's en leeslijsten of eigen receptenboek zet ik op een aparte disk. Die kan overal mee naartoe. Handig als je bij familie foto's wil laten zien of je een maaltje wil klaarmaken bij de kinderen of om te delen met de kookfanaten.
2/10/23 17:09 REAGEER
BertF
Fijn om te horen dat iedereen back-ups maakt van zijn dierbare bestanden.
Ik werk graag met twee externe harde schijven waarbij de ene een back-up is van de ander.
Bovendien bewaar ik mijn bestanden in de cloud (OneDrive)
Het kost een beetje geld, maar je bestanden verliezen door een gecrashte of gestolen computer is vele malen erger.
Films die ik ooit op cd of blu-ray heb gemaakt doen het soms niet meer.
Gelukkig heb ik de bronbestanden nog op mijn harde schijven, dus ik kan ze gemakkelijk weer maken, maar ik zet ze niet meer op dvd of blu-ray.
3/10/23 05:28 REAGEER
roadrunner
Persoonlijk heb ik 2 externe harde schijven waarop telkens maandelijks wisselend volledig BU van de PC gemaakt worden. (Macrium-Reflect).
De laatst gebruikte schijf ligt ook niet bij de PC maar in de afzonderlijke losstaande garage zodat bv bij brand gegevens nog steeds beschikbaar blijven.
Enkele Excel files - financies- leden- of adresbestanden staan op OneDrive ook smartphone zichtbaar. Succes.
3/10/23 12:01 REAGEER
Cyper
Ach, voor het sturen van zware bestanden is een beetje cloud wel handig. Ik stuur en ontvang vaak spul van grafische aard, en dat is zwaar. Dat kun je niet zomaar als annex aan een mailtje hangen. Dus dan smijt ik het op de cloud, en stuur de bestemmeling een linkje.
Dat is voorlopig de enige nuttige bestemming die ik maak van mijn stukje cloud-concessie.
8/10/23 23:05 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels