Deel via

Streven naar een gezond leven

November 2023
Elke leeftijd heeft zijn charmes, en nadelen. Voor wie al wat jaren op de teller heeft, wordt het thema gezondheid steeds belangrijker. De kunst bestaat erin rekening te houden met de realiteit van het ouder worden zonder je hierdoor te laten verlammen. Met andere woorden: geniet van het leven en aanvaard je beperkingen...

Veranderingen

Het ouder worden brengt onvermijdelijk veranderingen met zich mee, zowel fysiek als emotioneel. Het is een tijd waarin we geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen en kansen, en waarin we leren omgaan met de realiteit van het ouder worden. Hoewel dit voor velen een emotioneel proces kan zijn, is het ook een kans om te groeien, te accepteren en volop van het leven te genieten.

Het pad van acceptatie

Acceptatie van het ouder worden begint met het begrijpen dat het een natuurlijk en onvermijdelijk deel van het leven is. Het is essentieel om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat niemand immuun is voor de effecten van de tijd.

Een van de belangrijkste aspecten van acceptatie is zelfzorg. Dit betekent aandacht besteden aan je fysieke en mentale gezondheid. Zorg voor voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende rust. Het onderhouden van sociale contacten en betrokken blijven bij de gemeenschap kan ook bijdragen aan een gevoel van welzijn.

Mentale veerkracht speelt een cruciale rol bij het omarmen van de veranderingen die met ouder worden gepaard gaan. Het kan nuttig zijn om te werken aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen, en te beseffen dat de waarde van een persoon niet afhankelijk is van leeftijd, uiterlijk of fysieke prestaties.

gezond2-1140

Leer van het verleden

'Ik word oud', hoor ik sommige senioren klagen. Nuchter gezien klopt dat, maar heet verleden kan een rijke bron van wijsheid en ervaring zijn. Reflecteer op de momenten die je hebt meegemaakt, de lessen die je hebt geleerd en de groei die je hebt doorgemaakt. Dit kan helpen om een positieve kijk op de toekomst te behouden.

Ouder worden biedt ook de kans om nieuwe interesses en passies te ontdekken. Dit kan variëren van kunst, muziek en literatuur tot het leren van nieuwe vaardigheden, zoals schilderen, schrijven of zelfs het starten van een nieuwe carrière.

Genieten van het heden

Het heden is waar het allemaal gebeurt. Het is belangrijk om in het moment te leven en te genieten van wat het leven te bieden heeft. Dit kan betekenen dat je kleine dingen waardeert, zoals een prachtige zonsondergang, een warme kop thee of quality time doorbrengen met dierbaren.

Ouder worden hoeft niet te betekenen dat reizen en avontuur tot het verleden behoren. In feite kan het de perfecte tijd zijn om nieuwe bestemmingen te verkennen en te genieten van de vrijheid van pensionering.

Relaties met vrienden en familie worden vaak intenser en waardevoller naarmate we ouder worden. Investeer tijd in het koesteren van deze relaties en deel waardevolle momenten met degenen die je liefhebt.

Een positieve levenshouding

Een positieve levenshouding is een van de krachtigste hulpmiddelen bij het omarmen van het ouder worden. Focus op de voordelen en de zegeningen die het leven je blijft bieden. Lach vaak, omarm humor en laat je dankbaarheid zien voor de kansen die je hebt gehad en nog steeds hebt.

Het ouder worden kan een tijd van diepe voldoening en persoonlijke groei zijn. Het begint met acceptatie, zelfzorg en mentale veerkracht. Geniet van het heden, omarm nieuwe kansen en blijf positief. Het leven als senior heeft veel te bieden voor degenen die bereid zijn om het te omarmen.

In het leven komen er tal van veranderingen op ons af. Hoewel deze veranderingen in het begin uitdagend kunnen lijken, bieden ze ook nieuwe kansen en mogelijkheden om je leven op een gezonde en bevredigende manier voort te zetten. 

Bewustwording en preventie

Gezond ouder worden begint met bewustwording en preventie. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van de veranderingen in je lichaam en geest naarmate de jaren verstrijken. Regelmatige medische check-ups en gezondheidsonderzoeken zijn van vitaal belang om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. Blijf actief betrokken bij je eigen gezondheid en neem deel aan preventieve maatregelen zoals vaccinaties, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

gezond1-1140

Gezonde voeding

Een evenwichtige voeding is een cruciaal aspect van een gezond leven als senior. Naarmate je ouder wordt, kan je metabolisme vertragen, wat kan leiden tot gewichtstoename. Het is belangrijk om bewust te blijven van je calorie-inname en te kiezen voor voedzame opties. Het vergroten van de inname van groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten kan je energie en vitaliteit bevorderen. Vergeet niet om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Fysieke gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging

Als senior is lichaamsbeweging cruciaal. Het helpt je spieren en botten sterker te houden en vermindert het risico op vallen. Probeer minstens 150 minuten matige intensiteit oefening per week, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Overleg met je arts over de meest geschikte activiteiten, gezien eventuele gezondheidsproblemen.

Bevorder je stabiliteit en verminder het risico op vallen door balansoefeningen in je routine op te nemen. Oefeningen zoals stand op één been of yoga kunnen hierbij helpen.

Gezonde voeding

Als senior heb je misschien minder calorieën nodig, maar je hebt nog steeds voedzame maaltijden nodig. Eet een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vergeet niet voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen voor sterke botten.

Hydratatie

Blijf goed gehydrateerd, zelfs als je dorstgevoel afneemt met de leeftijd. Voldoende water drinken helpt je lichaam goed te functioneren.

Geestelijke gezondheid

Mentale uitdaging en stressmanagement

Houd je brein actief door te lezen, puzzels op te lossen, een nieuwe taal te leren of vrijwilligerswerk te doen. Het stimuleren van je geest draagt bij aan cognitieve gezondheid.

Stress kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en geestelijke veerkracht op te bouwen.

Sociale betrokkenheid

Een gezond sociaal leven is van onschatbare waarde voor senioren. Het kan helpen bij het voorkomen van eenzaamheid en depressie, wat vaak voorkomt in latere levensfasen. Blijf betrokken bij je vrienden, familie en gemeenschap. Overweeg deelname aan hobbygroepen, vrijwilligerswerk of lokale verenigingen om sociale banden te versterken en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Gezond ouder worden met beperkingen

We moeten een kat een kat noemen, beperkingen kunnen zich voordoen naarmate je ouder wordt. Deze beperkingen kunnen fysiek of mentaal van aard zijn. Het is essentieel om deze beperkingen te accepteren en er op een positieve manier mee om te gaan. Dit kan betekenen dat je hulpmiddelen en ondersteuning moet zoeken om je dagelijkse leven te vergemakkelijken. Het is geen teken van zwakte, maar eerder een teken van wijsheid en zelfzorg.

gezond3-1140

Hulpmiddelen en ondersteuning

Er zijn tal van hulpmiddelen en ondersteuningsbronnen beschikbaar om senioren te helpen bij hun dagelijkse activiteiten. Rolstoelen, wandelstokken, gehoorapparaten en vergrootglazen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarnaast bieden thuiszorgdiensten, maaltijdlevering en transportmogelijkheden hulp voor senioren die dat nodig hebben.

Beperkingen accepteren en omgaan met hulpmiddelen

Valpreventie: Pas je huis aan om valpartijen te voorkomen. Dit omvat het verwijderen van losse tapijten, het installeren van handgrepen in de badkamer en het verbeteren van de verlichting.

Mobiele apps: Maak gebruik van apps en technologie om je dagelijkse leven te vergemakkelijken, zoals medicatieherinneringen en gezondheidsmonitoring.

Hulpmiddelen voor slechtzienden: Overweeg het gebruik van loepen, spraakherkenningssoftware en grote lettertypen op apparaten.

Financiële zekerheid

Budgetplanning: Blijf op de hoogte van je financiën en stel een maandelijks budget op om je geld goed te beheren.

Pensioenplanning: Raadpleeg een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat je pensioenfondsen voldoende zijn om je levensstijl te behouden.

Een positieve levenshouding

Dankbaarheidsoefeningen: Maak dagelijks een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent om je positieve instelling te versterken.

Stel nieuwe doelen: Definieer nieuwe doelen voor jezelf, ongeacht hoe klein of groot ze zijn. Het bereiken van doelen geeft voldoening.

Blijf avontuurlijk: Probeer nieuwe dingen, zoals reizen naar nieuwe bestemmingen, het uitproberen van verschillende keukens of het deelnemen aan avontuurlijke activiteiten.

Blijf lachen: Lachen is een geweldige remedie tegen stress en angst. Kijk naar komedies, omring jezelf met positieve mensen en deel grappige verhalen.

Senioren met de ziekte van Parkinson: Speciale zorg

Senioren met de ziekte van Parkinson worden vaak geconfronteerd met extra uitdagingen op het gebied van beweging. Het is belangrijk om met een neuroloog en fysiotherapeut samen te werken om een aangepast bewegingsplan op te stellen. Regelmatige fysiotherapiesessies en medicatiebeheer zijn cruciaal om de motorische symptomen te beheersen. Het kan ook helpen om je huis aan te passen voor een betere toegankelijkheid en veiligheid.

Senioren met Parkinson moeten extra aandacht besteden aan balans- en coördinatieoefeningen, evenals aan het behoud van spierkracht. Het beoefenen van dagelijkse fysieke activiteit kan de symptomen helpen verlichten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Het behouden van een goede fysieke gezondheid is van onschatbare waarde voor senioren, ongeacht hun huidige conditie of gezondheidsstatus. Of je nu in uitstekende vorm bent of beperkingen ervaart, deze praktische tips kunnen helpen om actief te blijven, de kwaliteit van leven te verbeteren en onafhankelijk te blijven gedurende je gouden jaren. Onthoud dat het nooit te laat is om te beginnen met werken aan een gezonder en actiever leven, en er zijn speciale benaderingen beschikbaar voor senioren met Parkinson.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Dannemanneke
Dit is een mooie omschrijving om als ouderling verder door het leven te stappen.
Zelf beschouw ik mezelf niet als 'oud', doe de zaken zoals vermeld en ...
Het allermooiste, is dat ik herinneringen kan oproepen van destijds. Ik omschrijf me dan als jonge ontdekker. Ik had het voordeel te kunnen genieten van avontuurlijke tochten, samen met vaste vriendjes en samen een avontuur scheppen. Ik woonde in het dorp Hoboken dat destijds was omringd met avontuurlijke belevingen. Een onaangeroerd poldergebied, het oude Fort 8 dat nog afgeschermd was met verboden toegang, de wilde natuur daarrond gelegen, wat verder gelegen een enorm open terrein met daarin een echt kasteel en een locatie met daarin 2 enorme oude bunkers. Massa's avontuurplaatsen en praktisch naast de deur.
Nu, ... net als overal, volgebouwd en al het avontuurlijke, weg. Deze herinneringen houden me jong van hart.
6/11/23 23:25 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels