Deel via

Zo ga je om met onzekerheid in een beginnende relatie.

January 2014
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
Daten is ook een fase waarin je heel onzeker kan zijn. Daten is niet alleen leuk en spannend, zelf ontdekken en je laten ontdekken. Er is wel iemand maar…. wat houdt dat eigenlijk in? Wordt ‘het’ iets vast en bindend? Of groeit er helemaal niets tussen jullie en ben je je tijd aan het verslijten met iemand? Mieke Mievis vertelt hoe je omgaat met die onzekerheden in een beginnende relatie. En welke houding het meest kans op slagen biedt!

Alle begin is moeilijk, ook in een relatie?

Zeker voor mensen die nood hebben aan zekerheden en zich willen vastzetten in een relatie, is de beginfase een hel waar ze liefst zo snel mogelijk door willen. Ze willen ineens alles zeker weten, ze willen bijna een garantiebewijs dat de inspanningen die ze leveren, de tijd en de energie die ze besteden aan de nieuwe partner, ook iets zal opleveren. Namelijk een stabiele relatie.

Hoe minder je eist, hoe meer je krijgt.

De regel klinkt erg simpel: hoe minder hard je de ander opeist om je onzekerheid weg te nemen, des te groter is de kans dat je interessant genoeg blijft voor de ander om te ontdekken. Het is net door je een stuk onafhankelijk te blijven opstellen, door er te staan als persoon, dat je de beginnende relatie een kans geeft. Des te minder je de indruk geeft dat ‘het nu wel eens eindelijk moet lukken, kost wat kost’ des te leuker en aangenamer de ontmoetingsmomenten zullen zijn. Want er is geen druk.

Beter gezegd dan gedaan...

Zoals ik al zei, de regel is simpel, maar in de praktijk loopt het vaak anders. Onzekere mensen en mensen die hunkeren naar een nieuwe liefde in hun leven gaan net te veel forceren. Dat doen ze door te grote gebaren te stellen, door al te snel ‘ik hou van je’ te zeggen, door te snel hun prille liefde aan iedereen te verkondigen, door te veel aandacht en tijd te eisen van hun nieuwe relatie en door te vaak te praten over al hun twijfels en angsten. Zo maak je iets heel fragiel kapot.

Tijd brengt raad, echt. En tijd gaat nu eenmaal veel sneller als je je in de tussentijd alleen maar amuseert.

Je mag niet vergeten - hoe verliefd je ook allebei bent - dat je elkaar echt nog niet kent. Conclusies trekken, beslissen na korte tijd dat ‘dit’ het is of juist niet, dat kan dus niet. Tijd brengt raad, echt. En tijd gaat nu eenmaal veel sneller als je je in de tussentijd alleen maar amuseert.

Pas het principe van 'gelijkheid' toe.

Een ander tempo hanteren in de liefde zegt meer over jullie als personen dan over de degelijkheid van jullie relatie.

Als je eerder het hunkerende type bent, pas dan het ‘principe van gelijkheid’ toe. Dat wil zeggen dat je een balans houdt tussen geven en nemen, tussen zèlf initiatief nemen om elkaar te zien en te wachten tot de ander initiatief neemt om jou te ontmoeten. En ja, het kan best zijn dat de ander wat trager of voorzichtiger is, maar dat hoeft daarom niet altijd slecht te zijn. Een ander tempo hanteren in de liefde zegt meer over jullie als personen dan over de degelijkheid van jullie relatie.

Op zoek naar bewijzen...

Wanneer je allebei verliefd bent, wil je die verliefdheid ‘vastleggen’. Je wil bewijzen dat jullie écht voor elkaar gemaakt zijn. Beginnende koppels zijn heel sterk op zoek naar die bewijzen. Ontdekken jullie dat jullie hetzelfde liedje mooi vinden, dan is dat geen toevalligheid. Nee, ‘it was ment to be’. Jullie zijn allebei al in hetzelfde restaurant gaan eten? Super, je hebt dezelfde smaak! En jullie vinden dezelfde tv-serie leuk? Waanzinnig, je wist het gewoon! Zo wil je de band intenser maken dan die eigenlijk is. Want nog eens, eigenlijk ken je de andere persoon nog helemaal niet. Dus je doet op deze manier alsof er jullie al veel meer bindt dan dat eigenlijk het geval is.

Een band smeden vraagt tijd.

een intense verliefdheid kan haast niemand aan

Je houding is logisch. Met het zoeken naar dergelijke ‘bewijzen’ wil je het fragiele begin van een relatie sterker maken. Maar zo werkt het niet. Alleen tijd en ervaringen samen maken dat je een band creëert. Dat proces kan je niet versnellen door grootse woorden te gebruiken als ‘ik heb me nog nooit zo goed bij iemand gevoeld als bij jou’. Zeg gewoon hoe het voor je is, dat is al bijzonder genoeg.

Dus ja, er zullen in de beginfase van de relatie ook wel minder aangename en minder super toffe momenten zijn. Die horen er bij. Meer nog, ze zijn nodig om je lichaam af en toe rust te gunnen. Want een intense verliefdheid kan haast niemand aan.

Pas op om over je eigen grenzen te gaan.

Uit schrik om het fragiele begin van een relatie kapot te maken, gaan we al eens over onze grenzen. Dolverliefd gaan we mee naar de voetbalmatch van Anderlecht of naar de yogales. Daar is niets mis mee als je eerlijk bent met jezelf en met je nieuwe partner. Wie weet ontdek je inderdaad een nieuwe hobby en is het allemaal alleen maar fantastisch.

Maar als je zulke ‘andere’, ‘nieuwe’ dingen alleen maar doet om je beginnende relatie te beschermen, moet er toch een rood lichtje beginnen branden. Waar ben je mee bezig? Later keer je meestal op je stappen terug. En als je lief je dan bijvoorbeeld voor je verjaardag een seizoensticket voor Anderlecht cadeau doet of je lid maakt van de yogaclub… Dan ben je niet meer blij. Je gedrag komt dan wel erg hypocriet over, terwijl je eigenlijk alleen maar handelde uit liefde.

Te onafhankelijk is ook nefast.

Hou dus vast aan je grenzen, maar zonder daarin te overdrijven. A priori alles afkeuren is ook weer geen goede houding. Want als je steeds je biljartavonden of je avonden met je vriendinnen laat primeren op je nieuwe relatie is er ook iets mis. Een compleet onafhankelijke positie waarbij je elke tegemoetkoming naar de partner (of diens agenda) van tafel veegt, is nefast voor een beginnende relatie. Ook het standaardantwoord ‘ik heb dat al eens gedaan en wil dat niet meer doen, want dat heeft me niets opgeleverd’ helpt niet echt. Het maakt elk ‘wij-gevoel’, waaraan een beginnende relatie toch nood heeft, onmiddellijk stuk. En daarmee ook het vertrouwen in de nieuwe partner. Want je gaat er van uit dat die later hetzelfde gaat handelen. Het is net goed om af en toe mee te gaan in de wensen van de ander, in de interesses van de ander, om iets te doen voor de ander. Als je geliefde beseft dat je dat doet voor hem of haar en je houding respecteert en waardeert is er niets mis mee om je zo te gedragen.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze heeft een eigen praktijk in Haacht en Ternat en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels