Deel via

Bingo Lingo: De struggle met hip taalgebruik

November 2023
Daar is Ben Boomer weer! Deze week laat hij zijn licht schijnen over het taalgebruik in onze huidige samenleving. Hip of bij de haren getrokken? Oordeel zelf maar...

Nieuwe trends

Hallo daar, lieve Seniorennetters! Ben Boomer hier, en vandaag gaan we het hebben over een onderwerp dat me soms in verwarring brengt: hip taalgebruik. Nu weet ik dat ik niet de jongste meer ben in de digitale wereld, maar ik probeer bij te blijven. Toch valt het niet altijd mee om de nieuwste trends in de taal te volgen.

Vroeger, toen ik opgroeide, hadden we onze eigen taal, en die was eenvoudig. We gebruikten woorden zoals 'leuk' om te beschrijven hoe cool iets was. Maar tegenwoordig lijkt het alsof de taal elk jaar verandert, en ik moet eerlijk toegeven dat het me soms duizelig maakt.

benboomer2-1140

Emoji's

Laten we het eens hebben over het gebruik van emoji's. Je weet wel, die kleine gezichtjes en symbolen die mensen naar elkaar sturen. Nu begrijp ik het nut van een lachend gezichtje of een duimpje omhoog, maar waarom hebben we er duizenden van? ???? Ik bedoel, ik moet echt even nadenken over wat sommige van die emoji's betekenen.

En laten we het niet eens hebben over emoji's in de vorm van voedsel, dieren of vlaggen van exotische landen. Ik mis de eenvoud van een simpel knipoogje.

Emoticons

Over naar een ander onderwerp waarvan ik het gevoel heb dat ik in een detectiveserie zit: emoticons. Nu, ik begrijp de basisemoticons zoals :-) en :-(. Maar tegenwoordig zijn er emoticons voor elke denkbare gemoedstoestand. Wat betekent die kattenkop met hartjesogen? En waarom is er een emoji met een lachend gezicht met zweetdruppels? Is dat een teken van opluchting of gewoon een warme dag? ????

Iets anders dat me verbaast, is de liefde voor dieren in hip taalgebruik. Ik heb gemerkt dat mensen vaak dierenemoji's gebruiken om hun humeur uit te drukken. Maar waarom een aubergine gebruiken om te zeggen dat je verliefd bent? Waarom niet gewoon "ik hou van je" typen? Ik bedoel, als ik tegen mijn vrouw zeg dat ik van haar hou, gebruik ik geen aubergine. Ik gebruik woorden, en dat is iets wat ik nooit uit de mode zie raken.

Off the record: een emoji is blijkbaar niet hetzelfde als een emoticon, probeert mijn kleindochter mij hiet met handen en voeten uit te leggen :(

benboomer3-640

Afkortingen

En dan zijn er nog de afkortingen. Het lijkt erop dat elke zin tegenwoordig wordt afgekort tot een reeks willekeurige letters. "OMG", "LOL", "BRB" – het is als een geheime code waar alleen de jongere generatie de sleutel van heeft. Soms moet ik een kleinzoon om hulp vragen om erachter te komen wat iemand bedoelt.

Het zou handig zijn als er een woordenboek was voor dit soort afkortingen. Misschien kunnen we er een maken en het "Ben's Boomer-vertaalwoordenboek" noemen.

Hashtags

En laten we de hashtags niet vergeten. Wat is er gebeurd met gewone zinnen en paragrafen? Tegenwoordig lijken mensen hun hele gedachten in één lange hashtag te proppen. Ik weet niet hoe ik een zin moet lezen die eindigt met #nofilter #foodie #wanderlust #blessed. Het lijkt alsof mensen een competitie houden om de meeste hashtags in één bericht te proppen. Hoe meer hashtags, hoe hipper, denk ik.

Ze zijn overal! #Koffie, #Vakantie, #Lunch, #DinsdagMotivatie. Het lijkt erop dat je voor alles en nog wat een hashtag kunt vinden. Maar ik snap niet altijd hoe ze werken. Ik bedoel, als ik #Koffie gebruik, wat gebeurt er dan? Krijg ik gratis koffie thuisbezorgd? Als dat zo is, dan begin ik hashtags wel heel leuk te vinden!

benboomer4-640

Duimen

Waar ik me ook over verbaas, zijn die duimen van de jongere generatie. Ik bedoel, we hebben onze hele leven met tien vingers getypt, maar nu lijkt het erop dat duimen de enige vingers zijn die ertoe doen. Mensen typen hele verhalen met hun duimen, en ik ben altijd bang dat ze hun telefoon per ongeluk uit hun handen laten glippen!

Ik vraag me af, worden er binnenkort speciale duim-gymnastiekoefeningen geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat we allemaal sterke duimen hebben?

The struggle is real

Een uitdrukking die ik vaak hoor is "the struggle is real." Het lijkt erop dat mensen dit zeggen als ze iets kleins en alledaags ervaren, zoals in de rij staan bij de supermarkt. Maar voor ons senioren is "the struggle" meer een gevecht tegen technologie en het begrijpen van al deze nieuwe taaltrends. Dus laten we een nieuw motto aannemen: "The struggle to understand hip language is real!" ????????????

Bijleren

Nu, lieve Seniorennetters, laten we niet vergeten dat lachen om deze nieuwe taaltrends gewoon deel uitmaakt van het plezier. En laten we eerlijk zijn, we kunnen nog steeds bijleren, ongeacht onze leeftijd. Dus laten we onze kleinkinderen vragen om ons te helpen met de nieuwste trends en ons laten inspireren door hun enthousiasme voor taal. Samen kunnen we de digitale taal jungle verkennen, één emoji, afkorting en hashtag tegelijk. ????????????

Maar laten we eerlijk zijn, we kunnen niet de hele dag mopperen over het veranderende taalgebruik. De jongere generatie heeft zijn eigen manier van communiceren, net zoals wij dat hadden in onze tijd. En eerlijk gezegd, het kan best leuk zijn om een beetje met de nieuwe trends mee te gaan. Dus laten we proberen te onthouden dat taal altijd evolueert en dat we allemaal een beetje kunnen bijleren, ongeacht onze leeftijd.

Dus, lieve Seniorennetters, laten we proberen om niet in de war te raken door al die emoji's, afkortingen en hashtags. Laten we openstaan voor de nieuwe taal van de digitale wereld, en wie weet, misschien worden we wel de coolste senioren op het internet. #BenBoomerApproves ????????????

Tot de volgende keer, en blijf jezelf, hoe je ook typt!

Hoe je inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van SeniorenNet

Je kan jezelf (of een vriend, familied of kennis) snel en gratis inschrijven op de SeniorenNet Nieuwsbrief snel, eenvoudig en gratis. Surf naar https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef vervolgens jouw e-mailadres op.
Je zal  de toekomstige nieuwsbrieven op maandag altijd gratis in je e-mailbox ontvangen.
Auteur: Ben Boomer

5 reacties

fred1948
Hallo , Ik had graag m'n opinie gegeven i.v.m. ons ( sorry , onze jeugd ) hun taalgebruik ! Zoals in het artikel reeds gemeld is het inderdaad een probleem voor de meeste onder ons om nog te kunnen volgen ! Maar wat mij het meeste stoort is het taalgebruik op T.V. ! In veel soap- en andere series op o.a. VRT hoor je regelmatig uitdrukkingen zoals Fuck en Shit !! Vrij vertaald is Fuck een verwijzing naar geslachtsgemeenschap en Shit is een verwijzing naar uitwerpselen ! Dat zulke programma's voor kinderen ( enfin kinderen ?? ) worden uitgezonden en dat diezelfde kinderen dan het taalgebruik overnemen moeten we er dan maar op de koop toe bijnemen ! Misschien zijn er ouders die dat " leuk" vinden , maar ik vind het toch een beetje " te " ! Ooit heeft men een mooie kans laten liggen door o.a. het Esperanto een stille dood te laten sterven ! Dan waren we nu voor een groot deel verlost van de Amerikaanse invloed op gebied van " onze " taal en het gebruik ervan !
Vriendelijke groeten !
Fred
14/11/23 14:11 REAGEER
Cyper
Fuck en shit worden in de Engelstalige wereld gebruikt als krachttermen, ze slaan niet meer op geslachtsgemeenschap noch op uitwerpselen, die betekenis is eraf gevallen. Het zijn nu equivalenten geworden van godverdomme en nondedju, en dat soort vloeken. In het Franstalige deel van de wereld, waar wij halvelings ook toe behoren, omdat ons Nederlands doorspekt is met Franse leenwoorden, was het gebruik van "merde" ook al eeuwenlang een vloek, en geen verwijzing naar een grote boodschap meer.
Dat is dus allemaal heel normaal, en niks om je over op te winden. Omdat onze wereld geglobaliseerd is door de media, de film, de tv, het internet, weten we nu hoe andere culturen vloeken, en de jongere generaties nemen dat vlot over.
Daarom roepen de jonge gastjes niet meer "Godverdomme!", maar "Shit!" of "Fuck!".
Maar de betekenis is dezelfde.
Als je nu een tv-serie maakt over jonge mensen van vandaag, en je laat hen dingen zeggen die niet van hun leeftijd zijn, dan ben je niet realistisch bezig. Iemand uit de achttiende eeuw vloekte misschien door te roepen: "De duivel mag me halen!". Dat zeggen wij nu ook niet meer.

... en dat je kinderen daar van weg moet houden, dat is ook niet echt nodig. Ten eerste zijn kleine kinderen dol op woorden zoals poep en pies en kak, dat doet hen lachen. Kinderen zoeken daar niks pervers in. Daar moet je je dus ook niet bezorgd om maken, hoor Fred.
14/11/23 15:44 REAGEER
Cyper
Al die vreemde afkortingen, emojis en hashtags zijn er niet om "modern" te doen. Het zijn niet eens modes of trends, en ze zijn er zeker niet om ouwelui op de zenuwen te werken of zand in de ogen te strooien. Ze zijn domweg ontstaan omdat jonge generaties niet praten, of schrijven met een pen, of typen met een typmachine of een computer om te communiceren, maar tokkelen op hun smartphone, met hun duimen of wijsvingers. En dat is lastig. Daarom gebruiken ze allerlei kunstgrepen om zo kort mogelijk te schrijven: afkortingen, signalen die gevoelens proberen uit te drukken, en nog veel meer. Zeg nu zelf, als je met je duimen moet schrijven dan is ":-)" makkelijker dan "Ik ben hier blij om".
En omdat jongelui nu eenmaal liever Engelse uitdrukkingen gebruiken dan zelf Nederlandse te verzinnen (al doen ze dat heus ook wel, denk maar aan "boeie!"), tokkelen ze LOL inplaats van "laughing out loud", wat de meeste trouwens niet eens correct zouden kunnen schrijven.
Kortom, beste BenBoomer, je hoeft je dat niet af te vragen of je er over te kwellen... het is gewoon die smartphone die de oorzaak is, en die duimen.
14/11/23 23:54 REAGEER
Rikkert
De uitdrukking "leuk" werd in onze tijd niet gebruikt. Iets is fijn om doen, iets is mooi om te doen omdat het mij een tevreden gevoel geeft, .....iets is kleurrijk,..... iets is plezant maar vermoeiend, enz... drukt perfect uit zoals het bedoeld is. Leuk is een woord met weinig uitdrukkingskracht. Na het woord "leuk" krijg je steeds de volgende vraag "wat vindt je daar leuk aan?
23/11/23 07:38 REAGEER
Cyper
Leuk is een immigrant, het is van boven de Moerdijk komen afdrijven. Hollanders vonden dingen leuk wat wij plezant vonden.
Toen kwam de "Taalunie" en stond er opeens in de Van Dale bij "plezant: Zuid-Nederlands dialect". Bij "leuk" stond niks, dat was fatsoenlijk Nederlands.
Later is het "dialect" eraf gevallen, maar de allusie was dezelfde: wat van Holland komt, is correct Nederlands, hoe raar en mottig het ook klinkt. (denk maar aan "neuken" en "kut" en "pik", allemaal Amsterdamse schuttingtaal, nu hoogwaardig Nederlands geworden). Wat in Vlaanderen werd gezegd voor hetzelfde, was streektaaltje.
Dus, Rikkert, het kan altijd nog erger dan "leuk".
27/12/23 02:46 REAGEER

Login Registreer

Ben Boomer

Gepensioneerd, gepassioneerd, ervaringsdeskundige, het hart op de tong, recht voor de raap. Kritisch maar positief.

Meer artikels van Ben Boomer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels