Deel via

Hoe (on)gezond zijn we nu echt?

November 2023
Een huizenhoog cliché: onze gezondheid is ons hoogste goed. Naarmate we ouder worden duiken onvermijdelijke kleine kwaaltjes, maar ook grote lichamelijke problemen op. Maar hoe (on)gezond zijn we nu echt?

Een kostbaar geschenk

Naarmate we ouder worden, wordt het belang van een goede gezondheid steeds duidelijker. Onze gezondheid vormt de sleutel tot een actief en vervullend leven, en het stelt ons in staat om van onze gouden jaren te genieten. Een gezond lichaam en geest zijn de fundering voor het blijven ontdekken, leren en deelnemen aan activiteiten die ons gelukkig maken. Het stelt ons in staat om tijd door te brengen met dierbaren en de vreugde van het leven te blijven ervaren.

Een goede gezondheid is niet alleen een kostbaar geschenk, maar ook een investering in de kwaliteit van ons leven naarmate we ouder worden. Het stelt ons in staat om onze ervaringen te koesteren, te blijven dromen en te genieten van elke nieuwe dag met optimisme en dankbaarheid.

De juiste ingesteldheid is de sleutel tot het omarmen van de prachtige mogelijkheden die de zogenaamde gouden jaren te bieden hebben.

Gezondheidsuitdagingen

In een ander artikel lanceerden we al de term 'ervaren generaties', zijnde de leeftijdsgroepen 55-70 jaar en 70-plussers. Beide leeftijdgroepen hebben hun eigen specifieke uitdagingen op het vlak van de gezondheid.

gezond4-640

Gezondheidsuitdagingen voor de 55-70-jarigen

Lichamelijke fitheid: Deze leeftijdsgroep kan zich bewust worden van veranderingen in hun fysieke conditie. Het behouden van een actieve levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet zijn cruciaal voor het behoud van fysieke fitheid. Regelmatig sporten, zoals wandelen, zwemmen en yoga, kan helpen bij het behouden van kracht en flexibiliteit.

Hypertensie en hartziekten: De kans op hypertensie en hartziekten neemt toe naarmate mensen ouder worden. Gezond eten, het verminderen van zoutinname en het beheersen van stress zijn belangrijke preventieve maatregelen. Regelmatige controles door een arts en medicatie kunnen noodzakelijk zijn.

Diabetes: Diabetes type 2 is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij 55-70-jarigen. Het handhaven van een gezond gewicht, regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel en het volgen van een evenwichtig dieet zijn belangrijke aspecten van de preventie en behandeling.

gezond2-1140

Gezondheidsuitdagingen voor 70-plussers

Verminderde mobiliteit: Met het ouder worden kan mobiliteit een zorg worden. Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder kracht- en evenwichtstraining, kan helpen de spieren en gewrichten te versterken en het risico op vallen te verminderen.

Dementie en geheugenverlies: Ouder worden brengt een verhoogd risico op dementie en geheugenverlies met zich mee. Mentale stimulatie, zoals puzzels en geheugenoefeningen, evenals een gezond dieet en sociale interactie, kunnen helpen de hersengezondheid te behouden.

Osteoporose: Het verlies van botdichtheid is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Voldoende calciuminname, vitamine D-supplementen en gewichtdragende oefeningen kunnen bijdragen aan het behoud van sterke botten.

Preventie en behandeling

Gezonde voeding: Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en beperkte suiker en zout is essentieel.

Regelmatige controles: Regelmatige medische controles en screenings helpen bij het opsporen en behandelen van aandoeningen in een vroeg stadium.

Lichaamsbeweging: Fysieke activiteit is cruciaal voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Zowel aerobe oefeningen als krachttraining dragen bij aan algeheel welzijn.

Stressbeheer: Stress kan de gezondheid negatief beïnvloeden. Ontspanningstechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stressniveaus.

Sociale betrokkenheid: Actief blijven in de samenleving, deelnemen aan sociale activiteiten en interactie met vrienden en familie dragen bij aan emotioneel welzijn.

Medicatie en medische behandeling: In sommige gevallen zijn medicijnen noodzakelijk voor de behandeling van chronische aandoeningen. Het is belangrijk om medicatie zoals voorgeschreven door een arts in te nemen.

Doodsoorzaken

Misschien geen prettig onderwerp, maar de kans op overlijden stijgt procentueel naarmate we ouder worden.

Voornaamste doodsoorzaken bij 55-70 jarigen

Hart- en vaatziekten: Hartziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes, zijn vaak de belangrijkste doodsoorzaak in deze leeftijdsgroep. Risicofactoren zoals hypertensie, hoog cholesterolgehalte en obesitas spelen hierbij een grote rol.

Kanker: Kanker is een belangrijke doodsoorzaak bij mensen tussen 55 en 70 jaar. Veelvoorkomende vormen van kanker zijn longkanker, borstkanker, en colorectale kanker.

Chronische luchtwegaandoeningen: Aandoeningen zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en longontstekingen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en overlijden.

Diabetes: Onbehandelde diabetes kan leiden tot complicaties zoals hartziekten, nierziekten en beroertes, wat de mortaliteit in deze groep verhoogt.

Voornaamste doodsoorzaken bij 70-plussers

Hart- en vaatziekten: Hart- en vaatziekten blijven een belangrijke doodsoorzaak bij mensen ouder dan 70 jaar. Leeftijd vergroot het risico op aandoeningen zoals hartaanvallen, hartfalen en beroertes.

Kanker: Het risico op kanker blijft toenemen naarmate mensen ouder worden. Hoewel sommige vormen van kanker zich kunnen voordoen bij jongere leeftijden, zijn andere, zoals prostaatkanker en longkanker, frequenter bij oudere volwassenen.

gezond5-1140

Dementie: Dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, is een belangrijke doodsoorzaak bij 70-plussers. Het veroorzaakt geleidelijk cognitieve achteruitgang en kan leiden tot andere gezondheidscomplicaties.

Valongevallen: Valongevallen kunnen leiden tot ernstige verwondingen, vooral bij ouderen. Deze verwondingen, zoals heupfracturen, kunnen levensbedreigend zijn.

Infectieziekten: Oudere volwassenen zijn gevoeliger voor infectieziekten, vooral luchtweginfecties zoals longontsteking en griep, wat kan leiden tot complicaties en overlijden.

Toch ook goed nieuws...

Het is belangrijk op te merken dat veel van deze doodsoorzaken kunnen worden voorkomen of de progressie ervan kan worden vertraagd door een gezonde levensstijl, regelmatige medische controles, preventieve vaccinaties en medische behandeling. De nadruk op gezond ouder worden, het behouden van fysieke en mentale gezondheid, en het naleven van medisch advies zijn van cruciaal belang om de kans op deze veelvoorkomende doodsoorzaken te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Het is bemoedigend om te zien dat, in de huidige tijd, 55-70 jarigen en 70-plussers positieve ontwikkelingen ervaren op het gebied van gezondheid en welzijn.

Een combinatie van betere medische zorg, groeiend bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl en een actieve benadering van lichaamsbeweging draagt bij aan een meer bevredigende en gezonde levensfase voor deze leeftijdsgroepen.

Betere medische zorg

Een van de meest positieve ontwikkelingen voor 55-70 jarigen en 70-plussers is de toegang tot betere medische zorg en geavanceerde medische behandelingen. Medische vooruitgang heeft geleid tot verbeterde diagnostische methoden en behandelingsopties voor veel aandoeningen. Deze ontwikkelingen maken het mogelijk om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen en effectiever te behandelen.

De toename van medische voorlichting en preventieve screenings heeft geholpen bij het identificeren en beheersen van risicofactoren voor veel voorkomende gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Dit heeft geleid tot een verhoogde levensverwachting en een vermindering van sterfte door deze aandoeningen.

Bewustzijn van een gezonde levensstijl

Een groeiend bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl heeft de Ervaren Generaties aangemoedigd om actief betrokken te zijn bij hun eigen gezondheid. Mensen begrijpen steeds beter dat voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement een cruciale rol spelen in het behoud van welzijn.

Het besef van de rol van voeding bij de preventie van ziekten heeft geleid tot gezondere eetgewoonten, met nadruk op het eten van verse, onbewerkte voedingsmiddelen. Dieetkeuzes met minder suiker, zout en verzadigde vetten zijn populair geworden.

Daarnaast omarmen steeds meer mensen fysieke activiteit als een integraal onderdeel van hun dagelijks leven. Regelmatige lichaamsbeweging, variërend van wandelen en fietsen tot yoga en krachttraining, wordt gezien als een manier om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.

Beweging en actieve levensstijl

Een van de opvallendste positieve trends is het groeiende besef van het belang van beweging, zelfs op latere leeftijd. 55-70 jarigen en 70-plussers omarmen lichaamsbeweging als een manier om hun mobiliteit te behouden, de spieren te versterken en energiek te blijven.

gezond3-1140

Dit heeft geleid tot een breed scala aan fysieke activiteiten, van groepssporten tot individuele oefeningen, die toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden. Sporten zoals tennis, golf, zwemmen en dansen zijn populair geworden, terwijl wandelen en fietsen in de natuur ontspanning en lichaamsbeweging combineren.

Het beoefenen van lichaamsbeweging heeft niet alleen fysieke voordelen, maar ook positieve effecten op het mentale en emotionele welzijn. Het helpt bij het behouden van een positieve levenshouding en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven.

In deze tijd, waarin de gezondheid en het welzijn van mensen steeds belangrijker worden, is het bemoedigend om te zien dat 55-70 jarigen en 70-plussers een actieve rol spelen in het onderhouden van hun eigen gezondheid. Door te profiteren van betere medische zorg, een groeiend bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl en de voordelen van lichaamsbeweging, genieten ze van een meer bevredigende en gezonde levensfase. Dit bewijst dat gezond ouder worden niet alleen haalbaar is, maar ook kan leiden tot een actieve en vitale levensstijl.

Demografische verschuiving

Tussen 2020 en 2030 staat Vlaanderen voor een demografische verschuiving. De meest recente projecties van Statistiek Vlaanderen laten zien dat het aantal Vlaamse burgers van 67 jaar en ouder naar verwachting zal toenemen, terwijl het aantal jongeren onder de 18 jaar tegen 2030 zal afnemen. Laten we eens dieper in deze gegevens duiken en enkele opvallende trends belichten.

Bevolking van Vlaanderen groeit

Aan het begin van 2020 bedroeg de bevolking van het Vlaamse Gewest bijna 6,63 miljoen mensen. In vergelijking met 2010, toen er 377.000 minder inwoners waren, is dit een groei van 6% in de afgelopen tien jaar. Deze opwaartse trend zal naar verwachting voortduren gedurende de komende tien jaar. De voorspelling is dat de Vlaamse bevolking tussen 2020 en 2030 met 4% zal toenemen, tot iets meer dan 6,9 miljoen inwoners.

gezond6-1140

Toename van 67-plussers

Voor de groep van 67 jaar en ouder wordt tussen 2020 en 2030 een stijging van 22% voorspeld. Ter vergelijking: in de periode van 2010 tot 2020 was er een groei van 20% in deze leeftijdscategorie. Het Vlaamse Gewest zal naar schatting in 2030 bijna 1,47 miljoen inwoners van 67 jaar of ouder tellen.

Vergrijzing neemt toe

In 2030 wordt geschat dat er bijna 4,16 miljoen mensen zijn in de leeftijdsgroep van 18 tot 66 jaar, wat een stijging is van 0,4% ten opzichte van 2020. In de afgelopen tien jaar, van 2010 tot 2020, groeide deze leeftijdsgroep nog met 3%. Ook al steeg het aantal jongeren onder de 18 jaar tussen 2010 en 2020 met 5%, toch wordt verwacht dat dit aantal tegen 2030 met 0,6% zal afnemen. Op dat moment zullen er bijna 1,28 miljoen kinderen en tieners zijn in de leeftijd van 0 tot 17 jaar.

Opgemerkt moet worden dat, in combinatie met de aanzienlijke stijging van het aantal 67-plussers, de vergrijzing van de bevolking in de toekomst zal toenemen. Het aandeel 67-plussers zal naar verwachting stijgen van 18% in 2020 tot 21% in 2030.

Groei in de meeste gemeenten

In de meerderheid van de Vlaamse gemeenten wordt een bevolkingsgroei verwacht tussen 2020 en 2030, waarbij sommige gemeenten een groei van meer dan 10% kunnen ervaren. Daarentegen wordt verwacht dat 43 gemeenten een stagnatie of een lichte afname (tot wel 4%) van hun bevolkingsaantal zullen zien. De meeste gemeenten met een bescheiden of negatieve groei bevinden zich in de provincies Limburg en West-Vlaanderen, terwijl de meeste gemeenten met een sterke groei te vinden zijn in de provincie Vlaams-Brabant.

Hoe je inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van SeniorenNet

Je kan jezelf (of een vriend, familied of kennis) snel en gratis inschrijven op de SeniorenNet Nieuwsbrief snel, eenvoudig en gratis. Surf naar https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef vervolgens jouw e-mailadres op.
Je zal  de toekomstige nieuwsbrieven op maandag altijd gratis in je e-mailbox ontvangen.

Het is nooit te laat om in je gezondheid te investeren

Terwijl de Ervaren Generaties enkele gezondheidsuitdagingen kunnen tegenkomen naarmate ze ouder worden, zijn er tal van preventieve maatregelen en behandelingsopties beschikbaar om hun welzijn te waarborgen. Een gezonde levensstijl, regelmatige medische controles en het actief blijven in de samenleving spelen een cruciale rol in het bevorderen van de gezondheid en kwaliteit van leven voor deze groepen.

Het is nooit te laat om te investeren in de eigen gezondheid en te genieten van de hopelijk nog vele jaren van levenservaring en wijsheid die voor ons liggen.

Auteur: Stefaan Van Laere

15 reacties

degroopa
De aangroei van de bevolking is wel quasi uitsluitend te wijten aan immigratie en gezinshereniging of aan de kinderen van geïmmigreerden.En het merendeel daarvan zijn moslims.Dat leidt nu al tot een groot aantal problemen en dat zal nog veel erger worden wanneer ze over enkele jaren in sommige steden tot 50% van de bevolking halen!
13/11/23 14:59 REAGEER
Cyper
Pfff... alsof de Christelijke godsdienst geen moeilijkheden heeft opgeleverd. We zijn toch allemaal ontkerkelijkt omdat er met de regels van de katholieke kerk niet te leven viel? Dat zal met de Islam ook gebeuren. En de rest is doemdenken en bangmakerij.
14/11/23 15:28 REAGEER
car 54
Klopt als een bus.
23/11/23 22:00 REAGEER
antsoe
Blijkbaar mag men hier de waarheid niet mededelen want mijn belangrijke vinding hoe een men zichzelf kan genezen werd verwijderd, zoals voorzien door planeet Aarde. Antoon Soetens heeft dit ontdekt in 2007. Dokters namen het vliegtuig om mij te feliciteren omdat ze zichzelf niet konden genezen. Zie Facebook of Google en u vindt de oplossing healing made simple, Healthymetoo,org
13/11/23 16:43 REAGEER
Cyper
Het hangt er maar helemaal vanaf wat jij de 'waarheid' noemt, Antsoe...
14/11/23 15:28 REAGEER
antsoe
Het is waarheid wanneer men kan bewijzen wat verkeerd is en wat correct is.
De hedendaagse geneeskunde is verkeerd omdat ze gesteund is op foutieve conclusies van de wetenschappers:
1. Het lichaam bestaat uit levende cellen met atomen en electronen die totaal verschillend zijn van de atomen en electronen in de chemie . De levende cellen bevatten ook de magnetische eigenschappen van planeet Aarde, zonder dit is er geen leven.
2. De wetenschappers gebruiken een gas chrmatograaf om de atomen en electronen van de levende cellen in kaart te brengen maar het toestel vernietigt de magnetische eigenschappen van planeet Aarde, bijgevolg geeft het toestel een formule met atomen en electronen van de chemie.
Besluit tot op heden is geen enkele biologische formule gekend en ook niet van water en dat is geen H2O zoals de gas chromatograaf aangeeft , dus chemische formule en als men dat drinkt is men dood.
Het universum bezit de geheimen van de levende cellen en deze kan men niet ontdekken om manipulaties te voorkomen.
Bijgevolg kan men biologie niet bestuderen en moet de mens in een andere richting zoeken en de natuur aanwenden om zich te voeden en te genezen met proefondervindelijke testen en dit heb gedaan. Ik heb ontdekt hoe de mens zichzelf kan genezen. Het lichaam zendt signalen uit waar het wenst behandeld te worden met natuurlijke producten, uitwendig op de huid en het selecteert de noodzakelijke bestanddelen om een herstel uit te voeren en soms om het te voeden. Doordat alle cellen met elkaar verbonden zijn weet elke cel wat voor haar dienstig kan zijn.
Ik heb mijn vinding ook medegedeeld aan voedsel en medicijnen agentschap FAVV en het antwoord was wij volgen de wet.
De wetenschappers weten dat zij verkeerde praktijken uitvoeren, laten de politiekers dat omzetten tot wetten en de farmaceutische wereld verdiend ontelbare miljarden en de mens wordt met de dag zieker want hij wordt dag en nacht vergiftigd.
Gelukkig is er een wet die bepaald dat iedereen zichzelf mag genezen, wie inzicht heeft geneest zich want alles is gepersonaliseerd.

Maar wetenschappers hebben vreemde inzichten, zoals het aanmaken van pillen waardoor zij de eerste filter de mond uitsluiten, normaal gezien zou de mond de inhoud van de pil uitspuwen gezien er chemische bestanddelen aanwezig zijn. Door deze werkwijze weet de wetenschapper bij voorbaat dat hij de mens onredelijk behandelt wat in strijd is met de wet.
Bijgevolg neem nooit pillen, de noodzakelijke voedingstoffen zitten in de natuurlijke producten zoals de vitaminen en proteinen en laat u nooit vaccineren de neven effecten zijn het bewijs.
Ander besluit: niemand kan de biologie bestuderen en alle biologische patenten zijn waardeloos en de biologische publicaties van Wikipedia zijn ook waardeloos, zij besluiten zelfs dat de formule van drinkbaar water H2O is en chemisch keukenzout gelijke waarde heeft dan zeezout en enz….
Gelukkig bezit de natuur en mijn vinding de oplossing en wordt de mens gezond als de politiekers het toelaten
15/11/23 10:53 REAGEER
antsoe
foutje : gas chromatograaf
15/11/23 11:09 REAGEER
alex019
de omgekeerde curve in leeftijd zal ons nog veel kosten en veel zaken op scherp zetten.
te vaak zeggen we kinderen kosten geld, we gaan voor 1 of zelfs geen maar wie zal zorgen voor de ouderen en de belastingen betalen.
jammer maar een goed artikel vooral onze gezonde levensjaren.
13/11/23 17:46 REAGEER
Catharina31
Helemaal eens met Degroopa en Antsoe. Immigranten en nareizende familie is de enige reden dat de bevolking zo snel groeit, maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden. Waarom eigenlijk niet? Wees eens eerlijk, en vermeld de waarheid! Geef niet de vergrijzing de schuld van de stijging van de zorgkosten, maar kijk eens naar de gratis zorg voor immigranten, dat is pas een grote kostenpost. Laat je niets wijsmaken mensen!!
Dan over zelf genezen idem dito, ook daarover wordt met geen woord gesproken, en dus worden de mensen informatie ontzegd! En dat alles om de farmaceutische industrie te spekken! Ook hier geldt, 'laat je niets wijsmaken' !!
13/11/23 18:33 REAGEER
antsoe
Planeet Aarde heeft voorzien dat de mens zichzelf kan genezen, maar iemand diende dit te ontdekken. De dieren kunnen zichzelf genezen want hun instinkt geeft aan wat ze moeten doen. In 2007 heb ik dit ontdekt. Wanneer het lichaam een probleem heeft zendt het signalen uit waar het wenst behandeld te worden. De behandeling is uitwendig enkele seconden 2 maal per dag met natuurlijke producten. De aard van ziekte is niet meer van belang uw lichaam herstelt alles maar u moet het correct doen.
13/11/23 19:04 REAGEER
antsoe
De oorzaak van een ziekte wordt meestal veroorzaakt door de chemicalien in de voeding en medicijnen (de bijsluiter geeft reeds aan dat er neveneffecten zijn en dit werd wettelijk goedgekeurd: onbegrijpelijk) Ook cosmetica kan het lichaam vergiftigen: als men het niet mag eten mag men het niet gebruiken (de natuur bezit veel mogelijkheden).
13/11/23 19:21 REAGEER
antsoe
De vorige reacties werden door antsoe (Antoon Soetens) geschreven. Ik dacht dat mijn referentie automatisch zou vermeld worden. groeten aan de redactie.
13/11/23 19:38 REAGEER
car 54
Mevrouw Catharina, ben net klaar met een antwoord dat ik getypt hadop uw reactie, kostte wel 30 min. heb het wijselijk gedelete, ben vandaag bij de tandarts geweest en heb daar een gesprek kunnen volgen tussen een immigrant en haar, meneer wou dadelijk langskomen, wij Vlamingen gaan op afspraak en komen die dan ook nog na, de rest van het gesprek had ik getypt, maar zoals je zelf zegt, de stijging van de zorgkosten(zij betalen geen kosten en staan op nr 1 qua huisvesting en school(waar de kinderen dan toch niet naartoe gaan, moeten voor drugsgeld zorgen voor enz enz.)Klopt wat je zegt : heb ook met zo'n mensen? Gewerkt, toch een dag of 2 per keer dat men zoiemand aannam? Wij laten ons teveel wijsmaken en als we iets durven zeggen zullen we het wel geweten hebben!!!
23/11/23 22:49 REAGEER
Boneges
Ik ben het eens met Degroopa en Catharina 31. Groeten van Boneges.
14/11/23 22:37 REAGEER
de wandelaar
de wandelaar
als 81 jarige geloof ik toch wat mijn dokter mij voorschrijft aan medicatie , dat is toch een ervaringsdeskundige denk ik en zoals geschreven staat : blijf bewegen zoveel mogelijk (als je nog kunt ).
19/11/23 22:34 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels