Deel via

Herontdek je vitaliteit: 5 praktische stappen voor een energieker leven

November 2023
Heb je een boost nodig om je vitaliteit op te krikken? Deze 5 praktische stappen kunnen je op weg helpen.

Herontdek je vitaliteit: 5 praktische stappen voor een energieker leven

In de tweede helft van het leven ontdekken velen van ons dat onze energieniveaus niet meer zijn wat ze ooit waren. En inderdaad, het is een realiteit waarmee velen worstelen.

Maar dit betekent niet dat we ons moeten overgeven aan de sleur van alledag. Met het juiste gereedschap en de juiste mindset is het mogelijk om een bruisend en vitaal leven te leiden, ongeacht de leeftijd.

Dit verhaal begint met mijn goede vriend Rob, die op het punt stond een presentatie te geven voor een vereniging - een taak waar hij normaal gesproken van geniet. Maar deze keer was het anders; enkele uren voor zijn presentatie werd hij overvallen door zelftwijfel en onzekerheid.

De kracht van beweging

Toen Rob mij in zijn wanhoop belde, hoorde ik meteen dat hij niet lekker in zijn vel zat. Op basis van mijn eigen ervaringen en de kennis die ik in de loop der jaren heb opgedaan, wist ik dat Rob behoefte had aan een radicale verandering in zijn emotionele toestand. “Ga joggen of wandelen,” vroeg ik hem, “en bel me terug als je klaar bent.” Een uur later was hij een ander mens. Zijn stem klonk helder, hij was alert en zijn energie was terug. Dit herinnerde mij aan een waardevolle les van mijn eigen mentor: emotie wordt gecreëerd door beweging.

vitaal2

Onderzoek naar fysiologie en emotie

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen onze fysiologie en onze emoties. Wat blijkt? Onze lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen en ademhaling hebben allemaal invloed op hoe we ons voelen. Probeer het volgende experiment eens uit om dit aan den lijve te ondervinden:

  1. Laat jezelf onderuitzakken in je stoel.
  2. Breng je schouders naar voren en laat je hoofd zakken.
  3. Begin oppervlakkig te ademen.
  4. Sluit je ogen en frons je voorhoofd.
  5. Zucht diep en laat een gevoel van moedeloosheid toe.

Binnen een paar minuten zul je merken dat je stemming begint te veranderen. Dit is het bewijs dat er een direct verband is tussen onze fysieke toestand en onze emotionele gesteldheid.

Maar het goede nieuws is dat dit proces ook omkeerbaar is. Door bewust onze fysiologie te veranderen, kunnen we een positieve invloed uitoefenen op onze emoties.

Lift je humeur met deze 5 strategieën

Het leven is te kort om je neerslachtig te voelen. Hier zijn vijf praktische strategieën die je direct kunt toepassen om je humeur en energieniveau een boost te geven:

  1. Zet je favoriete muziek op: Muziek heeft de kracht om onze stemming in een oogwenk te veranderen. Kies voor opzwepende en vrolijke nummers die je energie geven. Laat de muziek door je lichaam stromen en dans als je durft.
  1. Rek je uit en beweeg: Sta op en rek je hele lichaam uit. Probeer je handen naar het plafond te strekken en ga op je tenen staan. Dans rond, schud met je lichaam en lach naar jezelf in de spiegel. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt.
  1. Adem diep in: Zuurstof is de brandstof voor ons lichaam. Neem even de tijd om diep in en uit te ademen. Voel hoe je longen zich vullen met lucht en hoe je lichaam zich ontspant bij elke uitademing.
  1. Focus op het positieve: Maak een mentale lijst van alles waar je dankbaar voor bent. Denk aan de mensen die je liefhebt, de successen die je hebt behaald en de kansen die voor je liggen. Door je te concentreren op het positieve, zet je jezelf in een staat van dankbaarheid en tevredenheid.
  1. Beweeg krachtig: Ga naar buiten voor een stevige wandeling, een rondje joggen of een fietstocht. Beweging stimuleert de aanmaak van endorfine, het ‘gelukshormoon’. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt.

vitaal3-640

Ongeacht je leeftijd, je hebt de kracht om je emotionele en fysieke staat te veranderen. Door bewust te kiezen voor activiteiten die je energie geven en je stemming verbeteren, kun je elke dag leven met een gevoel van vitaliteit en vreugde.

Het leven wacht op je, het is tijd om in actie te komen en je vitaliteit te herontdekken!

Auteur: Wim Annerel

7 reacties

TimV
De vijf stappen die je beschrijft om vitaliteit en energie te herontdekken, zijn niet alleen praktisch, maar ook direct toepasbaar. Ik vind het verhaal over Rob erg inspirerend; het laat echt zien hoe snel we ons humeur en energieniveau kunnen beïnvloeden door eenvoudige acties. De nadruk op beweging en de kracht van muziek spreken mij vooral aan. Dit artikel is een fantastische herinnering dat het nooit te laat is om actief stappen te zetten naar een energieker en vreugdevoller leven. Bedankt voor het delen van deze inzichten!
20/11/23 09:43 REAGEER
June
Volledig akkoord!
21/11/23 09:02 REAGEER
Johan1961
Ik voel mij soms ook moe, lusteloos, klaar om in bed te gaan in de namiddag..... Doch ik doe het niet.Ik neem de fiets en doe een tochtje van goed 1 uur. Werkt zeer ontspannen, zoumijn fiets niet meer willen missen.
20/11/23 12:14 REAGEER
June
ik ga ook zo graag fietsen, liefst alleen. Ik geniet zo van een tochtje door de natuur , daar hoort geen gebabbel bij. na een ritje van ongeveer 20 km kom ik herboren, ontspannen, levenslustig en vooral dankbaar weer thuis.
21/11/23 09:04 REAGEER
Mariejose35
Ik kan spijtig genoeg niet meer stappen noch fietsen... Muziek, lezen, en zoveel mogelijk kennissen te ontmoeten, eens lekker gaan eten en ??? genieten dag na dag... Ben 88
20/11/23 19:36 REAGEER
Cees-1946
Nu ik met pensioen ben is het behoorlijk verminderd met het bewegen. door 2x een heup/operatie is het gedaan met fietsen en wandelen. Auto rijden en dan boodschappen doen dat gaat . Een van de mede bewoners zei tegen mij : een onbezorgde oude dag, vergeet het maar. Een vervelende optelsom waardoor ik nu veel last van heb.. ..Als je alles van te voren kon weten dan zeer zeker geen heup operatie. ook de hulpverlening aangaande de aangepaste schoenen dit is ook totaal verkeerd verlopen. Het voordeel is wel het Uz.Antwerpen.!!!!!!! De zorgzaamheid is 10x beter dan Ampia Breda. Daar zien ze mij niet meer.
21/11/23 17:15 REAGEER
karel2
Voor mij is nederland in beweging elke dag een medicijn, echt waar het helpt, zo een goede bewegingen, ik zou zeggen probreer het eens, dagelijks te zien op de nederlandse tv
26/11/23 16:12 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels